در اکثر ساختمان ‌سازی ‌ها از تیرآهن استفاده می ‌شود و در حالت کلی تیرآهن جز جدایی ناپذیر هر ساخت و سازی به شمار می رود. یکی از تیرآهن های مهم که در ساختمان سازی به وفور از آن استفاده می شود تیرآهن هاش یا بال پهن است. از آنجایی که این نوع تیرآهن بال هایی با ضخامت و پهنای زیادی دارد، بنابراین از تیرآهن های معمولی سنگین تر است. تیرآهن های هاش در حالت کلی و براساس ضخامت بال ها  به دسته هاش سبک (HEA)، سنگین (HEB) و فوق سنگین  (HEM) دسته بندی می شوند که در این مقاله به معرفی هاش سبک، قیمت هاش سبک، فرآیند تولید تیرآهن هاش سبک و … می پردازیم.

تیرآهن و هاش چه تفاوتی با یکدیگر دارند؟

تفاوت های تیرآهن و هاش را می توان از جهت های مختلفی از جمله شکل ظاهری، استحکام و … بررسی کرد.

تفاوت تیرآهن و هاش از نظر شکل ظاهری

شکل ظاهری سطح مقطع این دو کاملا با هم فرق دارد؛ در تیرآهن معمولی سطح مقطع به شکل l است ولی در تیرآهن هاش همانطور که از روی اسم آن هم می شود حدس زد به شکل H می باشد. درنتیجه بال های هاش نسبت به تیرآهن معمولی پهن تر است.

به طور کلی سطح مقطع تیرآهن ها از یک جان و دو بال تشکیل شده است که جان در وسط سطح مقطع قرار دارد و دو طرف پایانی آن به دو بال وصل شده است. تفاوت دیگر این دو در نسبت ابعادی جان و بال ها است. در تیرآهن معمولی ابعاد بال از جان کمتر است و در تیرآهن هاش ابعاد جان و بال برابر است. همین موضوع باعث افزایش مقاومت تیرآهن هاش در برابر تنش برشی می شود. از جهت دیگر هر چه طول بال افزایش پیدا کند، ممان اینرسی بیشتر می شود و هر چه ممان اینرسی بیشتر شود، تنش خمشی کمتری به پروفیل وارد می شود. بنابراین تفاوت دیگر تیرآهن و هاش، مقاومت و پایداری بیشتر هاش در مقابل بارهای خمشی می باشد.

تفاوت تیرآهن و هاش از نظر استحکام

اگر از نظر استحکام بخواهیم تفاوت این دو را در نظر بگیریم، استحکام هاش نسبت به تیرآهن معمولی بیشتر است. از آنجایی که سطح مقطع تیرآهن هاش بزرگ تر است و از طرفی جان و بال ضخامت بیشتری دارد، بنابراین این نوع تیرآهن می تواند در برابر بارهای خمشی و بارهای برشی مقاومت بیشتری از خود نشان دهد. همین موضوع افزایش استحکام موجب شده که بتوان از این نوع تیرآهن در متراژهای طویل استفاده کرد. طول مورد استفاده و مجاز در تیرآهن های معمولی 30 متر و برای تیرآهن هاش 100 متر است و به همین دلیل در ساخت ساختمان  های بلند و برج بیشتر از این نوع تیرآهن استفاده می شود.

تیرآهن هاش سبک چیست؟

تیرآهن هاش سبک (هاش hea) نسبت به عرض خود ارتفاع کمتری دارد و نسبت به تیرآهن های دیگر همچون سنگین و فوق سنگین ضخامت بال و جانش کمتر است. ضخامت بال در این تیرآهن در محدوده 5 تا 16.5 میلیمتر و ضخامت بال بین 8 تا 13 میلیمتر است. اگر قصد خرید هاش سبک را دارید می توانید با مشاورین آهن اسپات در ارتباط باشید و از قیمت هاش سبک مطلع شوید.

تیرآهن هاش سبک چگونه ساخته می شود؟

در تولید تیرآهن هاش hea از فرآیند نورد گرم استفاده می شود. برای ساخت تیرآهن هاش سبک از شمش آهنی استفاده می کنند. در ابتدا این شمش ها وارد کوره می شوند و به دمایی بیشتر از 1100 درجه می رسند و سپس حالت موم سانی یا نرم شوندگی به خود می گیرند و به وسیله غلطک طی مراحلی به شکل نهایی هاش در می آیند.

در مرحله پیش نورد از نورد مقطع – روشی برای شکل دهی به فلزات – استفاده می شود. در این روش غلطک هایی به صورت موازی و عمود بر محور وجود دارند که قطعه از میان ها عبور داده می شود و در این مرحله قطع شکل ثابتی به خود می گیرد  و در ادامه، شکل قطعه با استفاده از دسنگاه نورد اونیورسال و نورد لبه، مشابه با محصول نهایی می شود.

تیرآهن هاش سبک و سنگین چه تفاوت هایی دارند؟

  1. هاش hea نسبت به هاش سنگین بال های نازک تر و ضخامت کمتری دارد. از طرفی تیرآهن های هاش سنگین از آنجایی که سطح مقطع بزرگتری دارند می توانند به عنوان ستون های عمودی استفاده شوند و از طرفی تنش کمتری احساس می کنند. بهتر است در صنایعی که مقاومت بالا موردنیاز است از تیرآهن هاش سنگین استفاده شود.
  2. از تیرآهن هاش سنگین می توان برای طول های زیاد همانند 100 متر هم استفاده کرد. از طرفی قیمت این نوع تیرآهن مقرون به صرفه تر است.
  3. همانطور که گفتیم در هاش hea نسبت ارتفاع به عرض کمتر است ولی در هاش سنگین، ارتفاع و عرض نسبت برابری دارند.
  4. یکی دیگر از تفاوت های هاش سبک و سنگین وزن آن هاست. از آنجایی که هاش سبک وزن کمتری دارد بهتر است در ساخت و ساز معمولی استفاده شود. همچنین بهتر است تیرآهن های هاش سنگین در صنایع و در ساخت و سازهای بزرگ و با ارتفاع بالا مورد استفاده قرار گیرد. از آنجایی که قیمت آهن آلات به صورت روزانه تغییر می کند، ممکن است بخواهید در مورد قیمت هاش سبک اطلاعاتی به دست آورید و ما به شما سایت آهن اسپات را معرفی می کنیم زیرا که قیمت محصولات را به صورت روزانه به روزرسانی می کند.

کدام کارخانه ها تیرآهن هاش تولید می کنند؟

در این مقاله گفتیم که تیرآهن هاش به سه دسته تقسیم می شوند که کشورهایی نظیر اوکراین، کره و اسپانیا این نوع تیرآهن ها را به کشور ایران وارد می کنند و کارخانه های داخلی همانند فولاد غرب آسیا، ذوب آهن اصفهان، فولاد البرز ایرانیان، شاهین بناب و جهان فولاد غرب تیرآهن های هاش را تولید می کنند. پشنهاد ما به شما این است که برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد قیمت هاش سبک و سنگین به سایت آهن اسپات مراجعه کنید.

کلام آخر

آگاهی از اطلاعاتی همچون انواع تیرآهن موجب می شود که در ساخت سازه ها و ساختمان سازی اطلاعات درستی داشته باشید. سایت آهن اسپات اینجاست که هم اطلاعاتی را در مورد ابزارآلات مختلف در اختیارتان قرار دهد و هم به کمک مشاوران خود اطلاعات دقیقی در مورد انتخاب نوع محصول ارائه دهد.