لوله داربست از جمله محصولاتی است که تولیدکنندگان بسیاری آن را به بازار عرضه میکنند. این محصول برای ساخت و سازهای مختلف مورد استفاده است و از آن، جهت انتقال سیالات استفاده نمیشود. همین امر موجب شده است که این لولهها نیازی به تست و آزمایشهای استاندارد نداشته باشند و تنها استحکام در برابر نیروهای خمشی، برای آنها کافی باشد.
دلیل تنوع تولیدکنندگان این محصول در ایران نیز روش تولید ساده و کم هزینه آن است. از سویی این لولهها کاربردهای زیادی در صنایع ساختمانی مختلف دارند و تقاضای بازار نسبت به آنها زیاد است. اگر قصد خرید لوله داربستی را دارید، در ادامه همراه ما باشید.
لوله داربست چیست؟
لوله فولادی داربستی، محصولی است که از خم شدن ورق سیاه به دست میآید. این محصول کاربردی در انتقال انواع سیالات اعم از مایع و گاز ندارد، از این رو هیچگونه تست آب و گازی روی لوله داربستی صورت نمیگیرد.
از این محصول در جهت ساخت برخی سازهها استفاده میشود و به همین دلیل، مقاومت لوله داربست در برابر فشار اهمیت چندانی ندارد.
لولههای داربستی از نوع درزدار هستند، به این معنا که در فرآیند ساخت آنها، ورق سیاه را خم میکنند و دو سمت آن را به هم جوش میدهند تا پروفیلی با سطح مقطع گرد تشکیل شود. این محصول با نام لوله ۵ نیز در بازار شناخته میشود.
اگرچه از لوله داربست برای انتقال هیچ سیالی استفاده نمیشود، اما کیفیت جوشکاری و استحکام محصول بسیار مهم است.
زیرا این لوله در ساخت سازههایی کاربرد دارد که قرار است فشار بیرونی را به خوبی تحمل کنند؛ بنابراین هرگونه گسست در بدنه لوله، سستی جوشکاری و عدم استحکام، ممکن است باعث خسارت گردد.
علت سیاه بودن رنگ این محصول درصد بالای کربن موجود در آن است. داشتن این عنصر استحکام لوله و مقاومت آن در برابر نیروهای خمشی را به شدت بالا میبرد.
از آنجایی که از این محصول بیشتر برای بالا رفتن یا نگهدارنده استفاده میشود، محکم بودن بسیار امر حیاتی و مهمی است.
علت نامگذاری لوله داربست
مهمترین دلیل نام گذاری این محصول، کاربرد آن است. از لوله داربستی برای ساخت سازههایی استفاده میشود که باعث ایجاد دسترسی به مکانهای بلند و غیرقابل دسترس میشوند. به این نوع سازهها داربست گفته میشود.
لولههای داربست با کمک اتصالات مختلف و به اشکال گوناگون به یکدیگر متصل میگردند تا انواع سازهها را ایجاد کنند.
این سازهها عموما برای نگهداری سازههای در حال ریزش، نماکاری دیوارهای بیرونی ساختمان، نظافت ساختمانهای بلند شیشهای و هر گونه دسترسی به مکانهای غیر قابل دسترسی کاربرد دارند.
ابعاد لوله داربستی
لوله داربستی یا لوله ۵ در بازار، یکی از محصولات پر طرفدار و پر فروش است. این محصول مشتریان زیادی در پروژههای ساختمانی مختلف دارد.
از آنجایی که کاربردهای لوله داربستی ممکن است برای مکانهای متفاوتی باشد، این محصول در سایزهای مختلفی تولید میشود. در ادامه به بررسی سایزهای این محصول میپردازیم:
-
ابعاد طولی:
لولههای داربست بنا بر کاربردی که دارند میتوانند ۳ یا ۶ متر طول داشته باشند. این مقدار بستگی به کاربرد محصول و ابعاد سازه مورد نظر خواهد داشت.
-
وزن محصول:
وزن لولههای داربستی بسته به کاربرد آنها ممکن است متفاوت باشد. به طور کلی این محصول در دو گرید سبک و سنگین تولید میشود. تفاوت این دو گرید، در ضخامت دیوارهها است. به این معنا که لوله داربستی گرید سنگین، دیوارههایی ضخیم دارد و محکم تر از نوع سبک است.
-
قطر:
لوله ۵ دارای قطر خارجی ۴۸.۳ میلیمتر است. این محصول همواره با همین قطر و سایز عرضه میشود.
-
ضخامت دیوارهها:
دیوارههای لوله داربستی معمولا بین ۲ تا ۳.۲ میلیمتر ضخامت دارد، اما بسته به کاربرد، میتواند ضخیمتر هم باشد.
لولههای داربستی به صورت نرمال بیشتر در ضخامت ۲ تا ۲.۵ میلیمتر مورد استفاده قرار میگیرند. این محصولات عموما در یک سازه داربستی به صورت سایز یک دست یا ترکیبی از سایزهای مختلف استفاده میشوند. سایز انتخاب محصول بستگی به سازهای دارد که قرار است ساخته شود.
کاربردهای مختلف لوله داربست
همانگونه که از نام این محصول مشخص است، بیشتر برای ساخت داربست و دسترسی به قسمتهای بلند یک ساختمان از آن استفاده میشود.
علاوه بر این، لوله داربستی را میتوان جهت ساخت سازههای سبک و موقت نیز استفاده کرد. به طور کلی، این محصول میتواند در موارد زیر کاربردی باشد:
- ایجاد داربست برای دسترسی به نقاط بلند ساختمانها
- نقش حفاظ و نگهدارنده برای سازههای قدیمی یا بناهای تاریخی
- استفاده برای ایجاد سازههای موقت جهت برگزاری نمایشگاههای فضای باز
- ساخت سازههای کوچک و بزرگ مانند چادرهای هلال احمر و بیمارستان صحرایی
- استفاده برای ساخت پناهگاه در مواقع حساس مانند زلزله
- کاربرد در جهت ایجاد سازههایی برای استفاده فروشندههای دوره گرد (به دلیل امکان جابهجایی)
نحوه استفاده از لوله داربستی
لوله داربستی میتواند به شیوههای گوناگونی سر هم شود. داشتن ابعاد متنوع و اتصالات مختلف، این امکان را به ما خواهد داد که متناسب با نیاز، سازههای خاصی را با این محصول ایجاد نماییم. سازههای داربستی بر اساس نوع برپایی میتوانند انواع مختلفی داشته باشند. از جمله:
-
داربست مثلثی
این نوع سازه به شکل فریمهای مثلثی بر پا میشود. لولههای داربستی در این فریمها به شکل اتصالات نر و ماده به هم وصل میگردند. فریم یا چارچوب داربست مثلثی در سه تیپ 0.5، 0.75 و 1 متری تولید میشود، طول لولهها معمولاً ۱.۲ متر است.
باز و بسته کردن این نوع داربست آسان است و نیاز به تخصص ندارد. به همین دلیل از آن به صورت گسترده در ساخت سازههای موقت استفاده میشود.
-
داربست چکشی ستارهای
در این نوع سازه پایههای 0.5 تا 3 متری به صورت قائم قرار میگیرند و مهارها، به صورت افقی به پایهها متصل میگردند. لوله داربست های افقی در داربست چکشی خیلی آسان با ضربه چکش بر روی پایههای داربست سوار میشوند.
اگر از سرجکهای قابل رگلاژ در قسمت بالایی و پایه جکهای قابل رگلاژ در قسمت پایینی این نوع داربست استفاده کنید، آنگاه داربست برای هر نوع ارتفاع و اختلاف تراز، قابل تنظیم خواهد بود. مهمترین مزیت داربست چکشی نسبت به داربستهای دیگر، سهولت در باز و بسته کردن آن است. این محصول میتواند به دلیل انعطاف در ابعاد اجرایی، انتخاب مناسبی برای برپایی سازههای موقت نمایشگاهی و انواع چادرها باشد.
-
داربست چکشی کاسهای
این نوع داربست مانند داربست چکشی ستارهای، مهار افقی و پایه قائم دارد. طول لوله داربستی قسمت پایههای داربست چکشی کاسهای 0.6، 1.2، 1.8، 2.4 و 3 است. سوارشدن مهارهای افقی این نوع داربست نیز بهسادگی با ضربه چکش امکانپذیر است.
همچنین سرجکها و پایه جکهای قابل رگلاژ، قابلیت تنظیم ارتفاع و تراز را برای داربست امکانپذیر میکنند. این دسته از داربستها بیشتر در ساختمانسازی کاربرد دارند
-
داربست معلق
به این داربستها سکوی پیش آمده هم میگویند. از داربستهای معلق زمانی استفاده میشود که امکان اتصال داربست به زمین وجود نداشته باشد. در این موارد، داربست را روی دیوار نما نصب میکنند.
-
داربست پایهدار
این نوع داربست بیشتر در مواقع ضروری و برای برپایی سریع داربست کاربرد دارد. نقص این نوع داربست این است که برای ارتفاعهای بلند نمیتوان از آن استفاده کرد، چرا که حداکثر سه ردیف میتوان روی آن لوله داربستی نصب کرد.
این نوع داربست سبک بوده و نصب سریعی دارد، به همین دلیل برای بالا و پایین رفتن از آن باید از نردبان استفاده کرد و از ثابت بودن کامل پایههای داربست مطمئن شد. از این نوع سازه بیشتر در کاربردهای سریع و یا به عنوان نگهدارنده موقت استفاده میشود.
خطرات کار با لوله داربست
لولههای داربستی، به دلیل داشتن عنصر کربن بسیار محکم هستند. عموما در خطراتی که متوجه سازههای داربستی است، خود لولهها دچار مشکل نمیشوند؛ بلکه مشکلات مربوط به اتصالات و برپایی سازه ممکن است خطر آفرین باشد. با این حال پیش از کار با لوله داربستی حتما به موارد زیر به خوبی توجه نمایید:
- از عمر لولهها و پوسیده نبودن آنها مطمئن شوید. اگرچه مقاومت لوله داربستی بسیار بالاست اما ممکن است به دلیل فرسایش ناشی از زمان سست و غیرقابل استفاده باشد.
از آنجایی که این لولهها همیشه در فضای بیرونی و در آب و هوای متفاوت استفاده میشوند، باید از استحکام آنها اطمینان حاصل کرد. - مطمئن شوید که تمامی اتصالات انتخاب شده با لولهها هماهنگ هستند. بزرگ یا کوچک بودن سایز اتصالات نسبت به لوله، روی استحکام کل سازه موثر خواهدبود. سهل انگاری در این مورد ممکن است باعث لرزش سازه و سقوط افراد از آن شود.
- هنگام استفاده از لولههای داربستی، اطمینان حاصل نمایید که این محصول به هیچ وجه با سیمهای برق اتصال نداشته باشد. این لولهها رسانای بسیار قوی برق هستند.
به دلیل ارتفاع بالای سازه ممکن است حتی کوچکترین اتصال با سیمها، باعث برق گرفتگی شود.
برای استفاده از انواع لوله داربست در سایزهای مختلف حتما از این موارد مطمئن شوید تا ایمنی کار را بالا ببرید. به یاد داشته باشید که این محصول، قرار است نقش نگهدارنده را ایفا کند و هرگونه سستی در ساختار آن، به استحکام کل سازه ضربه خواهد زد.
استعلام قیمت لوله داربستی
قیمت لوله داربست میتواند تحت تاثیر بهای ماده اولیه آن دچار تغییر شود. هرچند درزدار بودن محصول و نداشتن تست آب و گاز، باعث میشود قیمت این محصول نسبت به انواع دیگر ارزانتر باشد. با این حال، خرید ارزان و به صرفه همواره دغدغه مصرف کنندگان است و داشتن قیمت به روز، به این موضوع بسیار کمک خواهد کرد.
قیمت لوله داربست بر حسب وزن آن تعیین میشود؛ بنابراین در قدم اول باید مشخص کنید که چه تعداد از این محصول را نیاز دارید و وزن هر لوله چقدر است. پس از این کار، نوبت به آن میرسد که قیمت محصولات موردنیاز خود را به دقت بررسی نمایید.
به این نکته توجه کنید که اگر کاربری شما موقت است و به عنوان مثال تنها یک ماه به این محصول نیاز خواهید داشت، اجاره کردن آن بسیار به صرفه تر خواهد بود، اما چنانچه کار دائمی شما وابسته به این محصول است و یا به هر دلیلی قصد خرید آن را دارید، میتوانید از آهن اسپات برای استعلام قیمت به روز لوله داربست کمک بگیرید.
خرید لوله داربست از آهن اسپات
پس از تصمیم درباره خرید لوله داربستی، قیمت محصول را بر حسب تعداد مورد نیازتان استعلام نمایید. در قدم بعدی، میتوانید از سایت آهن اسپات نسبت به خرید محصول اقدام کنید.
اگر در این مسیر مشکل یا سوالی داشتید، میتوانید با کارشناسان فروش تماس بگیرید تا شما را برای خریدی به صرفه راهنمایی کنند.