لوله‌های آهنی و فولادی، با تمام مقاومتی که دارند، دارای نقص‌های زیادی هستند. یکی از مهم‌ترین مشکلات این محصولات این است که در مقابل شرایط نامساعد مانند رطوبت مقاوم نیستند.
حتی محصولات فلزی مقاوم در برابر اکسیداسیون مانند لوله‌ گالوانیزه هم قیمت بالایی دارند و استفاده از آن‌ها برای کاربردهای معمولی، باعث ایجاد هزینه‌های سنگین خواهدشد.

لوله پلیکا، محصولی است که از ماده UPVC تولید می‌شود. این محصول، علاوه بر مقاومت در برابر خوردگی و زنگ زدگی، قیمت مناسبی هم دارد.
کاربردهای لوله پلیکا بسیار زیاد است و بر همین اساس، انواع مختلفی از آن در بازار وجود دارد. در ادامه با انواع لوله‌های پلیکا و خواص و کاربردهای این محصول بیشتر آشنا خواهیم شد.

لوله پلیکا

لوله پلیکا چیست؟

لوله‌های UPVC که از پلیمر سخت شده تولید می‌شوند، به یاد اولین تولیدکننده این محصول، پلیکا نام گرفته‌اند. این محصولات به دلیل ماده اولیه خاصی که دارند، به شدت در برابر خوردگی و شرایط نامساعد آب و هوایی مقاومت دارند. از لوله پلیکا می‌توان زیر زمین، در شرایط مرطوب، محیط‌های نمکی و هوای گرم و سرد استفاده کرد.

در فرآیند ساخت این محصول از هیچ نوع ماده نرم کننده‌ای استفاده نمی‌شود، به همین علت انعطاف‌پذیری آن بسیار پایین و محصول نهایی، خشک و شکننده است.
قیمت این لوله‌ها به نسبت انواع فلزی، به صرفه و مناسب است. سایز لوله پلیکا متنوع است و در گریدهای ضعیف، متوسط و قوی به بازار عرضه می‌شود.

روش‌های تولید لوله پلیکا

برای تولید انواع لوله پلیکا روش‌های مختلفی متداول است. رایج‌ترین روش که تقریبا در ۸۰ درصد مواقع از آن استفاده می‌شود، روش اکستروژن است. برای تولید لوله‌های پلیمری، از روش‌های دیگری مانند پوشش‌دهی دورانی و روش تزریق یا فشاری هم استفاده می‌کنند، اما این روش‌ها چندان رایج نیست.

در روش اکستروژن، ابتدا مواد پلیمری در فرآیند اکستروژن گرم، نرم می‌شوند. سپس این مواد را به صورت بیلت‌های استوانه‌ای، ریخته‌گری می‌کنند. در مرحله بعدی، محصول وارد دستگاه پرس می‌شود و قطعه‌ای حائل بیلت و پیستون می‌گردد.

بیلت، به کمک پیستون داخل قالب فشرده می‌شود تا مواد داخل آن شکل استوانه به خود بگیرند. در نهایت، محصول از دستگاه خارج شده و به ابعاد موردنظر برش می‌خورد. با این روش محصولی بدون درز و مستحکم تولید می‌شود که می‌تواند مقاومت بالایی در برابر فشار داشته باشد.

انواع لوله پلیکا

معیار اصلی برای تقسیم‌بندی لوله‌های پلیکا، ضخامت بدنه و میزان مقاومت آن‌ها در برابر فشار داخلی است.
به عنوان مثال برخی لوله‌ها انتخاب مناسبی برای انتقال مایعات پرفشار نیستند. در عوض می‌توانند در مصارف سبک ساختمانی مانند ناودانی استفاده شوند. بر این اساس می‌توانیم سه نوع لوله پلیکا داشته باشیم:

  • پلیکا فشار ضعیف

این محصول بدنه‌ای نازک دارد و تحمل فشار آن، حدود ۴ تا ۶ بار است. به این نوع لوله، پلیکای ناودانی هم گفته می‌شود.
این نوع لوله پلیکا برای انتقال مایعات با فشار ضعیف مناسب است، اما به درد انتقال سیالات سنگین و پرفشار نمی‌خورد. بیشترین کاربرد این محصول در ساخت ناودانی و فاضلاب‌های خانگی است.

  • پلیکا فشار متوسط یا نیمه قوی

این محصول بدنه‌ای ضخیم‌تر از انواع فشار ضعیف دارد و تحمل فشار آن به ۶ الی ۱۰ بار می‌رسد. لوله‌های پلیکای فشار متوسط یا نیمه‌قوی، برای ناودانی‌های بزرگ، انتقال مایعات و گازهای با فشار متوسط و استفاده در فاضلاب شهری و خانگی بسیار مناسب است.

  • پلیکا فشار قوی

این دسته از لوله‌های پلیکا، بدنه‌ای ضخیم و مقاوم دارند. به همین علت، به راحتی می‌توان از آن‌ها برای انتقال سیالات پرفشار استفاده کرد. این محصول به صورت گسترده در انتقال آب شهری کاربرد دارد.
ضدزنگ بودن محصول باعث می‌شود روی رنگ، بو و طعم مایعات در حال انتقال تاثیری نگذارد؛ به همین دلیل از این محصول در کارخانه‌های دارویی و مواد غذایی نیز استفاده می‌شود.

کاربردهای لوله پلیکا

از لوله‌های پلیکا، در موارد زیادی استفاده می‌شود. کاربردهای مختلف این محصول، بستگی به ضخامت دیواره‌ها، سایز و قطر محصول خواهدداشت. به عنوان مثال محصولی با ضخامت دیواره ۰.۸ میلیمتر و قطر ۵ سانتیمتر، بیشتر برای ناودانی‌های کوچک استفاده می‌شود.

هرچه قطر و ضخامت لوله بالاتر برود، کاربردهای آن صنعتی‌تر و حساس‌تر می‌شود. به طور کلی می‌توان کاربردهای این محصول را در موارد زیر خلاصه کرد:

1. انتقال فاضلاب شهری و خانگی

از انواع لوله‌ی پلیکا می‌توان برای انتقال فاضلاب در حجم کم تا زیاد استفاده کرد. از انواع ضعیف بیشتر برای انتقال فاضلاب ظرفشویی و لباسشویی در ساختمان‌ها استفاده می‌شود. انواع متوسط و قوی، برای انتقال فاضلاب شهری بیشتر کاربرد دارند.
لوله پلیکا به هیچ وجه رسوب نمی‌پذیرد و در برابر مواد اسیدی مقاومت دارد؛ به همین علت بهترین انتخاب برای انتقال فاضلاب خواهدبود.

2. روکش سیم‌های برق یا مخابرات

انواع سیم برق و مخابرات به دلیل ماندن در شرایط نامساعد آب و هوایی ممکن است پوسیده شوند. همچنین، اگر لازم باشد سیم‌ها زیر زمین یا داخل دیوار کار گذاشته شوند، ممکن است آسیب ببینند. در چنین مواردی از لوله پلیکا به عنوان پوشش سیم استفاده می‌شود.

این محصول علاوه بر اینکه نارساناست و جریان الکتریسیته را منتقل نمی‌کند، در برابر احتراق نیز مقاوم است. با پوشش پلیکا امکان پوسیدگی سیم‌ها کمتر می‌شود و در صورت بروز اتصال، خطری متوجه سایر قسمت‌های سازه نخواهدبود.

3. هواکش و ناودانی

یکی از رایج‌ترین کاربردهای لوله پلیکا فشار ضعیف و نیمه قوی، استفاده در بخش ناودانی و هواکش ساختمان است. این محصول انتخاب خوبی برای خارج کردن هوای اضافی از ساختمان است، چون کار گذاشتن آن در دیوار موجب فرسودگی نخواهدشد.
این کاربرد نیاز به تحمل فشار بالا ندارد، بنابراین استفاده از نوع فشار ضعیف، اغلب پاسخگوی نیاز مشتریان خواهد بود.

لوله پلیکا

مزایای استفاده از لوله پلیکا

لوله‌های پلیکا محصولاتی هستند که زمان زیادی از تولید آن‌ها نمی‌گذرد. در همین زمان کوتاه، کاربردهای خاص این محصول، مقاومت بالا و قیمت مناسب آن سبب شده است که بازارش به شدت گرم شود.

از جمله مزایای این محصول که موجب جذب مشتریان شده است، می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • مقاومت در برابر خوردگی

لوله‌های پلیکا در شرایط مرطوب، اسیدی، زیر خاک، داخل دیوار و… قابل استفاده هستند و دچار هیچگونه خوردگی و پوسیدگی نخواهند شد.

  • وزن سبک

این محصولات حتی در ابعاد بزرگ، نسبت به محصولات فلزی وزن سبک‌تری دارند و می‌توان از آن‌ها به راحتی استفاده کرد.

  • رسانا الکتریکی و حرارتی

لوله‌های پلیکا جریان الکتریسیته و گرما را از خود عبور نمی‌دهند، به همین علت بهترین انتخاب ممکن برای روکش سیم‌های برق و مخابرات هستند.

  • قیمت ارزان

لوله پلیکا نسبت به میزان کاربرد، در مقایسه با انواع لوله فلزی ضدزنگ، بسیار ارزان‌تر است. به همین دلیل استفاده از آن به صرفه و اقتصادی خواهدبود.

  • ضد حریق بودن

لوله پلیکا در برابر حریق، مشتعل نمی‌شود. تنها در حرارت بالا دچار تغییر شکل خواهدشد، اما به هیچ وجه آتش نمی‌گیرد و به همین دلیل، ایمنی آن بالاست.

  • رسوب‌ناپذیری

قسمت داخلی لوله پلیکا در هنگام انتقال مایعات سنگین یا فاضلاب به هیچ وجه رسوب نمی‌گیرد. این موضوع هم احتمال فرسایش لوله را پایین می‌آورد و هم احتمال گرفتگی مسیر لوله را کمتر می‌کند.

  • ضد زنگ بودن

جنس این لوله‌ها از ماده پلیمری است و فلزی در آن به کار نرفته است. به همین جهت این محصول اکسید نمی‌شود و در هنگام انتقال مایعات خوراکی مانند آب، شیر، آبمیوه و … کیفیت آن‌ها را تحت تاثیر قرار نخواهد داد.

معایب لوله پلیکا

در کنار تمام این موارد، این محصول معایبی هم دارد که موجب شده‌است در برخی مکان‌ها قابل استفاده نباشد. از جمله معایب این محصول می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • شکننده بودن

همانگونه که گفتیم در تولید upvc از هیچ ماده نرم‌کننده‌ای استفاده نمی‌شود. به همین علت محصول نهایی در عین استحکام بالا، بسیار خشک و شکننده است.
ضربات خارجی ممکن است به راحتی به این محصولات آسیب بزنند، به همین دلیل اغلب به صورت توکار و در مسیرهایی که تحت فشار بیرونی نباشند از آن‌ها استفاده می‌شود.

  • شکل‌ناپذیری

یکی از معایب لوله‌های پلیکا این است که هیچگونه انعطافی ندارند، به همین علت در تغییر مسیرها نمی‌توان به هیچ وجه به آن‌ها شکل داد. این موضوع باعث ضرورت استفاده از زانویی و اتصالات خمیده برای بخش‌های تغییر مسیر لوله می‌شود.

قیمت لوله پلیکا

یکی از مهم‌ترین محاسن لوله‌های پلیکا،‌ قیمت مناسب آن‌هاست. این محصولات در مقایسه با لوله‌های فولادی، بسیار ارزان هستند و مزایای زیادی نسبت به آن‌ها دارند.
حتی کاربردهای حساس این لوله هم باعث افزایش قیمت نامعقول آن نشده است. با این حال، به دلیل تغییر مداوم قیمت مواد اولیه، ممکن است بهای این محصول نیز در نوسان باشد.

برای استعلام قیمت دقیق لوله پلیکا، می‌توانید از سایت آهن اسپات کمک بگیرید. تنها کافیست وارد بخش لوله شوید و در قسمت لوله پلیکا، قیمت سایزها و گریدهای گوناگون را مشاهده کنید. همچنین این امکان را خواهید داشت که محصولات تولیدکنندگان مختلف را با یکدیگر مقایسه نموده و سپس، برای خرید محصول تصمیم‌گیری کنید.

خرید لوله پلیکا از آهن اسپات

پیش از خرید لوله‌های پلیکا اطمینان حاصل کنید که کاربری مورد نظر شما، با پتانسیل این لوله هماهنگ باشد.
به عنوان مثال اگر برای کاربردهای سنگین و صنعتی خرید می‌کنید، انواع فشار ضعیف انتخاب مناسبی نیستند.

در مقابل، برای کاربردهای ساده‌ای مانند ناودانی و هواکش، نیازی به استفاده از انواع فشار قوی نخواهید داشت. پس از نیازسنجی دقیق با استفاده از آهن اسپات، قیمت‌ها را استعلام کنید.

بعد از آن‌که بهترین قیمت بازار را از این سایت انتخاب کردید، نوبت اقدام به خرید می‌رسد. برای خرید لوله پلیکا از طریق سایت آهن اسپات، می‌توانید با کارشناسان سایت در تماس باشید تا شما را برای انجام فرآیند خرید راهنمایی کنند. در این مسیر، می‌توانید خریدی آسان را با بهترین قیمت‌ها تجربه کنید.