اگر نیاز به ورق رنگی برای پروژه های ساختمانی و ساخت و ساز خود دارید، حتما در هنگام جستجو در سایتهایی مانند آهن اسپات، به انواع این محصول برخورد کردهاید. برای اینکه بهترین انتخاب را داشته باشید لازم است تا بیشتر با ورق رنگی و کاربرد انواع آن آشنا شوید. در این مقاله از وبلاگ آهن اسپات، ابتدا با ورق رنگی آشنا شده و سپس به بررسی ویژگیها، نحوه تولید و کاربرد انواع ورق رنگی میپردازیم.
ورق رنگی چیست؟
ورق رنگی یکی از انواع ورقِ گالوانیزه موجود در بازار است که با کمک رنگهای متنوعی پوشیده شده است. پوشش رنگیِ گالوانیزه، به کمک فرآیندی به نام الکتروستاتیک تهیه و به بازار عرضه میگردد. این محصول به دلیل داشتن طرح ها و مدلهای متنوع، بسته به نیاز مشتری و برای صنایع مختلف مورد استفاده قرار میگیرد.
از این ورق ها همچنین برای ساخت انواع شیروانی نیز استفاده میشود. مقاومت در برابر رطوبت و زنگزدگی، دلیلِ دیگری برای بکارگیریِ آن در صنایع ساختمان سازی است.
ورقِ گالوانیزه که پیش ماده اصلی سازنده ورقِ رنگی است، نوعی ورق سیاه است که با لایة مخصوصی پوشیده شده است. انواع این ورقها در بازار در ۱۵ رنگ و ضخامتهایی حدود ۰.۶ تا ۱.۵ میلی متر ساخته میشوند. ضخامت رنگ بکار رفته در این محصول، بین ۲۰ تا ۲۵ میکرون نوسان دارد.
نحوه تولید ورق رنگی
گفتیم که ورقِ رنگی از نوعی ورق سیاه به نامِ ورقِ گالوانیزه به عمل میآید. برای تولید این ورق، کلافهای گالوانیزه پس از تولید ورقهای گالوانیزه، در مرحله آماده سازی قرار میگیرند. سپس وارد فاز بعدی یعنی پولیش ورق میشویم. این کار به منظور زدودنِ چربی و ناخالصیها از سطح فلز صورت می پذیرد.
پس از چربیزدایی، به کمک غلتک مخصوص بُرُسکاری را انجام میدهیم. بُرُسکاری، به منظور صاف و یکپارچهسازی سطح ورق صورت گرفته و کیفیت رنگ آمیزی ورق را بهبود میبخشد. بعد از آن، ورق را شستشو میدهند و به کمک هوادهی، ورقها را خشک میکنند. در فاز بعدی به کمک پاشیدن نوعی ماده روی سطح، ورقها در مقابل زنگ زدگی مقاوم میسازند.
در مرحلة آخر از تولید این نوع ورق، وارد فاز رنگ آمیزی میشوید. پیش از رنگ آمیزی، لازم است یک لایه پرایمر روی سطح ورق بکشید. پس از اعمال چند لایه پرایمر، ورق را در کوره قرار داده و تا زمانی که خشک شود صبر می کنیم. پس از سرد شدن ورق به عمل آمده، به رنگ آمیزی محصول میپردازیم. این روش باعث تولید محصولی با شکل پذیری و مقاومت بالا میگردد.
مزایای استفاده از ورقِ رنگی
استفاده از ورق رنگی به دلیل ویژگیهای خاص آن، مزیتهای زیادی دارد. از جمله این مزایا میتوان به دوام و مقاومت بالا، پوشش دهی مناسب، شکل و فرم پذیری زیاد، نصب راحت و سریع، وزن سبک و ایمنی در مقابل بلایایی مثل زلزله، قیمت مقرون به صرفه، یکپارچگی، قابلیت شخصی سازی، مقاومت بالا در برابر رطوبت و زنگ خوردگی اشاره نمود.
انواع ورق رنگی موجود در بازار کداماند؟
علی رغم اینکه ورقهای رنگی در ۱۵ رنگ مختلف رنگ بندی می شوند، ولی طبقه بندی اصلی آنها طبق شکل و نوع سطح مقطع ورق انجام میشود. انواع ورق ها شامل ورق رنگی کرکره ای، سینوسی، ذوزنقه، شادولاین، سفالی پالرمو، ژنوا و… از جمله این ورقها هستند.
1. شادولاین
ورقهای شادولاین در ابتدا کار بیشتر روی ساندویچ پنلها بکار گرفته میشدند، اما بعد از درخواستهای زیاد، در انواع سقفها نیز مورد استفاده قرار گرفتند. دلیل این تقاضای بالا، زیبایی بصری و ظاهر خاص، وزن سَبُک و هزینه مناسب است. تعیین ضخامت بنا و طول ورق در این محصول بر عهده مشتری است. از این نمونه ورق رنگی، برای پوشش سقف و دیوار استفاده میشود.
2. ذوزنقه
این محصول در طول و ضخامت مد نظر مشتری تهیه میشود. ورقهای شادولاین و ذوزنقه، با عرض ۱۰۰ و ۱۵۰ سانتیمتر عرضه میگردند. البته نصب و اجرای ورقهای ذوزنقه نسبت به شادولاین سریعتر و آسانتر است. همچنین وزن سبکِ آن، ایمنی ورقِ ذوزنقه را بالا برده است.
ورق ذوزنقهای به علت ظاهر و شکلِ مناسب، در ساخت شیروانیها کاربرد زیادی دارد. البته به غیر از سقف، این محصول، در پوشش دیوارهای سوله نیز استفاده میشود.
3. کرکرهای
بعضی اوقات در تمایز ورقِ رنگی ذوزنقهای را با ورقهای سینوسی دچار اشتباه میشویم . ورق رنگی کرکرهای یا شیروانی، از قدیمیترین نوع ورق های گالوانیزه رنگی است. این دسته ورقها سالهاست به بازار ایران وارد شده است.
از دلایل افزایش تقاضا در خرید این محصول، تنوع زیاد در رنگ است. قیمت ورق رنگی کرکرهای نسبت به سایر نمونههای مشابه، مقداری گرانتر است. اما به دلیل زیبایی خاص آن، همچنان مورد استفاده قرار می گیرد. از این محصول، به منظور پوششِ سقف و دیوار استفاده میشود.
4. سینوسی
این ورق، یکی از انواع ورق رنگی پرکاربرد، به خصوص در ساختِ ساختمانهای مسکونی و گاهی سولهها محسوب میشود. ورق سینوسی، محصولی به نسبت ارزان است و به همین علت مورد توجه پیمانکاران ساختمانی قرار گرفته است. اما در کنار این قیمت نسبتا مناسب، سینوسیها مقاومتِ کمتری در برابر نور و باران دارند و نصب آنها بیشتر برای مناطق کم بارش است.
5. سفالی
ضخامت این محصول ۰.۵ میلیمتر و طول آن، بسته به سلیقه و سفارش مشتری دارد. از جمله مزایای این محصول، میتوان به عدم تغییر رنگ و شکل در طول زمان و تحت تاثیر شرایط جوی مختلف، مقاومت در برابرِ خوردگی و شکستگی با گذشتِ زمان، نصب آسان و سریع، مقاومتِ بالا در مقابل فشار و ضربه، نور و آب اشاره نمود.
در شهر پالرموی ایتالیا، سقف بسیاری از خانه ها به شکل شیروانی و سفالی است. ورق سفالی نیز که طرحی مانند آن دارد، سفال پالرمو هم نامیده میشود. به واسطة ضخامت حدود ۲۰ تا ۲۵ میکرونی روی ورق و ۷ تا ۱۵ میکرونی پشتِ آن، مقاومت و دوام ورق در برابر آب و نور بسیار بالا است.
6. ورق طرح ژنوا
طرحِ ژنوا یکی از زیباترین طرحهای ورقِ رنگی است. ظاهر یونیکِ این محصول باعث شده تا در مناطق ویلایی ساز شمال کشور محبوبیت زیادی داشته باشد. این محصول، از نظر کیفیت، استحکام و مقاومت نیز نسبت به سایر ورقهای رنگی ارزش بالایی دارد. وزن سَبُک و نصب سریع این ورق، تعداد زیادی از مشتریان را به استفاده از آن ترغیب نموده است.
کاربردهای مختلف ورق رنگی
ورقهای رنگی به دلیل تنوع بالا و همچنین ویژگیهای که پیشتر به آنها اشاره کردیم، در صنایع مختلف کاربرد دارند. از جمله این صنایع عبارتند از:
۱. در صنعت خودروسازی به عنوان ماده اولیه؛
۲. ساخت کانتینر؛
۳. ساخت و ساز نمای داخلی و خارجی انبار و سولهها؛
۴. جهت تولید لوازم خانگی مثل لباسشویی، ظرفشویی و…؛
۵. تولید بدنه سخت افزار رایانه؛
6. و…
برترین تولیدکنندگان ورق رنگی در ایران
از آنجایی که مناطق شمالی و بارانی ایران، از این محصولات برای طراحی منازلشان استقبال می کنند؛ ورقِ رنگی یکی از کالاهای پررقابت در بازار آهن محسوب میشود. در ایران کارخانه های مختلفی در این حوزه فعال هستند که از جمله آن ها عبارتند از:
۲. صنایع هفت الماس قزوین
۳. فولاد روی اندود کاوه
۴. ورق رنگی سمنان
عوامل تاثیر گذار بر قیمت ورق رنگی
عوامل زیادی بر قیمت تمام شدة ورقِ رنگی موثر هستند. نظام عرضه و تقاضا بازار یکی از مهمترین عوامل تعیین کننده است. برای مثال در مناطق پربارانِ شمال ایران، تقاضا برای این کالا بسیار بالاتر است.
همچنین رنگِ ورق، دیگر فاکتور موثر و تعیین کننده در این زمینه است. مثلاً رنگهای قرمز و نارنجی که نسبت به سایر رنگها پرطرفدارند، قیمت بالاتری نیز دارند. رنگهایی مانند آبی و سبز قیمت تقریبا یکسانی دارند.
اگر سایتهایی مانند آهن اسپات را دنبال کنید، متوجه خواهید شد این ورقها نسبت به سایر محصولات آهنی نوسان قیمتی کمتری دارند. عوامل دیگری مانند هزینة جابجایی، مواد اولیه، قیمت جهانی عناصر و فلزات بر قیمتِ این محصول میتواند موثر باشد.
نحوه استعلام قیمت و خرید ورق رنگی از آهن اسپات
قیمت محصولات در بازار آهن آلات، تحت تاثیر عوامل مختلفی است. همانطور که بالاتر نیز گفتیم، از جمله این عوامل میتوان به قیمت فلزات سازنده، هزینه حمل و نقل، قیمت جهانی و … اشاره نمود.
وبسایت آهن اسپات به عنوان ابزاری جهت اطلاع از قیمت دقیق محصولات فلزی و همچنین ایجاد بستری برای خرید آسان با بهترین قیمت، شما را برای داشتن تجربه هرچه بهتر از خریدتان یاری میکند. در صورتی که نیاز به دریافت مشاوره در زمینه خرید و استعلام قیمت ورق رنگی یا سایر محصولات دارید، با کارشناسان ما در تماس باشید.
وقت بخیر . من همیشه دنبال اسم ورق هایی بودم که در رادیو ها و بردهای الکترونیک جهت عمل شیلد کردن در برابر نویزهای خارجی استفاده میشه . از مطالب شما متوجه شدم این ورق باید از نوع قلع اندود باشه . درسته ؟؟؟؟