ورق استیل یکی از انواع ورقهای فولاد است که بعد از ترکیب آهن با چند عنصر دیگر، خواص و کاربرد آن تغییر پیدا میکند و به ورق استیل تبدیل میشود. یکی از مشخصات مهم ورق استیل مقاوم بودن آن در برابر خوردگی است. ورق استیل برش خورده انواع و کاربردهای بسیای متنوعی دارد که در ادامه به بررسی تمامیاین موارد میپردازیم.
روشهای تولید ورق استیل برش خورده
چهار روش برای برش ورق استیل و تولید ورق استیل برش خورده وجود دارد که در ادامه تمامی این روشها را بررسی میکنیم.
-
برش ورق استیل با قیچی ورق بر
به عنوان سادهترین و سریعترین روش برش استیل و تولید ورق استیل برش خورده میتوان برش استیل با قیچیهای برقی استیل بر را معرفی کرد. این روش دقت بسیار پایینی دارد ولی میتوان با استفاده از قالب دقت برش خود را بالا برد. برش استیل با قیچی شامل مزیتهایی از جمله به صرفه بودن، برش ورق استیل تا ضخامت ۲.۵ میلی متر، راه اندازی سریع دستگاه برش و صرفه جویی در زمان اشاره کرد.
-
برش ورق استیل به روش هواگاز
قدیمیترین روش برش استیل روش هوا گاز است که روشی بسیار ساده و کم هزینه است. در این روش یک تورچ هواگاز به سادگی میتواند ورق های استیل بسیار ضخیم را برش دهد که میزان برش بسته به محدود بودن اکسیژن میتواند بین 914 میلی متر تا 1220 میلی متر متغیر باشد ولی به صورت عمده برشهای استیل انجام شده به روش هواگاز برای حفظ کیفیت، بر روی ورقههایی به ضخامت 304 میلی متر انجام میشود.
-
برش ورق استیل با لیزر
برش لیزری استیل به وسیله تابش اشعه لیزر از یک خروجی قوی بر روی سطح جسم انجام میشود. پس از تاباندن اشعه لیزر بر روی استیل با توجه به قدرت لیزر و برشی که قرار است بر روی آن انجام داده شود و همچنین قطر استیل مورد استفاده، لیزر باعث آب شدن و یا سوختن قسمت مورد نظر شود. در ادامه به توضیح مراحل تولید استیل برش خورده از طریق برش با لیزر میپردازیم.
برش ورق استیل با لیزر شامل چند مرحله است که در ابتدا مواد مولد لیزر به وسیله جریان الکتریکی یا تابش لامپ ایجاد میشود و سپس باید اشعه لیزر را آماده کرد. در مرحله بعد پرتو ایجاد شده با استفاده از تکههای آینه منعکس شده و انرژی لازم جهت انجام برش ایجاد میشود. در آخرین مرحله انرژی ایجاد شده توسط لنزی که در ابتدای دستگاه قرار دارد به قسمتی که میخواهیم برش دهیم تابیده میشود.
در برش لیزر استیل از دو نوع گاز استفاده میشود، اگر نیاز به لبههای دقیق و تمیز در برش باشد از گاز نیتروژن و اگر دقت و کیفیت لبههای استیل برش خورده اهمیت کمتری برای ما داشته باشد میتوانیم از گاز اکسیژن استفاده کنیم.
-
برش ورق استیل با سی ان سی
زمانی که ضخامت استیل بیشتر از از ۱۰ میلی متر باشد معمولا نمیتوان با لیزر ورق استیل برش خورده تولید کرد و دراینجا باید از دستگاههای سی ان سی استفاده کنیم. دستگاههای سی ان سی شامل قابلیتهای زیادی از جمله برش ورق و صفحات استیل با ضخامت بالا تا ۵۰ میلی متر و بیشتر، دقت برش تا ۰.۰۱ میلیمتر، قابلیت برش با هر طرح دلخواه و سرعت بسیار بالا است.
-
برش ورق استیل با واترجت
یکی دیگر از روشهای برش استیل و تولید استیل برش خورده برش با واترجت است که یکی از کارآمدترین روشهای برش استیل است. دستگاه واترجت یکی از انواع دستگاه های برش است که عملکرد آن بر پایه آب است، به همین دلیل به این دستگاه واترجت یا برش آب گفته میشود. نحوه کارکرد دستگاه واترجت به این شکل است که با فشار زیاد، نوار بسایر باریکی از آب برش استیل را انجام میدهد. به بیان دیگر دستگاه واترجت پمپ آب بسایر قوی ای دارد که میتواند فشار زیادی در آب به صورت متمرکز ایجاد کند.
در دستگاه واترجت برای برش استیل مواد ساینده بسیار قویای به نام ابرسیو (abrasive) به آب تزریق میشود که بسته به میزان نیاز قدرت پمپ فشاری بین ۴۰۰۰۰ تا ۶۰۰۰۰۰ پاسکال را ایجاد کرده و از نازل واترجت خارج شده و استیل را برش میدهد. در این روش از برش استیل، به دلیل استفاده از آب سرد برای برش، استیل دچار تنش گرمایی نشده و کیفیت استیل به خوبی حفظ میشود و تاب برنمیدارد که این نکته در برش فلزات بسیار حائز اهمیت است، علاوه بر این برش با دستگاه واترجت مزایای دیگری نیز دارد که در ادامه به آنها اشاره میکنیم.
- امکان برشهای بسیار پیچیده و دقیق
- توانایی برش آلیاژ های بسیار سخت
- کیفیت بالای برش لبه ها
- دقت بالای برش این دستگاه که برابر با 0.1 میلی متر است
-
برش ورق استیل با پلاسما
این روش برای ورقهای استیل با ضخامت ۰.۵ تا ۱۷۰ میلی متر مناسب است، همچنین در روش برش پلاسما میتوان به وسیله مشعل تورچ صفحات فولادی کم کربن را به سرعت برش داد. در این روش به علت اینکه برای برش به سیستمی کامل شامل منبع تغذیه، خنک کننده آب، کنترل گاز، اتصالات شیلنگها، کابلها و خود تورچ نیاز داریم در مقایسه با سایر روشها ممکن است میزان هزینه افزایش یابد اما بهره وری بالای این روش هزینههای جاری را به راحتی جبران میکند.در رابطه با مزایای این روش میتوان گفت این روش برای تولید ورق استیل برش خورده، کیفیت بالایی را به ارمغان میآورد ولی تنها عیب این روش کیفیت پایین لبهها است.
ورق استیل برش خورده در بازار شامل دو اصطلاح عامیانه ورق استیل بگیر و نگیر است. استیل بگیر به فولاد زنگ نزنی میگویند که خاصیت جذب به وسیله آهن ربا را داشته باشد و استیل نگیر به فولادی زنگ نزنی میگویند که به آهن ربا جذب نشود. ورق استیل 316 و ورق استیل 304 دارای آلیاژ کروم و نیکل است که این دو عنصر باعث نگیر بودن استیل میشود.
انواع ورق استیل برش خورده
ورق استیل با توجه به نوع آلیاژ آن تقسیم بندی میشود که هر کدام دارای خصوصیاتی متفاوت هستند که نوع آلیاژ آنها یکی دیگر از موارد تعیین کننده نحوه کاربرد آنها است، در ادامه انواع ورق استیل را معرفی میکنیم :
1 . ورق استیل 304 نگیر مات(صیقلی) نورد سرد
2 . ورق استیل 304 نگیر مات(صیقلی) نورد گرم
3 . ورق استیل 304L نگیر براق
4 . ورق استیل 304L نگیر مات(زبر) نورد گرم
5 . ورق استیل 304 نگیر خشدار روکشدار
6 . ورق 309S استیل نسوز
7 . ورق استیل 316L ضد اسید
8 . ورق استیل 321 ضد سایش
9 . ورق استیل 430 بگیر
10 . ورق استیل 430 بگیر خشدار( روکشدار)
11 . ورق استیل بگیر 410
12 . ورق استیل 4841 نسوز
کاربردهای ورق استیل
ورقهای استیل معرفی شده در بالا بسته به نوع آن کاربردهای گوناگونی دارد که در زیر به معرفی چند نمونه از کاربردهای ورق استیل در زندگی روزمره و صنعت میپردازیم.
- استفاده در صنعت تولید و ساخت سیمان
- استفاده در تولید کاغذ
- استفاده در تولید مواد شیمیایی
- استفاده در صنعت تولید روغن
- استفاده در صنعت تولید شکر
- کاربردی در ساخت وسایل خانگی
- مناسب جهت ساخت سقف ساختمان
- استفاده در ساخت بدنه خودروها، هواپیما و کامیون
- استفاده در ساخت قطعات بزرگ در صنعت کشتی سازی
- استفاده در ساخت پمپ
- استفاده جهت تولید وسایل الکتریکی همچون ترانسفورماتور
قیمت و نحوه خرید ورق استیل برش خورده
با توجه به نوسانات بسیار بالای قیمت ارز قیمت استیل نیز نوسانات قیمت بسیار بالایی دارد که بسته به ضخامت ورق استیل، ابعاد، تعداد رول و وزن آن میتوان برای استعلام قیمت خرید این محصول از آهن اسپات درخواست پیش فاکتور کرده و تمامی قیمتها بیست و چهار ساعت دارای اعتبار هستند.