یکی از انواع پروفیل‌ها، پروفیل گالوانیزه است که از محصولات پرکاربرد در صنایع ساختمان سازی است و با توجه به ویژگی‌های ممتاز این محصول از جمله کشش و شکل پذیری بالا و مقاومت بالا در برابر انواع تغییرات، استفاده از آن روز به روز در حال گسترش است. در به بررسی دقیق پروفیل گالوانیزه که نوع خاصی از پروفیل‌های موجود در بازار است می‌پردازیم.

پروفیل گالوانیزه

به فرایندی که طی آن از یک پوشش فلزی (معمولا روی) برای حفاظت از پروفیل­‌های فولادی استفاده می­‌شود؛ گالوانیزاسیون گفته می­‌شود. یکی از ماندگار­ترین و مقرون به صرفه‌‌ترین محصولاتی که در فضا­های باز (که امکان زنگ زدگی و خوردگی را برای فولاد فراهم می­‌کند) استفاده می‌شود، محصولات گالوانیزه هستند.­

تاریخچه پروفیل گالوانیزه

ابداع کننده این روش دانشمندی ایتالیایی به نام لوییجی گالوانی بود. فرایند گالوانیزاسیون فرایندی نو نیست بلکه قدمت آن به 300 سال پیش برمی­‌گردد. اما این برای همه روش­‌های تولید فولاد گالوانیزه صدق نمی­‌کند. مثلا فرایند گالوانیزه گرم قدمت 150 ساله دارد.

برای اولین بار در سال 1850 اولین کارخانه تولید پروفیل گالوانیزه تاسیس شد و به تدریج گسترش یافت و این صنعت در کشور­های دیگر نیز وارد شد.

ویژگی­‌های پروفیل گالوانیزه

  1. درست است که در ابتدا به فولادی بودن پروفیل اشاره کردیم اما گاهی هم ممکن است این پروفیل‌­ها از آلیاژ­های آهن و روی هم ساخته شوند.
  2. در گالوانیزاسیون تا زمانی که پوشش روی سالم باقی بماند، از خوردگی فلز زیر خود جلوگیری می­‌کند اما شاید برایتان سوال شود که اگر قسمتی از پوشش از بین رود فلز زیرین خورده می­شود یا خیر؟ باید بگوییم خیر. حتی اگر گالوانیزاسیون نتواند از فلز حفاظت کند و فلز اصلی در معرض خوردگی قرار گیرد، عملکرد حفاظتی پروفیل گالوانیزه تا وقتی که روی از تمام آن ناحیه از بین برود ادامه دارد.
  3. پروفیل(قوطی) گالوانیزه مقطع تو خالی فلزی است که از ورق­های فلزی تولید می‌­­شود.
  4. این نوع پروفیل تمام سطح فولاد از جمله فرورفتگی­‌ها و گوشه­‌ها را به خوبی در بر می­‌گیرد.

انواع پروفیل گالوانیزه

از جهات مختلفی می­‌توان پروفیل گالوانیزه را دسته بندی کرد. در این‌جا به معرفی تعدادی از این دسته بندی­‌ها می­‌پردازیم.

به طور کلی پروفیل‌­ها به دو دسته کلی باز و بسته تقسیم می­‌شوند؛ که پروفیل گالوانیزه جزو پروفیل­‌های بسته محسوب می‌­شود.

برای تولید همه انواع پروفیل گالوانیزه از ماشین آلات تمام اتوماتیک استفاده می‌شود. پروفیل گالوانیزه شامل 9 نوع متفاوت است. برای تفهیم بهتر و بیش­تر به بررسی کاربرد برخی از آن‌ها می‌­پردازیم:

-پروفیل گالوانیزه U48

– پروفیل گالوانیزه C50

– پروفیل گالوانیزه C100

– پروفیل گالوانیزه U100

– پروفیل گالوانیزه C70

– پروفیل گالوانیزه F47

– پروفیل گالوانیزه L25

– پروفیل گالوانیزه UH36

– پروفیل گالوانیزه U70

– پروفیل گالوانیزه F47 

این پروفیل به شکل قوطی است و برای سازه‌های باربری مثل سقف کاذب و کناف به کار می­رود. این پروفیل همزمان با داشتن وزنی سبک از استحکام مناسبی نیز برخوردار می­‌باشد. این نوع پروفیل گالوانیزه در برابر خوردگی و حمله حشرات مقاومت خوبی دارد و همین امر سبب افزایش طول عمر آن می‌شود.

– پروفیل گالوانیزه L25 

این مدل در ساخت سقف­‌های کاذب کاربرد دارد.

– پروفیل گالوانیزه UH36 

از این نوع پروفیل در زیرسازی سقف­‌های کاذب به عنوان تراز سقف استفاده می­­‌شود.

– پروفیل گالوانیزه U70 

به نوع پروفیل رانر یا تراک نیز گفته می‌­شود. سطح مقطع این پروفیل یو شکل است و در ساخت دیوارهای خشک کاربرد دارد و برای سقف و دیوار­ها و کف ساختمان به طور افقی و با کمک میخ و پیچ به بخش‌­های عمودی متصل می‌شود.

کاربرد­های پروفیل گالوانیزه

پروفیل گالوانیزه به صورت رول فرم تولید می‌شود و در اکثراً صنایع کاربرد دارد. در ادامه به بررسی برخی از این کاربرد­ها می­‌پردازیم.

1. صنعت ساختمان

به علت ماندگاری و زیبایی پروفیل گالوانیزه استفاده از آن در ساختمان­های تجاری و مسکونی بسیار مورد استقبال قرار گرفته است. از جمله کاربرد­های آن در ساختمان سازی می­‌توان به ساخت نرده، ریل، لوله، ناودان، راه پله، تیر‌ها، بالکن، راهرو­ها، نرده و… اشاره کرد.

مناسب ترین اندازه پروفیل گالوانیزه برای این کاربرد سایز 1.25 میلی متری می‌باشد. بخش بزرگی از پروفیل گالوانیزه تولید شده برای ساخت در و پنجره­‌های PVC مورد استفاده قرار می­‌گیرد. زیرا باعث جلوگیری از هرز شدن پیچ­‌ها، افتادگی و مقاومت در برابر زنگ زدگی می­­‌شود.

برج­‌ها و ساختمان­­‌هایی که در ارتفاعات زیاد قرار دارند در معرض وزش باد(بعضاً شدید) قرار می­‌گیرند؛ در این‌جا پروفیل گالوانیزه به کمک ما می‌­آید و باعث افزایش استحکام در برابر فشار­های جوی و وزش باد­های شدید می‌­شود. البته در طبقات پایین­تر ساختمان­‌ها مواردی مانند نشست ساختمان­‌ها در بازه زمانی طولانی باعث فشار به قاب پنجره می‌­شود.

برای انتخاب صحیح اندازه پروفیل گالوانیزه باید به ابعاد پنجره دقت کرد. هر چه سطح پنجره وسیع­‌تر باشد، فشار وارد شده بیش­تر و بالطبع ضخامت پروفیل گالوانیزه باید افزایش یابد. از آن‌جایی که پروفیل گالوانیزه ظاهر زیبایی دارد، استفاده از آن در محیط­‌های بیرون رایج‌­تر است.

برای مثال اگر محیط‌­های بیرون رطوبت داشته باشند، یا برای ساخت انواع لوله­‌ها در پارکینگ­‌ها و مکان­‌هایی از این دست،برای چارچوب بندی در و پنجره، تولید انواع سینی کابل در محیط­‌های صنعتی و خانگی و یا حفاظت از قطعات ارزشمند ساختمان از پروفیل­‌های گالوانیزه بهره می‌­بریم.

2. صنعت خودرو

تا حدوداً 42 سال پیش (سال1980) از این نوع پروفیل فقط در ساخت خودرو­های لوکس استفاده می‌­شد. اما امروزه در بدنه همه خودرو­ها از پروفیل گالوانیزه استفاده می­‌شود.

3. مخابرات

همان­‌طور که می‌­دانید و آشکار است نگه داری و تعمیر خطوط مخابرات کار راحتی نیست. پروفیل گالوانیزه قطعه محبوبی در این صنعت است و از آن برای سیم کشی تلفن و جعبه تجهیزات استفاده می­‌کنند. این کار به طور چشمگیری خطر آسیب و نیاز به نگه داری و تعمیر را کاهش می­‌دهد.

علاوه بر این‌­ها پروفیل گالوانیزه در بزرگرا­ه­‌ها، فرودگاه‌ها، خانه‌ها، ایستگاه‌های اتوبوس، گلخانه‌ها، سیستم‌های آب اشامیدنی، کارگاه‌ها، حمل و نقل عمومی و… مورد استفاده قرار می‌­گیرد.

روش‌­های تولید پروفیل گالوانیزه

قبل از این‌که انواع روش‌های تولید پروفیل گالوانیزه را معرفی کنیم باید توضیحی راجب مرحله آماده سازی این فرایند بدهیم:

مهم­‌ترین مرحله برای پوشش فولاد آماده سازی سطح است. اگر این مرحله به درستی انجام نشود، روکش پروفیل فولادی زود­تر از موعد (زود­تر از عمر مفید خود) خراب می­‌شود و از بین می‌­رود. گفتیم معمولا برای گالوانیزه کردن از روی استفاده می­‌شود.

از آن‌جایی که روی با فولاد ناخالص به راحتی واکنش نمی‌­دهد، هر گونه خرابی بلافاصله بعد از خروج فولاد از حمام روی مشخص می‌شود به همین خاطر می­‌توان اصلاحات لازم را انجام داد. به منظور آماده سازی سطح مراحل زیر باید انجام شود:

1_ چربی زدایی

کار­هایی که آلودگی­‌های آلی مانند چربی و روغن، خطوط رنگ و خاک را از سطخ فلز پاک می­‌کنند، عبارتند از: حمام اسیدی یا حمام تمیز کننده بیولوژیکی و محلول قلیایی داغ. برخی از مواد با چربی زدایی قابل برداشتن نیستند و باید قبل از گالوانیزه کردن با سندبلاست، ماسه زنی و سایر ابزار مکانیکی برداشته شوند. از جمله این مواد می‌­توان به آسفالت یا سرباره جوشکاری، اپوکسی و وینیل اشاره کرد.

2_ اسیدیته

اکسید آهن یا همان زنگ زدگی با محلول رقیق سولفوریک اسید گرم شده یا کلریدریک اسید حذف می­‌شود و از بین می­‌رود.

3_ شار

در آخرین مرحله آماده سازی سطح، از محلول روی کلرید آمونیوم استفاده می­‌کنیم. این محلول باعث از بین رفتن اکسید­های باقی مانده می­‌شود و و یک لایه حفاظتی روی فولاد تشکیل می­‌دهد.

  • فولاد گالوانیزه به روش گرم
  • فولاد الکترو گالوانیزه (گالوانیزه به روش سرد)
  • فولاد پیش گالوانیزه

از بین این سه روش از مورد دو و سه بیش­تر در ساخت لوازم تزئینی که در فضاهای بسته مورد استفاده قرار می‌گیرند، استفاده می­‌شود. چون در برابر خوردگی مقاومت کم­‌تری دارند (نسبت به روش اول).

فولاد گالوانیزه به روش گرم

این روش مرسوم­‌ترین روش گالوانیزاسیون می­‌باشد و به غوطه وری گرم هم معروف است. عنصر روی در این روش باعث می‌شود محصول رنگ سفید مایل به خاکستری به خود بگیرد و همین باعث زیبایی آن شده.
در این فرایند مقطع فلزی را در حمام روی قرار می‌دهیم و دما را حداقل به 435 درجه سانتی گراد می‌رسانیم. در این بازه زمانی روی موجود در حمام با آهن که در سیلندر قرار گرفته‌­اند با هم واکنش می­‌دهد و بین روی و آهن یک سری لایه­‌های آلیاژ تشکیل می­‌دهد.

زمانی که قطعه به دمای حمام می‌­رسد، پوشش آن کامل شده و و اجسام را آرام از حمام گالوانیزه خارج می­‌کنیم.
سپس برای حذف روی اضافی از تخلیه یا سانتریفیوژ بهره می‌بریم. نکته دیگر اینکه پس از خروج از وان مذاب (حمام روی) دمای قطعه حدودا 460 درجه سانتی گراد می‌باشد. در این‌جا روی اول با اکسیژن و بعد با کربن واکنش داده و لایه‌­ای با مقاومت در برابر زنگ زدگی تولید می‌کند.

در پایان کار برای نرم و صاف بودن محصول مد نظر از فرایندی به نام گالوانیزه خشک استفاده می‌کنیم. به ابن دلیل به آن گالوانیزه خشک می‌گویند که هیچ مایعی در این فرایند مورد استفاده قرار نگرفته است. همین امر می‌تواند جلوی مشکلات احتمالی ناشی از کمبود هیدروژن را بگیرد. سوال این‌جاست که کمبود هیدروژن باعث بروز چه مشکلی می‌شود؟

فولادی که مشکل کمبود هیدروژن دارد یا مقاومت بالای 1100 مگاپیکسل دارد، برای تولید پروفیل گالوانیزه مناسب نیست.
قطعا این روش مزایای زیادی دارد که رایج‌ترین روش گالوانیزاسیون محسوب می‌شود. در ادامه این مقاله به بررسی مزایای گالوانیزاسیون به روش گرم خواهیم پرداخت.

فولاد الکترو گالوانیزه (گالوانیزه به روش سرد)

این روش به الکتروگالوانیزاسیون نیز معروف است. در این روش با الکترولیت شیمیایی روی فولاد لایه­‌ای نازک پاشیده می­‌شود. پس از آماده سازی سطح مقطع آن را در حمام آبکاری قرار می­‌دهیم. در گذشته ابکاری با الکترولیت‌های قدیمی مثل سیانید انجام می‌شد اما با پیشرفت تکنولوژی الکترولیت‌های بر پایه‌ی هیدرولیک اسید معرفی شدند.

برای این‌که از خوردگی فلز جلوگیری کنیم، روش حرارتی از بهترین روش‌هاست اما اصلاً مقرون به صرفه نیست؛ به همین خاطر آب‌کاری را جایگزین آن کرده‌اند.
این روش هم برای استفاده در فضاهای باز و هم فضا‌های داخلی کاربرد دارد. این روش معمولاً برای گالوانیزه کردن ورق­‌های فولادی و سیم‌­ها مورد استفاده قرار می­گیرد. در پایان کار ضخامت و ظاهر روکش ارزیابی می‌شود.

میزان کیفیت روکش‌­ها مستقیماً باید بررسی شود زیرا همان‌­گونه که گفته شد روی با فولاد ناخالص به راحتی واکنش نمی­‌دهد و با آنالیز­ها و آزمایشات ساده فیزیکی چسبندگی، ضخامت، یکنواختی و ظاهر محصول مورد بررسی قرار می‌گیرد.

مزیت این روش این است که می‌توان ضخامت روکش را به صورت مستقل روی قسمت‌های خارجی و داخلی کنترل کرد.

فولاد پیش گالوانیزه

فولاد پیش گالوانیزه یا آسیاب گالوانیزه به به فولادی گفته می­‌شود که در قالب ورق گالوانیزه شده باشد. حالا چرا به این روش آسیاب گالوانیزه هم گفته می­‌شود؟!
زیرا ورق فولادی با روی مذاب چرخ شده است. بعد از ارسال ورق از طریق آسیاب به گالوانیزه آن را به اندازه­های مشخصی برش داده و دوباره می‌چسباند.

این روش شبیه روش اول می­‌باشد اما با یک تفاوت؛ آن هم این‌که در همان مرحله اول تولید می­‌شود. از لحاظ ظاهر این نوع پروفیل ظاهر زیبا­تری نسبت به پروفیل گرم دارد. مواد از پیش گالوانیزه برای انواعی از محصولات مانند مجرا، لب و کانال‌های باز مورد استفاده قرار می­‌گیرد.

مزایای تولید پروفیل گالوانیزه به روش گرم

1. پوشاندن تمام قسمت مقطع فلزی مثل جوش­‌ها، لبه‌­ها و….با روی به همین دلیل می­‌توان از آن در همه شرایط آب و هوایی استفاده کرد.

2. ایجاد مقاومت در برابر خوردگی با بیش از 100 سال قدمت.

3. طول عمر: پروفیل گالوانیزه را می­‌توان در برخی از نامساعد­ترین مکان­‌ها به کار برد و نیازی به نگه داری و تعمیر هم ندارد.
طبق مطالعات انجام شده پروفیل گالوانیزه حتی در مکان­‌هایی مانند شرکت­‌های صنعتی که احتمال زنگ زدگی و خوردگی بالاست بالای 70 سال عمر می­‌کند، اما اگر در معرض آب باشد، تنها بیش از 20 سال عمر می‌کند. از گالوانیزه گرم عموماً برای محافظت کردن ازفولادی که در خاک، آب و بتن قرار گرفته، استفاده می‌­شود.

4. انواع اشکال و اندازه­‌های گوناگون از پروفیل گالولنیزه را می­‌توان به این روش(گرم) تهیه کرد و این نوع پروفیل گالوانیزه (گرم) همیشه در دسترس است. دو عنصر اصلی پروفیل گالوانیزه گرم، فولاد و روی هستند که هر دو به فراوانی یافت می­‌شوند. چرا؟!
زیرا سنگ آهن چهارمین و روی بیست و چهارمین عنصر فراوان در پوسته زمین هستند. علاوه بر این مزیت این دو فلز را بدون از دست دادن خواص فیزیکی و شیمیایی­‌شان می­‌توان بازیافت کرد.

5. اگر بخواهیم این پروفیل را در محل استفاده کنیم، نیازی به آماده سازی و رنگ کاری نیست مکان مورد نظر نیست و همین امر موجب صرفه جویی در وقت و هزینه می­‌شود.

تفاوت‌ تولید پروفیل گالوانیزه به روش گرم و سرد

  • پروفیل در روش سرد ظاهری درخشان‌تر و براق‌تر پیدا می‌کند اما در روش گرم ظاهر پروفیل حاصل مات خواهد بود و رسوب تیره‌تری نیز دارد.
  • پروفیل گالوانیزه حاصل از روش گرم مقاومت بالا‌تری دارد اما از پروفیل حاصل از روش سرد می‌توان در محیط‌‌های داخلی استفاده کرد.
  • اما تفاوت مهم تفاوت در ضخامت آن‌ها است. در روش سرد رسوب با ضخامت کم برای عملکردی مشابه تولید می‌شود.

پروفیل گالوانیزه گلخانه 

از انواع شکل­‌های پروفیل­‌های پر مصرف در صنایع کشاورزی و صنعتی است و شکل­‌ها و کارایی‌­های متنوعی دارد. پروفیل گالوانیزه گلخانه‌­ای از مرغوب‌ترین و بهترین محصولاتی است که می‌­توان برای ساخت گلخانه‌­ها از آن استفاده کرد. اتفاقا پروفیل گالوانیزه بیش‌­ترین مصرف را در صنعت کشاورزی و گلخانه­‌ای دارد.

پروفیل گالوانیزه گلخانه­‌ای از طریق گالوانیزاسیون گرم یا سرد تولید می­‌شود. با این فرایند­ها پروفیل مقاوم شده و طول عمرش افزایش می­‌یابد. همان‌طور که از نام این نوع پروفیل مشخص است، از آن در ساخت سازه گلخانه­‌ای، محل تلاقی نایلون پوشش گلخانه و هم‌چنین قرار دادن پنجره­‌ها و سایر تجهیزات روی سازه­‌ها استفاده می­‌شود.

پروفیل گالوانیزه گلخانه ابعاد و اشکال گوناگونی دارد؛ که در ادامه به بررسی برخی از کاربرد­های آن‌­ها خواهیم پرداخت.

این نوع پروفیل در طول­‌های 5 و 6 و در اشکال نیم دایره،U،H و سایر اشکال تولید می‌­شود. برای سازه سقف از پروفیل‌هایی با ضخامت 1،1.5 و 2 میلی متر و یو شکل و برای ستون­‌ها از پروفیل‌­هایی با ضخامت 2.8 و 3 میلی متر استفاده می­‌شود.

این نوع پروفیل از لحاظ وزنی به 4 دسته تقسیم می‌شود:

  1. پروفیل سبک
  2. پروفیل سنگین
  3. پروفیل صنعتی
  4. پروفیل کشاورزی

قیمت پروفیل گالوانیزه گلخانه

در کل قیمت پروفیل­‌های گالوانیزه از جمله پروفیل گالوانیزه گلخانه­‌ای نسبت به دیگر انواع پروفیل، مانند پروفیل ساختمانی که اتفاقا بسیار پر کاربرد هم است، بالا­تر می‌­باشد.

قیمت پروفیل گالوانیزه گلخانه­‌ای به عواملی مشابه قیمت انواع دیگر پروفیل بستگی دارد. عواملی چون:

  • قیمت ورق­های فولادی
  • کیفیت مواد اولیه
  • هزینه حمل و نقل
  • ابعاد و ضخامت
  • برند ورق­‌های فولادی
  • نوسانات ارز
  • و…

لوله پروفیل گالوانیزه

تولید لوله گالوانیزه تحولی عظیم در حرفه لوله کشی ایجاد کرد. تا قبل از تولید لوله پروفیل گالوانیزه یا همان لوله گالوانیزه چالشی که افراد مشغول به این حرفه با آن روبه رو بودند، نشتی حاصل از فرسودگی و زنگ زدگی طولانی مدت لوله‌های فولادی بود.
لوله گالوانیزه در واقع همان لوله فولادی معمولی است که روکش روی دارد. لوله فولادی به 2 دسته تقسیم می­شود:

1- درز دار
2- بدون درز (لوله مانیسمان)

نوع درز دار مانند پروفیل­های ساختمانی دیگر از ورق سیاه st37 تولید می­شود. عموماٌ از نوع درز دار برای تولید لوله گالوانیزه استفاده می­شود.
همانطور که گفتیم معمولاً از نوع درز دار لوله گالوانیزه تولید می­‌شود؛ ممکن است از آهن سفید هم برای تولید لوله گالوانیزه هم استفاده کنند که به آن لوله گالوانیزه آهنی گفته می‌شود و رنگ خاکستری تیره دارد. البته که قیمت آن­‌ها با هم متفاوت خواهد بود.

تولید کنندگان پروفیل گالوانیزه

کارخانه‌های متعددی در سراسر ایران پروفیل گالوانیزه تولید می­‌کنند. در ادامه برخی از کارخانه­‌هایی که مرغوب­‌ترین پروفیل‌های گالوانیزه را تولید می‌­کنند، معرفی خواهیم کرد.

  1. پروفیل کیان پرشیا (تهران)
  2. جهان پروفیل پارس (تهران)
  3. لوله و پروفیل آپادانا (اصفهان)
  4. نورد لوله یاران (تهران)
  5. لوله و پروفیل صابری (تهران)
  6. تهران شرق (تهران)
  7. صدرا پروفیل (تهران)
  8. پروفیل نیکان (اصفهان)
  9. گروه کارخانجات تولیدی صنعتی کچو
  10. و…

قیمت پروفیل گالوانیزه

همان‌طور که گفته شد، کارخانه‌های بسیاری در ایران به تولید پروفیل گالوانیزه می‌پردازند.به همین دلیل یکی از دلایل متفاوت بودن قیمت‌ها کارخانه تولید کننده آن است. چرا؟
اول از همه کیفیت مواد اولیه‌ای که استفاده می‌کنند، و دوم آدرس کارخانه در قیمت محصول خریداری شده موثر است. هرچه مسافت دور­تر باشد،هزینه حمل و نقل بیش­تری هم باید بپردازید.

قیمت پروفیل گالوانیزه به عوامل دیگری بستگی دارد؛ از جمله ابعاد،نوع تولید و ضخامت، نوسانات ارز، قیمت آهن، برند و قیمت ورق­های فولادی، نوع خرید که شامل خرید از خود کارخانه یا خرید از نمایندگی‌ها می‌باشد، استاندارد‌های رعایت شده و میزان عرضه و….

خرید پروفیل گالوانیزه از آهن اسپات

شرکت‌های بسیاری به عرضه انواع پروفیل از جمله پروفیل گالوانیزه به طور مستقیم و غیر مستقیم می‌پردازند. اما آن چیزی که مهم است در ابتدا کیفیت بالا، سپس قیمت مناسب و مقرون به صرفه و در آخر خریدی مطمئن و سریع و آسان است.

شما می‌توانید با مراجعه به سایت آهن اسپات روزانه از قیمت‌های به روز انواع آهن آلات مطلع شوید. آهن اسپات عرضه کننده انواع آهن آلات به صورت مستقیم و با ارزان‌ترین قیمت ممکن است؛ بنابراین بهترین و مطمئن‌ترین راه خرید برای شما به شمار می‌رود.