لولههای فلزی از محبوترین مقاطعی هستند که در صنعت ساخت و ساز، صنایع نفت و گاز و… به کار گرفته میشوند. در میان انواع مختلف لولههای فلزی، لولههای فولادی بیشترین تنوع را دارند و به همین دلیل آمار فروش آنها بالاست.
لولههای فولادی در انواع مختلفی از جمله درزدار، مانیسمان، پوشش داده شده و… تولید میشوند. منظور از لولههای فولادی پوششدهی شده، لولههای هستند که به واسطه رنگ کاری یا آبکاری خواصشان بهبود یافته است.
در این راستا میتوان به لوله گالوانیزه اشاره کرد؛ این محصول با فلز روی، روکش شده است و به همین دلیل، دارای خواص منحصر به فردی است که در ادامه خواهیم خواند.
انواع لوله گالوانیزه
این لولهها دارای انواع مختلفی هستند که به روشهای مختلفی تولید میشوند. بیشتر این دستهبندیها متاثر از نوع کاربرد لولهها شکل گرفته است.
به هرحال این محصول در هر دستهای که باشد در سه کلاس سبک، نیمهسنگین و سنگین طبقهبندی میشود.
لوله گالوانیزه آهنی
این گروه از لولههای گالوانیزه رنگی متمایل به خاکستری تیره دارند به همین دلیل در هنگام خرید لوله آهنی نامیده میشود. لولههای تولید شده از آلیاژ فولادی آهن سفید به روش نورد تولید میشوند. از طرفی این دسته از محصولات به صورت درزدار و دو کلاس سبک و متوسط به بازار قابل عرضه هستند.
لوله گالوانیزه فولادی
این دسته از لولههای فولادی گالوانیزه از فولاد نرم تولید میشوند. قیمت لوله گالوانیزه فولادی با این که وزن کمتری که نسب به نوع آهنی دارد کمی گرانتر است. کاربرد این محصول بیشتر در سیستمهای تهویه و سیستم انتقال پساب و فاضلاب کاربرد دارد.
روشهای تولید لوله گالوانیزه
لولههای فولادی گالوانیزه به چند روش قابل حصول هستند. در یک روش میتوان آنها را از ورقهای فولادی تولید کرد. در این روش لبههای ورقهای گالوانیزه شده را با عملیات خمکاری شکلدهی میکنند.
سپس به روش جوشکاری دو لبه به یکدیگر اتصال پیدا خواهند کرد. استفاده از این راه، ارزان قیمت و آسان است. اگر چه کیفیت لوله فلزی گالوانیزه تولیدی به علت داشتن درز جوش اندکی افت میکند. چرا که عنصر روی در پوشش داده شده از بین خواهد رفت و دیگر فولاد محافظی ندارد.
روش دیگر که برای تولید انواع لوله گالوانیزه درز دارد و بدون درز قابل استفاده است، گالوانیزاسیون میباشد. عملیات گالوانیزه لوله فولادی، به دو روش گرم و سرد قابلیت اجرا دارد.
1. روش گرم
تولید لوله گالوانیزه به روش گرم یعنی آبکاری روی و یا کادمیوم در دمایی در حدود 400 درجه سانتی گراد روی لوله فولادی انجام شود.
گالوانیزاسیون به روش غوطهوری در استخر محلول حاوی مواد است. دمای بالا سبب ایجاد پیوند شیمیایی قوی بین مولکولهای عنصر لایه پوشاننده و سطح فلز میشود. چون در جدول پتانسیل شیمیایی روی بالاتر است، روی از آهن دفاع میکند.
2. روش سرد
در این روش لوله فولادی در یک وان از محلول نمکی روی قرار میگیرد. با وصل جریان الکتریکی به محلول و غوطهوری لوله فولادی در آن، لوله نقش کاتدیک و عنصر روی در نقش آند عمل خواهند کرد. در نهایت روی از محلول جدا خواهد شد و بر سطح لوله مینشیند.
در اثر آسیب دیدن لوله و قرار گیری در محیطهای خورنده، فلز روی مانند یک آند فدا شونده از بستر فولادی دفاع خواهد کرد.
استانداردهای لوله گالوانیزه
قیمت لوله فولادی گالوانیزه به تناسب کاربرد و کیفیتی که دارد میتواند تغییر کند. به علاوه استانداردهای مختلفی برای سنجش سطح کیفی این لولهها تعریف شده است. مهمترین این استانداردها شامل موارد زیر میشود:
- BS 1387 بریتانیا
- ISIRI 3765 سازمان ملی استاندارد
- DIN 2441 کشور آلمان
- DIN 2440 کشور آلمان
- DIN 2444 کشور آلمان
- DIN EN 10240 کشور آلمان
کاربردهای لوله گالوانیزه
آمار فروش لولههای گالوانیزه به واسطه کاربردهای گستردهای که دارد، قابل توجه است. برخی از افراد این لوله را به عنوان لوله برق فولادی میشناسند.
زیرا این مقطع فولادی در برابر خوردگی و ضربه مقاومت بالایی نشان میدهد. برخی از مهمترین کاربردهای لوله فولادی گالوانیزه عبارتاند از:
- خطوط انتقال فاضلاب شهری
- انتقال بخار آب
- لولههای گلخانهای
- انتقال سیال در تاسیسات صنعتی
- انتقال آب در محیطهای زمینهای کشاورزی
- تصفیهخانهها
- خطوط انتقال برق
- محافظت از کابلهای دکلهای مخابراتی
- تهویه ساختمان
- حصارکشی زمین و محوطه کارگاهی
مزایا و معایب استفاده از لوله گالوانیزه
لولههای گالوانیزه یک مزیت بزرگ دارند که سبب توسعه آنها شده است. خواص مقاوم به خوردگی لوله فولادی گالوانیزه در برابر چربی، رطوبت و مواد خورنده اهمیت بسیاری دارد.
به طور مثال در محیطهای مرطوب و گرمی مانند گلخانه یک لوله گالوانیزه گرم تا 20 سال زمان میبرد تا آسیب جدی ببیند.
در زمانی هم که آسیب ببیند، لایه محافظ روی نسبت به فولاد تمایل بیشتری به واکنش با اکسیژن دارد. در نتیجه یک لایه اکسیدی محافظتکننده روی سطح شکل میگیرد.
از دیگر ویژگیهای مثبتی که سبب شده با وجود گرانتر بودن قیمت لولههای گالوانیزه، انتخاب آنها توجیه اقتصادی داشته باشد، عبارتاند از:
- دسترسی آسان به انواع این لوله
- تنوع در کیفیت و قطر لوله
- امکان انتخاب انواع مانیسمان و درز دار
- مقاوم به ضربه
- قابلیت اجرای عملیات خمکاری
- قابل استفاده در محیطهای سرپوشیده و سر باز
- روشهای آسان بستن با پیچ و رزوه، بوشن و…
- قابل استفاده در همه اقلیمها
- مقاوم در برابر آتش سوزی
- دارای مقاومت در برابر دمای کاری بالا و فشار بالا
- عدم نفوذ اکسیژن از جدارههای لوله
- استحکام بالا
- امکان بازرسی و کنترل آسان
در کنار تمام مزیتهایی که این لولهها دارند، دو محدودیت هم هست که باید از آنها آگاه باشید. قیمت هر شاخه لوله گالوانیزه با توجه به وزن، کیفیت تولید، محدودیتها و مزیتهای آنها تعیین میشود.
از این لوله بهتر است برای انتقال آب آشامیدنی شهری در طولانی مدت، استفاده نشود. همچنین در محیطهایی که اسیدیته بالایی دارند نباید استفاده شوند. شما میتوانید با مراجعه به سایت آهن اسپات قیمت لوله گالوانیزه را مشاهده کنید.
قیمت لوله گالوانیزه
قیمت گذاری بر روی مقاطع فولادی به پارامترهای مختلفی بستگی دارد. تعیین قیمت لوله فولادی گالوانیزه هم از این قاعده مستثنی نیست.
یکی از مهمترین نکاتی که در این بخش تاثیر دارد، وزن و ابعاد مقاطع مورد نظر است. به طور کلی لوله گالوانیزه را در طولهای 3 و 6 متری در قطرهای متنوعی از جمله ۱ اینچی تا ۸ اینچی تولید میشوند.
نکته مهم دیگری که در هنگام خرید این محصول باید به آن توجه داشت این است که قطر اسمی آن است. ابعاد قطر اسمی از قطر خارجی کمتر و از قطر داخلی بیشتر میباشد.
تعیین قیمت هر کیلو لوله گالوانیزه با استفاده از فرمول محاسبه وزن لوله گالوانیزه امکان پذیر است. در ابتدا باید وزن لوله را به دست آورد و در نهایت در قیمت روز لوله گالوانیزه ضرب کرد.
( 1000 * 4)/ چگالی * 3.14 * ((ضخامت * 2 (قطر بیرونی) – 2 (قطر خارجی)) = وزن لوله برحسب کیلوگرم
اگر بخواهید قیمت لولههای گالوانیزه را به صورت شاخهای را به دست آورید، باید طول شاخه را در صورت کسر بالا ضرب کنید.
توجه نمایید که در این روابط چگالی برابر 7.85 است. همچنین واحد ضخامت و قطر برحسب میلیمتر و واحد طول شاخه برحسب متر باید وارد شود.
در کارخانهها برای تعیین قیمت و فروش لوله گالوانیزه به چندین پارامتر توجه دارند. مهمترین پارامترها شامل قیمت لوله خام، هزینههای جانبی تولید، هزینه و روش آبکاری روی، درجه کیفی و هزینههای حمل و نقل میشود. البته با توجه به عمر و کارایی لوله گالوانیزه قیمت آن به نسبت اقتصادی است.
خرید لوله گالوانیزه از آهن اسپات
برای خرید لوله گالوانیزه با قیمت مناسب میتوانید به وبسایت آهن اسپات مراجعه کنید و از بهروزترین قیمت لوله گالوانیزه برندهای مختلف اطلاع یابید.
آهن اسپات برای تسهیل معاملات و مبادلات آهن در ایران و به عنوان مرجعی برای اطلاع رسانی در این صنعت راه اندازی شده است.
قیمت آنلاین آهن و همچنین تحلیل و بررسی اخبار آهن و فولاد کشور به صورت روزانه و فروش آهن آلات ساختمانی و صنعتی با تضمین قیمت و کیفیت از جمله فعالیتهای مجموعه آهن اسپات میباشد.