نبشی نوعی پروفیل است که سطح مقطع آن دو ضلع عمود بر هم داشته باشد و مشخصات فیزیکی آن در کتابچه‌ای موسوم به جدول اشتال نبشی آمده است. از این پروفیل در سازه‌های مختلف استفاده می‌شود.

این مقطع یکی از مهمترین مصالح و پروفیل‌های ساختمانی است که به شکل مرکب و منفرد در پروژه‌های عمرانی, ساختمانی و صنعتی استفاده می‌گردد. علاوه بر این می‌توان از پروفیل نبشی به صورت منفرد و یا همچنین در ترکیب با سایر عناصر استفاده کرد.

جدول اشتایل نبشی چیست؟

یکی از مقاطع فولادی پرکاربرد در صنعت آهن و فولاد، نبشی محسوب می‌شود. به طور کلی نبشی‌ها در دو نوع بال مساوی و بال نامساوی طبقه‌بندی می‌شوند. از همین رو باید قبل از خرید برای انتخاب نبشی متناسب با نوع نیاز، جدول وزن نبشی و جدول اشتال نبشی در نظر گرفته شود. ابعاد و وزن این مقاطع متناسب با استانداردهای موجود تعیین می‌گردد.

در جدول اشتال نبشی، ابعاد مقاطع متناسب با استاندارد المانی در نظر گرفته می‌شود. در این جدول جزییات مهم از جمله شعاع خمیدگی در نظر گرفته شده تا طراحی پروفیل به طور دقیق انجام می‌گیرد. همانطور که گفته شد این محصول فولادی شامل دو نوع بال مساوی و نامساوی است و ابعاد قسمت‌های مختلف این محصول در جدول قابل مشاهده است.

جدول وزن نبشی چیست؟

نبشی هم مانند سایر مقاطع دارای اندازه‌های مختلفی است. از همین رو وزن و نوع آن در نحوه حمل و نقل تاثیرگذار است. هرچه وزن نبشی بیشتر باشد، هزینه حمل‌ونقل آن نیز بیشتر خواهد شد. در جداول اشتال نبشی مساحت سطح مقطع به طور مجزا برای سازه‌های مختلف محاسبه می‌گردد. پس از ضرب این عدد در چگالی آهن، وزن هر متر از این مقطع محاسبه خواهد شد.

جدول وزن نبشی زیر مجموعه ای از جدول اشتال نبشی محسوب می شود.در این جدول با ضرب وزن و سایز در یکدیگر طول نوعی از نبشی محاسبه می‌گردد. جدول وزن نبشی به هزینه‌های حمل و نقل و ابعاد سازه‌ای که قرار است حمل شود کمک می‌کند.
از طرفی برای ساختن نبشی‌هایی که در ساختار آن‌ها از فولاد ساده کربنی استفاده می‌شود، چگالی آن برابر با چگالی آهن یعنی ۸.۷ گرم بر سانتی متر مکعب در نظر گرفته شده است. برای محاسبه وزن نبشی از فرمول‌های محاسبه وزن نبشی استفاده می‌کنند که باید اعداد و پارامترهای مورد نظر در فرمول استفاده گردد.

نحوه محاسبه وزن نبشی

وزن محصول بر حسب کیلو گرم بیان می‌شود و برای محاسبه آن می‌توان از فرمول زیر استفاده کرد:

ضخامت نبشی (متر) × طول (متر) × اندازه بال‌ها (متر) × ۷۸۵۰ × ۲ = وزن محصول (کیلوگرم)

طبقه‌بندی جدول اشتال نبشی با توجه به شکل ظاهری

نبشی‌ها را در ابعاد و اندازه‌های متفاوتی می‌سازند و ودر جدول اشتال نبشی دو نوع پروفیل تحت این عنوان دسته‌بندی شده است:

  1. نبشی بال مساوی
  2. بال نامساوی

3. نبشی بال مساوی

نبشی را در نقشه‌های ساختمانی با حرف انگلیسی (L) نشان می‌دهند واگر اندازه بال‌های آن مساوی باشد پس از حرف L سایز بال را درج می‌کنند؛
به عنوان مثال عبارت L200 در واقع نبشی‌های بال مساوی با اندازه بال 200 میلیمتر نشان می‌دهند. تصویر جدول اشتال نبشی بال مساوی را در ادامه مشاهده می کنید.

نبشی بال مساوی

2. نبشی بال نامساوی

در این میان نبشی‌های با بال نامساوی از جمله مقاطعی هستند که در صنایع خاص و ویژه‌ای به کار می‌روند که به هر دلیل، امکان استفاده از نبشی‌های متداول و یا اصطلاحا مساوی (L) وجود نداشته باشد و تنها راه حل در این مورد، استفاده از نبشی‌های نامساوی است.
نبشی‌های نامساوی در ابعاد و ضخامت‌های مختلف در بازار عرضه شده‌اند. برای آگاهی از لیست ابعاد موجود به وب سایت آهن اسپات مراجعه فرمایید.

انواع نبشی استیل، نبشی آهن و همچنین نبشی نامساوی در تمام ابعادهای استاندارد و پرکاربرد مطابق با مشخصات جدول اشتال نبشی در دسترس سازندگان قرار دارد. نبشی نامساوی با متریال‌های مختلف اعم از؛ ST52 ، ST37 و ST44 تولید و به بازار عرضه می‌شود.

اگر بال‌ها نامساوی باشند در نقشه سایز هر دو بال به صورت ضرب کنار هم درج می‌شود؛
مثل L200*100 یعنی نبشی بال نامساوی که یک بال آن 200 میلیمتر و یک بال آن 100 میلیمتر است. سایر اطلاعات نبشی‌های با بال نامساوی در ادامه آورده شده است.

نبشی بال نامساوی

نحوه استفاده از جدول اشتال نبشی

به طور خلاصه برای محاسبه، ابتدا باید نوع پروفیل مورد نظر را از جدول انتخاب کنید. پس از آن شماره پروفیل را پیدا کرده تا جدول اشتال مشخصات آن را به شما نمایش دهد. به بیان ساده‌تر از نوع پروفیل انتخابی خود در ردیف اول یک خط صاف به سمت پایین بکشید تا ردیف شماره پروفیل را قطع کند. داده نمایش داده شده در محل تقاطع دو خط، نشاندهنده مشخصات نبشی مورد نظر شما است.

برای استفاده از این جدول در طراحی سازه و محاسبات مربوط به آن، معمولا باید به روش آزمون و خطا عمل کرد. مثلاً اگر در طراحی یک مقطع فولادی به مقدار سطح مقطع فولاد مشخصی نیاز داشته باشیم، با مراجعه به جدول اشتال ابتدا نوع پروفیل مورد نیاز را پیدا کرده و سپس در ستون مساحت به دنبال کوچکترین عددی می‌گردیم که بزرگتر یا مساوی مقدار فولاد مورد نیاز باشد.

سپس شماره پروفیل متناظر با همان سطح را از جدول اشتال نبشی به عنوان جواب اولیه استفاده می‌کنیم. در مرحله بعد کنترل‌های لازم برای مقطع را با استفاده از سایر اطلاعات آن نمره انجام می‌دهیم. در صورتی که جواب نداد از مقطع بالاتری استفاده می‌کنیم.
از همین روش برای به دست آوردن حداقل آرماتور به کار رفته در مقاطع بتن مسلح و به کار بردن بهینه ترین حالت میلگرد گذاری از جدول اشتال میلگردها نیز استفاده می‌شود. برای متره و برآورد مصالح ساختمان هم از جدول اشتال استفاده بسیار زیادی می‌شود.

به عنوان مثال برای بدست آوردن وزن یک نوع پروفیل به کار رفته در ساختمان، تعداد و طول به کار رفته از آن پروفیل را از روی نقشه استخراج کرده و سپس با استفاده از وزن مخصوص به ازای هر متر طول آن پروفیل که در جدول اشتال موجود است و ضرب این آیتم‌ها در هم، وزن کل را به دست می‌آوریم.
برای به دست آوردن وزن انواع پلیت به کار رفته در صفحه ستون‌ها، سخت کننده‌ها، قیدهای اتصال مقاطع دوبل و… باید ابتدا حجم پلیت را بر اساس ابعاد آن به دست آورده و آن را در وزن مخصوص فولاد یعنی۷۸۵۰ کیلوگرم بر متر مکعب ضرب نمود.

خرید نبشی از آهن اسپات

از آن جایی که نبشی نیز مانند سایر مقاطع فولادی در صنعت ساخت و ساز بسیار پرکاربرد است، اطلاع از وزن آن برای خریداران این محصول اهمیت بسیاری دارد.
همچنین مهندسان طراح و مجریان ساختمان با مراجعه به جدول اشتال نبشی و استفاده از اطلاعات آن، علاوه بر صرفه‌جویی در زمان، دقت کار را تا حد بسیار زیادی افزایش می‌دهند و همچنین خطای محاسبات را نیز تا حد امکان کاهش می‌دهند. از طرفی داشتن یک مرجع معتبر برای قیمت گرفتن این پروفیل نیز در سهولت خرید و فروش آن بی تاثیر نخواهد بود.

جهت استعلام قیمت و خرید بی واسطه محصولات فولادی از قبیل میلگرد، تیرآهن، نبشی و ناودانی و… به سایت آهن اسپات به آدرس www.ahanspot.com مراجعه کنید.