ورق پانچ یکی از محصولات محبوب و متنوع در دنیای ورق‌های فولادی است. این ورق‌ها در اندازه و الگوهای متنوعی سوراخ شده و کاربردهای صنعتی و غیرصنعتی زیادی دارند.
ورق پانچ دست دوم طرفداران زیادی دارد چراکه قیمت مناسب‌تری به نسبت ورق نو ودست اول دارد. به یاد داشته باشید که قیمت ورق پانچ تا حد زیادی به اندازه و شکل سوراخ‌ها، نحوه پانچ و جنس ورق اولیه بستگی دارد.

در فرآیند تولید ورق پانچ، از ورق‌هایی با جنس مشخص، زیر دستگاه پانچ می‌روند و تحت فشار دستگاه، اشکال مورد نظر به صورت منظم روی ورق پیاده می‌شوند، علاوه بر محصول نهایی به دست آمده، ضایعات پانچ شده از ورق نیز مجددا ذوب شده و برای تولید سایر محصولات فلزی و آلیاژی استفاده می‌شوند. در ادامه این مقاله از وبلاگ آهن اسپات با ورق پانچ و انواع آن و همچنین نحوه خرید ورق پانچ دست دوم آشنا خواهید شد.

ورق پانچ چیست؟

ورق پانچ نوعی سازه فلزی است که حفره‌های زیادی بر روی سطح آن وجود دارد. معمولاً به وسیله دستگاه های CNC، پرس لیزری یا پرس مکانیکی، ورق‌های آهنی و فولادی در کارخانه‌های مختلف پانچ می‌شوند.
نکته‌ای که باید به آن توجه کنید، این است که این ورق‌های فلزی با روش‌‌های معمولی تولید می‌شوند و پس از نورد (گرم یا سرد) حفره گذاری می‌شوند، تفاوت شکل و قطر اشکال موجود در ورق‌ها باعث شده است تا ورق پانچ کاربردهای متفاوتی داشته باشد.

مشخصات ورق پانچ

ورق پانچ بسته به جنس، ضخامت و نوع ورق اولیه و کاربرد مد نظر مشتری، ممکن است در ابعاد متفاوتی تولید گردد. برای مثال لازم است بدانید که ورق‌های پانچ سیاه در ضخامت‌های متفاوتی در صنعت به کار گرفته می‌شوند، (۰.۲ تا ۲۰۰ میلی‌متر) بر خلاف ورق‌های سیاه، ورق‌های پانچ روغنی تنوع بسیار کمی دارند.

این ورق‌ها در ضخامت‌های ۰.۵ تا ۱.۵ تولید می‌شوند و جالب است بدانید که برای پانچ گالوانیزه نیز با توجه به کاربرد مد نظر مشتری، می‌توان ورق را در ضخامت‌های ۰.۲ تا ۰.۸ میلی‌متر طراحی و تولید کرد.

قبل از خرید ورق پانچ دست دوم لازم است بدانید که این قطعات سطح ضدلغزشی دارند و مقاومت مناسبی در برابر اکسید شدن و خوردگی از خود نشان می‌دهند. استحکام بی‌نظیر این ورق‌ها (در برابر دماهای بالا و ضربات محکم) باعث می‌شود تا استفاده از این سازه‌ها در صنعت بسیار محبوب واقع شود‌.

مطلوب بودن راندمان فرآیند فیلترینگ و کنترل ارتعاشات و هدایت صوتی مناسب ورق‌های پانچ باعث شده است تا افراد بتوانند از ویژگی‌های فنی و مکانیکی این ورق‌ها برای صرفه جویی در مصرف انرژی کمک بگیرند.

انواع ورق پانچ

ورق‌های پانچ با توجه به نوع فلز و مواد اولیه به کار گرفته شده در تولید ورق‌هایشان، در دسته بندی‌های متفاوتی قرار می‌گیرند. از مهم‌ترین و کاربردی‌ترین ورق‌های پانچ می‌توان به موارد زیر اشاره کرد‌.

1. ورق پانچ فولادی

این ورق‌ها، از نورد سرد یا گرم ورق‌های فولادی تولید می‌شوند و در صورتی که از فرایند نورد گرم برای تولید ورق فولادی استفاده شود، نام محصول نهایی ورق پانچ سیاه است.
این ورق در مقایسه با ورق پانچ نورد سرد، مقاومت بالاتری در برابر ضربه و دمای بالا دارد. البته اگر به دنبال ورقی هستید که در برابر فرسایش و رطوبت استحکام کافی داشته باشد، خرید ورق پانچ دست دوم نورد سرد را پیشنهاد می‌کنیم.

2. ورق پانچ گالوانیزه

اگر در طی فرایند گالوانیزاسیون، ورق‌های فولادی با پوشش روی (Zn) پوشانده شوند، ورق پانچ گالوانیزه تولید می‌شود و این لایه گالوانیزه باعث می‌شود تا احتمال خوردگی و اکسید شدن تا حد قابل توجهی کاهش پیدا کند.

3. ورق پانچ استیل

بیشتر بازاریان ورق پانچ استیل را به نام ورق فولاد کم کربن می‌شناسند. این ورق نیز مانند ورق گالوانیزه در برابر انواع خوردگی، مقاومت بالایی دارد. معمولاً ورق پانچ دست دوم استیل در صنایع متفاوتی مثل نیروگاه تولید برق و پتروشیمی مورد استفاده قرار می‌گیرد و طرفداران زیادی هم دارند.

4. ورق پانچ آلومینیومی

مقاومت بالای  آلومینیوم در برابر زنگ زدگی، خوردگی و وزن پایین این فلز باعث شده است تا از آن در صنعت تولید ورق پانچ استفاده شود و برای مثال، در تولید پارتیشن‌های صنعتی، پنجره اتومبیل، بازسازی ادارات و ایجاد پارتیشن در نمایشگاه‌ها و تولید پنل‌های دیواری می‌توان از ورق‌های پانچ آلومینیوم استفاده کرد.

5. ورق پانچ روغنی

ورق روغنی به ورق‌هایی گفته می‌شود که از فولاد با فرایند نورد سرد ساخته شده‌اند. ظاهر این ورق‌ها با ورق‌های سیاه بسیار متفاوت است. ورق پانچ روغنی، ظاهری براق و بسیار صیقلی دارد و معمولاً در کاربرد‌های دکوراتیو (به منظور زیباسازی محصولات ساخته شده) از این نوع ورق استفاده می‌شود.

6. ورق پانچ آجدار

این ورق فولادی به خاطر داشتن آج‌ها و برآمدگی‌هایی که در سطح ظاهری خود دارد، قابلیت ویژه‌ای را به نمایش می‌گذارد. معمولاً ورق آجدار در کاربردهای صنعتی و غیرصنعتی مثل راه‌سازی، ساخت پله‌های فرار، اضطراری و ماشین آلات بزرگ مورد استفاده قرار می‌گیرد؛ زیرا این ورق قابلیت تحمل بسیار مناسبی در برابر اصطکاک دارد.

استعلام قیمت و خرید آهن ارزان و باکیفیت از آهن اسپات

کاربرد ورق پانچ

ورق‌های پانچ با توجه به سایز و شکل چشمه‌هایشان ممکن است در کاربردهای ویژه‌ صنعتی و غیر صنعتی به کار گرفته شوند که رایج‌ترین کاربردهای ورق پانچ دست دوم و دست اول عبارتنداز:

  • (زیباسازی و شهرسازی) برای تولید انواع نیمکت پارکی، سطل زباله، دیوارهای مربوط به ایستگاه اتوبوس
  • تولید تجهیزات مربوط به صنایع غذایی و دارویی (ماشین آلات سورتینگ و خشک کننده)
  • استفاده در تولید سقف کاذب پارتیشن و پوشش‌های بالای آسانسور و تولید سایه بان
  • استفاده شده در ساخت ماشین آلات و اتومبیل‌های نیمه صنعتی و صنعتی
  • تصفیه صنعتی، فیلتر کردن و تمیز کردن مایعات و تجهیزات مکانیکی
  • فراهم کردن حریم خصوصی با کنترل عبور نور، صدا و جریان هوا
  • مناسب برای ساخت فیلتر در سانتریفیوژ و خالص کننده‌های گاز
  • متعادل کردن نور ورودی به ساختمان
  • تولید دستگاه‌های کشاورزی
  • کاربردهای معماری و زینتی

نکته:
گاهی اوقات برای رسیدن به هندسه مورد نظر یا تغییر کاربری، ورق‌ پانچ فولادی دست دوم را خمکاری می‌کنند. ابعاد این ورق‌ها پس از خمکاری تغییر می‌کند.

تولید ورق پانچ با دستگاه NC و CNC

به خاطر زمان بر بودن و پایین بودن دقت در تولید دستی ورق‌های پانچ، سال‌هاست که از دستگاه‌های متفاوتی از جمله پرس مکانیکی، برش لیزری و دستگاه‌های ان سی (NC) و سی ان سی (CNC) استفاده می‌شود که دستگاه سی ان سی به پانچ زن معروف است و به صورت دستی، کنترل و هدایت می‌شود، در صورتی که دستگاه سی ان سی، به وسیله انتقال کدها از طریق کامپیوتر و محاسبات پیچیده ریاضی، فرآیند ایجاد چشمه را تکمیل می‌کند.

در تمامی روش‌های تولید ورق پانچ لازم است تا فاصله بین دو حفره از ضخامت کلی ورق بیشتر باشد، تا استحکام کلی سازه تولید شده حفظ شود. در مقاله پانچ ورق و انواع دستگاه های پانچ ورق از وبلاگ آهن اسپات، توضیحات کاملی درباره دستگاه های پانچ داده ایم.

انواع چشمه در ورق‌های پانچ

چشمه در واقع همان حفره‌ای است که به صورت سوراخ شده بر روی ورق مشاهده می‌شود و معمولاً این چشمه‌ها با توجه به کاربردهای مختلف ورق، در مساحت‌ها و شکل‌های متفاوت اجرا می‌شوند و محبوب‌ترین شکل‌های ورق‌ پانج عبارت‌اند از:

  • دایره‌ای
  • مربعی
  • گشنیزی
  • مستطیلی
  • مثلثی
  • لوبیایی
  • لوزی
  • لانه زنبوری
  • ذوزنقه‌ای ‌

قیمت ورق پانچ دست دوم

ورق‌های پانچ به ندرت دچار زنگ زدگی می‌شوند و استفاده از ورق پانچ دست دوم این امکان را برای پروژه ‌و مدیران فراهم می‌کند که بتوانند با قیمت کمتری کار را به پایان برسانند.
توجه کنید که با استفاده از ورق‌های پانچ دست دوم، استفاده از مواد اولیه کاهش پیدا می‌کند و منابع مهم تولیدی، برای نسل‌های بعدی هم باقی می‌ماند.

قیمت تمام شده ورق پانچ تا حد زیادی به جنس ورق، ضخامت ورق، نوع فرآیند ودستگاه ایجاد کننده پانچ، اندازه چشمه‌ها و ابعاد کلی ورق بستگی دارد. کیفیت انجام فرآیند تولید نیز می‌تواند در قیمت نهایی این سازه‌ها تأثیر گذار باشد. البته نباید نوسانات بازار آهن را نیز فراموش کنید.

به طور کلی قیمت ورق پانچ دست دوم در مقایسه با ورق‌های پانچ دست اول، کمتر است. همین امر باعث می‌شود تا بسیاری از مهندسان بتوانند در صنایع مختلف، از این ورق‌ها برای کاهش هزینه‌های کلی فرایند ساخت کمک بگیرند. فراموش نکنید که ورق‌های پانچ تولید شده در داخل کشور در مقایسه با ورق‌های وارداتی (کیفیت مشابه) با قیمت پایین‌تری به فروش می‌رسند، پس اگر بودجه محدودی دارید. لازم است تا گزینه خرید ورق پانچ دست دوم را نیز بررسی کنید.

خرید ورق پانچ دست دوم از آهن اسپات

جالب است بدانید که در سال‌های اخیر بسیاری از افرادِ مشغول به کار ساخت و ساز، اقدام به خرید و استفاده از ورق‌های پانچ دست دوم در کارهای خود کرده‌اند، زیرا مقدار بودجه مورد نیاز و قیمت ورق‌ پانچ دست دوم در مقایسه با ورق‌های دست اول پایین‌تر است.

دیگر نیازی نیست به بازارهای حضوری آهن سر بزنید، آهن اسپات این امکان را برای کاربرانش فراهم کرده تا به راحتی در بستر فضای مجازی، به معاملات آهن و فولاد بپردازند. تضمین کیفیت، تنوع کالا و داشتن مرجعی معتبر و به روز برای استعلام قیمت‌های دقیق و کارشناسی شده، از مزیت‌های بزرگ این بستر است.

اگر در رابطه با خرید ورق پانچ دست دوم یا نو، ابهامات و سوالاتی در ذهن شما شکل گرفته است، می‌توانید از مشاوره رایگان و تخصصی مجموعه آهن اسپات کمک بگیرید تا بتوانید با توجه به کاربرد موردنظرتان، بهترین حجم و باکیفیت‌ترین ورق‌های پانچ را تهیه کنید.