یکی از پرکاربردترین محصولاتی که در ساختمان به منظور جلوگیری از ترک خوردن سقف استفاده می‌شود؛ میلگرد حرارتی است. این میلگردها به صورت عمده وظیفه جلوگیری از تنش‌های ناشی از جمع شدگی و حرارت بتن را بر عهده دارد.

میلگرد حرارتی که در انگلیسی با نام  Thermal reinforcement steel bar نیز شناخته می‌شود؛ عموما به صورت مش تولید می‌گردد و به منظور جلوگیری از ایجاد ترک در بتن‌ریزی‌هایی که نسبت سطح آن به ضخامت بتن‌ریزی بسیار زیاد است استفاده می‌شود. امروزه با پیشرفت امکانات موجود در بتن‌ریزی ساختمان‌ها، پیاده‌روها، پل‌ها و غیره معمولا از مواد دیر گیر، خنک‌کننده و روان کننده بتن استفاده می‌کنند. اما در مواردی که سطح بتن بسیار زیاد بوده ولی ضخامت بتن‌ریزی در مقابل سطح ناچیز می‌باشد، امکان اینکه بتن در زمانی که به اصطلاح بتن خودش را می‌گیرد، دچار ترک‌خوردگی گردد زیاد است. این ترک‌ها به علت انبساط و انقباض ناشی از فعل و انفعالات درونی بتن است. قرار گرفتن میلگرد حرارتی در چنین وضعیتی کلیه این تنش‌ها را خنثی نموده و از ایجاد ترک بر روی بتن جلوگیری می‌نماید.

مزایای استفاده از میلگرد حرارتی

بسیاری از پیمانکاران اعتقاد دارند که استفاده میلگردهای حرارتی در ساختمان فقط هدر دادن هزینه و زمان است اما عدم استفاده از میلگرد حرارتی مشکلاتی به شرح زیر به وجود می‌آورد:

  • بعد از خشک شدن بتن، دیوار یا سقف ترک بر می‌دارد.
  • ترک‌های بسیار گسترده و از بین بردن استحکام بتن
  • کاهش مقاومت کششی بتن
  • کاهش ضریب ایمنی ساختمان
  • افزایش پیامدهای ناشی از تغییرات دمایی روی بتن
  • انبساط بتن و افزایش فضای بین ذرات بتن

به صورت کلی میلگرد حرارتی نوعی از میلگرد است که به منظور کاهش دادن و خنثی کردن پیامدهای ناشی از تغییرات دمایی بر روی بتن، مورد استفاده قرار می‌گیرد. استفاده از این میلگردها به خصوص برای مقابله با پدیده جمع شوندگی بسیار ضرورت دارد؛ پدیده جمع شوندگی پدیده‌ای است که در آن بتن انقباض پیدا می‌کند و این انقباض به خاطر از بین رفتن رطوبت بتن است که در نتیجه خالی شدن فضای بین ذرات بتن ایجاد می‌شود.

سه روش جایگزین میلگرد حرارتی

با توجه به هزینه اضافه‌ای که میلگرد حرارتی بر پروژه ساختمانی می‌گذارد، بسیار از پیمانکاران ترجیح می‌دهند از گزینه‌های جایگزین استفاده کنند. الیاف فلزی موجود در بتن‌های الیافی در ساختمان‌سازی نقش میلگرد حرارتی را ایفا کرده و از ترک‌خوردگی بتن جلوگیری می‌کند. همچنین کم کردن آب نسبت به سیمان و استفاده از فوق روان کننده‌ها مانع ترک‌خوردگی بتن می‌شود. بنابراین بعضی از مهندسین سازه هیچ اعتقادی به استفاده از میلگرد حرارتی نداشته و جایگزین‌هایی برای آهن پیشنهاد می‌کنند:

  • استفاده از بتن الیافی
  • کم کردن نسبت آب به سیمان
  • استفاده از فوق روان کننده‌ها

کاربرد میلگرد حرارتی

قبل از خرید محصول مورد نظر خود، حتما باید به کاربردی که از میلگرد حرارتی انتظار دارید توجه داشته باشید، زیرا بر قیمت روز میلگرد حرارتی تاثیر می‌گذارد. میلگرد حرارتی کاربردهای متفاوتی در سقف‌های مختلف دارد. این میلگرد به نوع خاصی برای هر سقف اجرا می‌شود. در ادامه به استفاده از این مقاطع در سقف‌ها اشاره می‌کنیم.

  • میلگرد حرارتی در سقف تیرچه بلوک

اصطلاح سقف تیرچه و بلوک برای سقف‌هایی استفاده می‌شود که با استفاده از تیرچه و انواع بلوک‌ها (بلوک‌های سفالی یا سیمانی) ساخته‌شده‌اند. در این نوع سقف برای کاهش مقاومت کششی، از بتن‌ریزی نیز استفاده می‌کنند. میلگرد حرارتی در اینجا به کمک بتن آماده می‌آید تا از جمع‌ شدگی آن جلوگیری کند. میلگرد حرارتی به‌تنهایی در سقف تیرچه بلوک قرار نمی‌گیرد و در اصل مکمل میلگردهای داخلی می‌شود. این میلگردها به صورت یک شبکه و به روش جوش سرد یا مفتول به هم متصل و تبدیل به آرماتور حرارتی می‌شوند. میلگرد حرارتی به صورت عمود و چپ و‌ راست در تیرچه قرار گرفته و با تنش‌های افت حرارت بتن که باعث ترک‌خوردگی آن خواهد شد مقابله می‌کند.

مکان قرار دادن آرماتورهای حرارتی از قبل مشخص شده است. مکان این قطعات به طور کلی به اندازه یک سوم بالاتر از ضخامت دال بتنی است. دلیل قرار دادن آرماتور در این مکان این است که گذاشتن میلگرد در این قسمت نیروی کششی سطح را به حداقل رسانده و جلوی ترک خوردن بتن را می‌گیرد. فاصله آرماتورها از یکدیگر برابر با 25 سانتی‌متر تعریف شده است. جالب است بدانید که میلگرد حرارتی تنها باعث استحکام بتن و جلوگیری از ترک خوردن آن نمی‌شود بلکه وظیفه باربری ساختمان را نیز به عهده دارد و جالب ‌تر اینکه به هنگام آتش‌سوزی از تخریب و آتش‌سوزی بتن جلوگیری می‌کند.

نکته قابل‌توجه در مورد آرماتوربندی میلگرد حرارتی در سقف تیرچه بلوک، این است که به هنگام این کار از روش‌های جوشکاری برای اتصال میلگردها به هم استفاده نمی‌شود زیرا اغلب میلگردهای حرارتی به ‌دلیل میزان کم کربن در محتوای آنها به‌خوبی جوش ‌پذیر نیستند و جوش ‌های زده شده خیلی سریع شکسته خواهد شد. به ‌همین جهت برای این اتصالات از جوش سرد یا مفتول مورد استفاده قرار می‌گیرد.

  • میلگرد حرارتی در سقف عرشه فولادی

ساختمان دارای سقف عرشه فولادی از اسکلت فلزی ساخته‌شده است. میلگردهای حرارتی معمولا بعد از اینکه بولت‌ها نصب شدند، به صورت یک شبکه مش، آرماتوربندی می‌شوند. فاصله میلگردها به‌ صورت دقیق توسط مهندسین معمار محاسبه می‌گردد، زیرا قرارگیری نادرست آنها باعث خسارت به کل سازه می‌شود.

  •  میلگرد حرارتی در سقف اسکلت بتنی

در سقف‌هایی که دارای اسکلت بتنی هستند، میلگردهای حرارتی دقیقا بعد از اینکه ورق‌های فولادی سرجای خود قرار گرفتند نصب می‌شوند. میلگردهای حرارتی در این نوع سقف وظیفه تقسیم و تنظیم حرارت را دارند و اجازه نمی‌دهند که اسکلت بتنی بر اثر انقباض و انبساط دچار ترک‌های عمیق شود‌.

  • میلگرد حرارتی در سقف کرومیت

بستن میلگرد حرارتی در سقف کرومیت به عنوان آخرین مرحله انجام می‌گیرد و پس از آن عملیات بتن‌ریزی صورت می‌پذیرد. قبل از بتن‌ریزی، میلگردهای حرارتی یا همان آرماتورها به تیرچه‌ها توسط جوش سرد یا مفتول متصل می‌شوند.

  • میلگرد حرارتی در دیوار حائل

برای کاهش دادن آثار حرارت در دیوارهای حائل بتنی از میلگردهای حرارتی به صورت عمودی و افقی استفاده می‌گردد. مهندسین معمار بر میلگردهای افقی بیشتر تاکید می‌کنند و در این صورت میلگردهای حرارتی بایستی ۲۵ درصد دیوار حائل بتنی را شکل دهند. در صورتی که تاکید بر نصب عمودی میلگردهای حرارتی باشد می‌بایست ۱۵ درصد دیوار حائل بتنی را پوشش دهند.

  • استفاده از میلگرد حرارتی در دال ‌‌ها

در ساختمان‌هایی که دال بتنی در آن‌ها یک طرفه اجرا شده است، برای اجرای میلگرد حرارتی سقف باید آن را به‌گونه‌ای قرار دهید که در خلاف جهت میلگرد خمشی دال باشد. زمانی که میلگرد و آرماتور حرارتی در کنار آرماتور خمشی مورد استفاده قرار بگیرد، استحکام آرماتور و در راستای آن استحکام سازه افزایش پیدا می‌کند. به‌ طور کل می‌شود این‌گونه نتیجه گرفت که در سقف‌ سازی زمان اجرای میلگرد حرارتی در مرحله آخر و قبل از بتن‌ریزی است. دلیل آن هم وظیفه‌ای است که میلگرد حرارتی بعد از بتن‌ریزی باید انجام دهد، یعنی جلوگیری از ترک خوردن بتن به هنگام خشک شدن.

نحوه بستن میلگرد حرارتی در سقف

همان‌طور که قبلا گفته شد برای بستن میلگردهای حرارتی و تولید آرماتور حرارتی از سیم مفتول استفاده می‌شود که خود به دو روش ضربدری و کرواتی انجام می‌گیرد.

1. بستن میلگرد حرارتی به روش ضربدری

در این روش میلگردهای حرارتی روی هم قرار می‌گیرند و سیم مفتول به ‌صورت ضربدری از بالا و پایین آنها رد می‌شود. سپس سیم مفتول با گاز انبر بریده‌شده و جوری خم می‌گردد تا سطح نوک تیز آن رو به داخل قرار گیرد.

2. بستن میلگرد حرارتی به روش کراواتی

در این روش بستن آرماتور، میلگردها روی هم قرار می‌گیرند. سپس سیم مفتول را ابتدا دور میلگرد پایین پیچیده و از روی میلگرد بالایی عبور می‌دهند و در نهایت سیم مفتول را مثل کراوات گره می‌زنند.

قیمت میلگرد حرارتی سقف

قیمت این محصول به فاکتورهای متعددی بستگی دارد که در ادامه به برخی از آن‌ها اشاره خواهیم کرد:

اندازه و قطر میلگرد

میلگرد حرارتی در انواع مختلف و درجات مختلف وجود دارد که هر کدام برای پروژه‌های ساختمانی مختلف مناسب هستند. این محصول همچنین می‌تواند به ورق‌هایی از میله‌های متعدد تبدیل شود تا مش تقویتی تولید کند که می‌تواند برای پوشش سریع یک سطح بزرگ به روشی مقرون به‌صرفه استفاده شود. به طور کلی، با تغییر شکل‌های سطحی عرضه می‌شود که به ایجاد پیوند قوی با بتن ریخته شده کمک می‌کند.

از پرفروش‌ترین و متداول‌ترین میلگردهای حرارتی، میلگرد 6 و 8 است. قیمت میلگرد 6 حرارتی
با قیمت میلگرد حرارتی 8 متفاوت است. شما این تفاوت قیمت را می‌توانید در سایت آهن اسپات مشاهده کنید.

شما همچنین می‌توانید موارد زیر را در سایت آهن اسپات مشاهده کنید:

  • قیمت میلگرد حرارتی 5.5
  • قیمت میلگرد حرارتی ۶
  • قیمت میلگرد حرارتی 8
  • قیمت میلگرد حرارتی 6.5
  • قیمت میلگرد حرارتی

کارخانه تولید کننده

بدیهی است که قیمت میلگرد نیشابور یا قیمت میلگرد حرارتی یزد متفاوت است. قیمتی که از سوی کارخانه بر روی قیمت محصولات اعمال می‌شود، تاثیر بسیار مهمی بر قیمت دارد. کارخانه ایرانی تولید کننده میلگرد حرارتی به شرح زیر می‌باشد:

آهن اسپات یک مرجع بسیار مناسب برای کسب قیمت آهن آلات و محصولات مرتبط به آن از جمله قیمت روز میلگرد حرارتی است. از طریق این سایت نیز می‌توانید اطلاعات مربوط به محصولات و شرکت‌های تولید کننده ( به عنوان مثال قیمت میلگرد حرارتی شاهرود)  را داشته باشید.

پوشش میلگرد

مانند هر مصالح ساختمانی یا فرآیند دیگری، خرید این محصول تنها در صورتی راه حل خوبی است که به درستی استفاده شود. میلگردها انواع و گریدهای مختلفی دارند و برای هر پروژه ساختمانی باید دقت کرد که نوع صحیح آن انتخاب شود. به عنوان مثال، در پروژه‌هایی که احتمال قرار گرفتن در معرض رطوبت و نمک وجود دارد، میلگرد فولادی اگر به اندازه کافی محافظت نشود، ممکن است دچار خوردگی شود. در موارد شدید، میلگرد حرارتی با پوشش اپوکسی ممکن است برای محافظت از فولاد در برابر خوردگی استفاده شود.

همچنین مهم است که تمام آرماتورها را با دقت برنامه‌ریزی کنید و مطمئن شوید که اشکال صحیح میلگرد در هر نقطه استفاده می‌شود. تعدادی استاندارد بریتانیایی وجود دارد که برای میلگرد اعمال می‌شود، کدهای شکل میلگرد شناسایی هر نوع را آسان می‌کند.

نوع میلگرد

ساده یا آجدار بودن میلگرد می‌تواند بر قیمت روز میلگرد حرارتی تاثیر بگذارد. در حالی که میلگرد آجدار احتمالاً رایج‌ترین شکل میلگرد مورد استفاده امروزی است، انواع دیگری از میلگرد وجود دارد که در طول سال‌ها برای کاربردهای خاص ساخته‌شده‌اند. این‌ها عبارتند از میلگرد فولاد کربنی (گاهی اوقات میلگرد سیاه نامیده می‌شود)، میلگرد اروپایی، میلگرد گالوانیزه و غیره. همان‌طور که قبلا ذکر شد، مشکلات خوردگی در سال‌های اخیر با پوشش دادن میلگرد فولادی با اپوکسی تخصصی برطرف شده است. GFRP یک توسعه مدرن‌تر است و از یک پلیمر تقویت‌شده با الیاف شیشه ساخته‌شده است. این نوع میلگرد بسیار تخصصی‌تر و درنتیجه گرانتر از میلگردهای سنتی‌تر است و واقعاً فقط زمانی استفاده می‌شود که سایر میلگردها مناسب نباشند.

لیست قیمت خاموت حرارتی از هر نوع و مدلی را می‌توانید از طریق جداول قیمتی آهن اسپات مشاهده کنید.

فرایند ساخت میلگرد

یکی دیگر از فاکتورهای اثرگذار در قیمت میلگرد حرارتی سقف امروز؛ روش و فرایند ساخت آن در کارخانه است. تعدادی از روش‌های ساخت و ساز جدید در طول سال‌ها معرفی‌شده‌اند تا با سبک‌های ساختمان، شرایط سایت، نیروهای محیطی و سایر عوامل سازگار شوند. انواع ساخت و ساز دال‌های پیچیده تکامل‌ یافته‌اند، به عنوان مثال برای ساختمان‌های سلولی مانند زندان‌ها یا خوابگاه‌های دانشجویی و در مناطقی از جهان که رویدادهای شدید آب و هوایی رایج هستند، فناوری ساختمان برای ایجاد سازه‌هایی تکامل‌یافته است که می‌توانند در سخت‌ترین شرایط مانند نیروهای کششی بسیار بالا مانند طوفان و سیل  مقاوم باشند. استفاده از این تکنیک‌ها می‌تواند  بر قیمت خاموت حرارتی موثر باشد.

اتفاقات و رخدادهای جهانی

آخرین فاکتوری که می‌تواند بر قیمت خاموت حرارتی تاثیر بگذارد، اتفاقات روز دنیا است.

با اینکه حوادثی مانند کرونا اثر خود را در طولانی‌مدت بر روی قیمت میلگرد ۶ حرارتی
نشان می‌دهد، اما جنگ، تحریم و غیره اثری زود هنگام تر بر قیمت میلگرد حرارتی امروز خواهند داشت.

میلگرد نقشی حیاتی در صنعت ساختمان دارد. امروزه همه‌گیری جهانی کووید-19 فشار عرضه را بر شرکت‌ها در سرتاسر جهان وارد کرده است و قیمت انلاین میلگرد در نوسان است. اجتناب ناپذیر است که تغییرات بزرگی برای قیمت میلگرد در پیش باشد و چالش‌ها و امکانات هیجان‌انگیزی را به همراه داشته باشد. در حال حاضر، میلگرد جزء اصلی تقریباً هر پروژه ساختمانی است و بدون شک در طول زمان برای حفظ نقش محوری خود تکامل خواهد یافت.

جمع بندی

مزیت آشکار استفاده از میلگرد در پروژه‌های ساختمانی این است که استحکام کششی قابل‌توجهی ایجاد می‌کند. بدون آن، ساختمان‌ها ممکن است در معرض خطر ترک‌خوردگی یا شکست کامل و ریزش باشند. یکی از پر کاربردترین محصولاتی که از ترک جلوگیری می‌کند، میلگرد حرارتی است که فاکتورهای متعددی بر قیمت میلگردهای آن تاثیر می‌گذارد. ما به تفصیل این عوامل را در این مطلب توضیح دادیم. برای خرید میلگرد 6 حرارتی می‌توانید با کمک سایت آهن اسپات و جداول قیمت انلاین میلگرد حرارتی، تخمین کلی از خرید خود داشته باشید.