لوله‌های گالوانیزه مدت زمان زیادی به عنوان مهمترین اجزاء خطوط آبرسانی شهری محسوب می‌شدند. این نوع لوله‌‌ها را براساس جنس و نوع فلز به کار رفته در ساخت آن‌ها به دو دسته لوله‌ گالوانیزه‌ فولادی و لوله گالوانیزه آهنی تقسیم می‌کنند.
در این مقاله از وبلاگ آهن اسپات، قصد داریم نحوه محاسبه وزن لوله‌ گالوانیزه را به شما آموزش دهیم، اما قبل از هر چیز بهتر است با لوله گالوانیزه و انواع آن نیز آشنا شوید.

لوله گالوانیزه چیست؟

لوله‌‌ گالوانیزه در واقع یک لوله از جنس‌ فولاد است که از آن جهت محفاظت در برابر خوردگی و آسیب فیزیکی، سطح آن را با استفاده از “روی” پوشش می‌دهند. پوشش گالوانیزه‌ای که بر روی لوله‌ها کشیده می‌شود، طول عمر آن‌ها را افزایش می‌دهد. این روکش همچنین مقاومت لوله را در برابر خوردگی و رسوبات معدنی افزایش خواهد داد.

لوله‌های گالوانیزه آهنی را از رنگ تیره و خاکستری‌ آن در بازار می‌شناسند که از جنس آهن سفید نورد ‌شده می‌باشد. درزهای موجود در آن نیز با استفاده از دستگاه‌های درز‌ جوش به یکدیگر جوش داده می‌شوند و سپس آن‌‌ها را به مخزنی که حاوی روی مذاب است منتقل می‌کنند؛ به همین خاطر است که در عمل به آن‌ها لوله‌های درزدار نیز گفته می‌‌شود.

لوله‌‌های گالوانیزه از نوع لوله‌های درزدار هستند. به طور معمول طول لوله‌ی گالوانیزه حدود 6 متر است و قطر لوله بین 1 تا 8 اینچ متغیر است. لوله‌ گالوانیزه از جنس آهن سفید نورد یا فولاد نرم است. مهمترین ویژگی‌های این نوع محصولات عبارتند از:

  • مقاومت کمتر نسبت به لوله‌های آهنی
  • مقاومت بیشتر در برابر زنگ زدگی و خوردگی و همچنین دارای طول عمری بیش از 50 سال
  • دارا بودن ساختار یکپارچه که باعث افزایش استحکام و مقاومت آن در برابر ضربات می‌شود.
  • دارا بودن رنگ شفاف تر در زمان نصب که پس از گذشت مدت زمانی مشخص در اثر مجاورت با هوا و رطوبت و فرسودگی ممکن است تغییر رنگ بدهد.
  • قابلیت بازیافت واستفاده مجدد. لوله‌های گالوانیزه را می‌توان در کوره‌های حرارتی ذوب کرد و دوباره در تولید محصولات جدید مورد استفاده قرار گیرد.

لوله‌های گالوانیزه همچنین بر اساس روش ساخت آن‌ها و نوع گالوانیزاسیون نیز به دو دسته‌ سرد و گرم تقسیم می‌شوند.

کاربرد لوله گالوانیزه

معمولا از لوله گالوانیزه برای انتقال حرارت، گاز و آب استفاده می‌شود. ایجاد زنگ آهن در لوله های فولادی سبب آلوده شدن اتصالات و مخلوط شدن با باکتری‌ها میشود، بنابراین از این لوله به علت ضدزنگ بودن آنها در انتقال آب استفاده زیادی می‌شود.
همچنین به علت حضور زیاد فلزات سنگین در آب، لوله‌های فولادی معمولا دچار خوردگی می‌شوند که سبب ایجاد بیماریهایی در انسان می‌شود. بنابراین استفاده از لوله گالوانیزه در صنایع آب و فاضلاب بسیار مهم است.

انواع لوله‌ گالوانیزه 

1. فولادی

لوله گالوانیزه فولادی معمولا برای تهویه و همچنین برای تخلیه فاضلاب استفاده می‌شود. لوله گالوانیزه فولادی از جنس فولاد نرم است و برای تهیه این لوله ها برای افزایش مقاومت به خوردگی و گالوانیزه کردن آن ها و مقاومت در برابر انواع اسیدها و زنگ زدگی آن ها را در یک وان حاوی فلز روی قرار داده تا ورق فولادی تبدیل به ورق گالوانیزه فولادی گردد.

  • لوله گالوانیزه سرد

در روش گالوانیزاسیون سرد، نمک‌ عنصر روی داخل یک محلول آبی الکترولیز شده و سپس محصول با کیفیت تولید می‌‌شود. این لوله‌‌ها در دمای پایینی آبکاری و گالوانیزه شده و با استفاده از روکش روی، سطح آن پوشانده می‌شود.
در این روش ساخت ظاهر لوله‌ گالوانیزه‌ سرد براق و یکنواخت می‌باشد. به دلیل سطحی ‌بودن این پوشش، در صورت ایجاد خراش عمیق روی این نوع لوله‌ها، لایه‌های زیرین دچار اکسیداسیون خواهند شد. این مورد باعث کاهش عمر لوله‌ گالوانیزه می‌شود.

این روش گالوانیزاسیون لوله‌‌ها مقاومت و استحکام چندان زیادی ندارد؛ یعنی حتی با کشیدن یک شیء فلزی روی سطح لوله نیز روکش آن ضربه دیده و خراش پیدا می‌کند. بیشترین کاربرد این روش گالوانیزاسیون در صنایع خودروسازی، تولید پیچ و مهره، ساخت قطعه و همچنین پوشش‌دهی فلزاتی است که مصارف بهداشتی دارند.

  • لوله گالوانیزه گرم

فرآیند تولید لوله فولادی گرم در دمای بالا صورت می‌گیرد؛ به این شکل که مولکول‌های آهن و فلز روی با یکدیگر ترکیب شده و فلز روی به درون آهن نفوذ می‌کند. در نتیجه میزان محافظت و عمر مفید لوله‌ی گالوانیزه‌ی گرم، بیشتر از نوع سرد آن است. عمر مفید لوله‌‌های گالوانیزه‌ گرم بین ۲۵ تا ۳۰ سال است. ضخامت لایه‌ گالوانیزه در این روش بین ۴۰ تا ۱۲۰ میکرون است.

از این روش گالوانیزاسیون بیشتر در محصولات آهنی که در محیط باز و فضای خارجی قرار می‌گیرند استفاده می‌شود. از جمله کاربردهای این مورد باید به دکل‌های مخابراتی، گارد ریل جاده‌‌ها، دکل‌های فشار قوی برق، لوله‌های آب با ضخامت بالا و تیرهای برق اشاره کرد.

2. آهنی

لوله گالوانیزه آهنی که عمدتا به رنگ خاکستری و تیره می‌باشد و از این طریق قابل شناسایی است. این لوله‌ها به دو نوع تقسیم می‌شوند که عبارتند از:

  1. لوله متوسط
  2. لوله سبک

لوله گالوانیزه آهنی از جنس آهن سفید نورد شده می‌باشد که به آن‌ها لوله درزدار نیز گفته می‌شود که در این لوله‌ها درز ایجاد شده هنگامی‌که ورقه‌های نورد به شکل استوانه در اورده می‌شود لبه‌ها و شکاف ایجاد شده به وسیله دستگاه‌هایی به یکدیگر متصل گردیده و جوش داده می‌شوند و پس از آن لوله در حمام فلز روی که به حال مذاب درآمده فرو برده شده و گالوانیزه می‌شود.

محاسبه وزن لوله گالوانیزه

لوله، یکی از پرکاربردترین مقاطع فولادی در صنایع مختلف و ساختمان سازی به شمار می‌رود. وزن لوله فولادی نه تنها برای محاسبه قیمت مورد استفاده قرار می‌گیرد، بلکه نشان دهنده ویژگی‌های لوله است.

از وزن این مقاطع فولادی برای اطمینان از استاندارد بودن آن استفاده می‌رود. توجه داشته باشید که اگر کارخانه تولیدی لوله‌ها را بر اساس استاندارد تولید نکرده باشد، بین وزن لوله تولیدی و لوله استاندارد تناقض وجود خواهد داشت.

فرمول محاسبه وزن لوله گالوانیزه

وزن هر متر لوله گالوانیزه مطابق فرمول زیر محاسبه می‌شود:

ضخامت * قطر بیرونی * ۱۶۶ * قطر خارجی * ۳٫۱۴ * ۷.۸۵ / ۱۰۰۰

خارجی +۲/قطرداخلی *۳٫۱۴ *۶ * ۷٫۸۶ *۱۰۰۰ / ضخامت

جدول وزن لوله گالوانیزه

جدول وزن لوله گالوانیزه به شرح زیر است:

تفاوت وزن لوله گالوانیزه فولادی و آهنی

جنس لوله‌ گالوانیزه‌ی فولادی از فولاد نرمی‌ است که برای ساخت آن، ورقه‌ی فولاد را با فشار از داخل قالب عبور داده و درز آن را جوش می‌دهند. سپس جهت افزایش مقاومت آن در برابر اسیدها و زنگ‌زدگی‌ها، آن‌ را در یک وان آبکاری روی ‌اندود شده (گالوانیزه) قرار می‌دهند.

تفاوت اساسی بین این دو نوع مختلف لوله گالوانیزه وجود ندارد، اما از جمله ویژگی‌های متفاوت آن‌ها باید به وزن سبک ‌و براق‌بودن لوله‌ی گالوانیزه‌ی فولادی نسبت به نوع آهنی آن اشاره کرد؛ همچنین باید توجه داشت که لوله گالوانیزه‌ فولادی نسبت به لوله‌ی گالوانیزه‌ی آهنی در برابر اسیدها مقاومت کمتری دارد.

سایز لوله 

عموما طول لوله‌های معادل شش متر بوده اما قطر آن‌ها از ۱ الی ۸ اینچ متغیر است. به دلیل کاربرد این لوله در فضاهایی که با دما و فشار مواجه است باید از ضخامت خوبی برخوردار باشند.
به همین خاطر تفاوتی بین قطر داخلی و خارجی لوله به وجود می‌آید و این لوله‌ها بر اساس شماره یا قطر اسمی‌در بازار شناسایی می‌شوند. بر این مبنا، سایز لوله گالوانیزه شامل موارد زیر است:

لوله شماره ۲ با سایز ۲/۱ اینچ به ضخامت ۲ میلی متر
لوله شماره ۲٫۵ با سایز ۴/۳ اینچ به ضخامت ۲ میلی متر
لوله شماره ۳ با سایز ۱ اینچ به ضخامت ۲ میلی متر
لوله شماره ۴ با سایز ۴/۱٫۱ اینچ به ضخامت ۲ میلی متر
لوله شماره ۵ با سایز ۲/۱٫۱ اینچ به ضخامت ۲ میلی متر
لوله شماره ۶ با سایز ۲ اینچ به ضخامت ۲ میلی متر
لوله شماره ۲ با سایز ۲/۱ اینچ به ضخامت ۲٫۵ میلی متر
لوله شماره ۲٫۵ با سایز ۴/۳ اینچ به ضخامت ۲٫۵ میلی متر
لوله شماره ۳ با سایز ۱ اینچ به ضخامت ۲٫۵ میلی متر
لوله شماره ۴ با سایز ۴/۱٫۱ اینچ به ضخامت ۲٫۵ میلی متر
لوله شماره ۵ با سایز ۲/۱٫۱ اینچ به ضخامت ۲٫۵ میلی متر
لوله شماره ۶ با سایز ۲ اینچ به ضخامت ۲٫۵ میلی متر

قیمت و خرید لوله گالوانیزه

همان طور که می‌دانید لوله‌های گالوانیزه کاربرد بسیار زیادی در تاسیسات دارند. وزن لوله‌ها با قیمت تمام شده آن‌ها ارتباطی مستقیم دارد. پس اگر قصد خرید لوله گالووانیزه را دارید بهتر است پیش از هر گونه اقدامی‌قیمت آن را از یک پلتفرم معتبر استعلام بگیرید.

ما در آهن اسپات این کار را برای شما انجام داده‌ایم. جهت مشاهده به روزترین قیمت اقلام فولادی از برترین کارخانه‌های فولاد کشور از وب سایت آهن اسپات بازدید نمایید.