روش‌های مختلفی برای اتصال بخش‌های مختلف یک سازه به یکدیگر یا استحکام بخشی آن وجود دارد. معروفترین روش استفاده از بتن مسلح است، اما این روش با تمام مزایایی که دارد نمی‌تواند تمام نیاز‌های مهندسین را برای داشتن سازه‌ای محکم و مقاوم رفع کند. به همین علت روش‌های دیگری من جمله کاشت بولت یا کاشت میلگرد پیشنهاد می‌شود.

این دو روش تفاوت‌هایی باهم دارند، اما با وجود این تفاوت‌ها هم کاشت میلگرد و هم کاشت بولت هر دو راهکاری امن و تایید شده برای تقویت سازه به شمار می‌روند. در ادامه این مقاله از وبلاگ آهن اسپات با هریک از این دو روش برای تقویت بتن و نحوه اجرای آنها آشنا می‌شوید.

کاشت میلگرد در بتن 

گاهی برای ایجاد تغییراتی در ساختمان مانند اصلاح، اتصال دو بخش به یکدیگر و… از روشی به نام کاشت میلگرد در بتن استفاده می‌شود. البته این عملیات را با هدف استحکام بخشی به سازه در بخش فونداسیون و ستون می‌توان انجام داد.
پس از انجام محاسبات دقیق تعداد و قطر حفرات و تعداد و قطر میلگردهای مورد نیاز برای کاشت در بتن تعیین می‌شود. شما می‎توانید با مراجعه به سایت آهن اسپات قیمت به‌روز آهن آلات مختلف از جمله میلگرد را مشاهده کنید.

چرا کاشت میلگرد در بتن؟!

شاید سوالی برای شما به وجود آید که چرا نیاز به کاشت میلگرد وجود دارد. پاسخ ساده است. مهندسین پس از بررسی مشکلات ساخت و ساز موجه شدند که به راهی نیاز دارند که بتوان به‌ صورت موضعی تغییراتی روی سازه اعمال کرد.
کاشت میلگرد عملیات عمرانی پیچیده‌ای است که با اهداف مختلفی صورت می‌پذیرد. به طور خلاصه می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • اعمال تغییرات ابعادی دیواره‌های فونداسیون
  • امکان تبدیل فونداسیون‌های منفرد به نواری و نواری به گسترده
  • ایجاد تغییر در نقشه دیوارهای ساختمان
  • تثبیت تاسیسات مکانیکی در مجتمع‌های بزرگ و تجاری
  • توسعه تیرهای کنسولی
  • اتصال بخش جدید به ستون
  • طراحی راه پله شمشیری
  • امکان ساخت جان‌پناه یکپارچه
  • تقویت صفحه ستون‌ها
  • امکان احداث دستک‌ها با کاشت میلگرد
  • امتداد یک ستون در سازه
  • ایجاد ارتباط میان فونداسیون دو سازه به یکدیگر
  • اتصال تیر بتنی به ستون
  • امکان ساخت طره‌های بتنی جدید در ساختمان
  • امکان ایجاد تغییر در نقشه ساختمان پس از اتمام ساخت
  • رادیه کردن فونداسیون ساخته شده

نحوه اجرای کاشت میلگرد در بتن

مراحل کاشت میلگرد به ترتیب عبارت‌اند از:

  1. سوراخ‌کاری بتن با دستگاه
  2. تخلیه اضافات ماده بتنی از داخل حفرات
  3. تمیز کاری داخل سوراخ با دمیدن هوا
  4. تمیز کردن دیواره داخلی حفرات
  5. تمیز کاری مجدد با تکرار مراحل پیشین
  6. پاکسازی نهایی
  7. میلگردها را همراه با تزریق چسب در جای خود قرار می‌گیرند.
  8. توقف عملیات و صبر کردن تا خشک شدن کامل چسب

ابزارهای لازم برای کاشت میلگرد در بتن شامل میلگرد با قطر تعیین شده، دستگاه‌های سوراخ کاری بتن مانند دریل و مغزه‌گیر  (coring) و چسب کاشت میلگرد می‌باشد.
استفاده از هر یک از این ابزارها در عملیات کاشت میلگرد در بتن نیازمند انجام محاسبات دقیق است. همچنین سازمان‌های استاندارد هم آیین نامه‌های رسمی برای حفظ امنیت و کیفیت سازه تعریف کردند که در طی کاشت باید به آن‌ها توجه داشت.

کاشت بولت در بتن 

اگر  چه بتن توان تحمل تنش‌‍‌های فشاری بالایی را دارد، اما در مقابل تنش‌های کششی و یا تنش‌هایی که بر اثر زلزله به آن وارد می‌شود مقاومت کمی نشان می‌دهد. برای رفع این مشکل روش کاشت بولت پیشنهاد شد تا با اجرای آن در داخل بتن استحکام آن افزایش یابد.

بولت ساختمانی از جمله تجهیزاتی است که برای اتصال فونداسیون به زیر ستون‌ها به کار گرفته می‌شود. آلیاژی که برای ساخت بولت استفاده می‌شود شبیه به همان آلیاژی است که برای ساخت میلگردها می‌باشد. بولت هم یک سازه فلزی شبیه به پیچ و مهره است.

بولت استاندارد باید در برابر تنش‌های کششی مقاومت بالایی نشان دهد و دچار بریدگی نشود. به همین خاطر باید آزمون‌های مکانیکی مانند تست کشش را پاس کند. به تناسب نوع پروژه و دلیل استفاده از کاشت بولت، چندین نوع بولت طراحی و ساخته شده است.

در این میان انکر بولت برای کاشت در بتن بیشتر استفاده می‌شود. نام دیگر این پیچ رول بولت است. از انکر بولت برای تثبیت و نصب ابزارهای صنعتی به داخل فونداسيون و نصب صفحات فلزی به سطوحی چون بتن و آجر استفاده می‌شود.

مزایای کاشت بولت در بتن

کاشت بولت و میلگرد در بتن سبب انقلابی در صنعت ساخت و ساز شد. چرا که دیگر برای اصلاح سازه‌های بتنی و یا استحکام بخشی به سازه نیاز به هزینه‌های زیاد و یا تخریب بخشی از آن نخواهد بود.
زمانی که نیاز باشد تغییراتی در مشخصات ابعادی سازه اعمال کرد و یا ایرادهای اجرای نقشه را جبران کرد، به راحتی می‌توان از روش کاشت بولت استفاده کرد. کاشت بولت روشی مهندسی شده است که در عین حال اقتصادی هم هست و به صورت موضعی هم می‌توان آن را اجرا کرد. به طور کلی برخی از مزیت‌های این روش شامل موارد زیر می‌شود:

  • تغییر در شرایط بهره برداری ساختمان
  • ایجاد تغییراتی در نقشه پس از پی ریزی
  • مقاوم سازی بنا
  • نصب تجهیزات جابه‌جایی انواع کانتینر در بنادر
  • ثابت سازی پایه ستون به فونداسیون
  • افزایش توان تحمل وزن سازه
  • تصحیح و مقاوم سازی ساختمان‌های قدیمی
  • افزایش مقاومت به لرزش و ضربه‌های ناگهانی مانند زلزله
  • امکان نصب تجهیزات مرتبط به ساختمان

نحوه اجرای کاشت بولت در بتن

مراحل اجرای این عملیات مشابه کاشت میلگرد در بتن است. برای کاشت بولت به ترتیب زیر باید عمل کرد:

  1. حفر سوراخ در بتن به کمک دستگاه
  2. تمیز کاری داخل سوراخ و برداشتن اضافات بتن
  3. دمیدن هوا به داخل سوراخ‌ها
  4. تزریق چسب
  5. قرار دادن بولت در محل مناسب
  6. توقف عملیات تا خشک شدن چسب‌ها

از هر دو دستگاه دریل و مغزه‌گیر می‎‌توان برای حفر سوراخ بر روی بتن استفاده کرد. همچنین پیش از اجرای این عملیات باید محاسبات دقیقی برای تعیین عمق و تعداد حفرات انجام گیرد.

تفاوت کاشت بولت و میلگرد در بتن

کاشت میلگرد به نسبت کاشت بولت روش قدیمی‌تری است و افراد بیشتری آن را می‌شناسند. در نگاه اول هر دو روش بسیار شبیه هستند و تنها المان فلزی که عامل استحکام بخش به زمینه بتنی است تفاوت پیدا کرده است. حتی تفاوت چندانی بین آلیاژ فولادی که برای ساخت میلگرد و بولت مورد استفاده قرار می‌گیرد هم دیده نمی‌شود. به همین خاطر پرسشی شکل می‌گیرد که با تمام این تشابهات، تفاوت کاشت بولت و میلگرد چیست؟

کاشت میلگرد برای سال‌ها بهترین روش بود. اما مشکلاتی نظیر انعطاف پذیری پایین، افزایش وزن سازه، حمل و نقل سخت و نگهداری آن، سختی بررسی و تست کاشت میلگرد، نیاز به تخصص و مهارت تجربی بالا را دارد.
در کنار این موارد باید احتمال خوردگی بالا صفحه و میلگرد در تماس به‌ صورت گالوانیک را هم در نظر داشت. همه این معایب باعث شد که مهندسان به دنبال راهکار دیگری باشند.

برای کاهش مشکلات روشی به نام کاشت بولت مطرح شد. تفاوت کاشت بولت و میلگرد را در مسائل اقتصادی، حمل و نقل آسان‌تر، دسترسی بهتر به سطوح و امکان جوش پذیری و اتصالات راحت‌تر باید دانست. یکی از تفاوت کاشت بولت و میلگرد که برای مهندسین بسیار اهمیت دارد، کاهش وزن سازه است. کاشت بولت و میلگرد اگر چه با اهداف یکسانی انجام می‌شود ولی استفاده از بولت بار وزنی کمتری به سازه تحمیل می‌کند.

کاشت بولت و میلگرد هر دو اهداف مهمی را دنبال می‌کنند. از کاشت میلگرد برای استحکام بخشی، تصحیح نقشه، اتصال دو بخش سازه مانند ستون‌ها و دیوارها می‌توان استفاده کرد. اگر چه این‌ها هم جز وظایف کاشت بولت هست ولی در این میان تفاوتی وجود دارد که استفاده از بولت در بتن را خاص می‌کند. با کاشت بولت راحت‌تر و محکم‌تر از هر روشی می‌توان صفحه فلزی را به بخشی از سازه متصل کرد.

همچنین آیین نامه‌های اجرایی سازمان استاندارد و نظام مهندسی برای اجرای کاشت بولت و میلگرد به صورت جداگانه تعریف و تنظیم شده است. به طور مثال نمی‌توان فاصله بین حفره‌های کاشت بولت و میلگرد را یکسان در نظر گرفت. نوع تاثیر گذاری بولت و خنثی سازی تنش‌های کششی توسط آن با میلگرد متفاوت است. پس تعداد و محل استفاده از آن نیز از دلایل تفاوت کاشت بولت و میلگرد خواهد بود.

استعلام قیمت و خرید میلگرد و بولت از آهن اسپات

روش‌های استحکام بخشی با توجه به شرایط سازه و نوع مصالح در دسترس متفاوت خواهد. کاشت بولت و میلگرد دو روش با ظاهری شبیه به هم هستند که برای این منظور می‌توان استفاده کرد. اما تفاوت میان این دو سبب ایجاد محدودیت‌ها و ویژگی‌هایی شده که مهندسین گاهی یکی را بر دیگری ترجیح دهند.
به طور کلی مهمترین تفاوت کاشت بولت و میلگرد در وزن کمتر سازه با کاشت بولت و مقرون به صرفه بودن آن است. برای اطلاعات بیشتر درباره قیمت کاشت میلگرد و بولت در بتن و فونداسیون، اینجا کلیک کنید.

همچنین می‌توانید با مراجعه به وب‌سایت آهن اسپات از آخرین اطلاعات مربوط به بازار آهن و قیمت محصولات آن مانند قیمت میلگرد ساده، قیمت میلگرد آجدار و قیمت انواع میلگرد در سایزهای مختلف مطلع شوید و بدون واسطه اقدام به خرید میلگرد و سایر محصولات همچون تیرآهن، لوله، نبشی و… نمایید. برای ثبت سفارشات آنلاین خود کافیست با تیم پشتیبانی آهن اسپات تماس بگیرید.