از مهمترین مقاطعی که در صنایع مختلف، من جمله صنعت ساختمان‌سازی کاربرد دارد، پروفیل‌ها هستند. پروفیل‌ها انواع متفاوتی دارند و با توجه به شکل و مزایایی که دارند در فضاهای متفاوت مورد استفاده قرار می‌گیرند.  انواع پروفیل‌های موجود در بازار عبارتند از:

پروفیل‌ها در بازار انواع مختلفی دارند که پروفیل زد(Z) و پروفیل آبرو از مهمترین آنهاست. پروفیل ها با توجه به شکل و برخی عوامل دیگر کاربردهای متنوعی نیز دارند، اما دو نوع پروفیل زد (Z) و پروفیل آبرو از پرکاربردترین آنها هستند. در این مقاله از وبلاگ آهن اسپات ابتدا به معرفی هر یک از این پروفیل‌های زد و ابرو خواهیم پرداخت و سپس به بررسی تفاوت آنها می‌پردازیم.

پروفیل زد (Z) چیست؟

همان طور که از اسم آن پیدا است،  شکل ظاهری این پروفیل به شکل z است که در صنایع زیادی کاربرد دارد. از جمله جاهایی که این نوع پروفیل حضور دارد، زیرسازی سقف‌ شیب‌دار است. البته در کشتی‌سازی نیز می‌توان از مزیت‌های این نوع پروفیل استفاده‌های زیادی به عمل آورد. محصولات پروفیل Z به عنوان باربر یا عنصر کمکی در سازه‌های صنعتی و ساختمان‌های فولادی در بخش‌های ساخت‌وساز ساختمانی، خودروسازی، برق-الکترونیک، فلز، انرژی و غیره استفاده می‌شود.

پروفیل‌های Z به عنوان روکش، رگه و پروفیل نما در ساختمان‌های صنعتی فولادی سنگین که باره‌ای بسیار سنگینی را تحمل می‌کنند مورد استفاده قرار می‌گیرد. همچنین این پروفیل به عنوان ستون باربر، تیر و خرپا سقف در سازه‌های فولادی غیر صنعتی مانند سازه‌های فولادی گیج سبک، انبارها، آشیانه‌ها و انبارها استفاده می‌شود.

پروفیل‌های Z در اندازه‌ها و ابعاد درخواستی با انجام سوراخ کاری یا برش بدون سوراخ در متراژها و محورهای درخواستی، علامت گذاری جوهر افشان بر روی پروفیل‌ها در خطوط تولید تکنولوژی برتر مطابق جزئیات پروژه و با بسته‌بندی شخصی برای افراد و شرکت‌ها تولید می‌شود. تمام نقاط روی پروفیل‌ها را می‌توان با استفاده از نقشه‌های سه‌بعدی پروفیل‌های دانلود شده در ماشین‌های کنترل‌شده، کاملاً اتوماتیک و با ظرفیت بالا توسط رایانه سوراخ کرد.

با توجه به پروژه‌های طراحی‌شده و ترسیم‌شده می‌توان گزینه‌های پوششی و مکانیکی را روی مصالح اعمال کرد. مشخصات مصالح را می‌توان با توجه به بارهای وارده بر آن‌ها سخت یا نرم ترجیح داد و ضخامت پوشش گالوانیزه ممکن است با توجه به مقاومت مورد نیاز در برابر خوردگی تغییر کند یا در صورت نیاز رنگ روی ورق نورد گرم اعمال شود.

انواع پروفیل زد

1.     پروفیل Z16

پروفیل زد 16 در ضخامت 2، 2.5 و 3 میلی‌متر تولید می‌گردد.

  • در ضخامت‌های 2 میلی‌متر با وزن 4.9 کیلوگرم
  • در ضخامت‌های 2.5 میلی‌متر با وزن 6 کیلوگرم
  • در ضخامت 3 میلی‌متر با وزن 7.2 کیلوگرم

2.     پروفیل Z18

پروفیل زد 18 در ضخامت 2، 2.5 و 3 میلی‌متر تولید می‌گردد.

  • در ضخامت‌های 2 میلی‌متر با وزن 5.2 کیلوگرم
  • در ضخامت 2.5 میلی‌متر با وزن 6.5 کیلوگرم
  • در ضخامت 3 میلی‌متر با وزن 7.7 کیلوگرم

3.     پروفیل Z20

پروفیل زد 22 در ضخامت 2، 2.5، 3 و 3.5 میلی‌متر تولید می‌گردد.

  • در ضخامت 2 میلی‌متر با وزن 5.5 کیلوگرم
  • در ضخامت 2.5 میلی‌متر با وزن 6.8 کیلوگرم
  • در ضخامت 3 میلی‌متر با وزن 8 کیلوگرم
  • در ضخامت 3.5 میلی‌متر با وزن 9.5 کیلوگرم

4.     پروفیل Z22

پروفیل زد 22 در ضخامت 2، 2.5، 3 و 3.5 میلی‌متر تولید می‌گردد.

  • در ضخامت 2 میلی‌متر با وزن 5.8 کیلوگرم
  • در ضخامت 2.5 میلی‌متر با وزن 7.2 کیلوگرم
  • در ضخامت 3 میلی‌متر با وزن 8.6 کیلوگرم
  • در ضخامت 3.5 میلی‌متر با وزن 10 کیلوگرم

کاربردهای پروفیل زد

از مهم‌ترین کاربردهای پروفیل زد می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • سالن‌های ورزشی
  • سوله‌ها
  • پارکینگ‌ها
  • انبار
  • ایستگاه‌های اتوبوس
  • ترن
  • سالن‌های بزرگ صنعتی
  • ایستگاه‌های سوخت‌رسانی
  • تقویت سازه‌های فلزی
  • ساخت جعبه‌های فلزی
  • تقویت تیرها و غیره

مزایای استفاده از پروفیل زد (Z)

  1. پروفیل‌های Z به دلیل ظرفیت باربری بسیار بالا، مزیت قیمت و مصالح را تا 40 درصد در مقایسه با سازه‌های تولید شده در مصالح فولادی سنگین فراهم می‌کنند. همچنین به دلیل سهولت در تولید، تهیه، حمل و نقل و مونتاژ، ساخت ساختمان‌های فولادی را قابل اطمینان‌تر، سریع‌تر و مقرون به صرفه‌تر می‌کند.
  2. پروفیل‌های Z قابل اعتمادتر هستند و روی سقف‌ها، تیرها یا ستون‌ها ترجیح داده می‌شوند زیرا شکستگی قطعات ندارند. سیستم‌های ساختمانی فولادی که در کشورهای توسعه یافته ضروری است، مناسب‌ترین سیستم ساختمانی به ویژه برای کشورهای زلزله‌خیز است. علاوه بر این، پروفیل زد به دلیل حمل و نقل آسان، اضافه کردن و حذف قطعات به و از آن، سازگاری با محیط زیست و قابلیت بازیافت ترجیح داده می‌شوند.
  3. پروفیل Z شکل سرد دارای مزایای اندازه قابل تنظیم و مقاومت فشاری بالا است. به طور گسترده‌ای در براکت های خورشیدی، گلخانه‌های سبزیجات، خودروها، وسایل نقلیه راه آهن، درها و پنجره‌های ساختمان، قفسه‌ها، نرده‌های محافظ بزرگراه، سازه‌های فولادی ساختمانی، ظروف، قالب‌های فولادی و داربست، کشتی‌سازی، پل‌ها، برج‌های انتقال، سینی کابل، ماشین آلات کشاورزی، استفاده می‌شود. مبلمان، انبارداری، پشتیبانی از خطوط لوله و زمینه‌های دیگر مورد استفاده قرار می‌گیرد.
  4. بسته به پروژه‌ای که طراحی و ترسیم می‌شود، می‌توان گزینه‌های پوشش و مکانیکی را روی پروفیل زد اعمال کرد. پوشش مواد ممکن است ترجیحاً بسته به بار روی آن سخت یا نرم باشد و ضخامت پوشش گالوانیزه بسته به مقاومت خوردگی مورد نظر ممکن است متفاوت باشد یا در صورت تمایل، ورق نورد گرم ممکن است با رنگ پوشش داده شود.

پروفیل آبرو چیست؟

پروفیل‌های آبرو که با نام پروفیل یو نیز شناخته می‌شود، فولاد ضدزنگ هستند که در مناطق مرطوب و با بارندگی بسیار زیاد مورد استفاده قرار می‌گیرند. پروفیل‌های فولادی ضدزنگ نوع خاصی از کانال های فولادی ضد زنگ در ساده‌ترین شکل آن به شکل U هستند. همچنین بسته به روش تولید می‌توان آن‌ها را مخروطی یا غیر مخروطی کرد.

پروفیل‌های U فولاد ضد زنگ در مقاطع نورد گرم موجود هستند اما معمولاً با روش همجوشی لیزری تولید می‌شوند. فناوری همجوشی لیزری اجازه می‌دهد تا گوشه‌های تیز و مربعی بدون مخروطی ایجاد شود. این روش همچنین امکان دسترسی به اندازه بسیار بزرگ‌تر از روش نورد گرم را فراهم می‌کند.

انواع پروفیل آبرو

دو مدل پرکاربرد پروفیل آبرو به شرح زیر می‌باشد:

1. پروفیل آبرو لندنی

پروفیل آبرو لندنی با ضخامت ۰.۴ میلی‌متر و طول ۳ متر تولید می‌شود. جهت پوشش ‌دادن سقف‌های بزرگ‌تر، پروفیل‌های لندنی را به یکدیگر متصل می‌کنند و در برخی مواقع قسمت‌های اضافی را برش می‌دهند. پروفیل‌های آبروی لندنی، به دلیل پرکاربرد بودن، نسبت به سایر پروفیل‌های آبرو در بازار با حجم بیشتری موجود می‌باشند. پروفیل‌های آبرو لندنی از ورق گالوانیزه ساخته می‌شوند اما اگر در طولانی مدت در معرض آب و رطوبت قرار بگیرند دچار آسیب‌ و خرابی‌ می‌شوند.

2. پروفیل آبرو جعبه‌ای

پروفیل آبرو جعبه‌ای نسبت به پروفیل آبرو لندنی، ظاهر زیباتری دارد؛ بنابراین عموما جهت استفاده در سقف‌های شیروانی رستوران‌ها یا سازه‌های گران‌قیمت، به کار می‌روند. پروفیل‌های آبرو جعبه‌ای با ضخامت بیشتر از ۰.۴ میلی‌متر تولید می‌شود و نسبت به پروفیل آبرو لندنی در برابر زنگ‌زدگی و خوردگی مقاوم‌تر می‌باشد. از این پروفیل‌ جهت ساخت انواع سوله، ساختمان‌های صنعتی و تولیدی‌، ساختمان‌ بیمارستان‌ها یا خانه‌های بهداشت و غیره استفاده می‌شود.

3. پروفیل آبرو فیتیله ای

از قدیمی ترین نوع پروفیل‌های آبرو می‌باشد و دارای پایین‌ترین قیمت ممکن و نصب آسان است.

کاربردهای پروفیل آبرو

1. صنایع و ساختمان

پروفیل‌های U فولاد ضد زنگ عمدتا برای کاربردهای خاص صنعتی و ساختمانی استفاده می‌شود. سازندگان از این پروفیل برای قاب‌بندی و لبه بندی، به‌ویژه محافظت از لبه‌ها استفاده می‌کنند. پروفیل آبرو همچنین می‌توانند پایه یا تکیه‌گاه گوشه‌های ساختمان، قفسه‌های صنعتی، تکیه‌گاه لوله‌ها، خطوط نقاله و غیره باشند. بخش دیگری که از پروفیل‌های سفارشی فولاد ضد زنگ U برای مسیرها یا سرسره‌ها برای درگاه‌ها یا تجهیزات پردازش استفاده می‌کند، عمدتاً صنایع سنگین است.

2. صنعت آب

پروفیل آبرو همچنین می‌توانند در صنایعی مانند معماری و به ویژه کنترل آب، استفاده شوند. می‌توان پروفیل‌های U فولاد ضدزنگ را به‌ عنوان راهنما و سیاهه‌های مربوط به برنامه‌های کنترل آب و تصفیه خانه‌های فاضلاب مشاهده کرد.
از آنجایی که این محیط‌های صنعتی مستعد خوردگی هستند و می‌توانند بر روی فلزات دیگر خشن باشند، فولاد ضدزنگ بهترین انتخاب مواد برای استفاده برای این مسیرها و سرسره‌ها است. از سایر کاربرد های این پروفیل می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. ساخت درب‌های چوبی و یا درب‌های ام‌دی‌اف
  2. اتصال ساندویچ مربوط به پانل‌های سقفی
  3. فضاهایی مانند مرغ‌داری، گلخانه و یا گاوداری‌ها
  4. پارکینگ و یا سقف پارکینگ
  5. انواع و اقسام سقف‌های شیروانی و یا غیر شیروانی

مهمترین تفاوت‌های پروفیل زد و آبرو

شاید برایتان عجیب باشد، اما این دو  پروفیل در مقایسه با سایر محصولات آهنی بسیار به هم شباهت دارند. انواع پروفیل Z برای ساخت دیوارهای عمیق برای پشتیبانی ساختمان با دوام‌تر و پایه‌های محکم‌تر استفاده می‌شود. از طرف دیگر پروفیل‌های آبرو یا نوع U برای انتقال آب باران و برف به سمت زمین استفاده می‌کنند. در مناطقی از کشور، مانند شمال، که میزان بارش باران زیاد بوده و ممکن است سقف، تحمل این وزن سنگین را نداشته باشد، این نوع پروفیل می‌توان کارایی زیادی از خود نشان دهد.
همچنین می‌توان از آن‌ها برای ایجاد موانع مهاری برای اقدامات حفاظتی سخت‌تر و بتن تر استفاده کرد. یکی دیگر از کاربردهای این پروفیل‌ها به عنوان موانع صوتی است. در فضاهایی مانند همایش‌ها یا استودیوهای ضبط فیلم، از این پروفیل‌ها برای ممانعت از ورود صوت استفاده می‌شود.

1. تفاوت پروفیل زد و آبرو از نظر ظاهری

شکل ظاهری پروفیل نوع Z همان‌ طور که در این متن بیان شد در زبان انگلیسی به شکل Z می‌باشد به همین دلیل به آن پروفایل Z می‌گویند. انواع پروفیل Z شامل پروفیل‌های Z 16، 18، 20 و 22 می‌باشد.

مشخصات پروفیل آبرو به زبان انگلیسی U شکل است و در دو نوع پروفیل یک طرفه و دو طرفه در بازار موجود است. در پروفیل‌های یک طرفه فقط از یک طرف به تکیه‌گاه متصل می‌شود اما در پروفیل‌های دو طرفه این نوع پروفیل از دو طرف قابل اتصال است. انواع مختلف پروفیل‌ها شامل لندنی، دنده و جعبه هستند و معمولا بین 2 تا 3 میلی‌متر ضخامت دارند.

2. تفاوت پروفیل زد و آبرو در نوع پروفیل‌ها

تفاوت دیگری که می‌توان بین دو نوع پروفیل زد و پروفیل آبرو ذکر کرد، از انواع پروفیل آبرو می‌توان به پروفیل دنده، باکس و لندنی اشاره کرد. در مقابل از پروفیل‌های زد می‌توانیم به پروفیل های 16، 18، 20 و 22 اشاره کرد. هر نوع از این پروفیل‌ها کاربردهای متنوعی دارند که در این مطلب به آن‌ها اشاره کردیم.

3. تفاوت پروفیل زد و آبرو در کاربرد

تفاوت دیگری که می‌توان بین پروفیل های نوع Z و پروفیل های آبرو می‌توان بیا کرد، موارد استفاده و کاربردهای این دو نوع است. پروفیل‌های Z عموما در ساخت پشت‌بام‌ها، کارخانه‌ها، سوله‌ها، انبارها، سالن‌های ورزشی، ایستگاه‌های اتوبوس، پمپ‌بنزین‌ها و غیره کاربرد دارند.

از دیگر کاربردهای این نوع پروفیل می‌توان به استفاده از آن در صنعت کشتی سازی و یا ساخت تیرهایی با مقاطع کامپوزیتی اشاره کرد. این در حالی است که از پروفیل برای انتقال آب باران و برف به زمین استفاده می‌شود. در مناطقی از کشور مانند شمال که بارندگی زیاد است و سقف نمی‌تواند چنین وزن سنگینی را تحمل کند، این نوع پروفیل می‌تواند کارایی بالایی از خود نشان دهد.

4. تفاوت پروفیل زد و آبرو در روش‌های تولید

معمولا برای تولید پروفیل‌ها از ورق‌های گالوانیزه استفاده می‌شود. این ورق‌ها معمولا در برابر رطوبت بسیار مقاوم بوده و زنگ نمی‌زنند. بنابرین در تولید پروفیل Z صفحات نورد گرم طبق استانداردهای مشخص شده تولید می‌شود.

در مقابل انواع پروفیل آبرو، هر کدام در مدل‌ها، ابعاد و سایزهای متفاوتی تولید می‌شوند که کاربردهای متفاوتی نیز دارند. پروفیل‌های آبرو، در انواع پروفیل آبرو لندنی، پروفیل آبرو جعبه‌ای، پروفیل آبرو گرد، پروفیل آبرو مخفی و پروفیل آبرو فیتیله‌ای در بازار موجود هستند که در این مطلب به تفصیل به آن‌ها اشاره کردیم.

استعلام قیمت و خرید انواع پروفیل از آهن اسپات

قیمت پروفیل زد و آبرو با توجه به عوامل مختلفی مانند نوع، ضخامت، سایز و طول محصول تعیین می‌شود. با توجه به نوسانات قیمت آهن آلات در بازار، قیمت این محصولات نیز دچار نوسان می‌شود از این رو نمی‌توان قیمت ثابتی برای آن‌ها تعیین کرد.
برای اطلاع از آخرین قیمت انواع پروفیل می‌توانید وارد وبسایت آهن اسپات شده و از جداول قیمتی محصولات آهن اسپات بخش پروفیل استفاده کنید. همچنین برای دریافت مشاوره و خرید آهن الات و محصولات فولادی، با کارشناسان آهن اسپات در تماس باشید.