تسمه ماشینکاری نوع خاصی از تسمه‌های پرکاربرد فولادی است که مقطعی شبیه ورق فولادی دارد، اما تفاوت آن کمتر بودن عرض تسمه نسبت به ورق فولادی است.

تسمه فلزی نیز قطعه‌ای است که سطح مقطع آن به شکل مستطیل است. سایز عرض این قطعه در مقایسه با ضخامت آن بسیار بزرگتر است. این قطعات درجنس‌های مختلف از جمله آهنی، تسمه CK45 ، ST37 ، آلومینیومی، پلاستیکی، نخی، استیل، روی و گالوانیزه ساخته می‌شوند. از تفاوت‌های عمده تسمه فولادی با سایر تسمه‌ها، استحکام کششی آن است.

به طور کلی تسمه‌های فولادی بر اساس روش ساخت به سه نوع، تسمه ماشینکاری، تسمه نوردی و تسمه فابریک تقسیم می‌شوند، که در این مقاله درباره تسمه ماشینکاری، کاربرد و نحوه تولید آن صحبت خواهیم کرد، اما برای کسب اطلاعات بیشتر درباره تسمه فولادی و انواع آن، به وبلاگ آهن اسپات مراجعه نمایید.

تسمه ماشینکاری شده چیست؟

محصولات کارخانجات بزرگ فولاد در سایزها و ابعاد خاصی است که شاید هر یک از مصرف کنندگان این محصولات قادر به تغییر آن ابعاد به سایز دلخواه خود نباشند لذا این محصولات را به صورت دسته‌بندی شده تهیه می‌کنند، واحدهای صنعتی وجود دارند که به صورت تخصصی هریک از ضخامت‌ها را با تکنیک مشخص و مربوط به خودش مطابق درخواست بازار به صورت تغییر یافته به سایز دلخواه برای مشتریان خود تهیه و تولید می‌کنند.

وقتی یک ورق فولادی بزرگ به صورت یک شیت کامل، بنا به کاربرد آن در عرض‌های مشخصی بریده شود و به تسمه هایی آهنی تبدیل گردد به آن تسمه، تسمه آهنی ماشینکاری شده می‌گویند.

کاربرد تسمه ماشینکاری

به دلیل این که این تسمه در ابعاد متنوع ساخته می‌شود، در مصارف مختلف نیز کاربرد دارد. این کاربرد شامل مصارف صنعتی، ساختمانی، سازه‌های فلزی، تیرچه‌های فلزی (کرومیت)، گاردریل، سازه‌های فلزی، استفاده در حمل و نقل، کشتی سازی، اتومبیل سازی، کابل تلفن و برق، بسته‌‌بندی‌ بار‌های سنگین، کارخانجات تولیدی، ساخت بادبند و صنعت درب و پنجره می‌باشد.

از دیگر مصارف تسمه ماشینکاری و تسمه آهنی در ساخت گریتینگ است. در واقع تسمه از اجزای جدایی ناپذیر گریتینگ است. این قطعه در گریتینگ، بار وارد شده بر آن را تحمل کرده و توسط رابط‌هایی که عمدتا میلگرد یا چهارپهلو هستن به یکدیگر متصل می‌شوند.

نقش اصلی در استحکام گریتینگ را فاصله بین تسمه‌‌ها ایفا می‌کنند. هرچه فاصله بین تسمه ها کمتر شود، این قطعه بار بیشتری را می‌تواند تحمل کند. به طور کلی کاربرد تسمه ماشینکاری را می‌توان در موارد زیر به طور چکیده بیان کرد:

  • ساختِ سازه‌های فلزی مانند گاردیل
  • کشتی سازی
  • اتومبیل سازی
  • کابل تلفن و برق
  • بسته بندی بارهای سنگین
  • در صنعت درب و پنجره به منظور پرکردن فضای خالی و یکدست کردن سطوح ساخت بادبند

نحوه تولید تسمه ماشینکاری

روند تولید تسمه آهنی ماشینکاری در صنایع تبدیلی یعنی واحدهای نه چندان بزرگی که از ورق‌های فولادی، تسمه تولید می‌کنند را می‌توان در دو بخش برش و ماشینکاری خلاصه کرد ولی در اینجا منطبق بر عملیات فیزیکی کلیه مراحل تولید تسمه ماشینکاری شرح داده شده که به صورت خلاصه به این مراحل اشاره می‌کنیم و سپس هر یک را جداگانه توضیح می‌دهیم. مراحل تولید:

  1. برشکاری ورق مادر
  2. اطوکشی تسمه‌ها
  3. ماشینکاری تسمه‌ها

با اشاره به هریک از مراحل تولید هریک را به صورت جداگانه مورد بحث قرار می‌دهیم:

1. مرحله اول تولید تسمه ماشینکاری (برش ورق)

ورقهای فولادی پس از تخلیه در کارخانه در انتظار برش قرار می‌گیرند. با توجه به اینکه مصرف تسمه‌های ماشینکاری شده در مواردی به برده می‌شوند که عموماً دقت بالا و تلرانس‌های ابعادی سخت گیرانه تری دارند لذا تولید این محصولات نیز مستلزم دقت و رعایت تلرانس‌ها می‌باشد.

از این رو برش با استفاده از دستگاه گیوتن ورق بر انجام گرفته که با توجه به دستور تولید قرار دستگاه برای عرض تسمه مورد نیاز تنظیم می‌گردد و سپس برش‌ها بر روی شیت ورق مربوطه انجام می‌شود. این کار علاوه بر دقت فراوان در زمان تنظیم نیازمند تجربه و صبر و حوصله بسیار در پرسنل برشکار است تا تسمه ماشینکاری شده نهایتاً از کیفیت بالایی برخوردار گردد.

بر اساس سفارش و وزن مورد نیاز برش‌ها انجام می‌شود و ورق بر اساس ابعاد مورد نظر برش خورده و در قسمت پشت گیوتین دپو می‌گردد. در این مرحله عملیات برشکاری به پایان رسیده است و تسمه‌ها از خط برش خارج و وارد مرحله ماشینکاری می‌شوند.

2. مرحله دوم تولید تسمه ماشینکاری (اطو کشی (Ironing))

با توجه به اینکه تسمه‌های برش خرده از یک ورق مادر برش خورده‌اند در زمان برش دچار خم‌شدگی حول محور طولی خود هستند به این معنی که ورق‌ها به شکل یک قطعاتی از یک دایره بسیار بزرگ درمی‌آیند به این اشکال که در پروسه تولید ورق پیش می‌آید، اصطلاحاً «شمشیری شدن» می‌گویند چرا که تسمه بریده شده در کل طول خود دارای یک خمیدگی می‌باشد. جهت مرتفع کردن این اشکال از انجام نورد سرد بر روی ورق برش خورده انجام می‌شود .

بدین ترتیب با غلتک‌هایی که تعبیه شده است ورق به صورت تخت وارد دستگاه شده و پس از طی شدن طول ورق از غلتک‌ها خمش بوجود آمده در طول تسمه برطرف شده و تسمه از لحاظ خمیدگی کاملاً صاف شده و به صورت شمش در می‌آید و اشکال شمشیری شدن کاملاً برطرف می‌گردد و درحقیقت کل تسمه از قطعه ای خمیده به صورت یک خط صاف در می‌آید.

3. مرحله سوم تولید تسمه ماشینکاری (ماشینکاری نهایی)

با توجه به اینکه ضخامت ورقی که به زیر گیوتین می‌رود و با توجه به شکل تیغه ها اشکال دیگری همزمان با شمشیری شدن پیش می‌آید و آن هم پیچیدگی تسمه به حول محور طولی است. این پیچیدگی اصطلاحاً «شکلات پیچ» نامیده می‌شود. بدین ترتیب ورق شبیه به روکش شکلات که به دور آن پیچیده است، دچار تابیدگی شده است.

این بار جهت برطرف کردن این اشکال باز هم با استفاده از عملیات نورد سرد و به کمک غلتک‌هایی ورق را در جهت سخت آن وارد کرده تا تابیدگی آن بر طرف شود. این اشکال با افزایش عرض تسمه ماشینکاری کاهش کمتر رخ می‌نمایاند بدین معنی که در عرض‌های کمتر بیشتر دچار این عارضه می‌شود البته باید گفت که نسبت ضخامت به عرض تسمه هم در این مطلب تاثیر دارد.

پس از مراحل فوق با تسمه‌های نهایی در بسته‌بندی مناسب بر اساس وزن و تعداد سفارش آماده شده و پس از عملیات توزین به مشتری تحویل می‌گردد.

معایب و مزایای تولید تسمه ماشینکاری

دو مشکل اساسی در تولید این گونه از تسمه‌ها وجود دارد، که عبارتند از:

  1. اولین مشکل این است که اغلب بعد از تولید تاب برمی‌دارند.
  2. دومین مشکل این است که بعد از برش لبه‌های آنها بسیار تیز و برنده می‌شود.

با توجه به بروز این دو مشکل باید بعد از مرحله برشکاری قطعه‌های آهن را وارد دستگاه تابگیر کرده تا تابگیری شود. بعد از تابگیری قطعات آهن را وارد دستگاه لبه گیر می‌کنند تا تیزی لبه‌ها برطرف شود. بعد از اتمام همه مراحلی که ذکر شد تسمه‌های تولید شده را در اندازه و وزن‌های سفارش شده بسته بندی کرده و روانه بازار می‌کنند.

از جمله مزایا، نکته مهم و قابل اهمیت تسمه‌های ماشین کاری شده این است که آلیاژ تسمه‌ها را مشتری بنا بر سلیقه و نوع نیاز خود می‌تواند انتخاب کند مثل تسمه‌های استیل و گالوانیزه و غیره. یکی از ویژگی‌های مهم دیگر تسمه‌های ماشین کاری شده این است که تلرانس آنها خیلی کم است و بسیار با استانداردها و نیاز بازار مطابقت دارد.

استعلام قیمت و خرید تسمه ماشینکاری از آهن اسپات

شما می‌توانید با مراجعه به سایت آهن اسپات از کلیه قیمت‌های روز تسمه ماشینکاری مطلع شوید همچنین جهت تایید موجودی و قیمت تسمه ماشینکاری می‌توانید با کارشناسان آهن اسپات در ارتباط باشید. آهن اسپات بستری برای یافتن تمامی آهن ‌آلات مربوط به صنایع ساختمانی به صورت اینترنتی می‌باشد.