یکی از مهمترین محصولات فولادی در صنعت، ساخت و ساز و سایر صنایع تولیدی “ورق برش خورده” است. ورقهای مختلفی در بازار پیدا میشوند که هر کدام خواص خاص خود را دارند. برخی از آنها ضد زنگ هستند و در مناطق مستعد بارش بسیار دیده میشوند.
برخی از این محصولات نیز صرفا جنبه زیبایی داشته و به عنوان پوشش سقف کارایی دارند. دسته دیگر ورق برش خورده در صنعت و دستهای نیز به عنوان ماده اولیه در ساخت لوله و پروفیل مورد استفاده قرار میگیرند.
در ادامه این مقاله از وبلاگ آهن اسپات با ما همراه باشید تا با انواع ورق برشی و نحوه تولید آن آشنا شوید.
ورق برش خورده چیست؟
ورق برشی یکی از انواع ورقهای فولادی عرضه شده به بازار است که هم کاربرد صنعتی دارد و هم کاربرد ساختمانی، اما در شیوه ساخت ورق صنعتی و ساختمانی تفاوتهایی وجود دارد. صنایع مختلف بسته به نیاز خود، از انواع ورق آهن در محصولات و تولیداتشان استفاده میکنند. در صنایع بزرگ که مصرف این محصول فولادی بالا است، معمولا صاحبان صنایع با دریافت کد بورسی، اقدام به خرید و تهیه مایحتاج خود بصورت مستقیم از بورس کالا میکنند، اما برخلاف صنایع بزرگ، در صنایع کوچک و متوسط، معمولا صنعتگران ورق مورد نیاز خود را از بازار آهن خریداری میکنند.
انواع ورق برشی
- ورق کونیک
- کله گاوی ( زیر سری)
- استیفنر
- صفحه ستون
- تیر ورق
- لچکی
- ورق جان
- ورق پیوستگی (ورق مضاعف جان)
- ورق روسری
روشهای تولید ورق
در تولید این دسته از محصولات از دو شیوه زیر کمک گرفته میشود:
- تکنیک تولیدی نورد سرد
- تکنیک تولید نورد گرم
محصولات حاصل از روش تولید نورد گرم به دلیل ظاهری که دارند با نام ورق سیاه نیز شناخته میشوند. این پارامتر یکی از مولفههای بسیار ساده و سریع تشخیص شیوه تولید محصول محسوب میشود. در عین حال ورق تولید شده با استفاده از تکنیک نورد سرد به دلیل ماهیت شفاف و براق خروجی، ورق روغنی نامیده میشود.
ماده اولیه تولید ورق برش خورده
ورق برشی به صورت نورد گرم با ماده اولیه تختال به مرحله تولید میرسد. فرآیند تولید آن به این صورت که تختال فولادی تحت حرارت بالایی در حدود 1280 درجه نورد میشود. حرارت وارده موجب میگردد از ضخامت ماده کاسته و بر عرض آن افزوده شود.
محصول تولیدی تا رسیدن به ضخامتهای 1.6 الی 1.8 در پروسه عملیاتی قرار دارد. حرارت وارده بسیار بالا و شیوه تولیدی در نهایت منجر به مات شدن سطح ورقهای تولیدی میگردد. در مرحله پایانی محصولات به صورت کلافهایی فولادی بسته بندی میشوند. این دسته از ورقها تجهیزات برشی را تغذیه نموده و به ابعاد دلخواه بریده میشوند. به همین خاطر به آنها ورق برش خورده یا “ورق برشی” گفته میشود.
کاربرد انواع ورق برش خورده
ماهیت تولیدی محصول، میزان مقاومت و استحکام آن سبب گردیده است تا در میان محصولات فولادی جایگاه ویژهای به دست آورد. از جمله کاربردهای آن میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- صنعت
- ساخت و ساز
- ساخت مخزنهای بزرگ و تانکر
- خودروسازی
- کشتی سازی
- لوازم خانگی
- و…
اصوال ورقهای سیاه مدلهای 37 ST و ورق سیاه 52 ST به دلیل ویژگیهای خاص آنها همچون مقاومت بالا، کیفیت مطلوب و وزن سبک به عنوان یک ماده اولیه در نظر گرفته شده و به واسطه دستگاههای برش مخصوصی چون گیوتین یا پلاسما در اندازههای دلخواه بنابر سفارش خریدار یا تنظیمات لحاظ شده تولید کننده برش داده میشوند. این محصول برش خورده “ورق برش خورده” نام دارد که جایگاه اصلی آن در ساخت و ساز است. از جمله کاربردهای آن باید به موارد زیر اشاره کرد:
- ساخت و ساز
- صنعت
- اتصالاتی نظیر قطعات مورد نیاز برای متصل کردن تیرآهنها، میلگرد و سایر مقاطع فولادی
- پل سازی
- تیرچه
- لچکی
تجهیزات مورد استفاده برای برش ورق
تجهیزات زیر از جمله دستگاههایی که در پروسه تولید ورق برش خورده مورد استفاده قرار میگیرند:
- دستگاه برش گیوتین
- هوا برش
- برش پلاسما
- دستگاههای CNC
برای برشهای مخصوص عمرانی غالبا از دستگاههای گیوتین کمک گرفته میشود زیرا میزان خطای آنها پایین بوده و دقت برش خوبی دارند. اغلب ورقهای نازک با ظرافت خوبی توسط این دستگاه برش داده میشوند.
ابعاد استاندارد ورق برش خورده
ورقهایی که به صورت رولی به عنوان محصول اولیه، دستگاههای برش را تغذیه میکنند باعث میشوند محدودیتهای طولی برداشته شده و برشکار بتواند ورق را در اندازه دلخواه خود برش زده و از آن استفاده کند.
اصولا ورقهای کلاف پیچ شده در چهار اندازه زیر در بازار به راحتی در دسترس هستند:
- ورقهای 100 سانتی متری
- ورقهای 152 سانتی متری
- ورقهای 150 و 200 سانتی متری
فرمول محاسبه وزن ورق فولادی
جدول وزنی ورقهای فولادی منبع مناسبی به منظور دسترسی آسان و سریع به وزن ورق آهنی و ورق فولادی در انواع ضخامت و ابعاد است. جدول وزنی ورق شامل وزن ورق سیاه، وزن ورق گالوانیزه و سایر ورقهای فولادی بوده که در کارخانجات داخلی نیز تولید و عرضه میشوند.
اگر چه استفاده از جدول وزنی ورق سیاه و سایر ورقهای فولادی راهی سادهتر جهت تعیین وزن ورق فولادی است اما چنان چه دسترسی به جدول وزنی ورق سیاه امکان پذیر نباشد میتوان از طریق فرمول محاسبه وزن ورق سیاه به سادگی وزن ورقهای فولادی در تمام ابعاد را به دست آورد. در این رابطه، وزن مخصوص ورق آهنی یا همان چگالی ورق فولادی تقریبا برابر با 87/7 گرم بر سانتی متر مکعب در نظر گرفته میشود.
ضخامت ورق (mm)× عرض ورق (m)× طول ورق (m)× 85/7 = وزن ورق فولادی(Kg)
حال اگر ورق سیاه به حالت رول شده باشد، وزن آن به صورت “وزن بر واحد طول” بیان میشود. به این منظور تنها کافی است تا ضخامت و عرض ورق را در چگالی آن ضرب کنید. وزن سایر انواع ورقهای فولادی نظیر ورق روغنی، ورق گالوانیزه و… نیز به دلیل برابر بودن وزن مخصوص آهن برای ورقهای سرد و گرم هم از طریق این فرمول به دست میآید.
اگرچه وزن ورق فولادی محاسبه شده از طریق فرمول و محاسبه آنلاین تا حد بالایی قابل قبول و معتبر است، اما به دلیل تفاوت جزئی در میزان چگالی ورقها، وزن دقیق ورق سیاه هنگام بارگیری و به وسیله باسکول مشخص خواهد شد.
استعلام قیمت و خرید ورق برشی از آهن اسپات
با توجه به قیمت محصول اولیه و دستگاه مورد استفاده جهت برش، ورق تولید شده نیز قیمت متفاوتی خواهد داشت. اصولا قیمت ورق برش خورده که با تجهیزات CNC تولید شده است، بالاتر از روشهای پلاسمایی است. متقاضی استفاده از ورق روغنی همواره باید به این نکته دقت داشته باشد که در انتخاب محصول مذکور عوامل متعددی را در نظر گیرد.
در برخی موارد انتخاب میان ورق برش خورده و ورق اولیه برش نخورده با پیچیدگی همراه است، اما توصیه میشود همواره نیازسنجیهای لازم به عمل آمده و پس از آن انتخاب صورت گیرد. عدهای نیز معتقدند با تهیه ورق برش خورده هزینههای بعدی برشکاری از مرحله عملیاتی حذف میگردد.
ورق برش خورده یکی از محصولات پرکاربرد در صنایع است که قیمت آن با نوسانات ارزی ارتباطی مستقیم دارد. به همین جهت آهن اسپات در راستای تسهیل خرید و فروش و مبادلات در عرصه آهن اقدام به استعلام قیمتهای روز فولاد از کارخانجات تولیدی معتبر در این زمینه کرده است. برای مشاهده فهرست قیمتها به آدرس www.ahanspot.com مراجعه نمایید.
سلام وقت بخیر
خواستم تشکر ویژه بکنم بابت سایت خوبتون
https://civil2.ir
سلام و خسته نباشید .
سپاس فروان از این مقاله ی آموزنده ی شما
موفق و پیروز باشید .
سلام و درود . سپاس از مطلب آموزنده ی شما
آیا ورقهای ذوزنقه ایی سقف از زیر نیاز به مقاوم سازی در برابر آتش دارند؟
سلام. برای محاسبه وزن ورق، چگالی رو چند بگیریم؟
برای محاسبه وزن انواع ورق، وزن مخصوص ورق آهنی یا همان چگالی ورق فولادی تقریبا برابر با 87/7 گرم بر سانتی متر مکعب در نظر گرفته میشود.