ناودانی 24 نوعی پروفیل است که فاصله عرضی بین دو بال آن معادل ۲۴ سانتی‌متر می‌باشد. ناودانی‌ها در اصل پروفیل‌هایی با سطح مقطع U شکل و یا C شکل هستند که در صنعت ساختمان سازی به طور گسترده مورد استفاده قرار می‌گیرند.

شیوه نمایش نیمرخ ناودانی به شکل UNP و یا UPE است. ناودانی UPE نوعی ناودانی C شکل با بال‌های موازی است و ناودانی UNPنیز در واقع گونه‌ای ناودانی U شکل با بال‌های مخروطی می‌باشد. ابعاد ناودانی‌ها متفاوت بوده و در اندازه‌های مختلفی به بازار عرضه می‌شوند. یکی از پرکاربردترین انواع ناودانی در صنعت ساخت و ساز، ناودانی ۲۴ است.

انواع ناودانی 24 از نظر فرآیند تولید

ناودانی‌های نمره 24 را از نظر فرآیند ساخت آن‌ها به دو دسته کلی تقسیم بندی می‌کنند. این دو دسته بندی عمده عبارتند از:

  • روش پرسی:

در این روش تولید ناودانی 24، از ورق فولادی استفاده می‌کنند. پس می‌توان این گونه بیان کرد که ماهیت آن از جنس ورقه‌های فولادی تشکیل شده است. دستگاهی به نام رول فرمینگ شکل نهایی این نوع پروفیل را مشخص می‌نماید و با استفاده از عمل پرس، به شکل ناودانی درمی‌آید.

  • روش فابریک:

در این روش از همان مرحله‌ ابتدایی تولید به صورت ناودانی خارج می‌شود و به دو صورت ناودانی نورد سرد و ناودانی نورد گرم دسته‌بندی می‌شود.

طرز ساخت ناودانی 24

همان طور که در قسمت قبل توضیح دادیم، ناودانی دو نوع پرسی و فابریک دارد. تولید ناودانی پرسی همانند نبشی پرسی،  قوطی و پروفیل، پروفیل در و پنجره و پروفیل زد به صورت شکل دهی سرد و از طریق دستگاه رول فورمینگ صورت می‌گیرد. ابتدا ورق به پهنای مورد نیاز برش داده شده و در ابتدای خط تولید قرار می‌گیرد. پس از آن با عبور از میان قالب‌های پرس، به شکل ناودانی در می‌آید. پس از آن نیز شاخه‌های 12 متری برش داده شده و جهت بسته بندی به سمت انبار هدایت می‌شوند.

کارخانه‌های برتر تولید کننده ناودانی 24

از جمله معتبرترین و برترین کارخانجاتی که در تولید ناودانی 24 فعالیت می‌کنند باید به موراد زیر اشاره کرد:

  • ناودانی نورد یاران زنجان
  • ناودانی شکفته مشهد
  • مجتمع فولاد البزر غرب
  • ناودانی ناب تبریز ناودانی ناب تبریز
  • شرکت صبا فولاد منظومه
  • ناودانی فایکو – فولاد البزر ایرانیان
  • صنایع فولاد کوهپایه

استانداردهای تعیین شده در تولید ناودانی 24

ناودانی‌های شماره 24 را با توجه به محلی که از آن‌ها استفاده می‌شود، به دو دسته U و C تقسیم بندی می‌کنند. به همین منظور دو استاندارد UPE و UPN برای تولید ناودانی در نظر گرفته شده است. تفاوت عمده این دو استاندارد در بال‌‌های به کار رفته در هر کدام از آن‌ها است.

استاندارد UPE بال‌‌های موازی دارد و به ناودانی C اختصاص پیدا کرده است. در حالی که استاندارد UPN بال‌های مخروطی شکل دارد و برای ناودانی‌ U مورد استفاده قرار می‌گیرد. این دو استاندارد در کشور ایران در دستور کار تولیدکنندگان قرار گرفته است.

توجه داشته باشید که در سایر کشورها، استانداردهای متفاوتی برای تولید ناودانی 24 و سایر مقاطع فولادی تدوین شده است. تمام سازندگان موظف به رعایت مفاد استاندارد هستند.

سایزبندی و ابعاد ناودانی 24

طول هر شاخه ناودانی معادل 12 متر است. به خاطر آسان شدن حمل و نقل ناودانی‌ها، آن‌ها را به شکل شاخه‌های 6 متری برش می‌دهند. وجه داخلی این نمره ناودانی، 240 میلی متر یا 24 سانتی متر است. ضخامت بال‌های ناودانی 24 نیز معادل 5mm  می‌باشد. ضخامت جان وجه اصلی ناودانی نیز معادل 4 میلیمتر است.

سایزبندی ناودانی‌‌ها را بر اساس ارتفاعی که دارند تعیین می‌کنند. این عدد نیز برحسب سانتی‌‌متر اعلام می‌‌شود. به ‌عبارت ‌دیگر در صورتی‌ که بال‌‌های یک ناودانی دارای ارتفاع 24 سانتی‌متر باشند، به آن ناودانی 24 گفته می‌شود.

انواع مختلف ناودانی‌‌ها ازلحاظ شکل ظاهری، وزن، جنس، روش تولید و کاربرد متفاوت هستند. هر یک از این انواع نیز دارای مشخصات و ویژگی‌‌های مخصوص به خود هستند که باید هنگام خرید به آن‌ها توجه کنید.

وزن ناودانی 24

این گونه از پروفیل‌ها بر اساس وزنی که دارند به دو نوع سبک و سنگین تقسیم بندی می‌شوند. از ناودانی سنگین در ساخت و سازهای سنگین و بزرگ مقیاس، از جمله ساخت سازه بلند مرتبه و پل استفاده می‌شود. از ناودانی سبک نیز در ساخت و سازهای کوچک مقیاس و مصارف عادی استفاده می‌گردد. ناودانی سبک وزنی کمتر از جدول اشتال ناودانی دارد، در صورتی که ناودانی سنگین وزنی برابر یا بیشتر از جدول اشتال ناودانی دارد.

ویژگی‌های عمومی‌ ناودانی 24

ناودانی 24 به دلیل دارا بودن ویژگی‌های زیر، کاربرد گسترده‌ای در صنعت ساختمان دارد:

  • سرعت نصب و اتصالات متنوع ناودانی در ساختمان
  • مقاومت ناودانی در برابر تنش‌های بزرگ (قانون هوک و خاصیت ارتجاعی فولاد)
  • کم بودن وزن اسکلت فلزی
  • مقاومت بسیار بالای ناودانی در دهانه‌ها و سازه‌های خرپایی
  • مقاومت در برابر ضربه
  • کارابودن در یک درازای طولانی
  • کم بودن میزان پرتی ناودانی
  • اشغال فضای کم در عین حال مقاومت بالا

مهمترین کاربردهای مقاطع ناودانی 24 عبارتند از:

  1. به صورت جفت یا تکی در بادبندها
  2. به شکل دوبل و یا تکی در تیرها
  3. به صورت قوطی یا جفت در ستون‌ها
  4. برای ساخت خرپاها به شکل جفت
  5. چارچوب
  6. تشکیلات دریایی
  7. تجهیزات ساخت‌وساز
  8. اسکلت کامیون
  9. ماشین‌آلات

قیمت ناودانی نمره 24

ناودانی‌ها از متریال‌های مختلفی چون استنلس استیل، آلومینیوم و گالوانیزه تولید می‌شوند. بر این اساس قیمت ناودانی ۲۴ متفاوت خواهد بود. همچنین قیمت ناودانی ۲۴ پرسی کمتر از نوع فابریک آن است. در میان انواع ناودانی فابریک نیز، ناودانی فابریک نورد سرد قیمت بالاتری دارد.

قیمت روز ناودانی با بهای ارز خارجی رابطه مستقیم دارد. با افزایش قیمت دلار، قیمت ناودانی ۲۴ نیز افزایش یافته و با کاهش قیمت دلار، قیمت ناودانی نیز کاهش می‌یابد. میزان عرضه و تقاضا هم از جمله مواردی است که بر قیمت ناودانی تاثیر مستقیم دارد. در صورتی که تعادل بین میزان عرضه و تقاضا وجود نداشته باشد، قیمت‌ها نیز تغییر می‌یابد. به این معنی که با افزایش تقاضا نسبت به میزان عرضه، قیمت ناودانی 24 افزایش پیدا می‌کند.

کلام آخر

قیمت ناودانی 24 وارداتی و تولید ایران با یکدیگر متفاوت است. قیمت ناودانی ۲۴ وارداتی به طور مستقیم وابسته به نرخ ارز است. برندهای مختلف ناودانی، قیمت متفاوتی دارند. هرچه در ساخت آن از مواد با کیفیت تری استفاده شود و اعتبار برند ناودانی بیشتر باشد، قیمت ناودانی ۲۴ نیز بیشتر خواهد شد.

اگر قصد خرید ناودانی 24 یا سایر محصولات فولادی را دارید، می‌توانید برای اطلاع از قیمت به روز آن از وب سایت آهن اسپات دیدن فرمایید.