یکی از مهم‌ترین محصولات فولادی در صنعت و ساخت و ساز، “ورق سیاه برشی” نام دارد. ورق‌های متعددی در بازار یافت می‌شوند که هر کدام خواص خاص خود را دارند. برخی از آن‌ها ضد زنگ هستند و در مناطق مستعد بارش از آن‌ها استفاده زیادی می‌کنند.
برخی از ورق‌های سیاه نیز جنبه زیبایی داشته و به عنوان پوشش سقف کارایی دارند. دسته‌ای دیگر در صنعت و دسته‌ای به عنوان ماده اولیه در ساخت لوله و پروفیل مورد استفاده قرار می‌گیرند. در تولید این دسته از محصولات از دو شیوه زیر کمک گرفته می‌شود:

1- تکنیک تولید نورد گرم
2- شیوه تولیدی نورد سرد

محصولات حاصل از روش تولید نورد گرم به دلیل ظاهری که دارند با نام ورق سیاه برشی نیز شناخته می شوند و یکی از مولفه‌های بسیار سریع و ساده جهت تشخیص شیوه تولید محصولات مذکور، ظاهر آن ها است. محصول تولیدی با استفاده از تکنیک نورد سرد به دلیل ماهیت شفاف و براق خروجی، “ورق روغنی” نامیده می‌شود.

انواع ورق سیاه برشی

_ انواع ورق سیاه برشی فولادی بر اساس ظاهر

ورق سیاه فولادی بر اساس شکل به دو دسته تقسیم بندی می شود:

1-ورق سیاه رول کویل یا کلاف

2- ورق سیاه فابریک یا شیت

_ انواع ورق سیاه برشی بر اساس کاربرد

بر حسب مکانی که از ورق ها استفاده می شوند نیز می توان آن ها دسته بندی کرد. ورق‌های سیاه دو کاربرد عمده دارند:

1- ورق سیاه صنعتی

2- ورق سیاه معمولی

کاربرد ورق سیاه برشی 

مقاطع فولادی از جمله ورق سیاه در فضاها و کارهای مختلفی مورد استفاده قرار می گیرند. رایج ترین کاربردهای آن در زیر ارائه شده است:

1- ساخت پل

2- ساخت استادیوم های ورزشی

3- ساخت مخازن تحت فشار

4- ساخت تجهیزات دریایی

5- کاربرد نظامی

6- صنعت کشاورزی

7- ساخت تجهیزات دریایی

صنعت ساخت‌وساز با توجه به قیمت آهن به انواع مختلف مقاطع فولادی در سایزها و اشکال مختلف نیاز دارد. ورق‌های سیاه در ساخت انواع سازه از جمله استادیوم‌ های ورزشی، فرودگاه‌ ها، ساختمان ها، انبارها، ایستگاه‌ های راه ‌آهن و ایستگاه‌‌های وسایل نقلیه در سطح شهر کاربرد گسترده ای دارند. ورق سیاه برشی نیز مانند هر محصول دیگری دارای معایب و مزایایی است که در ادامه به آن‌ها می‌پردازیم:

مزایای ورق سیاه

مهمترین مزایای این نوع ورق عبارتند از:

1- قابلیت ماشین کاری

2- مقاومت کششی بالا

3- استحکام بالا

4- ارتجاع پذیری خوب

معایب ورق سیاه

یکی از مهم‌ترین معایب ورق سیاه احتمال زیاد زنگ‌زدگی آن است که بسته به شرایط محیط خارجی، با سرعت ‌های مختلفی صورت می گیرد. با توجه به قیمت ورق سیاه باید تا حد امکان از این اتفاق جلوگیری کرد. برای جلوگیری از خوردگی آن باید سطح ورق سیاه برشی را با مواد دیگر پوشاند.

شیوه تولید ماده اولیه ورق سیاه برشی

ورق سیاه برشی به صورت نورد گرم با ماده اولیه تختال به مرحله تولید می رسد. فرآیند مذکور به این صورت است که تختال فولادی تحت حرارت بالا حدود 1280درجه نورد می شود. حرارت وارده موجب می‌گردد تا از ضخامت ماده کم شده و بر عرض آن افزوده شود. اصولا محصول تولیدی تا رسیدن به ضخامت‌های 6/1 الی 8/1 در پروسه عملیاتی قرار دارد.

حرارت وارده بسیار بالا و شیوه تولیدی در نهایت منجر به مات شدن سطح ورق های تولیدی می‌گردد که در فاز پایانی به صورت کلاف‌هایی فولادی بسته بندی می‌شوند. این دسته از ورق‌ها تجهیزات برشی را تغذیه نموده و در ابعاد دلخواه بریده می‌شوند. به همین خاطر به آن‌ها “ورق سیاه برشی” گفته می‌شود.

مراحل تولید ورق سیاه

1- برای تولید ورق سیاه برشی ابتدا پودر سنگ آهن از معادن سنگ آهن تهیه می شود و سپس پودر سنگ آهن در کارخانه تبدیل به گندله می شود.

2- تولید گندله
به وسیله فرآوری سنگ ‌آهن و تبدیل آن به آهن اسفنجی انجام می شود. سنگ ‌آهن به همراه ناخالصی ‌های خود به گلوله‌‌ هایی به نام گندله تبدیل شده و پس از آن پخته می‌شود. گندله طی فرآیند احیای مستقیم در واکنش با کربن، آهن خالص تولید می کند و چون اکسیژن خود را از دست داده است، حالت اسفنجی به خود گرفته و به آن آهن ‌اسفنجی نیز گفته می شود و در مراحل بعد مورد استفاده قرار خاهد گرفت.

گندله در واقع گوی هایی متخلخل است که حدود یک تا ۱.۵سانت قطر داشته و یکنواخت می باشند. گندله ها در ابتدا خام بوده و استحکام کمی دارند. سپس خشک و پخته می شوند تا سخت گردند. مرحله گندله خام تا پخته شدن همان تبدیل مگنتیت به هماتیت است.

3- تولید فولاد مذاب
آهن‌اسفنجی در این مرحله درون کوره قوس الکتریکی قرار می‌گیرد تا به فولاد مذاب تبدیل شود. گرید ورق آهنی با توجه به ترکیب عناصر شیمیایی که در این مرحله بعد از سرباره ‌گیری اضافه می‌شود، تعیین می‌گردد و برای داشتن ترکیب یکنواخت به آن گاز دمیده می‌شود.

4- تولید تختال
در این مرحله فولاد مذاب بعد از تصفیه به وسیله پاتیل درون ماشین ریخته‌گری سرازیر می‌شود و این ماشین قالبی دارد که به شکل نوار مستطیلی است و مذاب با قرار گرفتن درون این قالب به شکل آن درآمده و به وسیله جریان آب خنک می‌شود.

در این مرحله نوارهای مستطیلی با ضخامت ۲۰ سانتی‌ متر خارج می‌ شود که همان تختال‌ های مورد نظر است. (تختال تولید شده خنک می شود و نورد می گردد که به صورت ورق فلزی شیت و یا به صورت کلاف رول در می آید). در حین فرآیند تولید، با اضافه نمودن عناصر شیمیایی مختلف و شرایط خاص، انواع مختلفی از ورق سیاه دست می آید که خواص مختلفی به آن می دهند.

 محصولات پایه ورق برشی 

به خاطر ویژگی های خاص ورق ST37 نظیر مقاومت بالا، کیفیت مطلوب و وزن سبک به عنوان یک ماده اولیه در نظر گرفته شده و از آن استفاده می شود. این ورق ها را به واسطه دستگاه های برش مخصوصی چون گیوتین یا پلاسما می توان در اندازه های دلخواه و مطابق با سفارش خریدار یا سیاست تولید کننده برش داد.

این محصول برش خورده “ورق برشی” نامیده می شود. جایگاه اصلی ورق سیاه برشی درساخت ساز می باشد. از جمله کاربردهای آن باید به اتصالاتی همچون متصل نمودن تیر آهن ها– پل سازی- صنعت و مواردی از این دست اشاره کرد.

 ابعاد استاندارد ورق برشی

ورق هایی که به صورت رولی به عنوان محصول اولیه، دستگاه های برش را تغذیه می کنند سبب می شوند محدودیت های طولی برداشته شده و برشکار قادر باشد ورق را در اندازه دلخواه خود برش بزندعموما ورق های کلاف پیچ شده در چهار اندازه زیر تولید شده و در دسترس خریداران و صنعت کاران قرار گرفته است:

1- ورق هایی با اندازه 100سانتی متر

2- ورق های 152 سانتی متری

3- ورق های 150و200سانتی

در ادامه انواع ورق سیاه فولادی را بر اساس ظاهر و کاربرد هر یک از آن ها توضیح خواهیم داد.

خرید ورق سیاه برشی و قیمت آن

برای خرید ورق سیاه برشی پس از برآورد محاسبات اولیه باید قیمت درستی استعلام بگیرید. آهن اسپات این کار را برای شما انجام داده است. تیم ما به صورت روزانه قیمت محصولات فولادی را از کارخانه‌های معتبر کشور استعلام می‌گیرد و بر روی سایت آهن اسپات منتشر می‌کند. بنابراین برای استعلام قیمت و خرید آهن و همچنین اطلاع از وضعیت بازارآهن به وبسایت آهن اسپات مراجعه کنید.