لوله داربست، محصولی فلزی از جنس ورق سیاه است که با روش نورد گرم تولید و پرداخته می‌شود. این محصول، بیشتر در صنایع و سازه‌های صنعتی مورد استفاده قرار می‌گیرد و ممکن است طول آن از ۳ تا ۶ متر متغیر باشد.
این نوع لوله‌ها، با نام لوله صنعتی نیز شناخته می‌شوند و به وسیله آن‌ها، سازه‌هایی فلزی به وجود می‌آیند که به افراد کمک می‌کند به نقاط مرتفع یک سازه دیگر دسترسی پیدا کنند.

جنس این لوله‌ها می‌تواند از فولاد یا ورق گالوانیزه باشد و از نظر نوع ساخت، به دو دسته درزدار و بدون درز تقسیم شوند که تفاوت هایی در نوع مقاومت و کاربرد با یکدیگر دارند. در این مقاله از وبلاگ آهن اسپات، به معرفی لوله داربست می‌پردازیم و ویژگی‌های آن را دقیق تر مورد بررسی قرار می‌دهیم؛ با ما همراه باشید.

ویژگی‌های لوله داربست

لوله‎های داربست، دارای ویژگی ها و دسته بندی های متفاوتی هستند؛ اگرچه اغلب این محصولات برای ساخت سازه ای فلزی در جهت ایجاد دسترسی، نگهداری یا ساخت فضاهای موقتی مورد استفاده قرار می‌گیرند، اما آشنایی با ویژگی های خاصشان به ما کمک می‌کند که بدانیم در هر جایی از چه نوع لوله داربستی استفاده کنیم.

به عنوان مثال، داربست‌های استفاده شده در فضای داخلی مانند غرفه‌های فروشگاهی، با داربست‌هایی که برای اجرای نمای ساختمان استفاده می‌شوند، جنس متفاوتی دارد و هر یک اگر به جای دیگری استفاده شود، ممکن است موجب خسارت گردد. در ادامه به بررسی چند دسته از ویژگی‌های این محصول خواهیم پرداخت.

جنس لوله داربست

برای تولید لوله داربستی، عموما از ورق سیاه ST37 استفاده می‌شود. همچنین ممکن است از ورق گالوانیزه که دارای روکشی از جنس فلز روی است نیز استفاده کنند.
استفاده از هر یک از این انواع، بسته به کاربردی دارد که مدنظر ماست. ورق سیاه، از ترکیب آهن و کربن ساخته شده و بسیار محکم است، بنابراین برای مکان‌هایی که استحکام سازه اهمیت دارد استفاده می‌شود.

به عنوان مثال اگر قرار است از داربست به عنوان وسیله‌ای برای بالا رفتن افراد از یک سازه دیگر استفاده شود، باید از محکم بودن لوله‌ها مطمئن باشیم. در مقابل، ورق گالوانیزه قابلیت ضد زنگ بودن دارد و برای کاربردهایی مانند غرفه‌های موجود در فضای باز مناسب تر و کاربردی تر است.

وزن لوله داربست

وزن لوله داربستی می‌تواند به تناسب ضخامت و سایز آن متفاوت باشد. به طور تخمینی می توان گفت که وزن یک لوله داربستی ۶ متری که ۲.۵ میلیمتر هم ضخامت دارد، می‌تواند حدود ۱۷.۵ کیلوگرم باشد، در حالی که همین طول با قطر ۲ میل، ۱۳.۵ کیلوگرم وزن دارد. بنابراین می‌توان گفت که قطر لوله، خصوصا زمانی که طول آن بلند باشد، در وزن نهایی بسیار اثرگذار خواهد بود.

نکته مهم دیگری که درباره وزن لوله داربست وجود دارد، این است که روی قیمت و کاربرد بسیار اثرگذار است. اغلب محصولات فلزی پس از درنظر گرفتن عامل جنس و مواد اولیه، به صورت کیلویی قیمت گذاری می‌شوند نه تکی، به همین دلیل هرچه وزن محصول بالاتر برود قیمت آن نیز به تناسب بیشتر خواهدشد.

همچنین لوله داربست سنگین، کاربرد متفاوتی با انواع سبک آن دارد. لوله‌های سنگین به دلیل داشتن ضخامت و مقاومت بیشتر، در قسمت‌های پایه و تکیه‌گاه ها به کار می‌روند؛ در مقابل، لوله‌های سبک کاربرد اتصالاتی دارند و قسمت‌های بدنه و بالایی سازه‌های داربستی را تشکیل می‌دهند.

سایز و قطر لوله داربستی

لوله داربست ها بر اساس ضخامت به سه سایز سبک، متوسط و سنگین تقسیم می‌شوند و هر یک کاربردهای متفاوتی دارند. لوله داربستی سبک، ۲ میلیمتر ضخامت دارد و بیشتر در بخش‌هایی از سازه به کار می‌رود که نیاز به اتصال بخش ها به یکدیگر داریم اما نمی‌خواهیم وزن سازه بیش از اندازه بالا برود.

لوله های سایز متوسط، ضخامتشان نهایتا به ۲.۵ میلیمتر می‌رسد، این مقدار اگرچه به ظاهر تفاوت کمی با نوع سبک دارد، اما روی وزن بسیار اثرگذار است. مدل متوسط بیشتر در قسمت‌های کناره‎ای، اتصالات و یا پایه‌های سازه های کوچک و غیرمرتفع مانند غرفه‌های موقت مورد استفاده قرار می‌گیرد.

سایز سنگین این لوله‌ها، ضخامت ۳ میلیمتری دارد و از دو نوع دیگر بسیار سنگین تر است؛ این مدل بیشتر در پایه ها و قسمت‌های پایینی سازه استفاده می‌شود زیرا استفاده از آن در قسمت‌های بالایی، سازه‌ را سنگین کرده و احتمال سقوط را بالا می‌برد. با وجود اینکه لوله داربست عموما سایزهای مشخصی دارد، اما در صورت نیاز امکان ساخت آن با ضخامت سفارشی نیز در برخی کارخانه ها وجود دارد.

تمامی لوله‌های داربست در انواع سبک، سنگین و متوسط با طول بین ۳ الی ۶ متری، قطر یکسانی دارند. قطر داخلی تمامی این لوله ها ۴۸ میلیمتر است و ضخامت آن تا حدود ۵ میل قابل افزایش است. قطر خارجی این نوع لوله ها نیز تا ۴۸.۳ میلی متر می‌رسد.

انواع لوله داربست 

لوله های داربست عموما شامل دو نوع گالوانیزه و فولادی می باشند. همچنین این لوله ها در دو نوع درزدار و بدون درز در بازار موجود می باشند که نوع بدون درز آن از ایمنی بیشتری برخوردار است.
همچنین لوله داربست‌ها به تناسب نیازی که در بازار وجود دارد به انواع مختلفی تقسیم می‌شوند، از جمله:

1. داربست چکشی ستاره ای

در این مدل وزن اتصالات بسیار کم است و از لوله سبک یا متوسط در آن استفاده می‌شود. اتصالات به راحتی باز و بسته می‌شوند و در مواردی که نیاز به جا به جایی زیاد داریم بسیار کاربردی هستند، اما اگر نیاز به استحکام بالا داشته باشیم این مدل به هیچ وجه توصیه نمی‌شود.

2. داربست مثلثی

نحوه اتصال در این نوع از داربست ها شکل مثلثی ایجاد می‌کند. فریم ها در این نوع داربست، شکل دایره ای یا مربعی دارند و باز و بسته کردن و حمل و نقلشان بسیار آسان است؛ به همین علت سرعت کار را بالا برده و هزینه ها را تا حد زیادی پایین می‌آورند.

3. داربست چکشی کاسه‌ای

در اجرای این دسته از داربست‌ها، میله‌های مایل وجود ندارند؛ به همین دلیل این مدل از داربست به طور بسیار گسترده در نماکاری ساختمان مورد استفاده قرار می‌گیرد.

اجزای مورد نیاز برای نصب لوله داربست

میله شکافدار اتصال:

این بست برای طولانی کردن دو لوله داربست در ساختن این سازه ها استفاده می شود.

بست داربست:

این بست برای اتصال دو لوله افقی با زاویه ۹۰ درجه استفاده می شود.

با بست داربست و کاربردهای آن آشنا شوید!

پایه قابل تنظیم:

این بست به جداره داخل پایین لوله متصل می شود و به وسیله این محصول ارتفاع پایه داربست را می توان تنظیم کرد.

صفحه زیرستون:

این محصول صفحه مربعی پایه داری بوده که جهت توزیع بار از قسمت پایین ستون بر روی تکیه گاه استفاده می شود.

نردبان:

نردبان آلومینیومی برای دسترسی به طبقات بالای داربست استفاده می شود. طول استاندارد نردبان داربست حدود ۶ متر بوده و بایستی با زاویه ۷۵ درجه نصب گردد.

جک داربست:

جک داربست برای ثابت کردن سکوی داربست به محلی ثابت استفاده می شود.

چرخ داربست متحرک:

این چرخ ها در داربست های متحرک استفاده می شود.

سیم مخصوص داربست:

این محصول از جنس گالوانیزه بوده و برای بستن تخته های داربست به لوله داربستی استفاده می شود.

بالابر: 

بالابر همان گونه که از نامش مشخص است برای بالا بردن تجهیزات داربست مورد استفاده قرار می گیرد.

کفشک پایه:

جنس این محصول از چوب است و در زیر کفشک های فلزی داربست در سطوح ناهموار قرار می گیرد. ابعاد کفشک پایه به طول ۶۰ سانتی متر، عرض ۲۵-۲۲٫۵ سانتی متر و ضخامت ۶٫۳-۳٫۸ سانتی متر است.

کفشک فلزی:

این کفشک از نوع فلز بوده و در قسمت انتهایی لوله داربست بر روی کفشک پایه قرار می گیرد.

تخته داربست:

این محصول در دو نوع فلزی و چوبی در بازار موجود است. این محصولات در دو اندازه ۶ و ۴ متری تولید می گردد و ضخامت آن مابین ۶٫۳-۳٫۸ سانتی متر است.

مغزی:

این محصول برای اتصال لوله های داربست مورد استفاده قرار می گیرد.

کاور (روپوش):

وظیفه این محصول پوشش قسمت بیرونی اتصال دو سر لوله های داربست است.

نکات مهم در نصب لوله داربست

یکی از مسائل مهم در هنگام استفاده از لوله های داربستی، این است که از ایمنی و استحکام آن ها در حین کار مطمئن شویم. نکته اول این است که حتما سایز لوله ها باید با ابعاد سازه متناسب باشد؛ در ساختمان های کوتاه، می‌توان از سایز سبک و متوسط استفاده کرد اما در سازه‌های بلند، حتما باید بخش پایه ها توسط سایز سنگین لوله حفاظت شود تا احتمال سقوط و گسست به حداقل برسد.

همچنین به این نکته توجه کنید که این لوله ها، سطحی بسیار صاف و صیقلی دارند، بنابراین نمی‌توان به راحتی روی آن ها راه رفت. پیش از بالا رفتن از سازه داربستی، از لغزنده نبودن کفش‌ها و اتصال درست تخته ها به بدنه داربست اطمینان حاصل کنید.

نکته ایمنی مهم دیگری که باید در حین کار با داربست یا هر سازه فلزی دیگری در نظر داشته باشید، این است که به هیچ وجه با جریان برق و خطوط الکتریکی در تماس نباشد، این موضوع به ظاهر ساده ممکن است موجب اتصال و آتش سوزی شده و خسارات جانی و مالی جبران ناپذیری به بار آورد.

تولیدکنندگان لوله داربست در ایران

کارخانه های مختلفی در ایران به تولید مرغوب ترین لوله های داربستی اهتمام دارند، شما می‌توانید با مراجعه به وبسایت آهن اسپات با این تولیدکنندگان و محصولاتشان آشنا شوید و قیمت لوله داربستی را استعلام کنید.

از جمله این کارخانه ها می‌توان به کارخانه صنعتی تهران شرق، کارخانه جهان پروفیل پارس، کارخانه هیربد زرندیه و کارخانه سپاهان اشاره کرد؛ این کارخانه ها تنها تولیدکنندگان این محصول نیستند، اما جزو قدیمی ترین و معروف ترین های صنعت خود به شمار می‌روند.

استعلام قیمت و خرید لوله داربست از آهن اسپات

همانگونه که پیش تر گفتیم، عوامل مختلفی روی قیمت لوله داربستی موثر هستند. پیش از هر اقدامی برای خرید یا فروش محصول، بهتر است عوامل مختلف را به دقت بسنجید و سپس اقدام کنید.
به عنوان مثال وزن لوله داربستی ۶ متری بسیار بیشتر از انواع ۳ متری آن است و طبیعتا قیمت بیشتری هم دارد، اما این گرانی به معنای بهتر بودن نیست! ممکن است نیاز شما با خرید لوله های سایز کوچک و متوسط هم رفع شود و هزینه کردن روی سایز سنگین، تنها اتلاف پول باشد.

از سویی به تناسب نیاز خود در نظر داشته باشید که استحکام جنس برایتان اهمیت بیشتری دارد یا مقاومت آن در برابر زنگ نزدن یا هر عامل موثر دیگری که می‌تواند کارتان را به بهترین نحو پیش ببرد. پس از بررسی تمام جوانب کار، می‎توانید قیمت لوله داربست را در سایت آهن اسپات جستجو کنید و با مقایسه انواع مختلف آن، بهترین مورد را به تناسب نیازتان خریداری نمایید.