ورق پانچ روغنی یکی از ابزارهای مهم و کاربردی در صنایع گوناگون می‌باشد. ورق پانچ از ورق‌هایی از جنس فولاد ساخته می‌شود و نوع خاصی از ورق‌ها محسوب می‌شود که دارای حفره و سوراخ‌هایی در ساختار خود است. ورق پانچ در ابتدا به‌صورت صفحه‌ای تولید می‌شود و سپس طی فرایندی، به‌وسیله دستگاه‌های مخصوصی سوراخ می‌شود. در ادامه به بررسی دقیق‌تر ویژگی‌ها و کاربرد‌های ورق پانچ روغنی می‌پردازیم.

ورق پانچ روغنی چیست؟

ورق‌های پانچ از فلز ساخته می‌شوند و این ورق‌ها به‌وسیله دستگاه CNC یا به‌صورت دستی سوراخ می‌شوند. این ورق‌ها پس از انجام فرایند نورد، پانچ می‌شوند. ورق‌های پانچ شده با استفاده از فلز فولاد یا آلومینیوم تولید می‌شوند. حفره‌هایی که روی این ورق‌ها ایجاد می‌شود، شکل‌های گوناگونی مانند دایره‌ای، لوزی، مربع و ستاره‌ای دارد. در بازار، ورق‌ دایره‌ای مشبک طرفداران بیشتری دارد. جالب است بدانید، بخشی از فلز که طی فرایند پانچ از ورق جدا می‌شود را می‌توان طی فرایند بازیافت، دوباره به کار گرفت.

این ورق با پروسه نورد سرد تولید می‌شود. ویژگی ظاهری محصولاتی که با نورد گرم ساخته می‌شوند، با محصولات نورد سرد تفاوت دارد. ویژگی اصلی ورق پانچ روغنی صیقلی بودن و درخشندگی ظاهر آن است. به همین دلیل معمولاً در موقعیت‌هایی که ورق‌ها در معرض دید هستند، از ورق روغنی استفاده می‌کنند.

ورق پانچ روغنی چه ویژگی‌هایی دارد؟

ورق‌های پانچ از سطحی برخوردارند که ضدلغزش است. علاوه بر این، به‌گونه‌ای ساخته می‌شوند که در برابر خوردگی و پوسیدگی بسیار مقاوم‌اند و رطوبت هرگز نمی‌تواند این ورق‌ها را دچار زنگ‌زدگی کند. ورق پانچ روغنی ضربه‌پذیری بسیار بالایی دارد و از طرفی به دلیل مقاومتی که دارد در دماهای بالا آسیبی نمی‌بیند.

تصفیه و فیلترینگ ورق‌های پانچ شده، مطابق روش‌های بسیار اصولی انجام می‌پذیرد. هدایت و انتقال صدا به بهترین شکل ممکن و کنترل ارتعاش‌های گوناگون را نیز باید به سایر ویژگی‌های مطلوب این ورق‌ها اضافه کرد. این ورق‌ها به دو شیوه تولید می‌شوند. مشتریان می‌توانند ورق پانچ روغنی را به‌صورت رولی یا شیت تهیه کنند. این ورق‌ها در صنایع خودروسازی و ساختمان‌سازی کاربرد زیادی دارند.

ورق پانچ روغنی چه کاربردی دارد؟

ویژگی‌های بسیار مطلوبی که ورق پانچ دارد، سبب می‌شود در موقعیت‌های بسیار گوناگونی به کار رود. برخی از کاربردهای این ورق‌ها عبارتند از:

  • آن‌ها را در ساخت ایستگاه‌های اتوبوس به کار می‌برند
  • در نیروگاه‌های برق به‌عنوان حفاظ استفاده می‌شوند
  • در دکل‌های مخابراتی کاربرد دارند
  • برای ساخت درب پارکینگ از آن‌ها استفاده می‌کنند
  • دیواره‌های آسانسور و سقف آن را با ورق روغنی می‌سازند
  • به دلیل زیبایی در صنایع تولید لوازم دکوراسیون به کار گرفته می‌شوند
  • قطعات برخی از لوازم‌خانگی را با استفاده از ورق‌های پانچ می‌سازند
  • در موتورخانه‌ها از ورق روغنی به‌عنوان حفاظ هواکش استفاده می‌شود

تولید ماشین‌آلات صنعتی بزرگ، ایجاد سایه‌بان، ساخت پارتیشن، ساخت سازه‌های عمرانی و شهرسازی نیز برخی دیگر از کاربردهای ورق پانچ روغنی به شمار می‌رود.

وزن و ضخامت ورق پانچ روغنی

این ورق‌ها همانند ورق‌های سیاه از چگالی 7/86 برخوردارند. اگر بخواهیم موضوع را به زبان ساده‌تری بیان کنیم، باید اشاره کنم که اگر ابعاد ورق 1 در 1 و ضخامت آن 1 میل باشد، وزن آن حدود 8 کیلوگرم خواهد بود. ورق‌های روغنی از ضخامت 0.5 میل تا 2 میل ساخته می‌شوند. این ورق‌ها خیلی خوب برش می‌خورند و جوش‌پذیری بالایی دارند.

چه آلیاژهایی در تولید ورق روغنی به کار می‌رود؟

در تولید ورق‌ها از گریدهای مختلفی استفاده می‌شود. گریدهایی که در تولید ورق‌های روغنی نقش دارند، به شرح زیر هستند:

1- ST12:

از گرید دوازده برای تولید ورق‌های معمولی استفاده می‌شود.

2- ST13:

خاصیت کشسانی ورق‌هایی که با این گرید تولید می‌شوند نرمال است.

3- ST14:

این گرید در ورق‌های روغنی با خاصیت کشسانی بالا به کار می‌رود.

دستگاه‌های تولیدکننده ورق پانچ

پیش‌تر نیز اشاره کردیم که برای تولید ورق پانچ روغنی به دو روش دستی و با استفاده از دستگاه CNC عمل می‌کنند. در روش دستی دقت بالایی در پانچ کردن ورق‌ها وجود ندارد، به همین دلیل نتیجه نهایی کار چندان خوب از آب درنمی‌آید. دو دستگاهی که برای فرایند پانچ به کار می‌روند CNC و NC هستند.

این دو دستگاه با یکدیگر تفاوت دارند. دستگاه NC پانچ کردن ورق‌ها را با دخالت انسانی انجام می‌دهد. یعنی یک نفر وظیفه کنترل و هدایت آن را بر عهده دارد. اما دستگاه  CNC این فرایند را کامپیوتری انجام می‌دهد. برای هدایت آن تنها کافی است، برخی کدهای خاص ریاضی را به آن انتقال دهیم.

انجام فرایند خم‌کاری بر روی ورق‌ها

برای استفاده از ورق‌ها در شرایط مختلف، گاهی افراد برای دستیابی به ابعاد موردنظر یا تغییر کاربری ورق، فرایند خم‌کاری را بر روی آن انجام می‌دهند. ورق پانچ روغنی پس از انجام خم‌کاری تغییر سایز می‌دهد. البته باید اشاره کنم که در صورتی این اتفاق می‌افتد که ورق‌ها توسط افراد غیرحرفه‌ای به شیوه غیراصولی برش داده شود. برای جلوگیری از بروز چنین مشکلاتی، بهتر است، جهت خم‌کاری ورق‌ها از دستگاه‌های مناسب و افراد ماهر در این زمینه کمک بگیرید. قیمت ورق پانچ روغنی بر اساس ویژگی‌هایی که این ورق دارد، مشخص می‌شود.

کارخانه‌های تولیدکننده ورق پانچ روغنی

کشور ما در تولید انواع محصولات فولادی پتانسیل‌های زیادی دارد. محصولات فولادی ایران در سراسر دنیا طرفداران زیادی دارند. متأسفانه کارخانه‌هایی که در ایران ورق پانچ تولید می‌کنند، چندان زیاد نیستند .3 شرکت تولیدکننده این ورق‌ها عبارتند از:

کارخانه فولاد مبارکه اصفهان

این کارخانه به دلیل سابقه بالایی که در تولید محصولات فولادی دارد، اجناس باکیفیتی را روانه بازارهای داخلی و خارجی می‌کند. ورق پانچ روغنی این کارخانه بسیار باکیفیت است و به همین دلیل در بازار بسیار پرطرفدار محسوب می‌شود.

کارخانه فولاد غرب آسیا

این کارخانه دو خط تولید دارد. به همین دلیل سالیانه حدود 500 هزار تن ورق روغنی پانچ شده را در اختیار مشتریان قرار می‌دهد ولی کیفیت ورق‌‌های تولیدی کارخانه فولاد غرب متوسط است.

کارخانه فولاد هفت الماس

استاندارد ملی ایران همچنین استاندارد EN10130 روی محصولات این کارخانه اعمال می‌شود. ورق‌های تولیدی این کارخانه به‌صورت رولی و صفحه‌ای در دسترس قرار می‌گیرند. ورق‌های تولیدی هفت الماس کیفیت بالایی دارند.

قیمت ورق پانچ روغنی چقدر است؟

عوامل گوناگونی در تعیین قیمت ورق پانچ روغنی مؤثرند. ابعاد ورق، شکل آن، ضخامت، گام سوراخ‌ها و قطر پانچ همگی در تعیین میزان قیمت ورق نقش دارند. ازآنجایی‌که ضخامت‌های ورق‌ پانچ روغنی با هم فرق دارد، یک دستگاه نمی‌تواند همه ضخامت‌ها را پانچ کند. سوراخ‌ها باید بسیار دقیق بر روی ورق اعمال شود تا هنگام اتمام کار، ورق دچار پارگی یا آسیب نشود.

از طرفی، نوساناتی که در بازار ارز وجود دارد نیز اجازه نمی‌دهد، قیمت دقیقی برای ورق روغنی پانچ تعیین کنیم. فرایند پانچ باید با حساسیت زیاد و بسیار دقیق انجام گیرد. چنانچه این پروسه به‌درستی انجام نگیرد، ورق خیلی زود کارایی خود را از دست می‌دهد. به همین دلیل هنگام خرید اولویت خود را کیفیت ورق قرار دهید نه قیمت آن.

نحوه خرید

فروشگاه‌های زیادی ورق‌های روغنی را در ابعاد، ضخامت و انواع گوناگون ارائه می‌دهند. در هنگام خرید باید قبل از هر چیز کیفیت ورق‌ها را به‌دقت بررسی کنید. چنانچه بخواهید ورق‌ها را در ابعاد خاصی تهیه کنید، می‌توانید سایز مدنظر خود را به کارخانه مربوطه اعلام کنید. ورق‌های رول شده چون از نظر طولی بدون محدودیت هستند، مشتریان زیادی در بازار دارند.

جمع‌بندی

ورق پانچ روغنی در صنعت ساختمان‌سازی کاربرد زیادی دارد. تلورانس موجود در عرض ورق‌ها، از عوامل تعیین‌کننده در کیفیت ورق‌ها محسوب می‌شود. هر چه تلورانس کمتر باشد، ورق کیفیت بهتری دارد. در ایران محصولات کارخانه فولاد مبارکه اصفهان، کم‌ترین میزان تلورانس را به خود اختصاص داده است. سایت آهن اسپات یکی از سایت‌های بسیار معتبر و به‌روز است. این ‌سایت قیمت کلیه محصولات فولادی از جمله ورق روغنی پانچ شده را روزانه در سایت خود قرار می‌دهد. مشتریان می‌توانند قیمت‌ها را به‌صورت لحظه‌ای رصد نمایند.