لوله قطعه‌ استوانه‌ای شکل توخالی است که در سیستم‌های لوله کشی به منظور انتقال سیالات مایع، گاز و حتی جامد استفاده می‌شود. لوله‌‌ها به انواع مختلفی تقسیم می‌شوند که عبارتند از:

  • فلزی
  • پلاستیکی
  • بتنی
  • pvc
  • استیل
  • آلومینیوم

انواع لوله

انواع لوله‌ها بر اساس کاربرد و متناسب با شرایط انتخاب می‌شوند و قیمت آن‌ها نیز با توجه به نوع آن در نظر گرفته می‌شود.

لوله

برای لوله‌کشی و تامین آب، برخی از رایج‌ترین و بهترین لوله‌ها به شرح زیر است:

1. لوله چدنی

لوله چدنی به دلیل مقاومت بالا در برابر خوردگی و در نتیجه عمر طولانی به طور گسترده برای سیستم‌های توزیع آب شهری استفاده می‌شود.
لوله چدن از چدن ساخته شده است. چنین لوله‌هایی معمولاً از قطر 5 تا 120 سانتی‌متر ساخته می‌شوند. در شرایط عادی می توان انتظار داشت که یک لوله چدنی 100 سال عمر کند.

طول معمول یک بخش لوله 12 فوت است، اما طول‌های تا 20 فوت را می‌توان بدست آورد. لوله چدنی در چندین کلاس ضخامت برای فشارهای مختلف تا حداکثر 350 psi ساخته می‌شود.
لوله‌های چدنی معمولاً برای محافظت در برابر خوردگی و بهبود کیفیت هیدرولیکی آن‌ها در یک ترکیب قیری غوطه‌ور می‌شوند. اندازه‌های بزرگ‌تر ممکن است با پوشش ملات سیمان ارائه شود.

یک اتصال رایج برای لوله‌های چدنی، زنگ و اسپیگوت است. چند رشته جوت قبل از قرار دادن آن در زنگ، دور آن پیچیده می‌شود و سپس جوت بیشتری در محل اتصال بسته می‌شود.
در نهایت، فضای بین زنگ و اسپیگوت با سرب مذاب کاشت می‌شود که پس از خنک شدن، محکم به داخل محل اتصال می‌بندد. از ترکیبات گوگرد و سایر مواد و ملات سیمان تمیز نیز برای اتصالات استفاده می‌شود.

این مواد ارزان‌تر از سرب هستند، اما اتصالات معمولاً انعطاف‌پذیری کمتری دارند. لوله فلنج دار برای ایستگاه‌های پمپاژ، کارخانه‌های فیلتر و سایر مکان‌هایی که ممکن است نیاز به جدا کردن لوله باشد استفاده می‌شود. کوپلینگ‌های فلنجی باید کاملاً نصب شوند و اگر قرار است ضد آب باشند، بایستی مجهز به واشر باشند.

به دلیل نیروی کار ماهر مورد نیاز برای اتصالات سربی، کوپلینگ‌های مکانیکی متعددی کاربردهای گسترده‌ای پیدا کرده‌اند و تا حد زیادی جایگزین اتصالات زنگ و میخ شده‌اند.
این کوپلینگ‌ها به یکدیگر پیچ و مهره می‌شوند و به گونه‌ای طراحی شده‌اند که از تناسب دقیق مورد نیاز کوپلینگ‌های آویزان معمولی جلوگیری کرده و امکان انعطاف‌پذیری در قرار دادن لوله‌ها را فراهم کنند.
لوله‌های چدنی نیز ارزان و مقرون به صرفه هستند. این لوله‌ها را می‌توان به راحتی به هم وصل کرد و همچنین به راحتی می‌توان آن‌ها را برید و سوراخ کرد.

2. لوله گالوانیزه (I)

لوله‌ گالوانیزه از ورق فولادی ملایم ساخته شده‌ و اتصال طولی آن از نوع جوش داده شده می‌باشد. لوله G.I برای تامین آب، گاز یا هر مایع دیگری در داخل ساختمان استفاده می‌شود. این نوع لوله‌ها از قطر 12 میلی‌متر (0.5 اینچ) تا 15 سانتی‌متر (6 اینچ) تهیه می‌شوند. لازم به ذکر است که در طول 6 متر (20 فوت) نیز موجود هستند.

ضخامت دیواره ورق آن با توجه به قطر آن‌ها متفاوت است. پس از تهیه این لوله، آن را در محلول روی فرو می‌برند. این عمل به گالوانیزه کردن معروف است. به این ترتیب لوله از زنگ‌زدگی در امان می‌ماند. میانگین عمر این لوله 10 سال است.

آن‌ها را می‌توان به‌ راحتی به هم وصل کرد، برش، نخ و خم کردن آن‌ها نیز کار آسانی است. آن‌ها با کمک یک سوکت به هم متصل می‌شوند. این لوله‌ها سبک وزن و ارزان هستند. آب‌های اسیدی و قلیایی روی این لوله‌ها تاثیر بدی می‌گذارند.

3. لوله آهن فرفورژه

این نوع لوله‌ها مانند لوله‌های G.I برای حمل آب، گاز یا مایعات خاص دیگر از مکانی به مکان دیگر استفاده می‌شوند. تنها تفاوت لوله فرفورژه با G.I در این است که لوله‌های فرفورژه از جوشکاری ورق فرفورژه تهیه می‌شوند.

علاوه بر این، لوله‌های بدون درز نیز ساخته می‌شوند. وزن چنین لوله‌ای کمتر است. برش، نخ و خم کردن این لوله بسیار آسان است. برای اتصال چنین لوله‌هایی از اتصالات زیر استفاده می‌شود:

  • اتصال سوکت
  • مفصل فلنج دار
  • اتصال جوش داده شده

لوله‌های فرفورژه از قطر 12 میلی‌متر (0.5 اینچ) تا 15 سانتی‌متر (6 اینچ) ساخته می‌شوند.

4. لوله استیل

لوله‌ استیل برای انتقال آب، گاز یا مایعات خاص از یک مکان به مکان دیگر تحت فشار استفاده می‌شود. این لوله‌ها از ورق‌های فولادی ساخته شده‌اند. لوله‌های کوچک دارای اتصال جوشی در طول هستند که قابل رویت نیست. لوله‌های بزرگ دارای اتصال پرچ شده یا اتصال جوشی هستند. پس از ساخت چنین لوله‌هایی، آن‌ها را در محلول روی فرو می‌برند.

این عمل گالوانیزه نام دارد و برای جلوگیری از زنگ‌زدگی لوله استفاده می‌شود. میانگین سنی چنین لوله‌هایی از 25 سال تا 50 سال است. این لوله‌ها وزن کمی دارند.
آن‌ها را می‌توان با اتصال جوش داده شده متصل کرد. آن‌ها در پشتیبانی‌های باز قرار می‌گیرند و توسط Flanged Joint می‌پیوندند.

چنین لوله‌هایی را می‌توان به راحتی خم کرد. آب اسیدی و آب قلیایی می‌تواند این لوله‌ها را زنگ بزند. تعمیر این نوع لوله‌ها مشکل است. همچنین به دلیل ضخامت دیواره کمتر، می‌توان آن‌ها را با فشار خارجی فشار داد.

5. لوله مسی

لوله‌ مسی از قطر کم ساخته می‌شود. از آنجایی که مس زنگ‌زدگی را نمی‌پذیرد، بنابراین این لوله‌ها بادوام هستند. با این حال، از آنجایی که مس گران است، بنابراین در مکان‌های محدودی مورد استفاده قرار می‌گیرند.

این نوع لوله‌ها عموماً برای حمل آب گرم یا بخار استفاده می‌شوند. آن‌ها حتی در دمای بالا خم نمی‌شوند. به صورت کلی مس یک فلز ملایم است. بنابراین لوله‌های مسی را می‌توان به راحتی خم کرد. آنها توسط Flanged Joint و Union Joints به آن‌ها ملحق می‌شوند.

6. لوله پلاستیکی (PVC)

این لوله‌ها که شامل لوله‌های لاستیکی و PVC هستند، برای تامین آب، آب اسیدی و آب قلیایی استفاده می‌شود. این لوله‌ها با استفاده از اتصال رزوه‌ای به هم متصل می‌شوند یا سوکت با محلول به هم متصل می‌شوند.

چنین لوله‌هایی زنگ نمی‌زنند. از نظر وزن سبک هستند. برش، خم شدن و اتصال برای این لوله‌ها آسان است. این نوع لوله‌ها مقاومت خوبی در برابر جریان الکتریکی دارند. با افزایش دما از بین می‌روند.

استعلام قیمت و خرید لوله از آهن اسپات

در آهن اسپات به خرید و فروش بدون واسطه انواع آهن آلات و محصولات فولادی ساختمانی و صنعتی بپردازید و با نازل‌ترین و مناسب‌ترین قیمت لوله مورد نیاز خود را با قیمت روز و لحظه‌ای خریداری کنید. قیمت لوله متناسب با نوع و مقدار آن متفاوت است.

به دلیل نوسانات بازار نمی‌توان قیمت دقیقی از محصول را ارائه دارد، زیرا امکان دارد به صورت ساعتی قیمت تغییر کند. اما در آهن اسپات قیمت لحظه‌ای محصولات درج می‌شود و می‌تواند راهنمای خوبی برای خرید شما باشد.