ناودانی 16 یا به عبارتی پروفیل ناودانی 160 سبک یکی از مقاطع فولادی پر کاربرد در صنعت ساختمان ایران است. پروفیل ناودانی 16 از دو بخش بال و یک جان تشکیل شده است. به دلیل شکل ظاهری ابن محصول به حرف U انگلیسی به آن مقطع U با جان باز نیز گفته میشود.
مشخصات و معرفی ناودانی 16
ارتفاع پروفیل ناودانی 16 سبک معادل 160 میلیمتر است. پهنای بال این پروفیل ناودانی سبک نیز برابر با 64 میلیمتر میباشد. با توجه به طراحی سازه فولادی مطابق با مبحث دهم مقررات ملی ساختمان ایران یا همان آیین نامه فولاد ایران و همچنین ظرفیت برشی مورد نیاز میتوان از دو نوع پروفیل ناودانی استفاده کرد.
نوع اول پروفیل ناودانی با توجه به ضخامت جان آن که کمتر است به “پروفیل ناودانی سبک” و نوع دوم پروفیل ناودان که ضخامت جان آن بیشتر است را “پروفیل ناودانی سنگین” میگویند. ضخامت جان پروفیل ناودانی 16 سبک معادل 5 میلیمتر است و ضخامت بال پروفیل ناودانی سبک 16 نیز معادل 8.4 میلیمتر میباشد.
وزن پروفیل ناودانی 16 سبک معادل 16.2 کیلوگرم در هر متر طول بوده و از آن جایی که قیمت پروفیل ناودانی سبک بر اساس وزن آن تعیین میشود، از حاصلضرب طول هر شاخه در وزن هر متر طول از آن میتوان به طور تقریبی وزن هر شاخه پروفیل را محاسبه کرد.
البته باید به این نکته توجه داشت که ملاک پرداخت وزن مقاطع در زمان خرید پروفیل ناودانی 16 سبک ناودانی بر روی باسکول است. مشخصات فنی پروفیل ناودانی مطابق با جدول اشتال و استاندارد DIN 1026-1 و همچنین سازمان ملی استاندارد ایران است و ارسال آن با انواع ماشین باربری خاور و کامیون و تریلی و کفی به سراسر ایران صورت میگیرد. هزینه باربری مطابق با تعرفه اتحادیه بوده و ارسال بار تنها با باربریهای مجاز و دارای بیمه نامه صورت میگیرد.
ناودانی 16 به دلیل داشتن ویژگیهای زیر، کاربرد بسیار زیادی دارد:
- مقاومت ناودانی در برابر تنشهای بزرگ (قانون هوک و خاصیت ارتجاعی فولاد)
- کم بودن میزان پرتی ناودانی
- مقاومت بسیار بالای ناودانی در دهانهها و خرپاها
- کارابودن در یک درازای طولانی
- سرعت نصب و اتصالات متنوع ناودانی در ساختمان
- کم بودن وزن اسکلت فلزی
- اشغال فضای کم در عین حال مقاومت بالا
- مقاومت در برابر ضربه
مهمترین کاربردهای ناودانی 16 در عملیات عمرانی عبارتند از:
- ترمیم دیوار تخریب شده یک بنا به عنوان مهاربند
- کاربرد در ساخت قابهای فلزی برای تجهیزات صنعتی
- استفاده از ناودانی به عنوان پایه برای تجهیزات ترافیکی، گارد ریل
- استفاده در ساخت اسکلتهای فلزی به کار رفته در کامیونها و ماشین آلات سنگین
- استفاده برای ساخت ساپورت لوله در سیستمهای پایپینگ و پایپ لاین
- استفاده از مقاطع ناودانی در خرپاها، بادبندها و ستونهای به کار رفته در ساختمانهای بلند
- استفاده در ساخت چهارچوب در و پنجره آهنی ساده
انواع ناودانی 16 از نظر فرایند ساخت
ناودانی بر اساس روش تولید به انواع پرسی و فابریک دسته بندی می شود. ناودانی ۱۶ پرسی با استفاده از پرس کردن ورق فولادی تولید میشود. برای ساخت این ناودانی از دستگاه رول فورمینگ استفاده میکنند. استحکام ناودانی پرسی کمتر از نوع فابریک آن است.
ناودانی فابریک به دو صورت نورد گرم و نورد سرد قابل تولید است. برای ساخت ناودانی فابریک به روش نورد گرم، در اولین مرحله شمش خام را درون کورههای مخصوص ریخته و با حرارت بالا گرما میدهند تا به دمای مورد نظر برسد. سپس آن را از میان غلتکهایی عبور میدهند تا به ضخامت مورد نظر برسد. لازم به ذکر است که ناودانی فابریک تولید شده طی فرآیند نورد سرد کیفیت بیشتری نسبت به نورد گرم دارد.
شیوه تولید ناودانی 16
تولید ناودانی پرسی مشابه نبشی پرسی، قوطی و پروفیل، پروفیل در و پنجره و پروفیل زد به صورت شکل دهی سرد و از طریق دستگاه رول فورمینگ صورت میگیرد. ابتدا ورق به پهنای مورد نیاز برش داده میشود و در ابتدای خط تولید قرار می گیرد، سپس مواد اولیه با عبور از میان قالبهای پرس، شکل ناودانی به خود میگیرد. پس از آن شاخههای 16 متری برش داده شده و برای بسته بندی به سمت انبار کارخانه برای بارگیری هدایت میشوند.
کارخانههای تولید کننده ناودانی 16
از جمله مهمترین کارخانجات تولید ناودانی 16 باید به تولید کنندگان مطرح زیر اشاره کرد:
- شرکت صبا فولاد منظومه،
- صنایع فولاد کوهپایه،
- ناودانی ناب تبریز،
- ناودانی نورد یاران زنجان،
- ناودانی شکفته مشهد،
- مجتمع فولاد البزر غرب،
- ناودانی فایکو – فولاد البزر ایرانیان،
پس اگر قصد خرید ناودانی 16 را داشتید حتما این فهرست را به خاطر بسپارید.
استانداردهای تعیین شده در تولید ناودانی 16
کارخانههای سازنده پروفیل ناودانی 16، دو استاندارد UPE و UPN را در دستور کار تولید خود قرار دادهاند. این موضوع به این خاطر است که این مدل ناودانیها غالبا به دو شکل عمده U و C عرضه می شوند. تفاوت عمده این دو استاندارد در بالهای به کار رفته در هر یک از آنها است.
استاندارد UPE بالهای موازی دارد و به ناودانی C اختصاص پیدا کرده است. در حالی که استاندارد UPN بالهایی به شکل مخروط داشته و در ناودانی U مورد استفاده قرار میگیرد. دو استاندارد مذکور در کشور ایران در دستور کار کارخانجات سازنده قرار گرفتهاند.
توجه داشته باشید که در سایر کشورها، استانداردهای متفاوتی مد نظر قرار داده میشود که ما در این قسمت به دو مورد از آنها اشاره میکنیم. در کشور فرانسه دو استاندارد NFA 45-255 و DIN EN ISO 16944-3 برای ناودانی در نظر گرفته شده است. تمرکز این استانداردها بر مقامت پروفیل است.
نحوه استعلام قیمت ناودانی 16
ناودانی 16 در جنسهای مختلف استنلس استیل، آلومینیوم و گالوانیزه تولید میشود. بر این اساس قیمت ناودانی ۱۶ متفاوت خواهد بود. قیمت ناودانی 16 پرسی کمتر از نوع فابریک آن است. در میان انواع ناودانی فابریک نیز، ناودانی فابریک نورد سرد قیمت بالاتری دارد.
قیمت روز ناودانی وابسته به ارز خارجی است. با افزایش قیمت دلار، قیمت ناودانی ۱۶ نیز افزایش یافته و با کاهش قیمت دلار، قیمت ناودانی کاهش پیدا میکند.
ما در تیم آهن اسپات به قصد تسهیل مبادلات آهن اقدام به استعلام روزانه قیمت مقاطع از برترین کارخانههای کشور کردهایم. این فهرست بها به طور مکرر به روز رسانی میشود و از طریق وب سایت www.ahanspot.com در اختیار هموطنان گرامی قرار میگیرد.
رسالت آهن اسپات این است که در راستای تسهیل فرایند مبادلات، قیمت روز کارخانهها فولاد کشور را استعلام گرفته و در وبسایت خود منتشر کند.