در صنعت ساخت و ساز، بخش زیادی از مصالح را آهن آلات ساختمانی تشکیل می‌دهند. این محصولات در اشکال و جنس‌های مختلف به تناسب نوع ساختمان به کار برده می‌شوند. در بخش‌های مختلف از جمله ستون‌ها، فونداسیون، نمای ساختمان و… می‌توان این محصولات را مشاهده کرد.
اگرچه در ساخت سازه‌های مختلف، مصالح متفاوتی استفاده می‌شوند، اما برخی آهن‌آلات کاربرد بیشتری در ساختمان‌سازی دارند. آشنایی با این محصولات به ساخت سازه‌های باکیفیت کمک خواهد کرد.

خرید آهن آلات ارزان و باکیفیت، یکی از مهم‌ترین دغدغه‌های مسئولان پروژه‌های ساخت و ساز است. در این مقاله از وبلاگ آهن اسپات قصد داریم این محصولات را به شما معرفی نماییم. آشنایی با این محصولات به شما در خرید بهتر کمک خواهد کرد. در ادامه، لیستی از پرکاربردترین آهن آلات در صنعت ساخت و ساز به همراه توضیحات این فرآورده‌ها آورده‌ایم.

معرفی پرکاربردترین آهن آلات ساختمانی

مصالح فولادی یکی از اجزای جدایی ناپذیر در ساختمان‌های امروزی هستند. این محصولات، ضامن استحکام و دوام سازه‌ها هستند و به همین علت، آشنایی با آن‌ها می‌تواند کمک شایانی به ساخت سازه‌های مستحکم و باکیفیت داشته باشد. در ساخت یک ساختمان ممکن است اجزای فلزی کوچک و بزرگ زیادی از تیرآهن گرفته تا پیچ و مهره‌های کوچک استفاده شوند. این آهن آلات ساختمانی، تنوع زیادی دارند و می‌توانند در دسته‌های مختلفی قرار بگیرند.

نقش این مصالح ممکن است حالت اصلی یا فرعی داشته باشد. به عنوان مثال، تیرآهن به عنوان ستون سازه نقش اصلی دارد، ولی پروفیل‌های آهنی که برای ساخت درب و پنجره استفاده می‌شوند، در دسته محصولات فرعی قرار می‌گیرند. به طور کلی، می‌توان محصولات زیر را از جمله مهم‌ترین آهن آلات مصرفی در ساختمان دانست:

۱- تیرآهن‌ها؛ مهم‌ترین آهن آلات ساختمانی

با آوردن نام ساختمان، اولین مصالحی که به ذهن هرکسی می‌رسد، تیرآهن است. این محصول نقشی اساسی و پایه‌ای در ساخت سازه‌های مستحکم دارد. انواع تیرآهن در بازار وجود دارند و هریک، در بخشی از سازه مورد استفاده قرار می‌گیرند. اصلی‌ترین دسته بندی تیرآهن‌ها، بر اساس ابعاد بال‌های آن‌هاست. بر این اساس می‌توانیم دو نوع تیرآهن داشته باشیم:

تیرآهن

تیرآهن بال پهن یا H

این محصول با نام تجاری هاش یا هاش بیم در بازار شناخته می‌شود. نام تخصصی این دسته از تیر آهن‌ها IPB است و به دلیل شباهتشان به حرف انگلیسی H با نام هاش هم شناخته می‌شوند. این محصولات، پهنای بال و جان مساوی دارند، به این معنا که اندازه تنه اصلی محصول با کناره‌های آن یکسان است. خود تیرآهن بال پهن، می‌تواند به دو نوع تقسیم شود:

1. هاش سبک

در این محصول ضخامت جان تیر از بال‌ها کمتر است و به طور کلی، وزن محصول کمتر از نوع سنگین است. این تیرآهن‌ها بیشتر به عنوان ستون و در قسمت‌های بالایی ساختمان استفاده می‌شوند؛ اما در سازه‌های سبک در بخش فونداسیون و پایه‌ها نیز به کار می‌روند.

2. هاش سنگین

ضخامت جان تیر و بال‌ها در این محصولات یکسان است. استحکام انواع سنگین تیرآهن هاش بسیار بالاست و به همین علت در سازه‌های فوق سنگین و صنعتی مانند برج‌های عظیم و پل‌ها کاربرد دارند.

تیرآهن بال نیم‌پهن یا I

پهنای بال در این نوع تیرآهن کمتر از جان است. این محصولات به حرف I شباهت دارند و به همین علت به آن‌ها تیرآهن آی شکل هم گفته می‌شود. این محصولات می‌توانند در دو نوع IPE و INP به بازار عرضه شوند. هر یک از این محصولات مشخصات ظاهری و کاربردهای خاص خود را داشته باشند.

تیرآهن IPE

این محصول بر اساس استانداردهای ایران و اروپا تولید می‌شود. شکل ظاهری این دسته از آهن آلات ساختمانی، شبیه حرف آی انگلیسی است و ضخامت بال‌های آن کاملا یکدست است. ضخامت جان در این محصول کمی کمتر از بال‌ها بوده و عرض بال‌های آن کمی بیشتر است.
تیرآهن IPE

تیرآهن INP

این محصول نیز همانند گروه قبلی به حرف آی شباهت دارد. با این تفاوت که ضخامت بال‌ها در تیرآهن INP یکدست نیست. این محصول بر اساس استانداردهای چین و روسیه تولید می‌شود و ضخامت بال‌های آن با دور شدن از جان، کاهش می‌یابد.
تیرآهن INP

هر یک از این محصولات در بخش خاصی از سازه مورد استفاده قرار می‌گیرند. این تیرآهن‌ها در واقع اصلی‌ترین آهن آلات ساختمانی هستند و در حفظ استحکام سازه‌ها نقش اساسی ایفا می‌کنند.

۲- میلگردها؛ پرمصرف‌ترین آهن آلات ساختمانی

یکی از محصولات کاربردی و مهم در صنعت ساخت و ساز، میلگردها هستند. این مقاطع فولادی نقشی اساسی در افزایش مقاومت کششی بتن دارند و بدون وجود آن‌ها، مقاومت ساختمان تا حد زیادی پایین می‌آید و امکان شکست بتن بیشتر می‌شود. این محصولات در سایزهای مختلفی تولید می‌شود، اما بسته به نوع ساختمان، میلگردهای سایز ۱۶ تا ۳۲ بیشتر به عنوان آهن آلات ساختمانی مصرف می‌شوند.
این محصول می‌تواند در دو دسته میلگرد بدون آج یا ساده و میلگرد آجدار تولید شود. به طور کلی ۴ نوع میلگرد در بازار موجود است:

میلگرد

میلگردهای ساده یا بدون آج (A1)

این محصول روی بدنه خود هیچگونه برآمدگی یا فرورفتگی ندارد. بدنه صاف و صیقلی و همچنین انعطاف و جوش‌پذیری بالا از مهم‌ترین مشخصات این محصول فولادی است. این میلگردها بیشتر برای آهنگری و تولید محصولاتی مانند پنجره یا لوازم تزیینی استفاده می‌شوند.

میلگرد آجدار مارپیچی (A2)

این محصول از دسته قبل محکم‌تر است، اما جوش‌پذیری کمتری دارد و ترجیحا نباید روی آن عملیات جوشکاری انجام شود. احتمال گسست این محصول در خمش با زاویه تند زیاد است و به همین علت، بهتر است خم نشود.
آج‌های موجود روی بدنه محصول به صورت مارپیچی و در یک جهت تا انتهای میلگرد ادامه یافته اند. این آهن آلات ساختمانی در فونداسیون و آرماتوربندی ساختمان استفاده می‌شود.

انواع میلگرد

میلگرد آجدار دوکی یا جناغی (A3)

این دسته از میلگردها به شدت سخت و غیرقابل انعطاف هستند و نمی‌توان روی آن‌ها عملیات جوشکاری انجام داد. میلگردهای دوکی یا جناغی، آج‌هایی به شکل ۷ و ۸ در یک جهت دارند و درگیری بهتری با بتن ایجاد می‌کنند. این محصولات یکی از بهترین انتخاب‌ها برای بتن ریزی ستون و پایه هستند.

میلگرد آجدار مرکب (A4)

مقاوم‌ترین نوع میلگرد که بهترین درگیری با بتن را دارد، این محصول است. آج‌های میلگرد مرکب به شکل ۷ و ۸ و در دو جهت تا انتهای میلگرد امتداد یافته اند. این محصول به هیچ عنوان قابلیت جوشکاری ندارد و سختی آن بسیار بالاست.
این گروه از آهن‌آلات ساختمانی می‌توانند از فونداسیون گرفته تا تولید درب و پنجره مورد استفاده قرار گیرند. میلگردها جزو اصلی سازه‌های بتنی و آهنی هستند و نقشی موثر در انتقال نیرو به ستون‌ها و جبران مقاومت کششی ساختمان ایفا می‌کنند..

۳- نبشی

یکی دیگر از آهن‌ آلات ساختمانی پرکاربرد، نبشی‌ها هستند. این محصول از دو بال عمود بر هم تشکیل شده و در دسته پروفیل‌های باز قرار دارد. نبشی‌ها می‌توانند به صورت تکی یا در ترکیب با سایر مصالح ساختمانی به کار برده شوند. از این مقطع فولادی عموما به عنوان نگهدارنده یا انتقال دهنده نیرو استفاده می‌شود.
این محصول می‌تواند در بخش‌هایی مانند فونداسیون، دیوارها، نمای ساختمان و چارچوب در مورد استفاده قرار گیرد. نبشی بر اساس معیارهای مختلفی تقسیم‌بندی می‌شود، اما معیاری که بیش از همه می‌تواند روی کاربرد آن موثر باشد، شکل ظاهری محصول است. نبشی‌ها به دو دسته بال مساوی و بال نامساوی تقسیم می‌شوند.

نبشی

  • نبشی بال مساوی

این دسته از محصولات دارای بال‌های شبیه به هم با ابعاد یکسان هستند. مزیت محصولات بال مساوی این است که تعیین ابعاد و وزن آن‌ها بسیار آسان است و در اغلب موارد کاربرد دارند.

  • نبشی بال نامساوی

این گروه، دارای بال‌هایی با ابعاد ناهمسان هستند. تعیین ابعاد این محصولات دشوار است ولی در عوض در کاربردهای نگهدارنده مانند استفاده در نمای ساختمان، استفاده بیشتری دارند.

این مقاطع فولادی، در سایزها و وزن‌های مختلفی به بازار عرضه می‌شوند. کمتر سازه‌ای وجود دارد که نبشی در آن نقشی نداشته باشد؛ مگر آن‌که سازه به صورت غیر اصولی ساخته شده باشد.

۴- ناودانی

این دسته از محصولات فولادی، نوعی فرآورده تولید شده با روش نورد گرم هستند. ناودانی‌ها یک سطح افقی دارند که به آن جان گفته می‌شود و دو بال در طرفین بر جان عمود شده‌اند. این محصول در ابعاد و ضخامت‌های مختلفی تولید می‌شود. ناودانی‌ها می‌توانند از جنس آهن یا انواع آلیاژها مانند استیل باشند.
همچنین استفاده از ناودانی آلومینیوم و گالوانیزه هم در ساختمان سازی رایج است. این محصولات در سه نوع ساده، مشبک و اروپایی در بازار وجود دارند. این دسته از آهن آلات ساختمانی برای ساخت تیر حمال، ساخت خرپا، ساخت دیوار، ساخت سقف یا به عنوان تیرچه استفاده می‌شوند.

ناودانی

۵- لوله

لوله‌ها یکی از پرکاربردترین آهن آلات ساختمانی در خطوط انتقال مایعات و گازها هستند. لوله‌های فلزی در انواع درزدار و بدون درز تولید می‌شوند و می‌توانند کاربردهای مختلفی در یک سازه داشته باشند. از لوله‌های فلزی ضدزنگ برای انتقال آب شرب به داخل خانه استفاده می‌شود.
همچنین انواع خاصی از لوله فلزی به نام مانیسمان یا لوله‌های بدون درز، برای انتقال گاز شهری به داخل ساختمان کاربرد دارند. در ساخت و ساز، می‌توان از لوله‌های آلیاژی مانند لوله استیل برای دکوراسیون و زیباسازی هم استفاده کرد، بنابراین تنها کاربرد این محصول در انتقال سیالات نیست.

لوله فولادی

۶- پروفیل

یکی از عام‌ترین مفاهیم در صنعت آهن و فولاد، پروفیل است. این عبارت می‌تواند از تیرآهن گرفته تا انواع قوطی به تمامی محصولات فولادی اطلاق شود. پروفیل ساختمانی در دو نوع باز و بسته به بازار عرضه می‌شود. نوع باز این محصول مانند نبشی، تیرآهن و ناودانی را پیش‌تر معرفی کردیم. انواع بسته پروفیل، دارای سطح مقطع مربع، مستطیل یا اشکال مختلف دیگر هستند.

پروفیل قوطی که سطح مقطع آن به شکل مربع است، بیشترین کاربرد را در ساختمان سازی دارد. این دسته از محصولات فولادی می‌توانند نقش انتقال نیرو یا ستون اصلی را در یک سازه بر عهده داشته باشند. قوطی‌ها در تمامی ساختمان‌ها کاربرد ندارند و تنها در بخشی از سازه‌ها دیده می‌شوند.

پروفیل

۷- ورق فولادی

ورق‌های فولادی یا ورق سیاه، از جمله محصولات آهنی هستند که به صورت مستقیم یا غیر مستقیم در ساخت و ساز مورد استفاده قرار می‌گیرند. از این ورق‌ها، در ساخت انواع لوله و پروفیل استفاده می‌شود.
علاوه بر این می‌توان از ورق‌های فولادی به عنوان پوشش کف، سقف، پله، دیواره و… نیز استفاده کرد. این ورق‌ها قابلیت رنگ‌پذیری دارند و می‌توان از آن‌ها در نمای ساختمان هم استفاده کرد.

ورق فولادی

خرید آهن آلات ساختمانی از آهن اسپات

پیش از شروع ساخت یک سازه، اولین مصالحی که باید خریداری شوند، آهن آلات ساختمانی هستند. این محصولات بر استحکام اسکلت ساختمان و دوام آن تاثیر زیادی دارند، به همین علت لازم است که بهترین محصول با بالاترین کیفیت ممکن خریداری شود.
خرید آهن آلات ساختمانی، زمان‌بر است. زیرا برخی آهن آلات مانند تیرآهن یا میلگرد، سایزها و گریدهای خاصی دارند و ممکن است یک فروشنده خاص، نتواند تمامی محصولات موردنیاز شما را تامین و در اختیارتان قرار دهد. استفاده از روش خرید اینترنتی و آنلاین در چنین شرایطی بسیار به صرفه و بهینه خواهد بود.

وبسایت آهن اسپات یکی از مراجع معتبر و فعال در حوزه آهن و فولاد است. در این سایت می‌توانید به روزترین قیمت این مصالح را مشاهده نمایید و با بهترین قیمت، آهن آلات ساختمانی موردنظرتان را خریداری کنید.
یکی از مهم‌ترین مزایای این سایت، امکان بهره‌مندی از تحلیل‌های دقیق بازار و استفاده از مشاوره کارشناسان مجرب است. بدین وسیله خواهید توانست مرغوب‌ترین محصولات فولادی را در زمان مناسب با بهترین قیمت بازار خریداری نمایید.