ورق آهنی از جمله مقاطع پرکاربرد در صنعت ساختمانسازی است. بنابراین با استفاده از راهنمای خرید ورق آهنی، میتوان با آگاهی کامل از کم و کیف مقاطع ورق آهنی، بهترین گزینه را از میان انواع آن انتخاب کرد. استحکام و مقاومت بالای ورق آهنی و همچنین تنوع فراوان آن، باعث شده تا از صنایع سنگین مانند کشتیسازی گرفته تا صنایع کوچکتر مثل تانکرسازی و در و پنجرهسازی، انواع مختلفی از این مقطع فولادی، به طور گسترده مورد استفاده قرار گیرد.
قبل از اقدام به خرید ورق آهنی، به علت تنوع زیاد این محصول، کسب اطلاعات کافی در رابطه با مشخصات کامل انواع ورق آهنی امری ضروری است. بر همین اساس، سایت آهن اسپات جزو منابع معتبری است که توسط کارشناسان مجرب، آمادگی لازم را جهت راهنمایی خرید ورق آهنی در هر زمان، چه قبل از خرید و نحوهی خرید و چه بعد از خرید را دارد.
ورق آهن چیست؟
از آنجایی که ورق آهنی دارای تنوع زیادی است، پس ابتدا باید به این نکته توجه کرد که از چه نوع ورق آهنی، در کجا و برای چه موردی، استفاده خواهد شد. به همین دلیل داشتن اطلاعات جامعی در مورد انواع این مقطع الزامی است.
ورق آهنی، در واقع شمش فولادی است که توسط دو نوع روش نورد سرد و نورد گرم تولید میشود. در این فرایند، فولاد از میان چندین غلطک عبور داده میشود تا مطابق استاندارد تعیین شده، به ورق، تبدیل گردد.
ورق آهنی با توجه به کاربرد وسیعی که در قسمتهای مختلف صنایع و ساخت و ساز دارد، با آلیاژهای خاص و روشهای گوناگون، در طرحها و رنگهای متفاوت تولید میشود.
نکات مهم در خرید ورق فلزی
مواردی که قبل از اقدام به خرید باید به آنها دقت کرد عبارتند از:
1- نوع ورق آهنی
ورقهای آهنی به طور کلی در دو نوع بدون پوشش و پوششدار تولید و عرضه میشوند.
2- استانداردهای ورق
یکی دیگر از فاکتورهای مهم در انتخاب ورق آهنی، نوع فولاد استفاده شده در تولید ورق است. در نتیجه باید از جنس فولاد، آلیاژ و عناصر مختلف به کار رفته در تولید ورقها اطلاع حاصل کرد.
زیرا بر مبنای استاندارد و جنس مواد به کار رفته در ورقها، خواص آنها نیز با یکدیگر متفاوت خواهد بود.
3- مشخصات ورق
مورد دیگری که باید به جزئیات آن بیشتر دقت کرد میزان صیقلی بودن و زبری سطح ورق است، مات، براق یا خشدار بودن آن نیز ملاکی برای نوع استفاده از آن محسوب میشود. ورقهای آهنی در انواع مختلف مانند ورق سیاه، روغنی یا گالوانیزه و اسیدشویی شده، رنگی، ساده یا طرحدار و آجدار و همچنین آلیاژی در بازار موجود میباشند.
4- نحوهی ارائه ورق آهنی به بازار
کارخانههای تولیدکننده ورق آهنی، محصولات تولیدی خود را به اشکال گوناگون، به صورتی در بازار عرضه میکنند که با کاربرد آنها مطابقت داشته باشد. در مورد نحوهی عرضهی ورق آهنی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
-
حالت رولی
این نوع برش ورق آهن، کویلی هم نامیده میشود که کارخانه، ورق را به صورت بستهبندی رولی به بازار عرضه میکند. رول ورق آهنی برای صنایع تولیدی با مقیاس بالا کاربرد دارد.
-
حالت شیت برشی
ورق آهنی رولی در ابعاد مختلف برش داده شده و به حالت ورقههای صفحهای به فروش میرسند که به هر یک از آن برگهها، شیت گفته میشود.
-
حالت شیت فابریک
ورق آهنی در کارخانه به صورت شیت یا برگه تبدیل شده و مستقیماً به همان شکل عرضه میشود.
-
پلاک و تسمه
ورق آهنی بر حسب نیاز برخی از صنایع به روشهای گوناگون برش داده میشود. از ورق آهنی برشهایی در ابعاد کوچک و بزرگ تهیه میشود که به عنوان علایم هم مورد استفاده قرار میگیرند. برای مثال تابلوهای راهنمایی و رانندگی و پلاک خوروها از آن جمله هستند.
انواع اشکال هندسی مانند مربع، مستطیل و دایره ذوزنقهای، گونیا و غیره که از برش ورق آهنی بهدست میآیند پلاک نامیده میشوند. در مورد تسمه، باید اشاره کرد .محصولی است مستطیل شکل که از برش دادن ورق با عرض کم و طول زیاد بدست میآید و به نام تسمه شناخته میشود.
در هر حال به طور کلی جنس و ظاهر ورق، در چگونگیِ کاربرد آن نقش اساسی دارد و علاوه بر آن در تعیین قیمت ورق نیز تاثیرگذار است. حتی میتوان گقت تولیدات ورق آهنی هر کارخانه نیز ممکن است از لحاظ قیمت با تولیدکنندگان دیگر متفاوت باشد.
به طور مثال اختلافات جزئی در برش و اندازه قطر ورق آهنیِ تولید شده توسط یک کارخانه، باعث میشود تا قیمت ورق برش خورده از قیمت ورق فابریک، ارزانتر باشد. به همین علت است که قبل از اقدام به خرید داشتن اطلاعات کافی در مورد این مقطع و آشنایی با انواع آن از اهمیت زیادی برخوردار است.
عرضه ورق فلزی در بازار
وزن و مقدار ورق آهنی مورد نیاز
همانطور که بیان شد نحوهی ارائهی ورق آهنی به بازار به اشکال مختلف صورت میگیرد پس به این ترتیب طریقه محاسبه وزن و تناژ ورق نیز متفاوت خواهد بود. به طور کلی، ورق رول با وزنی مشخص و با واحد کیلوگرم عرضه میشود. در حالی که وزنِ ورق شیت نسبت به قطر ورق و اندازه ابعاد شیت متغیر بوده و به صورت تعداد ورق یا به اصطلاح تعداد برگه شیت به خریداران ارائه میشود.
ابعاد ورق آهنی
ورق آهنی نسبت به موارد کاربرد، در ابعاد مختلفی تولید میشود. بنابراین باید بر اساس فرآیندی که قرار است بر روی ورق آهنی اعمال شود اقدام به خرید کرد. یعنی با توجه به کارکرد آن، طبق محاسبات انجام شده، باید به ضخامت، قطر و عرض ورق رولی و همینطور به ابعاد ورق برگهای یا شیت دقت کافی شود. چرا که در تولید برخی ورقهای رنگی و گالوانیزه، ضخامت ورق و طول آن، از اهمیت ویژهای برخوردار است.
ورقهای که برای تولید ورقهای طرحدار مورد استفاده قرار میگیرند، در فرایند طرحدار کردن، از طول و عرض آنها کاسته میشود تا شکل دلخواه را به خود بگیرند. برای آشنایی بیشتر با ابعاد و ضخامت استانداردهای مورد تأیید ورق آهنی میتوانید از مشاوران آهن اسپات راهنماییهای لازم را دریافت نمایید.
ورق آهنی آلیاژی
در آشنایی با ورق آهنی باید به ورق آهنی آلیاژی هم اشاره کرد. آشنایی با عناصر استفاده شده در تولید ورق آلیاژی از مهمترین نکات قبل از خرید ورق است. ورق آلیاژی نوعی از ورق است که عناصر مختلفی در ترکیبات اولیه آن به کار برده شدهاست. این ورقها طوری ساخته میشوند که با هر شرایطی سازگار بوده و بهترین خواص فیزیکی و شیمیایی را داشته باشند.
باید یادآور شد که واژه آلیاژ یک لغت فرانسوی است و به “ترکیب کردن” اطلاق میشود. در مواد آلیاژی، یک یا چندین عنصر را با یک نوع فلز پایه ترکیب میكنند تا فلزی با خواص جدید تولید نمايند. لذا آگاهی از تاثیر هر کدام از عناصر آلیاژی بر خواص فلزات ضرورت دارد. از جمله عناصر مهمی را که با فولاد معمولاً ترکیب میکنند عبارتند از:
کربن، سیلیسیوم، منیزیم، منگنز، کلسیم، سدیم، بیسموت، کروم، مولیبدن، آلومینیوم، تیتانیوم، تنگستن، کبالت، نیکل و مس.
اطلاع از عناصر آلياژی و تاثیر هر عنصر آلیاژی بر خواص مختلف فلزات و همچنین میزان درصد عناصر ترکیب شده در ورق آهنی، از نکات مهم هنگام خرید ورق میباشد. چرا که با تغییر در نوع عناصر و میزان آنها در ترکیبات آلیاژها، میتوان تنوع بسیار زیادی در محصولات ایجاد کرد.. به این ترتیب تولید محصولاتی متنوع و با ویژگیهای خاص، مقدور و ممکن میشود.
به همین دلیل، ورقهای آهن آلیاژی بر اساس درصد عناصر، به دو نوع ورق آهنی پرآلیاژ و کمآلیاژ تقسیمبندی میشوند. ورق آهنی پرآلیاژ همانگونه که از نام آن مشخص است، در ترکیبات خود دارای درصد بالایی از عناصر آلیاژی است. از طرف دیگر، فولادهای کمآلیاژ درصد بسیار کمی از عناصر آلیاژی را دارند و این مقدار معمولا در محدودهی بین 1 تا 5 درصد قرار میگیرد.
بنابراین باید در نظر داشت که برای جوشکاری ورقهای کمآلیاژ باید از فلزات پرکننده مطابق با نوع ورق آهنی استفاده شود. ضخامت فولاد کمآلیاژ هم یکی دیگر از مواردی است که هنگام انتخاب فلزات پرکننده کمآلیاژ باید به آن دقت کرد،
انواع ورق آهنی آلیاژی
از انواع ورقهای آهنی آلیاژی که بیشترین کاربرد را دارند، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
-
ورق آتشخوار
از خواص ورقهای آهنی میتوان به مقاومت در برابر حرارت و آتش اشاره کرد. ورقی که در برابر دمای بالا همچنان مقاومت خود را حفظ کند، به ورق آتشخوار معروف است. در ترکیبات این نوع ورق درصدهای مختلفی از کربن و منگنز به کار میرود. که بر روی خواص آن تأثیرگذار است. این نوع ورق از استحکام و مقاومت بالایی برخوردار است و توانایی تحمل گرمای فراوان و فشار بالا را داراست
-
ورق A516
در ترکیبات ورق A516 آلیاژی، از عناصر کروم، منگنز و مولیبدن استفاده شدهاست. از خواص مهم این ورق آلیاژی، تحمل فشار بالا، سختی و مقاومت خوب ورق است. بنابراین به علت آتشخوار بودنِ این نوع آلیاژ، کاربرد فراوانی در ساختمانسازی دارد. ضمناً برای ساخت مخازن تحت فشار و همچنین اتصالات در صنعت نیز مورد استفاده قرار میگیرد.
-
ورق A283
اگر به دنبال ورقی هستید که قابلیت جوشکاری و خمشی بالا داشته باشد، ورق A283 آلیاژی، گزینهی مناسبی است. این ورق، نوعی ورق فولادی کربنی با کشش کم تا متوسط است و در برابر خوردگی مقاومت خوبی دارد. عناصر سیلیکون، کربن، منگنز، فسفر و گوگرد جزو ترکیبات این آلیاژ فولاد هستند.
درصد این عناصر به کار رفته میتواند متغیر باشد. بر اساس میزان درصد عناصر مصرف شده، ورق A283، دارای چهار گرید میباشد. از این محصول در ساخت لوله، سیمپیچ، دیگ بخار و مخازن تحت فشارهای پایین و از این قبیل موارد استفاده میشود.
-
ورق CK45
در ترکیبات شیمیایی ورق CK45، از عناصر آلیاژی سیلیسیوم و منگنز استفاده شدهاست. از خواص این ورق میتوان به ضد سایش بودن آن اشاره کرد. به همین دلیل، ورق CK45 یکی از پرکاربردترین ورقهای آلیاژی در صنایع ماشینسازی است.
به طور مثال این ورق به طور گسترده در ساخت ماشینآلات سنگین و میللنگهای صنعتی، ماشیآلات کشاورزی، همچنین شافتهای تراشکاری و محور پمپها مورد استفاده قرار میگیرد. این ورق در حالت نرمال و شرایط نورد گرم، خواص ماشینکاری خوبی دارد. از مهمترین ویژگیهای ورق CK45، استحکام و سختی بالای آن است. ولی باید به این نکته نیز اشاره کرد که این ورق در برابر زنگ زدگی مقاوم نیست.
-
ورق MO40
از انواع فولاد کمآلیاژی و سخت میتوان به ورق MO40 اشاره کرد که قابلیت عملیات حرارتی را دارا میباشد. از عناصر به کار برده شده در آن کربن و منگنز هستند که فرمپذیری و قابلیت تحمل این ورق را در دماهای بالا، افزایش دادهاند. همچنين وجود عناصر ديگري مانند کروم، مولیبدن و درصدهای کمی از عناصر فسفر و گوگرد در این آلیاژ، باعث شده تا اين ورق در برابر سايش، خوردگي و ضربه مقاوم باشد.
به همين علت این ورق آلياژي در صنایع نفت و گاز کاربرد فراوان دارد. باید اضافه کرد که ورق MO40 به علت وجود کروم در ترکیبات آن، فولاد ضد زنگ محسوب میشود. به همین دلیل در ساخت ظروف و قاشق و چنگال، پیچ و مهره، تجهیزات درون چاهی صنایع نفت و گاز، ساخت دستگاههای صنعتی مانند دستگاه فرزکاری، مورد استفاده قرار میگیرد.
این ورقها به عنوان ورقهای مادر مشهورند و با این که بسیار مقاوم و مستحکم هستند، انعطافپذیر هم میباشند؛ مهمترین کاربرد ورق سیاه ST37 در صنایع زیر میباشد:
- تولید پروفیل
- ساختمانسازی
- کشتیسازی
- پلسازی
- بدنه خودروها
- لوازم خانگی
- تولید ماشینهای سنگین
البته ورق ST37 چون صلبیت و سفتی بیشتری دارد و انعطافپذیری آن کم است، اکثراً در ساخت و ساز و ساختمانسازی مورد استفاده قرار میگیرد. ورقهای ST52 که ورق سیاه نیز نامیده میشوند، بیشتر در صنعت کاربرد دارند چرا که این ورقها برای جوشکاری مناسبتر هستند. در مواردی، از ورق ST52 به جای ورق ST37 هم استفاده میشود که باعث کاهش وزن فولاد مصرفی شدهاست.
ورق ST52 نوعی ورق آلیاژی کمکربن است. عناصر سیلیسیوم و منگنز به کار رفته در ترکیبات این آلیاژ، باعث ایجاد استحکام و شکلپذیری بالای آن شدهاست. این ورق در پلسازی، ساخت ریل، بدنه ماشینهای سنگین مانند جرثقیل و دیوارهی محفظههای قطعات صنعتی به کار میرود. ورق ST52، از جوشکاری عالی برخوردار است، این ویژگی مهم آن باعث شده تا در اتصالات توسط جوشکاری کاربرد فراوان داشته باشد.
با مراجعه به سایت آهن اسپات میتوانید انواع ورق آهنی و تولیدات مختلف هر کارخانه را مشاهده نمایید.
به این ترتیب که میتوانید از اندازه و مشخصات ورق سیاه، ورق گالوانیزه، ورق روغنی، ابعاد ورق رنگی و آجدار، ابعاد ورق اسیدشویی و همچنین از قیمت بهروز آنها اطلاع حاصل کرده و با هم مقایسه نمایید. همچنین میتوانید مناسبترین گزینه را انتخاب و به صورت آنلاین نیز سفارش داده و خریداری نمایید.
عوامل موثر بر قیمت ورق آهنی
قیمت ورق آهنی تحت تأثیر عوامل زیادی قرار میگیرد و همواره ثابت نیست. در زیر به مواردی که میتوانند در نوسانات قیمت ورق آهنی موثر باشند اشاره میکنیم:
- تاثیر قیمت سوخت و نوسانات قیمت نفت روی ورق آهنی
- سیاستهای داخلی و خارجی دولتها
- تغییرات نرخ ارز و دلار
- تاثیر تورم داخلی و خارجی روی قیمت ورق
- تغییرات قیمت مواد اولیه آهن و عناصر آلیاژی و تاثیر آنها بر قیمت روز این محصول
- هزینههای حمل و نقل و باربری
- تاثیر کمبود آب در مراحل تولید ورق آهن
- میزان عرضه و تقاضای ورق آهنی در بازار
- نوسانات بورس کالا
- وضعیت ساخت و ساز و صنعت
- فصل و وضعیت آب و هوا
خرید از بهترین تولیدکنندگان میلگرد در آهن اسپات
تعدد عوامل تأثیرگذار، نه تنها بر قیمت ورق آهنی اثر دارد بلکه قیمت کلیه محصولات فولادی را حتی به طور روزانه را نیز تحت الشعاع قرار میدهد. تأثیر نوسانات عوامل مختلف بر قیمتها به قدری است که باید برای اطلاع دقیق از قیمت انواع ورق آهنی، به طور مرتب قیمت روز این محصولات را پیگیری نمود و از قیمت لحظهای آنها اطلاع حاصل کرد.
علاوه بر تنوع زیاد ورقهای آهنی و سایر موارد یاد شده، نحوه تولید ورق نیز در قیمت نهایی آن تأثیر دارد. به طوریکه ورقهایی که سطح آنها در فرآیند نهایی تولید، نیاز به پرداخت دارند مانند انواع ورق گالوانیزه همواره قیمت بالاتری نسبت به ورقهای معمولی دارند. ورق معمولی مانند ورق سیاه است که سطح آن پرداخت نمیشود،
در آهن اسپات این امکان برای کاربران فراهم شدهاست تا در کوتاهترین زمان، بتوانند جدیدترین قیمتهای ورق آهنی را استعلام کرده و از برترین کارخانجات معتبر کشور، خرید داشته باشند.
البته خریداران هم برای خرید انواع ورق آهنی باید تحقیقات لازم را در مورد کارخانههای ارائه دهنده ورقهای فولادی انجام دهند تا از نحوهی فروش آنها اطلاع یابند. در برخی از کارخانهها امکان خرید مستقیم در مقیاس بالا و به صورت عمده فراهم شدهاست. برخی از کارخانههای تولیدکننده محصولات ورق تولیدی خود را در دو نوع درجه ۱ و درجه ۲ عرضه میکنند که این نکته راهم باید مد نظر داشت. البته مشتریان با تحقیق و اطمینان از اعتبار شرکتهای بازرگانی و بورس و فروشندگان مقاطع فولادی نیز میتوانند اقدام به خرید نمایند.
راه دیگر، خرید آنلاین از طریق سفارش اینترنتی میباشد که وبسایت آهن اسپات این فرصت را برای خریداران آهن آلات و انواع ورق فلزی به صورت تلفنی و آنلاین فرآهم نموده است. به طور کلی آهن اسپات برای تسهیل معاملات و مبادلات آهن ایران و به عنوان مرجعی معتبر برای اطلاعرسانی در این صنعت راهاندازی شدهاست.
همچنین وبسایت آهن اسپات اقدام به اطلاع رسانی قیمتهای روز مقاطع فولادی از جمله انواع ورق آهنی از برترین و معتبرترین کارخانجات تولیدی نمودهاست. برای مشاهده قیمتها و خرید ورق آهنی و محصولات فولادی میتوانید به وبسایت آهن اسپات به آدرس ahanspot.com مراجعه نمایید.