ناودانی 12 یا پروفیل ناودانی 12 سبک یکی از مقاطع فولادی پرکاربرد در ساختمان سازی ایران است. پروفیل ناودانی سبک 12 از دو بال و یک جان تشکیل شده است و به دلیل شکل ظاهری آن به حرف U انگلیسی به آن مقطع U با جان باز نیز گفته میشود.
وزن ناودانی 12
وزن پروفیل ناودانی 12 سبک عبارت است از 10.4 کیلوگرم در هر متر طول. از آن جایی که قیمت پروفیل ناودانی 12 سبک بر اساس وزن آن تعیین میشود، از حاصل ضرب طول هر شاخه در وزن هر متر طول از آن میتوان به طور تقریبی به وزن هر شاخه پروفیل ناودانی 12 سبک پی برد.
البته باید به این نکته نیز توجه داشته باشید که در زمان خرید پروفیل ناودانی 12، ملاک پرداخت وزن مقاطع ناودانی، عدد مشخص شده بر روی باسکول است. مشخصات فنی پروفیل ناودانی مطابق با جدول اشتال و استاندارد DIN 1026-1 و همچنین سازمان ملی استاندارد ایران است؛ همچنین از لحاظ وزنی نیز باید اظهار کنیم که وزن هر شاخه به 80 کیلوگرم میرسد.
سایزبندی ناودانیها به چه صورت تعیین میشود؟
درباره ابعاد این ناودانی باید گفت که این مقاطع در طولهای 12 متری ساخته میشوند اما برای سهولت در حمل و نقل، آنها را به طول 6 متری برش میزنند تا جا به جایی ناودانیها راحتتر انجام شود.
سایزبندی ناودانیها مطابق با ارتفاع آنها صورت میگیرد. این عدد هم مشابه سایر مشخصات آن برحسب سانتی متر اعلام میشود. به عبارت دیگر در صورتی که بالهای یک ناودانی دارای ارتفاع 12 سانتی متر باشند، به آن ناودانی 12 گفته میشود.
ویژگیهای ناودانی 12
انواع ناودانیها از لحاظ شکل ظاهری، وزن، جنس، روش تولید و کاربرد متفاوت هستند. هر یک از این انواع نیز دارای مشخصات و ویژگیهای متفاوتی هستند که باید هنگام خرید به آنها توجه کنید. ناودانی 12 به دلیل دارا بودن ویژگیهای زیر، کاربرد بسیار وسیعی دارد:
- اشغال فضای کم ناودانیها و در عین حال مقاومت بالا
- سرعت نصب و اتصالات متنوع ناودانی در ساختمان
- کم بودن میزان پرتی ناودانی
- مقاومت بسیار بالای ناودانی در دهانهها و خرپاها
- کارابودن در یک درازای طولانی
- کم بودن وزن اسکلت فلزی
- مقاومت ناودانی در برابر تنشهای بزرگ (قانون هوک و خاصیت ارتجاعی فولاد)
- مقاومت در برابر ضربه
مهمترین کاربردهای ناودانی عبارتند از:
- کاربرد در ترمیم دیوار تخریب شده یک بنا به عنوان مهار بند
- کاربرد در ساخت قابهای فلزی برای تجهیزات صنعتی
- استفاده به عنوان پایه برای تجهیزات ترافیکی، گارد ریل
- استفاده برای ساخت ساپورت لوله در سیستمهای پایپینگ و پایپ لاین
- استفاده در ساخت چهارچوب در و پنجره آهنی ساده
- استفاده در خرپاها، بادبندها و ستونهای به کار رفته در ساختمانهای بلند
- استفاده در ساخت اسکلتهای فلزی به کار رفته در کامیونها و ماشین آلات سنگین
انواع ناودانی از نظر فرایند تولید
در ساخت ناودانیها از دو فرآیند کلی استفاده میشود. در ادامه اطلاعاتی درباره هر کدام از این پروسهها به شما ارائه میدهیم:
-
ناودانی فابریک:
ناودانی فابریک از طریق فرآیند نورد، تولید میشود. در این روش، شمش در دستگاه نورد قرار داده میشود و با ایجاد گرما و حرارت محصول خروجی به صورت یک رول صاف خارج میشود. در مرحله بعد رولها در حرارت بالا از میان غلطکهای دستگاه نورد عبور کرده وبه شکل ناودانی در میآیند.
در آخرین مرحله نیز قطعات سرد شده و دمای آنها را پایین میآورند. سرد شدن ناودانی 12 باعث میشود که متریال به کار رفته در آن دچار انقباض شده و به همین دلیل نمیتوان قطعه ای با ابعاد دقیق به دست آورد.
-
ناودانی پرسی:
ناودانی پرسی حاصل انجام عملیات پرسکاری روی ورق فلزی است. در این روش ورق با طول مشخص وارد دستگاه پرس شده و به شکل ناودانی فرم داده میشود. ناودانی پرسی به دلیل فشار پرس در محل اتصال جان به بال دارای ضخامت کمتری است. با این حال به دلیل سرعت بالای پرسکاری و همچنین ابعاد دقیق و صاف بودن لبههای آن بسیار پرکاربرد میباشد.
خط تولید ناودانی 12
همان گونه که گفته شد ناودانیها را به دو شکل کلی فابریک و پرسی تولید میکنند. تولید ناودانی پرسی همانند نبشی پرسی، قوطی و پروفیل، پروفیل در و پنجره و پروفیل زد به صورت شکل دهی سرد و از طریق دستگاه رول فورمینگ صورت میگیرد.
در مرحله اول ورق را به پهنای مورد نیاز برش داده و در ابتدای خط تولید قرار میدهند، پس از آن با عبور از میان قالبهای پرس، این اوراق شکل ناودانی به خود میگیرند. پس از آن شاخههای 12 متری برش داده شده و برای بسته بندی به سمت انبار هدایت میشوند.
کارخانههای تولید کننده ناودانی 12
معتبرترین کارخانجات تولید ناودانی 12 داخل کشور عبارتند از:
- ناودانی نورد یاران زنجان
- ناودانی ناب تبریز
- ناودانی شکفته مشهد
- شرکت صبا فولاد منظومه
- ناودانی فایکو – فولاد البزر ایرانیان
- صنایع فولاد کوهپایه
- مجتمع فولاد البزر غرب
استانداردهای تعیین شده در تولید ناودانی
دو استاندارد UPE و UPN را برای تولید ناودانی در نظر گرفته اند. این دو استاندارد به خاطر آن است که شکل ظاهری ناودانیها را به صورت U و C میسازند. تفاوت عمده این دو استاندارد در بالهای به کار رفته در هر کدام میباشد.
استاندارد UPE بالهای موازی دارد و به ناودانی C اختصاص پیدا کرده است. در حالی که استاندارد UPN بالهای مخروطی شکل دارد و برای ناودانی U مورد استفاده قرار میگیرد. این دو استاندارد در کشور ایران مورد استفاده قرار میگیرد.
استانداردهای هر کشور در حیطه تولید مقاطع فولادی متعلق به همان کشور است و باید در تمامیکارخانجات در دستور کار قرار بگیرد. این استانداردها مبنای کار محاسبان سازه، مهندسین عمران و مکانیک میباشد تا در کارهای خود دچار دوگانگی نشوند.
قیمت ناودانی 12
قیمت ناودانی 12 نیز همانند سایر مقاطع فولادی با تغییرات نرخ ارز و سایر موارد تاثیرگذار، نوسان پیدا میکند. به این ترتیب به شما پیشنهاد میکنیم که قبل از اقدام به خرید حتما به وب سایت آهن اسپات مراجعه کنید تا به معتبرترین استعلام قیمتها از تولید کنندگان برتر کشور دسترسی داشته باشید.