نبشی فلزی ابزارهایی هستند که در ساخت دیوارها و سقف خانه‌ها و سایر ساختمان‌ها استفاده می‌شوند. آن‌ها از فولاد، چوب یا پلاستیک ساخته‌شده و کاربردهای گوناگونی دارند. به عنوان مثال، می‌توان از آن‌ها برای مهاربندی ساختمان برای جلوگیری از فروریختن یا برای ایجاد ارتباط قوی بین دو ماده یا تکیه‌گاه مختلف استفاده کرد.

نبشی از مواد مختلفی ساخته می‌شود. رایج‌ترین آن‌ها فولاد و آلومینیوم هستند که نسبتاً ارزان هستند و در اکثر فروشگاه‌های سخت‌افزار موجود می‌باشند.
فولاد قوی‌تر از آلومینیوم است و معمولاً فقط برای کاربردهای بیرونی استفاده می‌شود. آلومینیوم به دلیل سبکی و انعطاف‌پذیری اغلب برای کاربردهای داخلی استفاده می‌شود.

نبشی فلزی چیست؟

نبشی فلزی یا میله‌های زاویه‌دار، مصالح ساختمانی هستند که معمولاً برای پشتیبانی از پله‌های داخلی و صاف کردن زاویه دیوارهای داخلی استفاده می‌شوند.
آن‌ها از نوعی فولاد ساخته می‌شوند که معمولاً فولاد زاویه‌ای نامیده می‌شود، اما گاهی اوقات نبشی فلزی نیز نامیده می‌شود. از میله‌های زاویه‌ای نیز برای ایجاد نوع خاصی از قاب درب استفاده می‌شود که به آن نوار حوله می‌گویند.

میله‌های زاویه‌ای به طور کلی از فولاد ساخته می‌شوند و در اندازه ها، طول‌ها و ضخامت‌های مختلف موجود هستند. آن‌ها معمولاً به عنوان تکیه‌گاه در ساخت یک ساختمان یا پاسیو، به ویژه برای ایجاد برآمدگی سقف استفاده می‌شوند.
از میله‌های زاویه می‌توان برای قاب‌بندی سقف یا پنجره‌ها استفاده کرد و همچنین می‌تواند به عنوان تکیه‌گاه برای مونتاژ سقف استفاده شود.

نبشی‌ها با ۲ مشخصه « اندازه بال ها » و «ضخامت » شناخته می‌شود. نبشی‌ها از لحاظ نوع تولید به دو نوع تقسیم می‌شوند:

1. نبشی گالوانیزه

در صورتی که از پوشش روی برای جلوگیری از زنگ‌زدگی نبشی‌ها استفاده شود، اصطلاحا به این نوع نبشی، نبشی گالوانیزه گفته می‌شود. از نبشی گالوانیزه در مکان‌هایی استفاده می‌شود که احتمال رطوبت و خوردگی وجود داشته باشد.

2. نبشی اسپیرال

نبشی اسپیرال در دسته محصولات بال مساوی سبک قرار گرفته است؛ این نوع نبشی در سایزهای مختلف 20*20*2 تا 50*50*5 تولید می‌شود.

مشخصات فنی انواع نبشی

نبشی‌ها از لحاظ نوع ظاهری به دونوع تقسیم می‌شوند که با توجه به ظاهر آن می‌توان متوجه تفاوت آن‌ها شد:

  • نبشی بال مساوی

همان‌گونه که از اسمش مشخص است پروفیل‌هایی که دو بال قائم آن‌ها یکسان و همراه با حرف ال تنها (L ) یک عدد درج شده باشد پروفیل بال مساوی گویند. به عنوان مثال علامت L300 نشان‌دهنده پروفیل با بال مساوی و سایز ۳۰۰ میلی‌متر می‌باشد.

  • نبشی بال نامساوی

در برخی موارد امکان استفاده از پروفیل با بال مساوی وجود ندارد به همین دلیل از نوع نامساوی آن استفاده می‌گردد. این نوع محصول با استاندارد های ST37 و ST52, ST44 در بازار موجود می‌باشد که در نقشه‌ی ساختمان با درج سایز هر دو بال در کنار حرف L مشخص می‌شود.
بعنوان مثال L 300*200 نشان‌دهنده پروفیل با دو بال به اندازه های ۳۰۰ و ۲۰۰ میلی‌متر می‌باشد.

کاربرد نبشی

نبشـی دارای کاربرد گسترده‌ای در سازه‌های فلزی می‌باشد که با توجه به طرح ارائه شده توسط مهندسین، نبشی ها را بصورت شاخه و خرد شده ( نبشی لقمه) بکار می برند.
به طور معمول از نبشی ها با سایز ۵۰ تا ۱۵۰ میلی‌متر جهت متصل نمودن پل‌ها به ستون‌ها ، تیرآهن‌ها به بیم‌های باربر، ستون‌ها به صفحات در فوندانسیون در ساختمان سازی و در صنعت استفاده می‌کنند علاوه بر آن در ساخت ستون و نیز خرپا استفاده می‌گردد.

در برخی سازه‌ها دیگر مثل سازه‌های مرتبط به آسانسورها از نبشی‌های خرد شده استفاده می‌شود که با عنوان نبشی لقمه شناخته می‌شوند. در سقف‌های کرومیت برای بال بالایی تیرچه نبشـی،تسمه یا ناودانی به‌کاربرده می‌شود و در درون بتن پوششی قرار می‌گیرد که برای اتصالات ساده در سازه از نبشی استفاده می‌کنند انواع اتصال ساده عبارت‌اند از :

  1. اتصال نبشی جان
  2. اتصال با نبشـی نشیمنی ( تقویت نشده ) و ( تقویت شده )
  3. اتصال نیم گیردار ( نیم صلب )
  4. اتصال گیردار ( صلب )
  5. و غیره

از نبشی‌ها معمولاً در ساخت انواع مختلف چهارچوب‌ها، پایه‌ها، پایه‌های ستونی جهت ایجاد فنس‌ها، ساخت پلکان، ساخت دکل و خرپا، ساخت انواع مهره‌های مرتفع، ساخت درپوش‌ها و سقف‌های سبک، ساخت شیروانی و از همه مهم‌تر ساخته پشت‌بندی و مهار نیروی جانبی بین ستون‌ها در سازه‌های فلزی مورد استفاده قرار می‌گیرد. البته ناگفته نماند نبشی‌های فلزی در بخش ساز‌ه‌ها نیز کاربردهای بسیار متنوعی دارند.

با این همه به نبشی‌های فلزی در مقایسه با اشکال سنگین مانند تیرآهن کمتر توجه می‌شود؛ همچنین جهت متصل کردن تیر و ستون از نبشی‌های فلزی به عنوان پشت بند یا سفت کننده استفاده می‌شود.
برخی اوقات نیز از نبشی می‌توان به عنوان مهار کننده نیروی وارده از تیر به ستون استفاده کرد.

از دیگر کاربردهای پر اهمیت نبشی می‌توان به استفاده از آن در سازه فولادی، ایجاد پشت بند در فاصله بین ستون‌ها (جهت مهار نیروی جانبی وارد به ستون در زمان وقوع زلزله) اشاره کرد. توجه داشته باشید که با استفاده نمودن از صفحات برشی و متصل کردن جوش یا پیچی آن‌ها به قسمت بالایی و پایینی ستون‌ها، می‌توان نیروهای جانبی وارد شده را به آسانی مهار کرد.

البته در حین انجام این فرایند لازم است نبشی‌ها به صورت ضربدری در میان دو ستون قرار داده شوند. یکی دیگر از کاربردهای رایج نبشی، در تولید انواع خرپا است؛ چرا که با متصل نمودن دو نبشی در ارتفاع مشخص از یکدیگر می‌توان یک تیر شبیه به تیرآهن ایجاد نمود. با انجام این کار در زمان افزایش ارتفاع جان می‌توان همان مقدار نیروی وارد بر تیرهای l شکل را متحمل شد. انواع میله‌هایی که در خانه شما استفاده می‌شود عامل بزرگی در دکوراسیون داخلی هستند.

برای مثال، اگر خانه‌ای می‌سازید که برای سرگرمی یا فعالیت‌های تجاری مورد استفاده قرار می‌گیرد، می‌خواهید یک نوار به آشپزخانه متصل کنید. به این ترتیب، می‌توانید نوشیدنی یا تنقلات را برای دیگران ذخیره کرده و سرو کنید.
همچنین ممکن است یک بار در اتاق خواب برای میان وعده های آخر شب داشته باشید. اگر میله‌ای در خانه ‌دارید، ایده خوبی است که مجموعه ای از میله‌های انتهایی/زاویه‌ای در آشپزخانه و اتاق خواب داشته باشید.

نحوه محاسبه وزن نبشی

وزن محصول بر حسب کیلو گرم بوده و برای محاسبه آن می‌توانید از فرمول زیر استفاده نمایید:

ضخامت نبشی (متر) × طول (متر) × اندازه بال ها (متر) × ۷۸۵۰ × ۲ = وزن محصول (کیلوگرم)

مزایای استفاده از تیرهای نبشی

1. پشتیبانی مستحکم از سازه‌ها

مزیت اصلی استفاده از تیرهای گوشه ای این است که در مواقع نیاز پشتیبانی بیشتری را ارائه می‌دهند. برای محکم کردن تقریباً هر چیزی می‌توانید از تیرهای نبشی استفاده کنید. نبشی‌ها از ستون و تیرهای استفاده شده در سازه‌ها پشتیبانی می‌کنند و استحکام و پایداری بیشتری به آن‌ها می‌بخشند.

2. تقویت لبه‌ها و گوشه‌های سازه 

نبشی به ساختار سازه کمک می‌کند که بتواند فرم کلی ساختمان را حفظ کند و از ساییدگی و رطوبت در امان باشد.

3. حمل و نقل اشیای سنگین 

 از نبشی‌ها برای جابه‌جایی اجسام سنگین از یک نقطه به نقطه دیگر، در مکان‌هایی که جوشکاری و سایر فعالیت‌های صنعتی انجام می‌شود، می‌توان استفاده کرد.

4. استفاده آسان 

یکی دیگر از مزایای آهن نبشی استفاده آسان از آن است. شما به هیچ مهارت یا دانش خاصی نیاز ندارید. به این معنا که هر کسی می‌تواند با پیروی از دستورالعمل‌های لازم، یک شی را با آهن زاویه‌دار متصل کند.

5. مقرون به صرفه بودن 

آخرین مزیت عمده استفاده از قالب‌های گوشه ای مقرون ‌به ‌صرفه بودن آن‌هاست. همان‌طور که قبلا ذکر شد، نبشی فلزی را می‌توان برای اهداف مختلف استفاده کرد.
به عنوان مثال، می‌توان از آن‌ها برای ایمن‌سازی اشیاء، برای بلند کردن اجسام از مکانی به مکان دیگر و یا برای تقویت سازه‌هایی مانند نردبان و پله استفاده کرد؛ بنابرین می‌توانید چندین بار از نبشی فلزی استفاده کنید.

کارخانه‌های تولیدکننده نبشی

از تولید کنندگان نبشی در کشور می‌توان از کارخانه فولاد ناب تبریز، آریان فولاد، فولاد کوهپایه، شرکت فولاد اصفهان و گروه صنعتی شکفته نام برد.

شرکت فولاد ناب تبریز

شرکت فولاد ناب تبریز در سال 1382 در شهر تبریز تاسیس شد و در زمینه تولید انواع نبشی، ناودانی و تیرآهن طبق استاندارهای ملی و جهانی فعالیت دارد. این کارخانه در 35 کیلومتری غرب تبریز در زمینی به مساحت 17 هکتار بنا شده است و هم اکنون با بیش از 400 نفر پرسنل در دو شیفت کاری با ظرفیت سامی 450 هزار تن در سال جز بزرگ‌ترین تولید کنندگان مقاطع فولاد ساختمانی در کشور به شمار می‌آید.

 شرکت آریان فولاد

شرکت آریان فولاد در سال 1385 در شهر بوئین زهرا با هدف تولید انواع مقاطع فولادی نبشی، ناودانی، تیرآهن، ریل و میلگرد تاسیس شد. هم اکنون شرکت آریان فولاد از بزرگ‌ترین تولید کنندگان مقاطع فولادی در کشور و خاورمیانه به حساب می‌آید.
این کارخانه در زمینی به مساحت 22 هکتار در 15 کیلومتری بوئین زهرا- اشتهارد در جنوب شرقی استان تبریز واقع شده است و در حال حاضر 1000 نفر نیروی فعال دارد.

کارخانه فولاد کوهپایه

کارخانه فولاد کوهپایه در 35 کیلومتری شرق اصفهان در شهرک صنعتی شگزی در زمینی به مساحت 32000 مترمربع واقع شده است. این کارخانه در سال 1382 با تولید انواع نبشی بال مساوی و بال نامساوی، ناودانی، سپری، تسمه، چهارگوش و ریل جرتقیل شروع به کار کرد.

شما می‌توانید قیمت محصولات تمامی کارخانه‌های تولید آهن و محصولات فولادی را در سایت آهن اسپات مشاهده کنید.

خرید آهن آلات و محصولات فولادی از آهن اسپات

نبشی پروفیلی است که سطح مقطع آن بصورت دو ضلع عمود برهم بوده و یکی از مهم‌ترین مصالح و پروفیل های ساختمانی به شمار می‌رود که به صورت مرکب و تنها در پروژه‌های عمرانی, ساختمانی و نیز صنعتی استفاده می‌گردد.
قیمت تیرآهن و دیگر آهن‌آلات در سراسر دنیا، همواره به عواملی‌ مانند نوسانات نرخ ارز، کاهش و افزایش قیمت سنگ‌آهن، نرخ کرایه حمل و نقل، حوادث سیاسی و ناهماهنگی میزان عرضه و تقاضا بستگی دارند. به همین خاطر چک کردن روزانه قیمت محصولات فولادی اهمیت دارد.

آهن اسپات برای تسهیل معاملات و مبادلات آهن ایران و به عنوان مرجعی برای اطلاع‌رسانی در این صنعت راه اندازی شده است. قیمت نبشی فلزی از تولیدکننده های گوناگون، همچنین تحلیل و بررسی اخبار آهن و فولاد کشور به صورت روزانه، فروش آهن‌آلات ساختمانی و صنعتی با تضمین قیمت و کیفیت از جمله فعالیت‌های مجموعه آهن اسپات می‌باشد.