چهار پهلو آلیاژی، محصولی فولادی است که می‌تواند سطح مقطع مربع یا مستطیل شکل داشته باشد. این محصول، نوعی پروفیل به حساب می‌آید، یعنی ساختاری طویل با مقطعی یک شکل دارد.

نحوه تولید چهارپهلو، به دلیل استفاده از مواد اولیه متنوع، با محدودیت خاصی مواجه نیست؛ ولی تنوع زیادی در روش ساخت آن وجود دارد. چهار پهلو آلیاژی، یکی از انواع این محصول فولادی است که ماده اولیه آن برای استحکام بیشتر و ایجاد تنوع در کاربرد،‌ از آلیاژ چند نوع فلز دیگر ساخته می‌شود.

در این مطلب از آهن اسپات، به صورت اختصاصی، به بررسی این دسته از چهارپهلوها، ویژگی‌ها، انواع، کاربردها و نحوه استعلام قیمت و خرید آن‌ها می‌پردازیم، با ما همراه باشید.

چهار پهلو آلیاژی چیست؟

چهار پهلو، نوعی پروفیل از نوع توپر است که به تسمه شباهت زیادی دارد اما از تسمه‌ها ضخیم‌تر و قطورتر است. این محصول، می‌تواند دارای مقطع مربع یا مستطیلی شکل باشد و بسته به نوع کاربرد، در ساخت و تولید بخش‌های مختلفی مورد استفاده قرار گیرد.

چهارپهلوی آلیاژی، دسته‌ای از این محصولات است که ماده اولیه آن از ترکیب فولاد با دیگر فلزات سخت ساخته می‌شود و همین موضوع، به تناسب فلز مورد استفاده، قابلیت‌های جدیدی مانند ضدزنگ بودن، استحکام زیاد، مقاومت در برابر خم شدن و… را در آن ایجاد می‌کند.

این محصول، می‌تواند روش‌های تولید متفاوتی را طی کند و همچنین به تناسب آلیاژ استفاده شده، انواع مختلفی داشته باشد که هر یک در صنایع خاصی استفاده می‌شوند؛ در ادامه به بررسی جزییات بیشتر خواهیم پرداخت.

نحوه تولید چهار پهلو آلیاژی

همانگونه که گفته شد، ماده اولیه چهارپهلو آلیاژی از ترکیب فولاد با دیگر فلزات ساخته می‌شود. پس از به دست آمدن آلیاژ موردنظر، ممکن است روش‌های متفاوتی برای ساخت محصول نهایی مورد استفاده قرار گیرد.

مواد اولیه

چهار پهلو آلیاژی فولادی، ممکن است از یکی از چهار نوع ماده زیر ساخته شود:

  • ST37

این ماده، از ترکیب آهن و کروم ساخته می‌شود و به همین علت در برابر عوامل تخریب کننده مقاومت بسیار زیادی دارد. همین مقاومت بالا موجب می‌شود که طول عمر محصول تولیدی بیشتر شده و برای صنایعی مانند خودروسازی، دفاعی، کشتی‌سازی و… بسیار مناسب باشد.

  • ST44

این ماده از ترکیب آهن و کربن به دست می‌آید. وجود کربن در آلیاژ، موجب افزایش استحکام محصول نهایی شده و آن را برای انجام کارهایی مانند جوشکاری که محکم بودن در آن‌ها مهم است،‌ بسیار مناسب می‌سازد.

  • ST52

آلیاژ آهن و سیلیسیم منگنز، این ماده را می‌سازد. محصول نهایی تولیدشده از این آلیاژ،‌ توانایی مقاومت در برابر وزن بالا و خم شدن را دارد اما چندان شکل پذیر و منعطف نیست، به همین دلیل می‌تواند در کاربردهای زیرساختی و پایه‌ای عملکرد خوبی از خود نشان دهد.

  • MO40

این متریال از ترکیب کروم و مولیبدن ساخته شده است و می‌تواند در برابر ضربه و خوردگی ناشی از گذر زمان، به خوبی مقاومت کند. برعکس آلیاژ st53، این مورد بسیار منعطف و شکل پذیر است و در عین حال استحکام بالایی نیز دارد.

روش های تولید

چهارپهلوهای آلیاژی، می‌تواند با روش‌های زیر تولید شود:

  • روش نورد گرم

از این روش بیشتر برای تولید چهارپهلوهایی استفاده می‌شود که در آن‌ها طول بیشتر از استحکام اهمیت دارد. در شیوه تولید نورد گرم، دمای شمش خام افزایش داده می‌شود و پس از رسیدن به مرحله‌ای مشخص،‌ از میان غلطک‌هایی به نام نورد عبور می‌کنند.

طی کردن این فرآیند باعث افزایش طول و کاهش سطح می‌شود و چهارپهلو در نهایت به رنگ سیاه درمی‌آید و کیفیت چندانی هم ندارد؛ بنابراین در صورتی که کیفیت و استحکام محصول نهایی مهم باشد، از این روش استفاده نمی‌کنیم.

  • روش نورد سرد

در این روش،‌ شمش خام مستقیما وارد مرحله غلتک‌های نورد شرد می‌شود. به دلیل حذف مرحله کوره از فرآیند تولید چهارپهلو، استحکام و مقاومت تولید نهایی بسیار بالا می‌رود، بنابراین این روش در مواردی که استحکام اهمیت بیشتری از طول داشته باشد، جایگزین مناسبی برای روش نورد گرم است.

ابعاد چهارپهلو آلیاژی

چهارپهلو می‌تواند به طور کلی به ۵ دسته سایز تقسیم شود:

  • سایز ۵-۶

این نوع چهارپهلوها به علت ظرافت و قابلیت شکل پذیری، کابردهای روساختی و تزیینی دارند.

  • سایز ۸-۹

این سایز، نه آنقدر ظریف است که مناسب تزیین باشد نه قدرت کافی برای کارهای سنگین را دارد، بنابراین بیشتر در کاربردهای سبک مورد استفاده قرار می‌گیرد.

  • سایز ۱۰

این دسته از چهارپهلوها، می‌توانند به عنوان نرده‌های نسبتا ظریف یا چهارچوب کلی در و پنجره استفاده شوند.

  • سایز ۱۲

این گروه، نسبت به دسته قبلی محکم تر هستند و برای حفاظ اصلی پنجره و نرده‌هایی که نیاز به استحکام بیشتر دارند استفاده می‌شوند.

  • سایز ۱۴-۱۶

چهارپهلوهای موجود در این دسته، ضخامت و در نتیجه مقاومت بیشتری دارند و به همین دلیل وزنشان سنگین است و برای کاربردهای استقامتی مناسب هستند نه مصارف سبک.

در نهایت باید توجه داشت که اندازه چهارپهلو می‌تواند به تناسب کاربردی که دارد بیشتر شود و در واقع تولید سفارشی برای این محصول توسط برخی کارگاه‌ها و کارخانه‌ها میسر است.

مکان تولید

دو برند مهم و شناخته شده برای تولید چهارپهلوی آلیاژی در ایران، یزد و اسفراین هستند. باید توجه داشته باشید که از نظر امکانات مکانی، داشتن کوره و دستگاه نورد به ظاهر برای تولید این محصول کفایت می‌کند و شاید در یک کارگاه کوچک هم امکان تولید تعداد محدود وجود داشته باشد؛

آنچه دو برند یاد شده را متمایز می‌سازد، جنس مواد اولیه مورد استفاده و نوع آلیاژ آن است که در کیفیت محصول نهایی، بیش از عوامل دیگر موثر است.

انواع چهار پهلو آلیاژی

در مطالب گفته شده، چهارپهلوها را بر اساس نوع تولید، مواد اولیه و سایز به دسته‌هایی تقسیم کردیم. پس از طی همه مراحل بالا، بر اساس آلیاژ مصرفی، انواع مختلفی از این محصول به دست می‎آید که کاربردهای گوناگونی دارد، از جمله:

  • چهارپهلو آلیاژی ۲۰۱۴ آلومینیوم

این گروه از محصولات، بسیار سبک هستند و در عین حال، مقاومت حرارتی بسیار بالایی دارند و می‌توانند به راحتی برای کاربردهای صنعتی مورداستفاده قرار گیرند. از سویی، رنگ این دسته می‌تواند به دلخواه متغیر باشد و به همین دلیل در صنعت دکوراسیون بسیار حائز اهمیت است.

  • چهارپهلو آلیاژی ۷۰۰۰ آلومینیوم

این گروه، در ابعاد و ضخامت‌های مختلف به بازار عرضه می‌شوند و به دلیل داشتن مقاومت حرارتی و تحمل فشار بالا، برای استفاده در صنایع قالب‌سازی، کوره‌ها و دیگر صنایع سنگین کاربردی هستند.

  • چهارپهلو آلیاژی ۶۰۶۳ آلومینیوم

این دسته از چهارپهلوها، به مقاومت بالا و وزن سبک معروف هستند و می‌توانند انتخاب مناسبی برای استفاده در بخش‌های مختلف ساختمان سازی باشند.

کاربردهای چهار پهلو آلیاژی

چهارپهلوی آلیاژی با توجه به تنوعی که در مواد اولیه و سایز دارد، می‌تواند مقاومت و استحکام متفاوتی داشته باشد؛ این موضوع باعث می‌شود که در نهایت کاربردهای آن نیاز بسیار متنوع باشد. به طور کلی، دو عنصر در چهارپهلوها اهمیت دارد: استحکام و شکل پذیری.

چهارپهلوهای سبک که عموما نازک‌تر هستند و انعطاف بیشتری دارند، عموما مصارف سبک هم دارند. مثلا از آن‌ها برای ساخت در و پنجره‌ها،‌ ساخت تزیینات ساختمان مانند نرده‌ها، ساخت درهای لوکس برای باغ‌ها و منازل، ساخت فرفورژه تالارها و رستوران‌ها و دیگر مواردی که کاربرد روساختی و ظاهری دارند استفاده می‌شود.

در عوض چهارپهلوهای سنگین،‌ در جاهایی کاربرد دارند که اهمیت استحکام از زیبایی بیشتر است. به عنوان مثال از این دسته برای ساخت خودرو یا کشتی، تولید ریل راه آهن، ساخت ابزارها و دستگاه‌های مختلف استفاده می‌شود.

قیمت و نحوه خرید چهار پهلو آلیاژی

قیمت چهارپهلو آلیاژی با اهتمام به تنوعی که در مواد اولیه،‌ نوع ساخت و ابعاد آن وجود دارد، متفاوت است. طبیعتا هرچه متریال اصلی مقاوم‌تر و بهتر باشد، وزن بالاتر برود، ابعاد سفارشی شود و در کل محصول خاص‌تر و سنگین‌تری مدنظر باشد، قیمت هم بالاتر می‌رود.

اگر قصد خرید یا فروش چهارپهلو آلیاژی را دارید، می‌توانید برای اطلاع از قیمت دقیق و لحظه‌ای به جدول قیمت‌های به روز موجود در وبسایت آهن اسپات مراجعه کنید.

نتیجه گیری

چهارپهلو آلیاژی می‌تواند از مواد مختلفی ساخته شده و دارای ابعاد متفاوتی باشد،‌ به همین دلیل کاربردهای متنوعی دارد، از صنایع سبک گرفته تا سنگین!

برای خرید این محصول، آهن اسپات مرجعی مطمئن است که شما را از قیمت دقیق و نحوه خرید محصول به خوبی مطلع می‌سازد.