با توجه به معایب لوله‌های فلزی در زمینه مقاومت در محیط‌های مرطوب، نیاز به تولید محصولاتی مقاوم‌تر در بازار کاملا حس می‌شد. در سال ۱۹۱۲ برای نخستین بار در آلمان از ماده PVC، لوله‌هایی تولید شدند که مانند فلز محکم بودند اما دچار خوردگی و اکسیداسیون نمی‌شدند. این محصولات تحولات شگرفی در صنعت و ساخت و ساز به وجود آوردند. با افزایش میزان مصرف، سایزهای مختلفی از این نوع لوله که با نام پلیکا مشهور است به بازار عرضه شد. لوله پلیکا 3 اینچی یکی از پرکاربردترین سایزهای این محصول است که در رده ابعادی متوسط قرار دارد.

لوله‌ پلیکا 3 اینچی ، در واقع محصولی است که قطر آن 3 اینچ یا ۹۰ میلیمتر است، به همین علت به این محصول لوله پلیکا ۹۰ یا نمره ۸ هم گفته می‌شود. این محصول در ضخامت‌های مختلفی به بازار عرضه می‌گردد و می‌تواند در کاربردهای متفاوتی مورد استفاده قرار گیرد. میزان تحمل فشار و مقاومت لوله پلیکا، بستگی به این دارد که مقدار ضخامت دیواره آن‌ها چقدر باشد. بر همین اساس لوله پلیکا نمره ۸، می‌تواند انواع مختلفی داشته باشد که هر یک در صنایع خاصی کاربرد دارند. قیمت مناسب، طول عمر بالا و وزن سبک، باعث شده است این لوله‌ها جایگزینی عالی برای محصولات فولادی و فلزی باشند. در ادامه بیشتر با این محصول پلیمری پرکاربرد آشنا خواهیم شد.

مشخصات فنی لوله پلیکا 3

لوله پلیکا ۳ اینچ محصولی پرکاربرد است. آشنایی با مشخصات دقیق این محصول می‌تواند به شما کمک کند که متناسب با نیاز خود، لوله‌ای با کیفیت و مناسب خریداری کنید. در ادامه از ابعاد مختلفی ویژگی‌های این لوله را بررسی کرده‌ایم.

ابعاد محصول

لوله‌ 3 اینچ پلیکا یکی از سایزهای مهم این محصول است که قطر خارجی آن ۹۰ میلیمتر است. ضخامت جداره این دسته از لوله‌ها ممکن است ۲٫3، ۳٫۷، ۶ و یا ۹٫۳ میلیمتر باشد، به همین جهت قطر داخلی محصول متغیر است. در بازار این محصول، استفاده از معیار اینچ چندان رایج نیست و به همین علت ممکن است نام آن را به صورت لوله پلیکا ۹۰ میلیمتری یا لوله پلیکا نمره ۸ هم مشاهده کنید.

روش تولید لوله پلیکا ۳ اینچی

لوله PVC یکی از محصولاتی است که از پلیمر سخت شده تولید می‌شود. این لوله‌ها به دلیل نداشتن ماده نرم کننده در ترکیبات اولیه خود، بسیار سخت و شکننده هستند. برای تولید لوله پلیکا 3 اینچ ممکن است از روش‌های مختلف استفاده شود. هر کدام از این روش‌ها، زمان و هزینه خاصی را به خود اختصاص می‌دهند. به همین علت است که قیمت لوله پلیکا ۳ اینچی در کارخانه‌های مختلف متفاوت است. این روش ها عبارتند از: روش اکستروژن، پوشش دهی فورانی و روش تزریقی. که متداول ترین آن ها همان روش اکستروژن می باشد.

در روش‌های پوشش دهی و تزریقی، ماده PVC مذاب با روش‌های خاصی وارد قالب‌های مخصوص می‌شود. این قالب‌ها ابعاد محدودی دارند و قیمت بالایی دارند. به همین علت امروزه استفاده از این روش‌ها رایج نیست. زیرا در عین بالا بردن هزینه تولید، محصول نهایی کیفیت چندانی هم نداشت و متناسب با قیمت نبود. روش اکستروژن، رایج‌ترین روش در اغلب کارخانه‌هاست.

در روش اکستروژن مواد اولیه یا همان PVC خام وارد دستگاه اکسترودر می شود. سپس در اثر حرارت ذوب شده و به وسیله ماردون (میله مارپیچ) به سمت جلو حرکت می کنند. پس از خروج از اکسترودر، مواد داخل قالب ریخته شده و پخته می شوند. در مرحله بعدی، لوله ساخته شده از سر قالب خارج شده و از کالیبراتور عبور می‌نمایند. مرحله نهایی، شکل دهی به لوله در دستگاه وکیوم است. در نهایت پس از خنک سازی محصول، مارک کارخانه سازنده و اطلاعاتی مانند تاریخ تولید هم روی محصول ثبت می‌گردد. پس از برش، لوله پلیکا ۳ اینچی آماده عرضه به مشتریان است.

میزان مقاومت

مهم‌ترین خاصیت لوله‌های پلیکا ۳ اینچ این است که می‌توان از آن‌ها در زیر خاک، محیط مرطوب، محیط نمکی و… به راحتی استفاده کرد. این در حالی است که لوله‌های فلزی در این محیط‌ها دوامی ندارند و در صورتی که بخواهیم از محصولات فولادی استفاده کنیم، باید با هزینه بسیار زیاد، سراغ انواع ضدزنگ برویم. همچنین لوله پلیکا در برابر نیروی الکتریسیته و آتش‌سوزی هم مقاومت بالایی دارد.

تنها ایراد این محصول در زمینه مقاومت، این است که بسیار خشک و شکننده است و ضربات خارجی، ممکن است موجب تخریب آن شود. در عوض در مقابل فشار داخلی بسیار مقاوم است و هیچگونه نشتی نخواهد داشت. سطح داخلی و خارجی این لوله کاملا صاف و صیقلی است و به همین دلیل، اغلب برای انتقال سیالات مایع از آن استفاده می‌شود. لوله‌هایی که در این دسته قرار دارند می‌توانند به عنوان روکش سیم‌های برق و تلفن هم مورد استفاده قرار گیرند.

انواع لوله پلیکا 3

اگر بخواهیم به صورت کلی لوله پلیکا را تقسیم‌بندی کنیم، معیارهای مختلفی وجود دارد که سایز، یکی از آن‌هاست. بر این اساس لوله پلیکا 3 اینچ خود زیر مجموعه‌ای از یک گروه گسترده است. با این حال خود این محصول نیز بر حسب میزان تحمل فشار وارده، می‌تواند انواع مختلفی داشته باشد.

لوله پلیکا 3 استاندارد یا معمولی

این محصولات ضخامت جداره ۲.3 تا ۳.۷ میلیمتری دارند. لوله‌هایی که در این دسته قرار می‌گیرند، بیشتر کاربردهای همچون پوشش سیم‌های برق و انتقال سیالات سبک و کم فشار را بر عهده دارند. این لوله ها نمی‌توانند آب را با فشار زیاد انتقال دهند و احتمال شکستگی آن‌ها در اثر ضربه هم بالاست، به همین علت اغلب به صورت توکار و دور از معرض ضربات خارجی نصب می‌شوند.

لوله پلیکا 3 نیمه قوی

لوله نیمه قوی پلیکا نمره ۸، عموما ۶ میلیمتر ضخامت دارد. این محصول انتخاب بهتری برای انتقال مایعات پرفشار یا انتقال بخار است. از این محصول می‌توان در سیستم انتقال فاضلاب هم استفاده نمود. البته در این کاربرد، لوله 3 اینچی چندان استفاده نمی‌شود و بیشتر سایزهای بزرگ‌تر کاربرد دارند. این محصولات در آبیاری زمین‌های کشاورزی و گلخانه‌ها هم به صورت گسترده کاربرد دارند.

لوله پلیکا 3 قوی

این دسته از لوله‌ها بهترین انتخاب ممکن برای انتقال مایعات پرفشار و سنگین هستند. ضخامت جداره این لوله‌ها حدود ۹.۳ میلیمتر است، این موضوع باعث می‌شود قطر داخلی لوله بسیار کم باشد. از این محصول به عنوان روکشی برای سیم‌های حساس و یا انتقال مایع یا بخارات پرفشار استفاده می‌شود. این لوله‌ها را می‌توانید در سیستم‌های آبرسانی شهری و خانگی و یا شوفاژکشی منازل مشاهده کنید.

کاربردهای لوله پلیکا 3

این لوله‌ها به دلیل داشتن مزایای فراوان و همچنین تنوع در ضخامت، می‌توانند کاربردهای زیادی داشته باشند. لوله پلیکا 3 اینچ بسیار محکم و مقاوم است، از این رو احتمال خوردگی و فرسودگی آن کم است و عمری طولانی دارد، به همین علت ترجیح داده می‌شود که از این محصول، در پروژه‌هایی که صرفه جویی در هزینه‌ها و عدم نیاز به تعمیرات مهم است استفاده شود. از جمله مهم‌ترین کاربردهای این دسته از لوله‌ها، می‌توان به موارد زیر اشاره داشت:

هواکش

برای تهویه هوای خانه‌ها و یا کارگاه‌ها، نیاز است لوله‌هایی تعبیه شود که هوای داخل و خارج را جابه‌جا کند. لوله پلیکا ۳ اینچی یکی از بهترین انتخاب‌ها برای این کاربرد است. این محصول می‌تواند داخل دیوار یا سقف تعبیه شود، بدون آن‌که آسیبی ببیند. مزیت این محصول این است که در صورت استفاده در هوای مرطوب یا گرم، دچار مشکل نخواهدشد.

کاربرد انتقال سیالات

این لوله‌ها به دلیل اینکه تاثیری بر رنگ، بو و طعم آب نمی‌گذارند و مقاومتی که در برابر رطوبت دارند، بهترین انتخاب برای انتقال آب شرب و مایعات خوراکی هستند. همچنین جداره داخلی این محصولات به هیچ وجه رسوب پذیر نیست و احتمال گرفتگی آن بسیار کم است. این لوله‌ها، می‌توانند به صورت توکار در دیوارها یا زیر زمین کار گذاشته شوند و احتمال نشتی آن‌ها بسیار کم است و به ندرت به تعمیرات احتیاج خواهند داشت. در صورت نیاز به تعمیرات، فرآیند تعویض و ترمیم بسیار سریع و با هزینه کم انجام می‌شود.

کاربرد روکشی

یکی از کاربردهای رایج و مهم لوله پلیکا 3 اینچ، استفاده به عنوان روکش سیم برق و تلفن است. این سیم‌ها در شرایطی مانند قرار گرفتن در معرض آفتاب یا تماس با خاک دچار پوسیدگی می‌شوند. لوله پلیکا از این فرآیند جلوگیری می‌کند. همچنین در صورت استفاده از محصول در زیر زمین یا داخل دیوار، مشکلی برای سیم‌ها به وجود نخواهد آمد. لوله پلیکا در برابر آتش سوزی هم مقاوم است و در صورت جرقه زدن یا اتصال سیم‌ها، از انتشار آتش جلوگیری می‌کند.

کشاورزی

از این لوله‌ها برای آبیاری قطره‌ای و بارانی استفاده می‌شود. مزیت لوله پلیکا در چنین محیط‌هایی این است که فرسایش ناشی از تماس با خاک روی آن اثر نمی‌گذارد. با این لوله‌ها امکان آبرسانی پر فشار هم وجود دارد. همچنین در محیط گلخانه که گرم و مرطوب است، مانند لوله فلزی امکان اکسیدشدگی و خوردگی لوله وجود ندارد و می‌توان تا مدت‌ها بدون نیاز به هیچگونه تعمیری از این محصول استفاده نمود.

مزایا و معایب لوله پلیکا 3 اینچی چیست؟

هر محصولی دارای نکات مثبت و منفی خاصی است که باعث می‌شود کاربردهای متنوعی داشته باشد. در این راستا، لازم است یک دسته بندی کلی از مزایا و معایب این محصول داشته باشیم تا بتوانیم متناسب با نیاز پروژه، درباره به کارگیری لوله پلیکا ۳ بهتر تصمیم بگیریم.

نکات مثبت لوله پلیکا 3

از جمله نکات مثبت این محصول می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • مقاوم در برابر خوردگی و اکسیداسیون
  • اشتعال ناپذیری
  • عایق حرارت و الکتریسیته
  • طول عمر بالاتر از لوله فلزی
  • حمل و نقل آسان
  • وزن سبک
  • قیمت ارزان
  • تحمل فشار بسیار زیاد
  • عدم نیاز به رنگ آمیزی

این مزایا باعث شده اند که این محصول کاربرد زیادی در صنایع مختلف مانند کشاورزی و ساختمان سازی داشته باشد.

نکات منفی لوله پلیکا 3

در عین حال، لوله پلیکا 3 اینچ نقاط ضعفی دارد که موجب می‌شود برای برخی پروژه‌ها قابل استفاده نباشد. از جمله مشکلات این محصول می‌توان این موارد را بر شمرد:

  • سختی بالا و شکنندگی در برابر ضربات خارجی
  • امکان تغییر شکل در دمای بالا
  • احتمال شکستگی در هوای سرد
  • عدم کاربرد در مسیرهای پرپیچ و خم

نحوه استعلام قیمت به روز لوله پلیکا 3

یکی از نکات مثبت لوله نمره ۸ ، قیمت ارزان آن نسبت به محصولات فولادی و فلزی است. این محصول در مقایسه با لوله‌های مسی، گالوانیزه و… بسیار سبک و ارزان است. این موضوع می‌تواند در کاهش هزینه‌های پروژه موثر باشد.

با این حال پیش از خرید لوله پلیکا، بهتر است از نوسانات قیمت آن آگاه باشید. بهای این محصول تحت تاثیر تغییرات قیمت پلیمر به کار رفته در آن ممکن است بالا یا پایین برود. به همین جهت اگر قصد خرید این لوله را دارید، باید از مرجعی مطمئن قیمت به روز آن را استعلام نمایید.

در سایت آهن اسپات می‌توانید قیمت این محصول را به صورت دقیق و به روز مشاهده نمایید. در این سایت این امکان را دارید که قیمت تولیدکنندگان مختلف را باهم مقایسه کرده و مناسب‌ترین محصول را انتخاب کنید. همچنین می‌توانید با کارشناسان سایت تماس بگیرید و علاوه بر استعلام قیمت‌ها، در تحلیل بازار هم از آن‌ها کمک بخواهید.