انواع مختلف ورقهای فلزی، از جمله محصولات تولیدی شرکتهای فولادی هستند. ورق روغنی st13 یکی از انواع این محصولات است که در این مطلب با خصوصیات و قیمت انواع مختلف آن آشنا خواهیم شد. مقدار عرضه و تقاضای این ورق در بازار، تابعی است از شرایط بازار و تنوع کیفی موجود در تولیدات این ورق که در این مطلب سعی داریم این موارد را برای شما خواننده محترم بیان کنیم. مطمئناً شناخت بهتر این محصول، راهنمای خوبی برای انتخاب و خرید آن از بازار خواهد بود.
ورق روغنی st13
یکی از انواع ورقهای روغنی موجود در بازار، ورق روغنی st13 نام دارد که به خاطر خصوصیات فیزیکی خود، در موارد مشخصی مورد استفاده قرار دارد. این ورق آلیاژ خاصی از فلزات کربن، منگنز، کروم و سایر عناصر است که قابلیت کشسانی نسبتاً کمی دارد. در کنار ترکیب عناصر تشکیلدهنده این ورق، روش تولید و نحوه انجام عملیات حرارتی روی این محصول نیز عامل مهمی در تعیین کیفیت آن است.
کیفیت ورق روغنی ST13 طوری است که حداکثر تا 8 ماه پس از تولید باید مورد مصرف قرار گیرد و بافت آن مناسب تولید محصولاتی است که نیاز به پرسکاری تا عمق کمی را داشته باشند. علت اینکه نباید از این ورق برای تولید محصولات دارای عمق زیاد استفاده کرد این است که جنس آن تحمل کشیده شدن زیاد را نداشته و حد استحکام کششی آن محدود است و در گروه ورقهای نیمه کشش جای دارد.
این ورق گاهی ورق نورد سرد یا ورق سرد هم نامیده میشود و اسم ورق روغنی st13 بر روی آن تشکیل شده از سر واژه st که مخفف کلمه Stahl است که در زبان آلمانی یعنی فولاد و عدد 13 که حداقل میزان استحکام آن را نشان میدهد. این نام بر پایه استاندارد آلمانی DIN در تولید ورق انتخاب شده است.
فرایند ساخت ورق روغنی ST13
ماده اولیه و ورق پایه مورد استفاده برای تولید ورق روغنی st13 همان ورق سیاه است که در حرارت 800 درجه و با فرآیند نورد گرم تهیه شده است. حال این ورق ضخیم باید مراحل زیر را طی کند:
- شستشو و اسید شویی ورق جهت رفع هر نوع پولک سیاه و زبر از سطح ورق
- عملیات نازک کردن ورق با فشردهسازی و نورد سرد و روانسازی توسط روغن
- روغنکاری سطح ورق تولید شده برای محافظت در برابر زنگ زدگی و فرسایش
فرایند تولید این ورق به شکلی است که ضمن افزایش کیفیت ورق، هزینه چندانی هم ایجاد نکرده و موجب گران شدن قیمت محصول ورق روغنی ST13 نمیشود. همین ارزندگی بالای محصول باعث شده تا کاربردهای بسیار فراوانی برای آن وجود داشته باشد.
مشخصات انواع ورق روغنی ST13
یک تفاوت انواع ورق روغنی در ترکیبات شیمیایی مواد اولیه تشکیل دهنده آنها است. عمده ترکیبات فلزی موجود در ورق st13 عبارتند از:
- آهن 98 درصد
- منگنز 0.45 درصد
- کربن 0.08 درصد
- فسفر 0.03 درصد
- گوگرد 0.025 درصد
ورق روغنی st13 برای ساخت محصولاتی که احتیاج به جوشکاری، سوراخکاری و ماشینکاری داشته باشند، گزینه بسیار مناسبی بوده و کیفیت محصول نهایی آن بسیار مطلوب خواهد بود.
از نظر گرید بندی کارخانه، این ورق در سه سطح کیفی به بازار عرضه میشود:
- سطح نسبتاً خوب: وقتی سطح ورق دارای عیوبی جزئی مثل فرو رفتگی، خراش یا نوشته مارک رول باشد، اما این عیوب هیچ اثری بر کیفیت فرم پذیری و روکش شدن ورق نداشته باشند.
- سطح نسبتاً خوب: زمانی که یک طرف ورق دارای شرایط حداقل استاندارد تولیدی بوده و طرف دیگر ورق نیز در سطح نسبتاً خوب باشد.
- سطح کیفیت عالی: وقتی یک سطح بدون کوچکترین نقص بوده و طرف دیگر دارای شرایط حداقلی استاندارد تولید باشد.
ورق ST13 استاندارد از نظر وزنی، معمولاً وزنی نزدیک به وزن فولاد دارد و از نظر قابلیت خم شدن تا 90 درجه هم به راحتی خم میشود.
کاربرد انواع ورق روغنی ST13
کارایی بالا و ارزش زیاد ورق روغنی st13 باعث شده تا مشتریهای دائمی برای خرید آن وجود داشته باشد. صنایع زیر از جمله خریداران همیشگی این ورق هستند:
- صنعت ساخت قطعات خودرو
- صنایع ساخت لوازم خانگی
- سازندگان انواع سازه صنعتی
- تولیدات لوازم اداری
این ورق انسجام و استحکام بسیار بالایی داشته و به همین دلیل هم امکان خم کاری و خاصیت جوشپذیری زیادی در بافت آن وجود دارد. محصولات مختلفی وجود دارند که با استفاده از ورق روغنی st13 ساخته شده مثل:
- انواع قطعات بدنه و اتاق خودرو
- اجاق گاز، یخچال و فریزر
- بدنه آبگرمکن و رادیاتور
- مخازن و منابع ذخیره سازی
- انواع هود، فن، پنکه و لوازم تهویه مطبوع
- کابین آسانسور
- اسکلت و بدنه تابلوی برق
- انواع فیلتر تصفیه
- کپسول آتش نشانی
- تابلوی راهنمایی و رانندگی
- انواع کابینت و قفسه
- ساخت درب ضد سرقت
در صنایع مختلفی نیز از ورق ST13 بطور گسترده برای تولید انواع ابزار و یراق آلات مورد نیاز در ساخت تجهیزات مختلف استفاده میشود.
مزایای ورق روغنی ST13
انواع ورق روغنی با استفاده از روشهای مختلفی قابل تولید هستند. روش و نحوه تولید ورق، اثرات متنوعی بر خصوصیات ورق دارد. ورق روغنی st13 خصوصیاتی دارد که این خصوصیات، مزیتی برای ورق محسوب شده و نسبت به برخی انواع دیگر آن نوعی امتیاز خواهند بود. مواردی از این مزایا عبارتند از:
- قیمت مناسب به خاطر هزینه تولید پایین
- کیفیت بالاتر این ورق نسبت به ورق سیاه
- توان تحمل فشار وزن بالا
- قابلیت کشیده شدن بدون ایجاد شکست و ترک
- قابلیت کشیده شدن بدون ایجاد گسیختگی ورق
- مقاومت بالا در برابر فشار و ضربه
- جلای ظاهری مناسب ورق
ورق روغنی ST13 در زمان تولید و عملیات نوردکاری، در تماس با دمای نهایتاً 200 درجه است و ضمناً باید آغشته به روغن نیز شود که همین عوامل باعث شده که هم ظاهر ورق تیره نبوده و هم سطح ورق زبر و ناصاف نباشد.
عوامل تاثیر گذار بر قیمت ورق روغنی ST13
قیمت ورق روغنی ST13 همیشه تحت تأثیر عوامل مربوط به متریال به کار رفته و روش تولید آن است که این عوامل باعث ایجاد گریدی خاص و خصوصیات معینی در ورق هستند. عوامل مؤثر بر قیمت ورق روغنی st13 عبارتند از:
- کیفیت تولید و استاندارد تولید ورق: هر چقدر سطح استاندارد و کیفیت تولیدی این ورق بالاتر باشد، قیمت آن نیز بالاتر خواهد بود.
- ابعاد طولی و عرضی ورق: تفاوت در سایز و اندازه تولید شده هر شیت یا رول، باعث ایجاد تفاوت قیمتی در ورق ST13 است.
- ضخامت ورق: تنوع مقدار ضخامت این ورق روغنی و موضوع کم یا زیاد بودن میزان تقاضای هر کدام، موجب تنوع قیمتی این ورق شده است.
- هزینه تولید ورق: عملیات تولید این ورق بسیار آسان و زمان لازم برای تولید آن، مدت زمان بسیار کمی است. به همین دلیل هم این ورق با داشتن خصوصیاتی بسیار مطلوب، قیمت بسیار مناسبی نسبت به سایر انواع ورق دارد.
کارخانجات تولید ورق روغنی ST13
ورق روغنی st13 در ایران توسط 3 شرکت بزرگ تولید و روانه بازار شده است. کارخانجات تولیدکننده ورق ST13 در ایران عبارتند از:
- فولاد مبارکه اصفهان: این شرکت محصول ورق خود را تحت استاندارد DIN آلمان و در اندازه عرض 1000 تا 1250 میلی متر و ضخامت 0.4 تا 2 میلی متر آماده و روانه بازار می کند.
- فولاد هفت الماس: در این شرکت محصولاتی با ضخامت 0.13 تا 2 میلی متر، طول 1 تا 4 متر، عرض 650 تا 1250 میلی متر، قطر داخلی 610، و قطر خارجی 900 قابل عرضه است.
- فولاد غرب: محصول استاندارد ورق روغنی st13 فولاد غرب به دو شکل ورقی و رولی در بازار موجود است. این محصول شرکت با عرض 600 تا 700 میلی متر و ضخامت 0.18 تا 3 میلی متر قابل عرضه است. وزن هر کلاف این محصول فولاد غرب 6 الی 30 تن می باشد.
در خارج از ایران هم کارخانجاتی مثل ارسلو میتال، شاگانگ و بائو استیل تولید کننده این محصول هستند.
قیمت و نحوه خرید ورق روغنی ST13
در حال حاضر چند روش برای خرید ورق روغنی st13 وجود دارد که عبارتند از:
- خرید از کارخانه
- خرید از بورس کالا
- خرید از بنگاه یا انبار
- خرید از شرکت ها
موضوع بسیار مهم در خرید ورق روغنی st13 اینکه به دلایلی این خریدها حتماً بایستی با دقت زیاد انجام شوند. کاربرد بسیار وسیع این ورق باعث شده تا محصولاتی ارزان ولی بیکیفیت نیز در این بازار عرضه شود. به همین دلیل هم خریداران محترم باید به چند نکته زیر دقت داشته باشند:
- انتخاب کالای اصل و باکیفیت در بازار
- اخذ قیمت از یک مرجع مطمئن و به روز
- خرید کالا از فروشنده معتبر و در دسترس
- امکان کنترل دقیق و کارشناسی اصل بودن کالا
مسئله قیمت مطمئن و واقعی در بازار، بخاطر حضور تعداد زیاد واسطهها، مسئله بسیار با اهمیتی است. به همین خاطر هم تمام نکات و شرایط لازم برای اعلام قیمت صحیح ورق ST13 و انجام یک خرید مطمئن، در سایت آهن اسپات برای شما فراهم شده است.
کلام پایانی
در این مقاله درباره ورق روغنی st13 صحبت شد. نحوه تولید این ورق، کاربردهای آن در صنایع و همچنین تولیدکنندگان اصلی آن در کشور معرفی شدند. به خاطر طیف وسیع محصولات ساخته شده از این ورق و کاربردهای فراوان آن، همه فاکتورهای اصلی و تعیین کننده قیمت آن در بازار نیز بررسی شد. همچنین برای کسانی که مصرفکننده و خریدار این ورق هستند، توضیحاتی درباره قیمت بازار و نحوه خرید آن در بهترین قیمت نیز ارائه گردید.