نبشی یکی از پرکاربردترین محصولات آهنی میباشد. نبشی گالوانیزه نوعی پروفیل میباشد که در سازههای مختلف برای ساخت ستون، خرپا، قالبهای فلزی و بسیاری از موارد دیگر کاربرد دارد و از مهمترین قطعات محسوب میشود. این مدل نبشی با استاده از روش گالوانیزاسیون تولید شده و بر روی آن یک لایه روی قرار میگیرد.
روی از نظر پتانسیل الکتریکی با فولادی که نبشی معمولی از آن ساخته میشود، متفاوت است. به همین دلیل در برابر رطوبت و زنگ زدگی مقاومت بسیار خوبی دارد. در نبشی گالوانیزه روی به جای آهن به عنوان آند میباشد، بنابراین آن نقش کاتد دارد. روی به دلیل فعال تر بودن نسبت به آهن، پتانسیل احیا کمتر و همچنین پتانسیل اکسید بیشتر، در آند اکسید میشود. برای تولید نبشی گالوانیزه از دو روش گالوانیزاسیون گرم یا الکترولیز استفاده میشود. گالوانیزه گرن به دلیل سرعت و هزینه مناسبی که دارد، بهترین روش برای گالوانیزاسیون است.
نبشیهای گالوانیزه فقط در صورتی که نیاز به ضخامت بسیار کم آنها باشد، از ورق گالوانیزه برای تولید آنها استفاده میشود.
کاربردهای نبشی گالوانیزه
همان طور که گفتیم نبشیگالوانیزه کاربردهای فرآوانی در ساختمانها دارد. از نبشیها به صورت تکی یا مرکب در ساختمانها و صنایع مختلف استفاده میشود. در ادامه به بررسی کاربردهای نبشیگالوانیزه میپردازیم:
- مناسب برای ساخت ستون و خرپا
- مناسب برای ساخت قالبهای فلزی
- مناسب برای تمامیاتصالات صلب و نیم صلب
- امکان اتصال تیرآهن به بیم باربر
- قابل استفاده در بادبندها
- امکان اتصال پل به ستون
- مناسب برای سازههای LSF
- قابل استفاده برای دکلهای انتقال نیرو
- مناسب برای سقفهای کرومیتی
روش گالوانیزه کردن نبشی
گالوانیزه در حدود 50 سال با روش غوطه ورسازی گرم در حال انجام است. در این روش همان طور که گفتیم به دلیل صرفه اقتصادی از روی استفاده میشود. عملیات گالوانیزه به این صورت است، که ابتدا نبشی مورد نظر در یک وان مذاب شده از فلز روی قرار گرفته و وقتی از وان خارج میشود، در ابتدا با اکسیژن و بعد از ان با کربن واکنش میدهد. به این صورت لایهای بر روی قطعه فولادی ایجاد شده، که مقاومت بسیار خوبی دارد. هدف از گالوانیزه کردن افزایش مقاومت نبشی مدنظر در برابر زنگ زدگی میباشد.
انواع گالوانیزاسیون
برای گالوانیزه کردن از دو روش مختلف حرارتی و آبکاری سرد استفاده میشود. در این قسمت به بررسی این دو روش میپردازیم. برای گالوانیزه کردن در هر دو روش لازم است که نبشی به طور کامل تمیز باشد و هیچ گونه زنگ زدگی نداشته باشد. به این صورت پوشش روی به خوبی بر روی نبشی قرار گرفته و میچسبد. مراحل گالوانیزه کردن مراحل فولادی شامل تمیز کاری، آب کشی، خشک کردن و ورود قطعه به وان آبکاری میباشد.
گالوانیزاسیون حرارتی
همان طور که گفتیم قطعه باید کاملا تمیز باشد، برای این کار میتوان از تمیز کنندههای قلیایی یا هیدروکسید سدیم استفاده کرد. برای گرفتن نتیجه بهتر، محلولهای پاک کننده باید گرم باشند، به همین دلیل محلولها را در دما 65 تا 77 درجه سانتی گراد نگهداری میشوند. پس از آن نوبت به آبکشی میرسد. در آخر نیز قطعه در وان مذابی از فلز روی قرار میگیرد.
گالوانیزاسیون سرد
این روش همانند روش قبلی دارای سه مرحله آماده سازی سطح فلز، گالوانیزه کردن و نگهداری میباشد، با این تفاوت که در این روش فلز روی داخل محلول آب یا اسید قرار گرفته و سپس به صورت اسپری بر روی سطح نبشی پاشیده میشود. نبشی گالوانیزه تولید شده در این روش ظاهری یکدست و براق دارد، ولی ضخامت و در نتیجه مقاومت آن کمتر از نبشی گالوانیزه گرم است.
تفاوت انواع نبشی گالوانیزه
نبشیگالوانیزه بر اساس روش تولید دارای دو مدل نبشیگالوانیزه گرم و نبشیگالوانیزه سرد میباشد. در این قسمت به بررسی تفاوت این دو مدل میپردازیم. در ایران نبشیگالوانیزه از نوع گرم میباشد. روشهای مختلف تولید نبشیگالوانیزه موجب تفاوت در قیمت، نوع کاربرد و ویژگیهای آنها میشود.
- ضخامت پوشش بیشتر نبشیگالوانیزه گرم به نسبت نبشیگالوانیزه سرد
- مقاومت بالاتر نبشیگالوانیزه گرم در برابر خوردگی
- براق تر و صاف تر بودن سطح نبشیگالوانیزه سرد
- یکنواخت تر بودن پوشش نبشیگالوانیزه سرد
- بالاتر بودن قیمت نبشیگالوانیزه سرد در صورت داشتن پوشش یکسان
- سرعت بالاتر در پوشش دهی نبشیگالوانیزه گرم
- طول عمر بیشتر نبشیگالوانیزه گرم به نسبت نمونه سرد
قیمت نبشی گالوانیزه
نبشیگالوانیزه به علت ویژگیها و مزایایی که به نسبت دیگر نبشیها همانند نبشی آلومینیومی و یا استیل ضد زنگ دارد، در بازار با قیمت بالاتری خرید و فروش میشود. اگرچه نبشی گالوانیزه به نسبت برخی دیگر از نبشیها قیمت بالاتری دارد، ولی در کل گالوانیزاسیون ارزان ترین روش پوشش دهی میباشد.
گالوانیزاسیون به نسبت رنگ آموزی هزینه کمتری دارد و در زمان کمتر میتوان آن را انجام داد. در این روش هزینه و نیروی انسانی کمتری نیاز است و تعداد زیادی قطعه را میتوان به صورت همزمان درست کرد. برای پوشش دهی از نیکل، کروم و طلا نیز میتوان استفاده کرد، که به نسبت روی مقاومت بهتری نیز دارند، ولی به این صورت هزینهها بسیار بالا میرود و صرفه اقتصادی ندارد. هزینه در هر صنعتی اهمیت بسیار زیادی دارد.
عوامل موثر بر قیمت نبشی گالوانیزه
قیمت نبشی گالوانیزه به عوامل مختلفی بستگی دارد. مهم ترین عامل را میتوان قیمت ماده اولیه آن دانست. در این قسمت به بررسی عوامل موثر بر قیمت نبشی گالوانیزه میپردازیم. عواملی که در ادامه به آنها میپردازیم، به صورت مستقیم یا غیر مستقیم بر قیمت نبشی گالوانیزه تاثیر میگذارند.
- قیمت شمش فولادی
- برند تولید کننده
- جنس نبشی
- میزان عرضه و تقاضا در بازار
- اخبار سیاسی داخل و خارج از کشور
- نرخ ارز در کشور
سخن پایانی
وب سایت آهن اسپات ارائه دهنده بروزترین اطلاعات در مورد قیمت محصولات آهنی از جمله نبشی گالوانیزه میباشد. شما میتوانید قیمت لحظهای محصولات را دریافت کرده و همچنین نکات و مطالب لازم در رابطه با تمامیمحصولات فولادی را در وب سایت آهن اسپات مشاهده کنید.