پروفیل سبک یا پروفیل مبلی که به آن قوطی سبک هم میگویند، از ورق روغنی (ورق نورد سرد) و براساس استاندارد DIN 2394(1) 94 و EN 10 219 -2 تولید میشود.
پروفیل سبک از مهمترین دستههای پروفیل است که به دلیل ویژگی های منحصر به فرد خود، استفاده گستردهای در تولیداتی از قبیل مبلمان، دوچرخه، خودرو، لوازم خانگی، اگزوز، کانکس، کانتینر و… دارد.
در ادامه با ما همراه باشید تا با این نوع پروفیل بیشتر آشنا شوید.
پروفیل مبلی
پروفیل سبک به پروفیلی گفته میشود که از ورق نازکی تولید میشود. این ورقها معمولا نورد سرد (روغنی) هستند و ضخامتی بین ۰.۴ تا ۱.۵ میلیمتر دارند. سطح مقطع پروفیل مبلی (سبک) میتواند باز مثل پروفیل زد یا بسته مانند قوطی و یا پروفیل ساختمانی باشد.
تاریخچه تولید پروفیل مبلی
حدوداً از سال 1850 استفاده از محصولات فولادی نورد گرم در بریتانیا و آمریکا رایج شد و کم کم از آنها به عنوان مصالح ساختمانی استفاده شد.در مقابل آن در سالهای 1920 و 1930 استفاده از محصولات فولادی نورد سرد هنوز رواج پیدا نکرده بود. اما به چه دلیل؟
زیرا تا آن زمان هنوز استاندارد مشخص و کد مدونی برای طراحی، تولید و بازرسی آن تهیه نشده بود.
پس از مشاهده نیاز مهندسان به محصولات نورد سرد با انجام آنالیزها و آزمایشات کدها شکل گرفتند و استانداردها مشخص شدند و بالاخره از سالهای 1930 و 1940 به بعد محصولات نورد سرد و مخصوصاً قوطی پروفیلهای مبلی جایگاه خاصی در ساخت انواع وسایل ساختمانی و غیر ساختمانی پیدا کردند.
مشخصات پروفیل مبلی
پروفیل مبلی نوعی محصول فولادی میباشد که به دلیل سبک بودن وزن و ضخامت کم آن، به آن پروفیل سبک نیز گفته میشود. از آنجایی که این نوع پروفیل در تولید انواع مبلمان کاربرد زیادی دارد به نام پروفیل مبلی خوانده میشود. پروفیل مبلی از ورق سرد با ضخامت 0.6 تا 1.5 میلیمتر (به طور معمول) تولید میشود. کاربردیترین و رایجترین شکل پروفیل مبلی قوطی پروفیل مبلی با سطح مقطع مربع و یا قوطی سبک با سطح مقطع مستطیل شکل است. پروفیل مبلیای که سطح مقطع دایرهای شکل دارد، نوعی لوله مبلی میباشد که در ادامه به توضیح آن میپردازیم.
لوله مبلی
لوله مبلی که اصطلاحاً به آن لوله روغنی گفته میشود (به دلیل وزن سبکتر نسبت به دیگر لولههای فولادی)، در ساخت پایه مبل و دیگر وسایل خانگی بسیار کاربرد دارد.
اینکه فرایند تولید لوله مبلی در نورد سرد انجام میشود، تاًثیر به سزایی در کاهش وزن آن دارد. لوله مبلی به جز سطح مقطع دایرهای شکل تفاوت دیگری با پروفیل مبلی ندارد.
فرایند تولید پروفیل مبلی (سبک)
معمولاً در تولید پروفیل از چند روش استفاده میشود. برخی مانند تیرآهن و میلگرد از طریق نورد گرم، برخی مانند تیرورق از طریق جوشکاری و برخی دیگر همانند ستونی صنعتی از طریق نورد سرد تولید میشوند.
در تولید پروفیل به روش شکل دهی سرد اصولا از ورق فولادی استفاده می شود. ورقهای فولادی انواع و ضخامتهای گوناگونی دارند. جالب است بدانید که ضخامت هر پروفیل عیناً مانند ضخامت ورق خام آهنی است.
مزایای پروفیل مبلی
ویژگیها و مزایای این محصول باعث شده که این نوع پروفیل کاربرد گستردهای در صنعت داشته باشد. پروفیل مبلی از ورق سرد با ضخامت 0.6 تا 1.5 میلیمتر تولید میشود. پروفیل مبلی با سطح مقطعهای متفاوتی همچون: سه گوش، چهار گوش، دایرهای و یا ترکیبی تولید میشود. کاربردیترین و رایجترین شکل پروفیل مبلی قوطی پروفیل مبلی با سطح مقطع مربع و یا قوطی سبک با سطح مقطع مستطیل شکل است.
پروفیل مبلی سطح براق و سطح یکپارچهای دارد به همین دلیل محصول نهایی به دست آمده از آنها علاوه بر کیفیت بالایی که دارد، ظاهری زیبا و جذاب را به ارمغان میآورد.
از جمله این ویژگیها و مزایا میتوان به سطح با کیفیت آن، فرم پذیری (چکش خواری) عالی، دارای قطر و ضخامت بسیار دقیق، تنوع وزنی زیاد، ابعاد مطلوب و قابلیت آبکاری اشاره کرد.
پروفیل مبلی درز جوش بسیار با کیفیتی دارد و آن هم به خاطر استفاده از جوشکاری فرکانس بالا (High Frequency Welding) در تولید این محصول است. پروفیل مبلی مانند اکثر پروفیلها شاخههای 6 متری از آن تولید میشود.وزن شاخه 6 متری به دو عامل بستگی دارد: 1- ضخامت ورق سرد 2- ابعاد
پروفیل سبک در دو نوع درزدار (welded) و بدون درز (seamless) تولید میشود که هر کدام کاربردهای گوناگونی دارند.
کاربرد پروفیل مبلی
پروفیل مبلی به دلیل سبک بودن و استحکام بالا کاربرد گستردهای در صنعت دارد.در اینجا ما به چند کاربرد عمده آن اشاره میکنیم:
- تولید مبلمان اداری و خانگی
- خودروسازی
- تولید فروفوژه
- ساخت تجهیزات صنایع هوایی
- ساخت تابلوهای تبلیغاتی
- استفاده در صنعت دوچرخه سازی،
- تجهیزات و مبلمان شهری
- و…
قیمت پروفیل مبلی(سبک)
قیمت پروفیل مبلی همواره بستگی به قیمت ورق روغنیای دارد که از آن تولید میشود. هر چه کیفیت ورق روغنی بالاتر باشد بالطبع کیفیت و قیمت پروفیل مبلی تولید شده هم بالاتر است.
البته علاوه بر کیفیت و قیمت ورق روغنی عوامل دیگری مانند: قیمت واحد وزنی اجرت خدمات پروفیل سبک مانند: نحوه صحیح آبکاری، سوراخکاری، جوشکاری و خم نیز در قیمت پروفیل مبلی دخیل هستند.
برای درک بهتر موارد بالا مثالی برایتان آوردهایم: پروفیلهای مبلی با جوش دو سر ورق تولید میشوند. برای خنک کاری هم از آب و صابون استفاده میشود. پس از جوشکاری اگر همچنان محلول آب و صابون از داخل قوطی سبک خارج نشود، میتوان باعث زنگ زدگی و افت کیفیت محصول نهایی شود و همین امر سبب کاهش قیمت آن میشود.
درست است که در ایران کارخانههای زیادی به تولید پروفیل مبلی میپردازند اما در مواقعی که نیاز به پروفیل مبلی وارداتی باشد، باید هزینه های گمرک را هم از جمله هزینه های پروفیل در نظر گرفت. علاوه بر تمامی این موارد، کارخانه تولید کننده پروفیل سبک نیز بر قیمت آن تآثیر میگذارد.
هر چه مواد اولیه مورد استفاده با کیفیتتر باشد محصول نهایی نیز از کیفیت بالایی برخوردار است و قیمت پروفیل سبک نیز بیشتر میشود.
از جمله این کارخانهها میتوان به کارخانه ساوه اشاره کرد. پروفیل مبلی یا همان پروفیل سبک دارای 13 نوع ضخامت است که از میان این 13 نوع ضخامت 0.6 میلی متر از همه گرانتر است.
زیرا فرایند تولید و ایجاد ضایعات ورق فرایندی کند است؛ بنابراین ضخامت 0.6 میل همیشه گرانترین میباشد.
صادرات پروفیل مبلی
همانطور که در بخش کاربردهای پروفیل سبک گفته شد پروفیل سبک کاربرد گستردهای در صنایع مختلف دارد ( چه در ایران و چه در کشورهای دیگر )؛ بنابراین قطعا صادرات انواع لوله و پروفیل از جمله لوله و پروفیل مبلی در کنار صادرات محصولات نفتی میتواند کمک بزرگی به اقتصاد کشور کند.
کارخانههای تولید کننده پروفیل سبک
در ابتدا لازم به ذکر است که تولید انواع پروفیل در ایران در سه استان تهران، مرکزی و اصفهان متمرکز شده است اما این به این معنی نیست که در دیگر استانها کارخانههای تولید پروفیل نداریم. کارخانههایی از جمله پروفیل مشهد در خراسان رضوی، پویا لوله زاینده رود در اصفهان، پروفیل فولادی کارمانیا در کرمان،شرکت پروفیل البرز کویر در یزد، فولاد صنعت کاوه در قم و… از این دست هستند. در ادامه میخواهیم برخی از معروفترین شرکت های تولید کننده انواع پروفیل در کشور را معرفی کنیم.
کارخانههای نورد و پروفیل ساوه
شرکت پروفیل ساوه در سال 1354 تاسیس شد و هدف اولیهی آن تولید 50000 تن از انواع لوله و پروفیلهای فولادی در سال بود. اما هدف کنونی آنها تولید 2 میلیون تن فولاد در سال برای تولید انواع مقاطع فولادی میباشد.
محصولات این شرکت هم نیاز انبوهی از صنعتگران را تامین میکند و هم برای صادرات مورد استفاده قرار میگیرد.
شرکت لوله و پروفیل سپنتا
شرکت سپنتا در سال 1339 تاسیس شد و پس از انقلاب خطهای تولیدی جدیدی در آن راه اندازی شد. ظرفیت تولید این کارخانه 300000 تن در سال برآورد شده است.
کارخانه پروفیل این شرکت در تهران قرار دارد و نام آن شرکت لوله و پروفیل سپنتا تهران است و به تعداد 140000 تن از انواع لوله و قوطی پروفیل را در سال تولید میکند.
شرکت جهان پروفیل پارس
مجموعه شرکتهای لوله و پروفیل پارس در سال 1369 تاسیس گردید. این شرکت برای تولید فرآوردههای فولادی خود از تجهیزات و امکانات به روز استفاده میکند و در سال حدود 500000 تن محصول فولادی تولید میکند.
کارخانه خاور صنعت هما
این کارخانه تولید پروفیل مبلی را از سال 1377 آغاز کرد.این شرکت انواع پروفیل را با قطر 10 تا 76 و ضخامت 0.4 تا 1.5 میلی متر تولید میکند. این شرکت صادرات پروفیل به کشورهای همسایه را از سال 1388 آغاز نمود.
خرید پروفیل سبک
شرکتها و سایتهای متعددی به فروش پروفیل از جمله پروفیل مبلی میپردازند، اما چیزی که برای خریدار از همه مهمتر است، قیمتی مناسب و خریدی مقرون به صرفه و البته دربافت محصولی باکیفیت است.
شرکت آهن اسپات با عرضه مستقیم و بدون واسطه محصولات این امکان را برای مشتریان فراهم کرده تا بتوانند با کمترین هزینه خریدی مطمئن، با بالاترین کیفیت داشته باشند. به این منظور شما میتوانید از طریق سایت، ایمیل و یا شماره تلفن آهن اسپات اقدام نمایید.