ورق سیاه یکی از پرطرفدارترین محصولات و مقاطع فلزی موجود در بازار آهن آلات است. ورق سیاه در اندازههای مختلفی تولید میشود؛ که از جمله ورقهای سیاه محبوب در بازار میتوان ورق سیاه ۳۵ میل را نام برد. این نوع ورق به دلیل ویژگیهای خاص فیزیکی و ظاهری، در صنایع مختلف و ساخت و ساز بسیار پرکاربرد است. در ایران بسیاری از کارخانههای فولاد، تولید این ورق سیاه 35 میل را با استفاده از تکنولوژیهای روز انجام داده و سپس به بازار فولاد عرضه مینمایند.
فرایند تولید ورق سیاه ۳۵ میل
ورق سیاه ۳۵ میل به روشهای مختلفی تولید میشود. یکی از روشهای مرسوم برای تولید این نوع ورق، روش «نورد گرم» است. ورق سیاه تولید شده به این روش را «ورق نورد گرم» نیز مینامند. برای تولید ورق به این روش به دما و حرارت زیادی احتیاج است. دمای بالا سبب میشود تا رنگ سطح و لایه خارجی ورق، کدر و مات شده و در نتیجه ورق سیاه تولید شود.
تولید ورق سیاه 35 میل، باید مطابق با اصول و روال خاصی صورت گیرد؛ تا بهترین محصول ممکن، مطابق با استانداردهای روز دنیا به بازار عرضه شود. برای ساخت این نوع ورق ابتدا اسلب یا تختال را با دمای در حدود ۱۱۰۰ درجه سانتیگراد حرارت میدهند. بعد از افزایش دمای اسلب، لایههای اکسیدی ضخیم به شکل فلس روی ورق ایجاد شده که باید زدوده شوند. پس از زدودن فلسها، اسلب باید تا حجم معینی به کمک دستگاه «رول پرس» فشرده شود.
پس از فشرده شدن اسلبها، ضخامت این متریال به وسیله غلتکهای رفت و برگشتی تا اندازه مشخص شده کاهش خواهد یافت. در فاز بعد تختال نازک گداخته شده، در جعبههای جمع آوری کویل به شکل «کلاف» گرد آوری میشود.
در مرحله بعد ابتدا و انتهای این کلافها به وسیله گیوتین بریده میشود. مرحله بعد اکسیدزایی ثانویه بوده و بعد از این مرحله، اسلبها مرحله «نورد نهایی» را با عبور از غلتکهای هیدرولیک قوی و سنگین طی میکنند. اجرای این مرحله خواص مکانیکی متریال را بهبود میبخشد. در انتهای کار بعد از بهبود خاصیت مکانیکی متریال، ورقهای تولیدی را وارد فاز «خنک سازی» نموده و سپس به طرف «رول جمع کن» میفرستند.
انواع ورق سیاه موجود در بازار
ورقهای سیاه بر حسب کاربرد، ضخامت و روش تولید در گروههای مختلفی دسته بندی میشوند. با شناخت انواع ورق سیاه، میتوانید ورقی که بیشترین کاربرد را برای شما دارد را سفارش دهید.
انواع رایج ورقهای سیاه موجود در بازار به شرح زیر هستند:
-
ورق سیاه صنعتی
ورقهای سیاه صنعتی به طور کلی دارای دو کاربرد اساسی هستند؛ کاربرد اول برای تولید پروفیل هایی است که دارای ابعاد بزرگی هستند. کاربرد دوم ورق صنعتی سیاه به منظور تولید محصول مقاوم در برابر فشار و تنشهای موجود است. ورقهای صنعتی از نظر اندازه، ضخامت و ابعاد با ورقهای معمولی تفاوتهایی دارند. از ورق سیاه 35 میل را میتوان از انواع مشهور و پرکاربرد ورق صنعتی نام برد.
-
ورق سیاه معمولی
ورق سیاه معمولی بر اساس میزان کربن به کار رفته در ساختار آن در ۲ گرید ST37 و ST52 دسته بندی میشود. در ساخت ورقهای معمولی علاوه بر این دو گرید کربن، از عناصری مانند منگنز، فسفر، گوگرد، فولاد نیز استفاده میشود. گریدهای ST37 و ST52 از نظر عناصر موجود در آن باهم تفاوت دارند.
-
ورق رولی
ورق سیاه رولی به دلیل اینکه به شکل رول تهیه میشود، از نظر طول محدود نیست. اما عرض ورق رولی بین ۱ متر تا ۲ متر متغیر میباشد. ضخامت ورقهای رولی در بازه ۱.۵ تا ۱۵ میلیمتری دارد.
-
ورق شیت
آخرین دسته از ورقهای سیاه، ورقهای شیت هستند. شیتها به شکل صفحهای در بازار عرضه شده و دارای اندازه مشخصی هستند. تولید این نوع ورقها به طور معمول سفارشی بوده و کارخانهها بر حسب اندازهها و حجم دلخواه مشتری آن را تولید مینمایند. ابعدا این ورقها ۱*۲، ۱ * ۶، ۶ * ۱۲ و … را شامل میشود. همچنین ضخامت این ورقها اغلب بالاتر از ۱۵ میلیمتر است و از این رو ورق سیاه ۳۵ میل در این دسته نیز قرار میگیرد.
کاربردهای ورق سیاه ۳۵ میل در صنایع مختلف
انواع ورق سیاه ۳۵ میل برحسب ضخامتی که دارند در صنایع مختلف پرکاربرد هستند. برخی از کاربردهای این نوع ورق در صنعت شامل موارد زیر است:
۱. تولید ماشین آلات صنعتی و کشاورزی
۲. تولید لولهها و خطوط انتقال نفت و گاز
۳. تولید لوازم خانگی مانند یخچال، مایکروویو و …
۴. ساخت لولههای پروفیل
۵. مقاطع فولادی و پانچ
۶. ساخت مخازن و تانکرهای خانگی
مزایا و عوامل موثر بر قیمت ورق سیاه 35 میل
ارزش مقاطع فلزی را کارایی و مزیتهای آن تعیین میکند. در واقع قیمت مقطعی مانند ورق سیاه ۳۵ تابع ویژگیهای آن است.
از جمله ویژگیهای ورق سیاه سی و پنج میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- شکل پذیری و انعطاف مناسب
- وزن کم و قابلیت جا به جایی آسان و بی دردسر
- قیمت مناسب
- قابل تهیه در سایزهای سفارشی
روش محاسبه وزن ورق سیاه ۳۵ میل
محاسبه وزن ورقهای فلزی از چند نظر حائز اهمیت است؛ نخست آنکه نوع ورق و ضخامت ورق را تاحدودی میتوان از این طریق تشخیص داد. دومین مورد این است که وزن ورق بر قیمت آن تاثیر مستقیم دارد و میتواند بر قیمت تمام شده محصول یا سازه ساخته شده از آن نیز موثر باشد. محاسبه وزن ورق سیاه را به کمک فرمول زیر امکان پذیر است:
وزن ورق (کیلوگرم) = طول ورق (متر) × عرض ورق (متر) × ضخامت ورق (میلی متر) × چگالی ورق
شرکتهای تولید کننده ورق سیاه ۳۵ میل
شرکتهای فعال در حوزه فولاد و آهن آلات ایران، ورق سیاه را در ضخامتهای مختلفی تولید میکنند. ورق سیاه ۳۵ میل جز مهمترین تولیدات شرکتهای فولاد و آهن آلات ایران است.
از جمله شرکتهای تولید کننده ورق سیاه 35 میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
۱. کارخانه فولاد خوزستان
۲. کارخانه فولاد گیلان
۳. کارخانه فولاد کاویان
۴. شرکت فولاد مبارکه اصفهان
سخن پایانی
ورق سیاه ۳۵ میل در صنایع مختلف کاربرد دارد؛ برای تهیه ورق ۳۵ باید ابتدا از قیمت آن اطلاع داشته باشید. آهن اسپات به عنوان ابزاری برای تعیین قیمت روزانه مقاطع فلزی، قیمت روزانه انواع ورق سیاه را بر روی سایت خود قرار میدهد. همچنین اگر قصد خرید ورق سیاه سی و پنج را دارید، میتوانید از طریق آهن اسپات مقطع مورد نظر خود را یافته و سفارش و خرید خود را تکمیل کنید.