ناودانی ۱۸ نوعی پروفیل است که فاصله بین دو بال آن به‌صورت عرضی معادل ۱۸ سانتی‌متر باشد. ناودانی‌ها در واقع گونه‌ای پروفیل با سطح مقطع U و یا C شکل هستند که در صنعت و ساختمان‌سازی به طور گسترده مورداستفاده قرار می‌گیرند.

طرز نمایش نیمرخ ناودانی به‌صورت UNP و یا UPE است. ناودانی UPE ناودانی C شکل با بال‌های موازی است و ناودانی UNP، ناودانی U شکل با بال‌های مخروطی است. ابعاد ناودانی متفاوت بوده و در اندازه‌های مختلفی در بازار عرضه می‌شود. یکی از این ابعاد، ناودانی 18 است

انواع مختلف ناودانی از نظر فرایند تولید

ناودانی نوعی پروفیل مقاطع باز است که از یک جان افقی و دو بال عمودی تشکیل می‌شود. محل اتصال بال‌های ناودانی به جان آن می‌تواند بدون انحنا و یا دارای انحنا باشد. ارتفاع مقطع ناودانی با حرف h، عرض بال با نماد b، ضخامت بال با حرف tg، ضخامت جان با حرف ts و سطح مقطع ناودانی ۱۸ با حرف A نشان داده می‌شود. حرف  G نیز نشان‌دهنده وزن ناودانی ۱۸ به‌ازای هر  واحد طول آن است.

این پروفیل‌ها بر اساس وزن ناودانی به دو نوع سبک‌وسنگین دسته‌بندی می‌شوند. از ناودانی سنگین در ساخت‌وسازهای سنگین و عظیمی همچون ساخت سازه بلندمرتبه و پل استفاده می‌شود. از ناودانی سبک نیز در ساخت‌وسازهای کوچک‌تر و مصارف عادی استفاده می‌گردد.

ناودانی سبک وزنی کمتر از جدول اشتال ناودانی دارد، درصورتی‌که ناودانی سنگین وزنی برابر یا بیشتر از جدول اشتال ناودانی دارد.

طرز ساخت ناودانی 18

ناودانی دو نوع پرسی و فابریک دارد. تولید ناودانی پرسی همانند مقاطعی چون نبشی پرسی،  قوطی و پروفیل، پروفیل در و پنجره و پروفیل زد به‌صورت شکل‌دهی سرد و از طریق دستگاه رول فور مینگ صورت می‌گیرد.

ابتدا ورق به پهنای موردنیاز برش داده شده و در ابتدای خط تولید قرار می‌گیرد. پس از آن با عبور از میان قالب‌های پرس، به شکل ناودانی درمی‌آید. در آخرین مرحله نیز شاخه‌های 12 متری برش داده شده و جهت بسته‌بندی به سمت انبار هدایت می‌شوند.

کارخانه‌های برتر تولیدکننده ناودانی 18

از جمله معتبرترین و برترین تولیدکنندگانی که در عرصه تولید ناودانی 18 فعالیت می‌کنند باید به نام‌های آشنای زیر اشاره کرد:

  • ناودانی فایکو – فولاد البرز ایرانیان
  • ناودانی نورد یاران زنجان
  • ناودانی شکفته مشهد
  • مجتمع فولاد البرز غرب
  • ناودانی ناب تبریز ناودانی ناب تبریز
  • شرکت صبا فولاد منظومه
  • صنایع فولاد کوهپایه

استانداردهای تعیین شده در تولید ناودانی

ناودانی‌ها را از نظر کاربردی که دارند به دودسته U و C تقسیم‌بندی می‌کنند. به همین منظور دو استاندارد UPE و UPN برای تولید ناودانی در نظر گرفته شده است. تفاوت عمده این دو استاندارد در بال‌‌های به‌کاررفته در هرکدام از آن‌ها است.

توجه داشته باشید که در سایر کشورها، استانداردهای متفاوتی برای تولید ناودانی 18 و سایر مقاطع فولادی تدوین شده است. تمام سازندگان موظف به رعایت مفاد استاندارد هستند.

استاندارد UPE بال‌‌های موازی دارد و به ناودانی C اختصاص پیدا کرده است. درحالی‌که استاندارد UPN بال‌های مخروطی شکل دارد و برای ناودانی‌ U مورداستفاده قرار می‌گیرد. این دو استاندارد در کشور ایران در دستور کار تولیدکنندگان قرار گرفته است.

ابعاد ناودانی 18 و سایزبندی آن

طول هر یک از شاخه‌های ناودانی برابر با 12 متر است. به‌خاطر آسان شدن حمل‌ونقل ناودانی‌ها، آن‌ها را به شکل شاخه‌های 6 متری برش می‌دهند. وجه داخلی این نمره ناودانی، 180 میلیمتر یا 18 سانتی‌متر است. ضخامت بال‌های ناودانی 18 نیز برابر با 5mm  است. ضخامت جان وجه اصلی این ناودانی معادل 4 میلیمتر است.

سایزبندی ناودانی‌‌ها را بر اساس ارتفاع آن‌ها مشخص می‌کنند. این عدد نیز برحسب سانتی‌‌متر اعلام می‌شود. به‌عبارت‌دیگر درصورتی‌که بال‌‌های یک ناودانی دارای ارتفاع 18 سانتی‌متر باشند، به آن ناودانی 18 گفته می‌شود.

انواع مختلف ناودانی‌‌ها ازلحاظ شکل ظاهری، وزن، جنس، روش تولید و کاربرد متفاوت هستند. هرکدام از انواع آن‌ها نیز دارای مشخصات و ویژگی‌‌های مخصوص به خود هستند که باید هنگام خرید به آن‌ها توجه کنید.

وزن ناودانی 18

این پروفیل‌ها بر اساس وزن ناودانی به دو نوع سبک‌وسنگین دسته‌بندی می‌شوند. از ناودانی سنگین در ساخت‌وسازهای سنگین و عظیم‌تر، همچون ساخت سازه برج‌ها و همچنین  پل استفاده می‌شود.

از ناودانی سبک نیز در ساخت‌وسازهای کوچک‌تر و مصارف عادی استفاده می‌گردد. ناودانی سبک وزنی کمتر از جدول اشتال ناودانی دارد، درصورتی‌که ناودانی سنگین وزنی برابر یا بیشتر از جدول اشتال ناودانی دارد.

ویژگی‌های عمومی ناودانی 18

ناودانی 18 به دلیل دارابودن ویژگی‌های زیر، کاربرد بسیار گسترده‌ای در صنعت ساختمان دارد:

  • مقاومت ناودانی در برابر تنش‌های بزرگ (قانون هوک و خاصیت ارتجاعی فولاد)
  • کم بودن وزن اسکلت فلزی
  • مقاومت بسیار بالای ناودانی در دهانه‌ها و سازه‌های خرپایی
  • مقاومت در برابر ضربه
  • کارابودن در یک درازای طولانی
  • کم بودن میزان پرتی ناودانی
  • سرعت نصب و اتصالات متنوع ناودانی در ساختمان
  • اشغال فضای کم درعین‌حال مقاومت بالا

از جمله مهم‌ترین کاربردهای ناودانی 18 باید موارد زیر را نام برشمرد:

  1. به‌کارگیری در ساخت قاب‌های فلزی برای تجهیزات صنعتی
  2. استفاده برای ساخت ساپورت لوله در سیستم‌های پایپینگ و پایپ لاین
  3. استفاده در ساخت چهارچوب در و پنجره آهنی ساده
  4. کاربرد در ترمیم دیوار تخریب شده
  5. کاربرد در خرپاها، بادبندها و ستون‌های به‌کاررفته در بناهای بلندمرتبه
  6. ساخت اسکلت‌های فلزی ماشین‌آلات

قیمت ناودانی نمره 18

ناودانی شماره 18 با جنس‌های مختلفی از جمله استنلس‌استیل، آلومینیوم و گالوانیزه تولید شده و به بازار مصرف عرضه می‌شود. براین‌اساس قیمت ناودانی‌های ۱۸ با یکدیگر متفاوت خواهد بود. علاوه بر این قیمت ناودانی پرسی کمتر از نوع فابریک آن است. در میان انواع ناودانی فابریک نیز، ناودانی فابریک نورد سرد قیمت بالاتری دارد.

قیمت ناودانی شدیداً با دو عامل زیر در ارتباط مستقیم است:

  • نرخ ارز خارجی
  • عرضه و تقاضای بازار

قیمت ناودانی وارداتی و تولید داخلی آن با یکدیگر متفاوت است. قیمت ناودانی ۱۸ وارداتی به طور مستقیم وابسته به نرخ ارز است.

برندهای مختلف ناودانی، قیمت متفاوتی دارند. هرچه در ساخت ناودانی‌ها از متریال باکیفیت‌تری استفاده شود و اعتبار برند ناودانی بیشتر باشد، قیمت آن نیز بیشتر خواهد شد.

اگر قصد خرید محصولات فولادی را دارید، می‌توانید برای اطلاع از قیمت به‌روز آن از سایت آهن اسپات به آدرس www.ahanspot.com دیدن فرمایید. رسالت ما در آهن اسپات این است که به یک مرجع معتبر در زمینه قیمت دهی مقاطع از کارخانه‌ها معتبر فولاد کشور تبدیل شویم و به‌این‌ترتیب سهمی در تسهیل مبادلات آهن ایران داشته باشیم.