مقاومسازی در برابر نیروهای خارجی یکی از مهمترین و اصلیترین مرحلههای ساخت یک ساختمان به شمار میرود. نیروهای خارجی شامل بلایای طبیعی مثل زلزله، طوفان و سایر حوادث طبیعی هستند. برای این کار با در نظر گرفتن نظرات مهندسین مشاور از نبشیکشی ساختمان، کلاف یا قوطی نیز استفاده میکنند.
اگر نبشی کشی ساختمان صورت نگیرد، احتمال تخریب آن محل در زمان کم و یا حتی در اثر به وجود آمدن بلایای طبیعی مانند زلزله، سیل و… بسیار زیاد است. به همین دلیل خسارتهای بسیاری اعم از مالی و جانی رخ خواهد داد که قابل جبران نخواهد بود.
در نتیجه میتوان گفت نبشی کشی ساختمان موضوع بسیار مهمی است که مهندسین مشاور بایستی توجه ویژهای به آن داشته باشند. در ادامه این مقاله از وبلاگ آهن اسپات بیشتر درباره ضوابط نبشی کشی ساختمان و اصول نبشی کشی ساختمان برای شما صحبت خواهیم کرد، پس برای کسب اطلاعات بیشتر در این باره تا پایان این مقاله همراه آهن اسپات باشید.
نبشی کشی ساختمان چیست؟
در ساختوسازهای امروزی، نبشی کشی ساختمان یکی از مراحل مهم و پایه به حساب میآید. به همین دلیل به منظور جلوگیری از ریزش دیوارهای ساخته شده در ساختمانها، تمامی دیوارهای یک ساختمان را نبشی کشی میکنند تا در برابر نیروهای وارد شده و همچنین بارهای موجود مقاومت بیشتری داشته باشند. قابل ذکر است که نبشیهای ساختمانسازی از جنس فولاد هستند و طول آنها چیزی حدود به 6 تا 12 متر است. همچنین میتوان گفت که نبشی 6 متری کاربرد بیشتری نیز دارد.
به نبشی کشی در صنعت ساختمان سازی، شاسی کشی نیز گفته میشود. مهمترین کاربرد این عملیات افزایش مقاومت ساختمان در برابر وزش باد و زلزله و نشست ناشی از تغییرات جوی به شمار میرود.
به صورت کلی میتوان گفت که با استفاده از نبشی کشی، در دیوارها و همچنین بین ستونهای یک ساختمان نوعی سازه فلزی ایجاد مینمایند. در نتیجه تعدادی آجر و یا بلوکهای سیمانی و سفالی در میان اجزای اینگونه سازههای فلزی قرار میگیرد و نبشی کشی یا همان شاسی کشی انجام میپذیرد.
انواع نبشیهای ساختمانی
نبشیهای ساختمانی که استفاده از آنها در ساخت و سازها امری ضروری است، پروفیلهای فلزی هستند که از نظر ظاهری شبیه به حرف انگلیسی L هستند. برای ساخت این پروفیلها معمولا دو سطح مقطع را به صورت عمود بر هم قرار میدهند و به این شکل نبشیها را ایجاد میکنند. با توجه به موارد ذکر شده پروفیل نبشی نیز در انواع مختلفی وجود دارد و سازندگان متناسب با نیاز خود از آنها نیز استفاده میکنند. این نبشیها عبارتند از:
- نبشی پرسی
- نبشی فابریک
- نبشی بال مساوی
- نبشی بال نامساوی
- نبشی لقمه ای
- نبشی اسپیرال
اصول نبشی کشی ساختمان
نبشیهای موجود در بازار نبشی 6 و نبشی 12 متداول و پرمصرف هستند. نبشیهای 6 متری کاربردیتر بوده و در کاربریهای بیشتری از قبیل پروژههای ساختمانی مورد استفاده قرار میگیرد. این نبشیها علاوه بر ویژگیها و کاربردهایی که اشاره شد، در بالا بردن مقاومت دیوارهای آجری و سفالی نیز نقش بسیار مهمی ایفا مینماید.
موارد و نکات مهمی وجود دارد که جز اصول نبشی کشی ساختمان و نبشی کشی نما به شمار میرود و حتما بایستی به آن دقت ویژه شود که در ادامه بیشتر با آنها آشنا خواهید شد.
در دیوارهایی که از آجر ساخته میشوند، به دلیل یکپارچه بودن دیوارها با سایر قسمتهای سازه، قبل از انجام عملیات بتنریزی، صفحات فلزی و یا پلیتها جایگذاری میگردند. پس از آن اتصال آنها به واسطه جوش صورت میپذیرد تا بتوانند به دیوارهای جانبی، ستونها و همچنین سقف اتصال داشته باشند.
اصول و روش دیگری نیز وجود دارد، که از تفنگهای خاص جهت میخکوب و یا تسمه در اتصال نبشی به ستون استفاده مینماند. لازم به ذکر است که همه این جزئیات جهت متصل کردن نبشی به میلگردها و همچنین استفاده در داخل دیوار استفاده میشود. در نتیجه میلگردهای عرضی به میلگرد طولی و همچنین میلگردهای طولی به نبشیهای موجود جوش داده میشوند.
پس از انجام مراحل و اصول بالا بتنریزی و دیوارچینی شروع میشود. با تمام شدن این فرآیند، خطر ریزش دیوار مورد بررسی قرار میگیرد و این موضوع به میزان فشاری که توسط زلزله به ساختمان منتقل میشود نیز بستگی دارد، اما استفاده از این نبشیها قادر خواهد بود، تا حدود زیادی فشار را کنترل نماید.
ضوابط نبشی کشی ساختمان
ضوابط نبشی کشی ساختمان در اجرای ساخت و سازها به شرح زیر است:
1. جلوگیری از نفوذ رطوبت در داخل ساختمان
برای جلوگیری از نفوذ رطوبت در داخل ساختمان بایستی از پروفیلهایی استفاده شود که در مقابل خوردگی و پوسیدگی دارای مقاومت بالایی باشند، تا هنگام به وجود آمدن رطوبت در طول زمان استفاده از پروفیل دچار زنگ زدگی نشوند. قابل ذکر است، در زمان نازککاری بایستی حتما از توریهای مرغی و رابیتس برای اینکه در اثر گذر زمان ترکها بر روی دیوار ایجاد نشود استفاده کرد. همچنین برای اینکه مقاومت این توریها بالاتر رود باید از سیمهای گالوانیزه نیز استفاده کرد.
2. افزایش مقاومت دیوارهای ساختمان
جهت افزایش مقاومت دیوارهای ساختمان در مقابل فشارها و همچنین نیروهای وارده شده و ایجاد هماهنگی میان نبشیها، وال پستها و دیوارهای ساختمان بایستی از وال پست قائم در فاصله یک متر به یک متر استفاده نمود. باید با وال پستها و کمک گرفتن از میلگردهای آجدار شماره 10 نیز شاخههایی به وجود آورد تا بتوان این شاخهها را بعد از اجرای وال پست به نبشی جوش داد.
3. ایجاد هماهنگی بین دیوار، وال پست و نبشیها
برای ایجاد مقاومت بیشتر بین دیوارها و همچنین ساختمانهای موجود در مقابل حوادث طبیعی مانند زلزله، طوفان، سیل و… بایستی این هماهنگی بین دیوار، وال پست و نبشیها وجود داشته باشد. هنگام اجرای وال پست، بایستی دو عدد نبشی متناسب با نوع پروژه به دیوار وصل نمود. این کار معمولا به واسطه جوشکاری و رول بولت صورت میپذیرد.
قابل ذکر است، وال پستهایی که به واسطه نبشی تولید میگردد، بایستی در فاصله یک تا یک و نیم متری از همدیگر قرار داده شوند. همچنین برای اتصال این سازهها بایستی از میلگردهای آجدار شماره 14 نیز استفاده نمود.
قابل ذکر است هنگامی که پروفیلها دو نبشی هستند، به خاطر اینکه تیغهها به صورت منظم در دیوارها قرار بگیرند، دهانههای پروفیل را بایستی 1 سانتیمتر از ضخامت دیوارها نیز بیشتر طراحی کرد. جهت اتصال ستونها به تیرهای ساختمان، اجرای انواع وال پستها در دیوارهای ساختمان، نصب ستونهای موجود در فونداسیونهای ساختمان و همچنین ساختن سقفها از پروفیلها در سایز پنجاه الی صد و پنجاه میلیمتر نیز استفاده میگردد.
همچنین میتوان گفت در همه در و پنجرهها جهت اجرای بازشو بایستی از نبشی کشی نیز استفاده نمود. لبههای قائم و عمود تیغهها نباید رها گردد و بایستی حتما به یک عدد تیغه، ستون سازه و یا دیوار عمود بر آن وصل گردد.
تفاوت نبشی کشی با وال پست
به مصالحی که توسط آن نبشی کشی انجام میشود، وال پست نیز گفته میشود. همچنین این کار را میتوان به روشهای دیگری مانند قوطی، ناودانی و کلاف اجرا نمود، اما باز هم به خاطر استفاده فرآوان جایگذاری وال پستها در سازههای ساختمان توسط نبشیکشی این دو اصطلاح به جای یکدیگر مورد استفاده قرار میگیرد. به صورت کلی می توان گفت که اصلیترین و رایجترین روشهای جایگذاری وال پستها استفاده از نبشی کشی ساختمان است.
4. مشاوره گرفتن از مهندسان سازه
نکته بسیار مهمی که باید به آن دقت کرد این است که در نبشی کشی حتما باید از مهندسین ساخت و ساز کمک گرفت و متناسب با شرایط منطقهای که قرار است ساختمان ساخته شود، طراحی گردد. دقت نمایید برای ایجاد مقاومت بیشتر در ساخت و سازها توصیه میشود در هر ساختمانی عملیات نبشی کشی انجام پذیرد.
عوامل تاثیرگذار بر قیمت نبشی و خرید آن
مواردی مانند طول نبشی، کیفیت و متریال ساخته شده، ضخامت، وزن و همچنین برند تولیدکننده نبشیها تاثیر بهسزایی بر روی قیمت نهایی آنها دارد. نبشیها جز لوازمی هستند که در ساختمانسازی بسیار مورد استفاده قرار میگیرند. نبشیها که جهت نبشی کشی در سازههای ساختمانها مورد استفاده قرار میگیرد، دارای قیمت ثابتی نیستند و به صورت لحظهای در حال تغییر هستند.
به همین دلیل میتوانید با مراجعه به وب سایت آهن اسپات از قیمت لحظه نبشیها آگاهی پیدا کنید و قادر خواهید بود از نظر قیمت نبشیها را با یکدیگر مقایسه نمایید. فراموش نکنید که در زمان خرید نبشی علاوه بر قیمت، به موارد دیگری مانند کیفیت و درجه متریال ساخته شده آن هم توجه لازم را داشته باشید.
نبشی کشی ساختمان در هر سازهای از اهمیت بالایی برخوردار است و تمامی مهندسین ناظر و کارفرمایان ساختمان سازی بایستی به آن توجه ویژه داشته باشند. در اجرای نبشی کشی باید از افراد کاربلد استفاده شود که از ضوابط نبشی کشی ساختمان و ضوابط نبشی کشی نما مطلع باشند و طبق دستورالعملهای موجود، مقاوم سازی سازهها انجام گیرد.
اگر قصد خرید انواع نبشی برای اجرای نبشی کشی را دارید حتما به وبسایت آهن اسپات سری بزنید. هدف اصلی آهن اسپات تسهیل انواع مبادلات و معاملات بازار آهن و فولاد کشور در بستری امن است تا دغدغه خریداران و سرمایهگذاران این بازار به حداقل برساند.
متاسفانه دولت انقدر درباره دلار بازی درآورده که تا میای یه کلمه رو یاد بگیری کلمه بعدی پشت اسم دلار میاد.
الانم که نرخ ارز فرزین