میلگرد سایز 6.5 جزو میلگرد ساده طبقهبندی میشود. البته باید قبلاً این نکته را یاد آوری کنیم که در صنایع فولاد دو گونه میلگرد تولید میشوند که عبارتند از میلگرد ساده و میلگرد آجدار. هر دو نوع میلگرد به دو صورت کلاف و هم به شگل شاخهای در اندازه و سایزهای استاندارد تولید شده و به بازار عرضه میشوند.
میلگرد ساده جزو یکی از انواع میلگرد میباشد که طبق تعریف، پروفیلی به شکل دایره توپر است که هم در صنعت و هم در ساخت و ساز جایگاه ویژهای دارد. نا گفته نماند که منظور از عدد 6.5 همان اندازه قطر سطح مقطع میلگرد است که با واحد میلیمتر بیان میشود، به عبارتی این محصول میلگردی به قطر 6.5 میلیمتر میباشد.
میلگرد سایز 6.5 مانند همه میلگردهای ساده، از میلگرد آجدار متفاوت است و برخلاف نوع آجدار، که دارای برآمدگیهایی در سطح آن است، میلگرد ساده سطحی صاف، یکنواخت و بدون آج دارد و هیچگونه برجستگی یا فرو رفتگی در سطح آن به چشم نمیخورد.
انواع میلگرد ساده که به حالت کلافشده درمیآیند به “کلاف ساده” معروف هستند. کلاف به این صورت است که میلگرد به شکل حلقوی پیوسته، مانند کلاف پیچیده میشود.
انواع میلگرد ساده که سایزهای ۵.۵ ، ۶ ، ۶.۵ و … تا ۱۶.۵ را شامل میشوند، به صورت کلاف ساده به بازار عرضه شده و بسته به نوع کاربرد، خریداری میشوند.
در سایت آهن اسپات میتوانید از قیمتهای روزانه میلگرد اطلاع حاصل کنید.
استاندارد میلگرد سایز 6.5
کارخانههای فولادسازی در ایران میلگرد ساده را با استاندارد فولاد، مطابق استاندارد روسی تولید میکنند که با شرایط کشور ما تطبیق دارد. در هر صورت اصولاً بهتر است کشورها در تولیدات خود استانداردهایی را رعایت نمایند که مناسب منطقه جغرافیایی و شرایط اقلیمی آن کشور باشد.
بر اساس استاندارد روسی میلگردها به چهار گرید ,A2 ,A1 A3 و A4 تقسیم میشوند. بر طبق این تقسیمبندی گرید A1 برای تولید میلگرد ساده و برای میلگرد آجدار، گریدهای A3 ,A2 و A4 مورد استفاده قرار میگیرند.
در استاندارد میلگرد به شماره ISIRI 3132 اطلاعاتی در مورد ترکیبات شیمیایی مذاب ریختهگری میلگردها و مقدار مصرفی عناصری مانند کربن، سیلیسیوم، منگنز، فسفر و گوگرد ارائه شده است. میزان درصد هر یک از این عناصر که در ساخت میلگرد مورد استفاده قرار میگیرند، در جدول زیر درج شده است.
Figure 1 ترکیبات آلیاژی انواع میلگرد
همه میلگردهای ساده، همچنین میلگرد سایز 6.5 که از نوع میلگرد ساده است، دارای علامت اختصاری مشخصه
«س 240» هستند، که حرف “س” بیانگر نوع ساده و عدد 240، نشان دهنده مقاومت تسلیم این نوع میلگرد است و در استاندارد JIS با علامت RST34، USD7 یا S2 تولید و عرضه میگردند.
میلگرد سایز 6.5 و فولادهای کمکربن
به طور کلی، در مورد فولاد باید گفت این پروفیل از نظر ترکیبات شیمیایی، نحوهی تولید، پرداختکاری، استحکام و عملیات حرارتی به دستههای مختلفی تقسیم میشود. در این بین، اصطلاح فولاد کمکربن برای توصیف دستهای از انواع فولاد که مقدار کربُن، با درصد پایین در آن به کار رفته، استفاده میشود.
در این نوع فولاد که شامل میلگردها هم میشود، مقدار کربن موجود نسبت به وزن کل آن درصد پایینی است و معمولاً بین 0.05 تا 0.25 درصد وزنی آن را تشگیل میدهد. به این ترتیب میلگرد سایز 6.5 نیز از این نوع فولاد است.
به علت کم بودن کربن و عناصر آلیاژیِ نسبتاً پایین، میلگرد سایز 6.5 که از این نوع میلگردها است، دارای خواص متعددی میباشد که آن را از بقیه فولادهای با مقدارکربن بالا و فولادهای آلیاژی دیگر، متمایز میکند.
در مورد میلگردها یا مفتولهای SAE 1006 و SAE 1008 هم باید گفت که جزو گروه فولادهای کمکربن دستهبندی میشوند. آنالیز شیمیایی و ریزساختار متفاوت آنها باعث میشود تا پارامترهای مربوط به فرآیند نورد گرم برای این دسته از مفتولها هم از انواع دیگر فولاد متفاوت باشد.
آنالیز شیمیایی و همچنین خواص مکانیکی این دسته از مفتولها مطابق استاندارد ASTM در جدول زیر ارایه گردیده است.
میلگرد سایز 6.5 و مفتول S2 جهت جوشکاری زیرپودری
انواع مفتول S2 که در فرآیند جوش زیرپودری کاربرد دارند نیز در گروه مفتولهای کمکربن قرار میگیرند.
یکی از مواردی که در تولید مفتولهای S2 دارای اهمیت است، کنترل عناصر آلیاژی بیلت اولیه است و مورد دیگر تعیین نرخ سرد شدن در حین فرآیند نورد میباشد.
در این دسته از مفتولها با آلیاژهای ، محدوده استحکام کششی 420-460MPa است و میزان ازدیاد طول و درصد کاهش مقطع آن به ترتیب در محدوده % 47 – 38 و % 80 – 73 قرار دارد.
مفتول S2 نیز به صورت میلگرد سایز 6.5 تولید و روانه بازار آهنآلات میشود.
روش تولید میلگرد سایز 6.5
برای تولید انواع میلگرد ساده، شمشهای فولادی را با استفاده از جکهای هیدرولیکی، در کورهای با دمای 1100 درجه سانتیگراد قرار میدهند. فولادهاي گرما ديده، در دمای بالا به کمک جریانات گردآبی براي مرحله نورد آماده ميشوند.
میلگرد در مرحله بعدی براي باريكتر شدن قطر و افزایش طول آن تا رسیدن به اندازه دلخواه که مرحله رافینگ نام دارد، به بخش عبور از ميان غلطكهاي مخصوص فرستاده میشوند. سپس میلگردهای ساده پس از آماده شدن طبق استانداررد ISIRI، به طولهای مختلف برش زده میشوند.
ار آنجایی که میلگرد سایز 6.5 از فولاد نرم و چکشخوار ساخته میشود. منحنی تنش کرنش آن دارای پله تسلیم و شکستگی قابل رؤیت است. این میلگرد به دلیل خاصیت تغییر شکل و جوشپذیری برای عملیات آهنگری هم مناسب خواهد بود.
پس از طی این مراحل، میلگرد سایز 6.5 در طولهای تعیین شده، برش خورده و به صورت کلاف بستهبندی میشود. طول هر کلاف میلگرد ساده نسبت به کارخانه تولید کننده و سفارش مشتری ممکن است متفاوت باشد.
در بستهبندی به حالت کلاف، میلگرد به صورت دایرهای به دور یک حلقه بزرگ پیچیده میشود؛ این روش در نوع خود مزایایی زیادی به همراه دارد به این ترتیب که باعث کمتر شدن حجم محموله، سهولت در حمل و نقل و جابهجایی میلگردها میشود و همچنین انبارداری را آسانتر میکند.
به علت اینکه میلگرد سایز 6.5 در چند نوع وجود دارد، تولیدکنندگان موظفند بر روی هر میلگرد علایم اختصاری ویژهی کارخانه را حک نمایند و از طرف دیگر، روی هر بسته کلاف میلگرد، دو پلاک نصب کنند که مشخصات میلگردها روی آنها درج شده باشد. در واقع این پلاکها در حکم شناسنامه میلگردها میباشد.
شناسنامه میلگرد سایز 6.5
برای ساخت و ساز در صنعت و ساختمان سازی، شناسایی میلگردها و کاربرد آنها بسیار با اهمیت است. چرا که میلگردها بسته به روش تولید، جنس، شکل ظاهری و مواردی از این قبیل، خواص مکانیکی متفاوتی دارند که باید به طور دقیق در شناسنامه آنها قید شود.
مهندسین و کارشناسان با تطبیق این خصوصیات با محاسبات و نقشههای تعیین شده در پروژهها، اقدام به سفارش و خرید میلگرد مورد نیاز پروژه مینمایند.
در این پلاکها، علامت اختصاری میلگردها، شامل حروف انگلیسی و اعدادی هستند که نشاندهنده نوع میلگرد و کارخانهی تولیدکننده، روش تولید، ساده یا آجدار بودن میلگرد، قطر و موارد دیگری از این قبیل میباشند.
این حروف و علایم، مختص هر کارخانه و تولیدکننده است که ممکن است با همدیگر تشابه یا تفاوتهایی داشته باشند. به همین دلیل، داشتن اطلاعات و شناخت کامل درباره این حروف و اعداد، که در اصل شناسنامهی کلی میلگرد هستند، امر بسیار مهمی در نحوه انتخاب آنها است.
تولیدکنندگان در کشور بسیاری از میلگردهای تولید شده را به همراه پلاک یا کارت مشخصات محصول عرضه میکنند. در این کارت علاوه بر موارد یاد شده، اطلاعات کاملی از فرآیند تولید محصول و حتی ترکیب شیمیایی و آلیاژی میلگرد و استاندارهای مربوطه هم ثبت شده است.
به عنوان مثال میلگرد سایز 6.5 دارای استانداردهای متعددی است که باید طبق تولید کارخانه، پلاک مشخصات بر روی آن نصب شود.
اما ممکن است در مواردی نیز میلگرد فاقد کارت شناسایی باشد. در چنین موقعیتی بهتر است بدانید فقط همین علائم اختصاری حک شده بر روی میلگرد هستند که شما را برای انتخاب میلگرد مناسب راهنمایی خواهند کرد.
(WIRE ROD) طبقهبندی کلافها براساس اندازه و میزان کربن
در بازار آهن آلات، به میلگردهایی از سایز 5.5 تا 8، به اصطلاح مفتول یا وایر راد (WIRE ROD) یا به اختصار وایر هم گفته میشود و اکثراً به این نام هم شناخته میشوند. پس میتوان میلگرد سایز 6.5 که نوعی میلگرد کلاف است را نیز مفتول یا وایر راد نامید. اگر این نوع میلگرد، در ساخت و ساز ساختمانی همراه با بتن مورد استفاده قرار گیرد، آرماتور نامیده میشود.
در این قسمت بهتر دیدیم در مورد خصوصیات وایرهای کربندار هم توضیح مختصری بدهیم. معمولاً میلگردهای وایر کربندار به سه دسته تقسیم بندی میشوند که عبارتند از:
وایر راد کمکربن
وایر راد متوسط
وایر راد پرکربن
از آن جهت که میلگرد سایز 6.5 جزو میلگردهای با کربن کم است، فقط به خصوصیات مورد اول و دوم اکتفا میکنیم.
- وایر راد کمکربن: همانطور که اشاره شد این محصول، میلگرد وایر با درصد کربن کم است. از ویژگیهای این نوع میلگرد به انعطافپذیری مناسب، جوشپذیری و قابلیت چکشخواری بالا میتوان اشاره کرد. در مصارف ساختمانی مورد استفاده زیادی دارد و همینطور کششپذیری بالای آن مناسب صنایع تحت کشش است.
- وایرراد با کربن متوسط: این نوع از میلگرد به عنوان ماده اولیه کارخانهها در ساخت کابل برق، تولید فنر، سیم بکسل، تایر و… استفاده میشود.
میلگرد سایز 6.5 کششی و حرارتی
کارخانههای متعددی اقدام به تولید میلگرد سایز 6.5 کششی میکنند. میلگرد کششی همانطور که از نامش پیداست در مقابل کشش از مقاومت بالایی برخوردار است.
معمولا بتن در برابر کشش مقاوم نیست و برای جبران این نقیصه از میلگردهای کششی در ناحیهای از بتن که تحت کشیدگی قرار میگیرد، استفاده میشود.
اکثراً لایههای زیرین تیر بتنی بر اثر فشار وارده از بالا به تیر، دچار کشیدگی میشوند. برای رفع این مشکل در تیرهای بتنی، از میلگردهای کششی در نزدیکی سطح زیرین بتن برای تحمل نیروهای وارده استفاده میشود.
در تیر بتنی تحت فشار هر چقدر فاصله لایههای زیرین از خط مرکزی بتن بیشتر باشد، تنش کششی در لایههای زیرین هم بیشتر خواهد بود.
به همین دلیل ابتدا باید مقدار نیروهای کششی وارده بر هر لایه و بر هر ناحیه از بتن محاسبه شود و پس از برآورد نیروها با توجه به مقدار نیروهایکششی، اندازه میلگرد و تعداد مورد نیاز محاسبه شده و تهیه گردد. پس در ساخت و ساز ساختمانی از میلگرد ساده برای جبران مقاومت کششی بتن استفاده میشود.
از طرفی برای اینکه از انبساط و انقباض بتن و ایجاد ترک در آن جلوگیری شود، از میلگرد سایز 6.5 به عنوان آرماتور حرارتی در ساختمانها بخصوص در سقفها استفاده میشود.
تولیدکنندگان میلگرد سایز 6.5
کارخانههای زیادی در کشور ما وجود دارند كه بر اساس استانداردهاي معتبر اقدام به تولید میلگرد ساده در سایز 6.5 ميكنند. در ایران، بزرگترین تولیدکننده میلگرد، کارخانه ذوب آهن اصفهان میباشد.
در این بخش به اسامي توليدكنندگان ميلگرد سایز 6.5 و به نوع میلکرد که توسط آنها تولید میشود اشاره ميكنيم.
توليدكننده | نوع میلگرد |
فولاد احرامیان یزد | کلاف 6.5 ساده RST34 |
پرشین فولاد آریا | کلاف 6.5 کششی 1008 |
ذوبآهن اصفهان | کلاف 6.5 ساده 1006 |
شرکت نورد فولاد کاران افق | کلاف 6.5 کششی
SAE 1006 و SAE 1008 مفتولهای RSt 34 و RSt 37 کمکربن |
فولاد سیادن ابهر | کلاف ساده6.5 |
مجتمع فولاد الیگودرز | کلاف ساده6.5 |
صنایع فولاد سازان امیر آباد | کلاف ساده 6.5
میلگرد sp3 کلاف 6.5 ساختمانی 1008 کلاف 6.5 کششی 1008 |
نورد کوثر اهواز | کلاف 6.5 صنعتی
RST34 کلاف 6.5 ساختمانی 1006 |
میلگرد کویر کاشان | کلاف 6.5 ساده |
نورد فولاد گلستان | کلاف 6.5 ساده RST34
کلاف 6.5 ساده 1008 ساختمانی |
ذوب و نورد ملایر | کلاف 6.5 ساختمانی ملایر
کلاف 6.5 صنعتی ملایر |
میلگرد فولاد نطنز | کلاف 6.5 ساده 1006
کلاف 6.5 ساده 1008 USD7 کلاف 6.5 ساده |
موارد مصرف میلگرد سایز 6.5
میلگرد سایز 6.5 بر اساس اینکه جزو فولاد کمکربن طبقه بندی میشود، ویژگیهای این نوع فولاد را هم دارا میباشد.
میلگرد کمکربن سایز 6.5 برای موارد خاصی تهیه و تولید میشود که بتواند به نیازهای صنعت پاسخگو باشد. از مهمترین خصوصیات فولاد کمکربن، میتوان موارد زیر را نام برد:
دارای خاصیت شکلپذیری بیشتری است.
قابلیت جوشکاری و ماشینکاری بالاتری نسبت به سایر انواع فولاد دارد.
تقریباً غیرقابل سختکاری است.
به علت داشتن درصد آهن بالا است، خاصیت آهنربایی هم دارد.
به دلیل اینکه از عناصر آلیاژی با درصد کم در آن استفاده شدهاست، نسبت به سایر انواع فولاد قیمت پایینتری دارد و تقریباً ارزانتر است.
با این تفاسیر میلگرد سایز 6.5 با ویژگیهایی که دارد، برای مصارف عمومی از قبیل موارد زیر بسیار کاریرد دارد و مناسب است:
- مفتولهای بستهبندی
- حوزهی ساختمانی و کاربردهای سازهای
- تولید میخ، پرچ، پیچ و مهره
- میلگردهای کششی و حرارتی
- قطعات خودروها
- مبلمان و دکوراسیون
نحوه نگهداری از کلاف ساده 6.5
هنگام نگهداری از میلگرد و همچنین موقع حمل و نقل باید نکاتی را مدنظر داشت. در این خصوص عموما از خرکهای چوبی هنگام انبار کردن میلگرد استفاده میشود. انجام این کار مانع تماس مستقیم میلگرد با خاک و عوامل رطوبت زا میشود، به همین ترتیب از زنگ زدگی فولاد هم جلوگیری میکند.
نکته مهمی که همیشه باید به یاد داشت این است که هنگام انبار کردن فولاد از پوشش نایلونی به هیچ عنوان نباید استفاده نشود. چرا که انجام این کار می تواند احتمال زنگ زدگی را تا میزان زیادی بالا ببرد.
شما عزیزان میتوانید از طریق سایت آهن اسپات، میلگرد سایز 6.5 و نوع آن را که مد نظر شماست انتخاب نموده و سفارش دهید و همچنین می توانید جهت دریافت مشاوره با شمارههای مندرج در سایت تماس حاصل فرمایید.