سیم جوش یا الکترود یکی از مواد اولیه‌‌ای است که در مشاغل زیادی کاربرد دارد. در هر شغلی که جوشکاری و اتصال فلزات به یکدیگر در کار باشد، حتما سیم جوش چدن مورد استفاده قرار ‌می‌‌گیرد. در حالت کلی وقتی که قرار باشد دو فلز را با استفاده از حرارت و گرما به هم متصل کرد، از فرآیند ذوب کمک ‌می‌گیرند.

در چنین موقعیتی از سیم جوش چدن یا سایر موارد موجود بسته به کاربرد و موقعیت، برای ایجاد اتصال بهتر و پر کردن فضاهای خالی بین آن‌ها استفاده می‌شود. سیم جوش‌‌ها بسته به نوع فلز، پوشش و کاربرد آن‌ها به انواع مختلفی دسته‌بندی می‌شود.

معرفی سیم جوش چدن

الکترودهای آلیاژ نیکل از جمله محبوب ترین الکترودها در جوشکاری با سیم چدن محسوب ‌می‌شوند. طبق آزمایش‌های انجام شده بر روی سیم جوش چدن، جوشکاری نیکل و آهن با ضریب انبساط کمتر، کاهش تنش‌های جوشکاری و بهبود مقاومت در برابر ترک خوردگی را در پی خواهند داشت که نشان دهنده قوی تر بودن محصول است.

انواع سیم جوش چدن متناسب با کیفیت ساخت آن‌ها در بازار موجود ‌می‌باشند. سیم جوش چدن  دارای قابلیت‌هایی از قبیل جوش مس به مس، چدن به فولاد و آهن ‌می‌باشد. جریان پیشنهادی برای آن چیزی حدود 80 الی 110 آمپر است و در بسته‌های یک کیلویی به بازار عرضه ‌می‌شود. هر بسته از این محصول دارای 31 الکترود چدن است که قطر هر یک از آن‌ها 3.25 میل و طول آن نیز در حدود 33 سانتی متر ‌می‌باشد.

سیم جوش چدن خاکستری

چدن خاکستری به وسیله شکل مخصوص گرافیت به کار رفته در ساختار آن شناخته ‌می‌شـود (ساختار ورقه ای). دلیل نام گذاری این ماده به خاطر سطح مقطع خاکستری شکست این ماده ‌می‌باشد. این نوع از چدن دارای بیشترین کاربرد در میان گروه چدن‌ها ‌می‌باشد.

چدن خاکستری یکی از پرکاربرد ترین مواد در دسته چدن‌ها ‌می‌باشد که معمولا دارای ۵/۲ تا ۴ درصد کربن و ۱ تا ۳ درصد سیلیسیم ‌می‌باشد.

غالبا شکست قطـعات از جنـس چـدن خاکستـری در راسـتای ورقـه‌های گرافیتی رخ ‌می‌دهد. استحکام چدن خاکستری به طور مستقیم به نحوه توزیع ورقه‌های گرافیتی در زمینه شبکه آهنی بستگی دارد.

سیم جوش چدن‌های خاکستری در حین جوشکاری مستعد ظهور حباب‌های گازی هستند. این امر ‌می‌تواند با انجام ۲ روش به حداقل برسد:

۱ -کاهش مقدار امتزاج فلز جوش و فلز پایه

۲ -افزایش زمان انجماد، جهت فرصت دهی به حبابهای ایجاد شده برای خروج از حوضچه مذاب.

ویژگی‌های خاص فلز چدن

همانطور که گفته شد، چدن نیز مانند فولاد آلیاژی از جنس آهن و کربن است. تفاوت اساسی این دو دسته از مواد به درصد کربن مربوط است.

وجود درصـد بیشتر کربن در این دسـته از مواد، جوشکاری آن‌ها همواره با محدودیت‌هایی مواجه خواهد شد. به این ترتیب جوشکاری فلزات چدنی به قصد اتصال آن‌ها به ندرت رخ داده و عمده دلیل جوشکاری آن‌ها نیز به قصد تعمیر و بازسازی عیوبی مانند ترکها انجام ‌می‌شود.

بزرگترین مشکل در جوشکاری چدن، شامل عدم خاصیت انعطاف پذیری آن‌ها ‌می‌باشد. بطور مثال اگر یک قطعه چدنی تحت نیروی کششی در محدوده استحکام تسلیم قرار گیرد، شکست قطعه قبل از هرگونه تغییر فرم دور از انتظار نیست.

جوشکاری با سیم چدن

چدن نوعی آلیاژ است که قابلیت جوش دادن آن به سایز فلزات از جمله مزیت‌های فوق العاده آن به حساب ‌می‌آید. به این ترتیب شما ‌می‌توانید از سیم چدن برای جوش دادن فلزاتی از قبیل مس، چدن، آهن و فولاد استفاده کنید.

تکنیک‌های جوشکاری باید بر اساس مناسب بودن نوع فلزات با سیم جوش چدن در جوشکاری انتخاب شوند. متداول ترین فرآیندهای جوشکاری در استفاده از سیم چدن، جوشکاری استیک، استیلن اکسی و جوشکاری برنز است. جوشکاری استیک به عنوان جوشکاری قوس فلزی محافظ یا MMA شناخته ‌می‌شود و از سیم مصرفی پوشانده شده با شار نیز در فرآیند آن استفاده ‌می‌کنند.

همچنین در جوشکاری اکسی استیلن نیز از سیم جوش چدن استفاده ‌می‌شود اما به جای قوس تولید شده توسط جریان،  انرژی جوشکاری را یک مشعل استیلن اکسی تأمین ‌می‌کند. سیم جوش چدن و الکترودهای روی مس، هر دو برای جوشکاری اکسی استیلن چدن مناسب هستند. جوشکاری برنز نیز به دلیل کمترین آسیب به فلز پایه، یک روش معمول برای اتصال قطعات چدن است.

به دلیل پایین بودن نقطه ذوب پرکنندگی آن در مقایسه با چدن، الکترود با چدن رقیق نمی‌شود، بلکه به سطح ‌می‌چسبد. سه نوع الکترود چدن اصلی وجود دارد که در فرآیند جوشکاری چدن به خوبی کار ‌می‌کنند و شامل موارد زیر ‌می‌باشند.

انواع الکترود چدن اصلی

  1. الکترودهای پوشیده از چدن
  2. الکترودهای آلیاژ مس
  3. الکترودهای آلیاژ نیکل

هنگام عملیات جوشکاری با استفاده از سیم چدن حتما به نکات زیر توجه کافی داشته باشید.

نکات مهم در جوشکاری با سیم جوش چدن

۱. آماده سازی فلز پایه
۲. پیشگرم قطعات چدنی پیش از جوشکاری
۳. آماده سازی محل جوشکاری
۴. تکنیک گل میخ زنی و ماهیچه گذاری
۵ . تکنیک چکش کاری
۶. اجرای صحیح توالی پاسهای جوشکاری
۷. تکنیک وصله زنی
۸. پسا گرمایش قطعات چدنی پس از جوشکاری
۹. پسا گرمایش قطعات با رویکرد کاهش فازهای مضر آن

موارد استفاده از سیم جوش چدن

جوشکاری با استفاده از سیم جوش چدن معمولا به دلایل زیر مورد نیاز ‌می‌باشد:

  • تعمیرات عیب‌های ناشی از ریخته گری
  • تعمیرات در راستای بهبود خواص و یا بازیابی قطعات ریختگری قبل از سرویس دهی
  • تعمیر ایراداتی همچون نقصان ماهیچه‌ها، حفرات گازی، ناخالصی‌ها و عیوبی که هنگام تولید به دلیل تخخل و ماشین کاری حادث شده به راحتی قابل انجام است.

به این دلیل که چدن از محدوده گسترده ای از آلیاژها تشکیل شده است و ماهیت آن‌ها با هم فرق دارد، لازم است در هنگام جوشکاری به انتخاب روش جوشکاری و تکنیک به کار رفته در انجام عملیات جوشکاری دقت کرد.

قیمت سیم جوش چدن

قیمت سیم جوش چدن متناسب با ابعاد و کیفیت ساخت آن‌ها متفاوت است. شما ‌می‌توانید سیم جوش چدن را از فروشگاه‌های اینترنتی با تنوع بالایی مشاهده و بررسی کنید و سپس آن را خریداری کنید. در حال حاضر نرخ سیم جوش چدن تقریبا در محدوده350 الی 369 هزار تومان متغیر ‌می‌باشد. همان‌طور که گفته شد قیمت آن ‌می‌تواند متناسب با کیفیت ساخت متفاوت باشد.

سخن پایانی

به همین خاطر به شما پیشنهاد ‌می‌کنیم پیش از خرید این محصول و سایر مقاطع فولادی، به وب سایت آهن اسپات مراجعه کنید. ما در آهن اسپات گرد هم آمده‌ایم تا با استعلام قیمت از معتبرترین کارخانجات کشور، فرآیند خرید و فروش محصولات فولادی را تسهیل کنیم.