بیشتر میلگردهای مورد استفاده در ساخت‌وسازهای جدید از مواد بازیافتی تهیه شده است و پس از تخریب، بیشتر آن دوباره بازیافت خواهد شد. جالب است بدانید که طبق گزارش موسسه بازیافت فولاد، میلگرد به عنوان متداول ترین ماده بازیافتی در کشور رتبه‌بندی می‌شود.
به دلیل اهمیت بازیافتی این محصول، افراد بسیاری به دنبال خرید ضایعات و استفاده از آن‌ها هستند. این ضایعات حتی در پروژه‌های هنری، مبلمان و دکوراسیون بسیار کاربرد دارد. در ادامه این مطلب درباره ضایعات میلگرد و نحوه بازیافت آن‌ها صحبت خواهیم کرد و در انتها به معرفی یک از بزرگترین مجموعه‌ها در حوزه خرید و فروش ضایعات میلگرد خواهیم پرداخت.

ضایعات میلگرد چیست؟

ضایعات آهن همان تکه‌ها و ضایعاتی بوده که از فولاد ساخته شده است و پس از مصرف می‌توان مجددا آن را ذوب کرد و برای ساخت محصولات آهنی استفاده کرد. انواع ضایعات آهن را می‌توان از محل دورریز صنایع مختلفی همانند خطوط تولید فولاد، تولید لوازم خانگی، خودروسازی، پل سازی، آهنگری و ریخته گری، راه‌ آهن، پرس‌کاری، تخریب خانه‌های کلنگی و قدیمی، ضایعات اماکن عمومی و… به دست آورد.

انواع ضایعات میلگرد

  • آهن ضایعاتی سوپر ویژه

ضایعات آهن ساختمانی همانند تیرآهن، نبشی، میل‌گرد، ناودانی، گوشه ورق ضخیم و… که ازآهن‌فروشی تهیه و استفاده می‌کنند و وقتی بلااستفاده می‌شود به ضایعاتی‌ها می‌فروشند.

  • ضایعات آهن ویژه

ضایعاتی همانند تکه نبشی، ورق روغنی بدون زنگ زدگی، انواع تسمه‌های آهنی، لوله‌های سیاه و ضخیم، پرسی میلگرد، موتور یخچال و… در این دسته جای می‌گیرند.

  • آهن ضایعاتی درجه یک

این نوع ضایعات آهن شامل انواع لوازم موتوری سبک و سنگین، ریل قطار، انواع چرخ دنده، لوله سیاه صنعتی، شاسی خودروهای سنگین، دو سر آبگرمکن بدون رسوب شدگی، پروفیل و قوطی‌های بدون زنگ زدگی و… است.

  • آهن ضایعاتی درجه دو

در این دسته ضایعاتی همانند انواع توری‌ها، تسمه‌های کلاف شده، تنه موتورسیکلت و دوچرخه، انواع ورق‌ها و اتصالات گالوانیزه، فنرهای بانداژ، ضایعات آهن درها و پنجره‌ها، میل‌گرد کلاف شده و… قرار می‌گیرند.

  • آهن ضایعاتی درجه سه

این دسته شامل ضایعاتی همانند منبع اگزوز خودروها، حلب‌های بهداشتی، ورق‌های گالوانیزه استفاده شده و رنگی، شلنگ‌های سوخته فشار قوی می‌شود.

  • ضایعات آهن درجه چهار

این دسته تنها شامل انواع پلیسه های زنگ نزده می‌شود.

  • ضایعات آهن روغنی

این ضایعات شامل ورق‌هایی است که در صنایع ماشین سازی،ماشین آلات صنعتی و کشاورزی و تولید قطعات و لوازم خودرو و… استفاده می‌شود.

  • ضایعات گالوانیزه

این نوع ضایعات به آهن‌آلاتی گفته می‌شود که روی آن‌ها را با گالوانیزه پوشش می‌دهند. همانند لوله‌های آب، کانال‌های کولر و…

  • ضایعات آلیاژی

این نوع آهن ضایعاتی شامل آهن‌آلاتی است که به صورت آلیاژی مرکب از فلزاتی همانند نیکل، کروم، منگنز و … ساخته می‌شود. همانند تسمه فنری سیم بکسل، میل‌لنگ، چرخ دنده، کمک فنر برش

کاربرد ضایعات میلگرد

  • یکی از رایج‌ترین راه‌های استفاده مجدد از میلگرد ضایعاتی استفاده از آن به عنوان میز است. میز را می‌توان با خم کردن پایه‌های میله درست کرد.
    برخی از سیستم صاف کردن روتور نوع و برخی از پیکربندی دو غلتکی استفاده می‌کنند. به طور مشابه، میله را نیز می‌توان توسط دستگاه خم کرد تا صندلی‌هایی برای قرار دادن آرماتور بسازد. همین فرآیند با قالب‌گیری پایه‌های میله انجام می‌شود، اما روی یک میله کوچک‌تر.
    از میله‌ها برای پایه‌های میز و یک لبه تزئینی در اطراف میز استفاده کنید. برای ساخت میز، ابتدا از خم‌کن‌های میلگردی استفاده کنید تا یک میله محکم در اطراف میز چوبی قالب بزنید. سپس، از برش‌های میلگرد استفاده کنید تا میله‌ها را به‌اندازه پاها خرد کنید. در نهایت، پایه ها را به لبه فولادی میز جوش دهید.
  • از میلگردهای بازیافتی میلگرد ساخته شده نیز می‌توان برای نگهداری محصولات باغ  و باغچه مثل گوجه فرنگی، بوگنویل یا درخت جوان استفاده کرد. به سادگی میلگرد را به طول مورد نیاز خود ببرید، فولاد را با چکش به زمین بکوبید و گیاه را برای حمایت به میله ببندید.
  • راه دیگر برای استفاده مجدد از میلگرد ضایعات، اهداف زیبایی شناختی است. برخی افراد از ضایعات استفاده هنری می‌کنند و مجسمه‌های میلگردی خلق می‌کنند. با استفاده از برش میلگرد، خم کن و جوشکار، امکانات فقط با تخیل شما محدود می‌شود. ایده‌ها شامل افراد، حیوانات، دایره‌ها یا گل‌ها می‌شود. ممکن است عناصر دیگری مانند سنگ یا شیشه‌های رنگی را در مجسمه بگنجانید.
  • گاهی اوقات این ضایعات فقط در کوره ذوب می‌شوند و برخی فلزات دیگر به آن اضافه می‌شود تا آلیاژهای مختلف تولید شود یا خواص آن افزایش یابد. این به آن‌ها اجازه می‌دهد تا در هزینه‌های تولید خود صرفه‌جویی کنند.

کاربردهای ضایعات میلگرد

بازیافت ضایعات میلگرد و مراحل انجام آن

با افزایش بازیافت مواد برای کاهش هزینه مواد و آسیب به محیط زیست، برخی از کشورها استفاده از بازیافت ضایعات فلزات را آغاز کرده‌اند. ضایعات مواد قابل بازیافتی هستند که معمولاً پس از تخریب سازه‌های ساخته شده قبلی یا در حین حفاری یافت می‌شوند.

فولاد یکی از گران‌ترین موادی است که در یک کارگاه ساختمانی یافت می‌شود و بر خلاف مواد زائد، حتی ضایعات فلزات ارزش پولی دارند. در مقابل میلگرد ضایعات فولاد تقویت کننده‌ای است که از ضایعات فلزی آسیاب می‌شود. این ضایعات میلگرد توسط سازندگان آن‌ها به عنوان فولاد ملایم شناخته می‌شود. این میله‌ها دارای دنده‌هایی بر روی سطح هستند که مشابه میله‌های تغییر شکل یافته سنتی با عملکرد بالا است.

سهولت بازیافت میلگرد به شهرت روزافزون آن به عنوان یکی از مصالح سازگارتر با زمین کمک کرده است. اگرچه میلگرد ممکن است بازیافت شود و برای پروژه‌های ساختمانی جدید مورد استفاده قرار گیرد، ابزارهایی مانند برش میلگرد و خم کن میلگرد نیز می‌توانند تغییر کاربری میله‌های فولادی را برای اهداف کاربردی و تزئینی آسان کنند.
به استفاده از مواد برای پروژه‌های هنری، قطعات مبلمان یا اشیاء مفید در باغ فکر کنید. شکل مارپیچی منحصربه‌فرد میلگرد به پروژه‌های خانه و باغ که با مواد بازیافتی ساخته‌شده‌اند، جذابیت بصری می‌بخشد.

مراحل بازیافت میلگرد را می‌توان به چند مرحله دسته بندی کرد.

مرحله 1: جمع آوری

در مرحله اول، شما باید اقدام به جمع آوری ضایعات میلگرد کنید. برای این کار باید به سراغ جاهایی بروید که در آن‌ها می‌توانید میلگردهای اضافی و ضایعات میلگرد را پیدا کنید. کارخانه‌های تولید میلگرد، سازه‌های ساختمانی و انبارها از جمله جاهایی هستند که می‌توان در آن‌ها ضایعات میلگرد پیدا کرد.
باید دقت داشت که هر ضایعاتی را نمی‌توان جمع آوری کرد و آن‌ها باید استانداردهای لازم را داشته باشند. اگر یک میلگرد زنگ زده باشد یا دچار دیگر اشکالات باشد آنگاه دیگر برای بازیافت مناسب نخواهد بود. بنابراین باید در جمع آوری دقت کرد.

برای بازیابی میلگرد از محل تخریب یا ساخت و ساز، ابتدا مطمئن شوید که از مالک میلگرد برای برداشتن مصالح، اگر متعلق به شما نیست، اطمینان حاصل کنید. سپس، به قطعاتی که می‌خواهید نگاه کنید تا مطمئن شوید که در شرایط خوبی هستند، عاری از زنگ‌زدگی یا بتن متصل هستند.

اگر روی میله‌ای بتن وجود دارد، ممکن است بتوانید قسمت آسیب‌دیده را با برش‌های میلگرد جدا کنید. مطمئن شوید که قطعه باقیمانده به‌اندازه کافی طولانی باشد تا قابل‌استفاده باشد. سعی کنید از میلگرد با زنگ زدگی روی آن جلوگیری کنید. این قطعات بیشتر خورده می‌شوند و می‌توانند خطر ایمنی ایجاد کنند.

مکان‌های دیگری برای یافتن میلگرد برای بازیابی یا بازیافت عبارت‌اند از شرکت‌های ضایعات، محوطه‌های نجات یا محوطه‌های زباله. با موسسات محلی خود تماس بگیرید و بپرسید که آیا میلگرد قدیمی می‌فروشند یا خیر. میلگرد خریداری شده از حیاط نجات یا حیاط آشغال نیز باید از نظر کیفیت مورد بررسی قرار گیرد.

فرآیند جمع آوری فلزات به دلیل افزایش ارزش آن با سایر مواد متفاوت است. احتمال بازیافت آن بیشتر از ارسال به محل دفن زباله است.  اگر چه آن‌هایی که از زباله دان‌های مذکور خریداری می‌شوند نیز باید از نظر استانداردهای ایمنی بازرسی شوند.

مرحله 2: بازرسی یا مرتب سازی

شامل بررسی اینکه کدام یک از میلگردهای ضایعات یافت شده در حالت بازیافت است یعنی شکسته و عاری از زنگ زدگی است و کدام قراضه غیر قابل ‌استفاده است و به محل دفن زباله می‌رود.
معمولاً برای این منظور از آهنرباهای بزرگ استفاده می‌شود زیرا می‌توانند فلزات عاری از ناخالصی را تشخیص دهند. به غیر از این روش، فلزات را نیز می‌توان بر اساس رنگ آن‌ها طبقه بندی یا طبقه بندی کرد. نقره روشن به معنای آلومینیوم است.

اگر یک میلگرد هنوز با بتن دست نخورده باشد، می‌توان قسمت آسیب‌دیده را با کمک یک برش میلگرد جدا کرد و تأیید کرد که طول قسمت باقی‌مانده به‌اندازه کافی بلند است تا دوباره استفاده شود.

میلگردهای دارای زنگ زدگی نباید استفاده شوند زیرا مغایر با استانداردهای ایمنی هستند و می‌توانند باعث بروز حوادث شوند. پس از آن که ضایعات میلگرد جمع آوری شدند نوبت آن است که آن‌ها را به خوبی بررسی کرد.
هر چند که در مرحله قبل یعنی جمع آوری در انتخاب آن‌ها دقت شده است اما باز هم در این مرحله باید میلگردهای جمع آوری شده را به خوبی از لحاظ کیفیت بررسی کرد.

ضایعاتی که جمع آوری شده‌اند باید به خوبی از لحاظ زنگ زدگی، شکستگی و دیگر چیزها به خوبی بررسی شوند. میلگردهایی که بر اساس معیارها مناسب نیستند دور انداخته می‌شوند و فقط ضایعاتی باقی می‌مانند که از حداقل‌ها برای بازیافت شدن برخوردار هستند. کار بررسی و کنترل باید با دقت و به دور از عجله انجام شود.

بازیافت میلگرد

مرحله 3: پردازش

پس از آن که کار بررسی و کنترل و جداسازی انجام شد و ضایعاتی که دارای استانداردهای لازم بودند، نوبت پردازش آن‌ها می‌باشد. کار مرحله پردازش در دو بخش انجام می‌شود.
در بخش اول، میلگردهایی پردازش می‌شوند که با تغییراتی مانند کوتاه کردن، تغییر شکل دادن و دیگر موارد به حالت مناسب برای استفاده بازمی‌گردد. در بخش دوم هم برخی میلگردها را خرد کرده و جهت تصفیه شدن آن‌ها را ذوب می‌کنند.

بخش اول این مرحله از بازیافت راحت است چون نیاز به وسیله های خاصی ندارد و به راحتی می‌توان تغییراتی مانند برش دادن و تغییر شکل دادن را روی میلگردها اعمال کرد. برای ذوب کردن و تصفیه اما به تجهیزات و کار بیشتری نیاز است که در مرحله بعد به آن پرداخته شده است. این کار برای تسهیل فرآیند ذوب انجام می‌شود.

مرحله 4: ذوب کردن

ضایعات خرد شده را به یک کوره بزرگ برده و ذوب می‌کنند. انواع مختلف فلزات برای ذوب به کوره‌های مختلف برده می‌شوند.

مرحله 5: تصفیه

اگر فلزات به‌دست‌آمده عاری از هرگونه ناخالصی بوده و از کیفیت خوبی برخوردار باشند، تأیید می‌شود. تصفیه همان طور که از نامش پیداست به معنای صاف کردن میلگرد از ناخالصی‌ها می‌باشد.
در بخش تصفیه پس از آن که میلگردها ذوب شدند، از ناخالصی‌ها جدا می‌شوند و در نتیجه کیفیت آن‌ها بالاتر می‌رود. میلگردها به خوبی وارد کوره‌هایی با حرارت بالا می‌شوند و در این کوره‌ها ذوب می‌شوند. پس از آن که به خوبی کار ذوب صورت گرفت، میلگرد مذاب از طریق روش‌هایی از ناخالصی‌ها جدا می‌شود و تصفیه می‌گردد.

مرحله 6: جامد کردن

پس از آن که میلگرد به خوبی ذوب شد و از ناخالصی‌هایش جدا شد، نوبت آن است که شکل‌دهی صورت گیرد. مواد مذاب حاصل از میلگرد می‌توانند به اشکال مختلفی دربیایند.
این که مواد مذاب حاصل از میلگرد بازیافتی به چیزی تبدیل شود می‌تواند به چیزهای مختلفی بستگی داشته باشد. این مواد می‌توانند تبدیل به میلگرد، میله و دیگر پروفیل‌ها تبدیل شوند.

مراحل بالا به عنوان بازیافت میلگرد توضیح داده شد. بازیافت میلگرد می‌تواند راهی مناسب برای کاهش هزینه‌ها باشد و باعث شود تا بتوان دوباره ضایعات میلگرد را مورد استفاده قرار داد و دوباره آن‌ها را به چرخه مصرف بازگرداند.
پس از آن، برای مصارف مختلف صنعتی مانند ساخت و ساز و تولید و غیره به صنایع منتقل می‌شوند. این چرخه بازیافت فلز یک فرآیند تکراری است. پس از اتمام عمر مفید فلز منتقل شده، دوباره بازیافت می‌شود و همان فرآیند تکرار می‌شود.

مزایای بازیافت ضایعات میلگرد

  1. به صراحت، رایج‌ترین و عمده ترین دلیل صنایع برای بازیافت ضایعات فلزی، صرفه‌جویی در هزینه‌ها است. فولاد یکی از گران‌ترین مواد در یک سایت ساختمانی است و بازیافت آن باعث صرفه‌جویی در هزینه‌های زیادی می‌شود.
  2. صرفه‌جویی در مصرف حدود 90٪ از مواد خام
  3. کاهش 40 درصدی مصرف آب
  4. هر تن تولید فولاد جدید از ضایعات می‌تواند حدود 1110 کیلوگرم سنگ آهن، 630 کیلوگرم زغال سنگ را ذخیره کند.
  5. جدا از هزینه‌ها، بازیافت قراضه نقش عمده‌ای در حفاظت از محیط زیست دارد. ضایعاتی که بازیافت می‌شوند از رفتن به محل دفن زباله نجات می‌یابند.
  6. برخی از ضایعات حاوی ناخالصی‌های سمی هستند و پس از ریختن می‌توانند باعث آلودگی خاک و آب شوند.
  7. صرفه‌جویی در مصرف انرژی بالای 70 درصد
  8. باعث کاهش حدود 85 درصدی آلودگی هوا می‌شود
  9. باعث کاهش بالای 60 درصدی آلودگی آب می‌شود
  10. اگر کسی بازیافت نکند، تنها روش برای به دست آوردن فلز استخراج سنگ معدن فلزی بکر، یعنی از مناظر دست نخورده است.
  11. بازیافت ضایعات به ما در حفظ زیبایی آن مناظر کمک می‌کند.

خرید ضایعات میلگرد از آهن اسپات

میلگرد تقویتی به میله‌های فولادی (کربنی یا آلیاژی) اشاره دارد که در هنگام ساخت و ساز استفاده می‌شود. باقی‌مانده این محصول بعد از استفاده ضایعات میلگرد نامیده می‌شود که کاربردهای بسیار در صنعت مبلمان یا کارهای هنری و باغبانی دارد.

شما می‌توانید چه برای بازیافت و چه برای کاربردهای هنری و صنعتی، از سایت آهن اسپات ضایعات میلگرد خریداری کنید. این مجموعه به شما امکان می‌دهد که به تمامی قیمت‌ها و جداول وزنی محصولات آهنی دسترسی داشته باشید و همچنین اطلاعات بسیار کاملی در خصوص هر تولیدکننده نیز به شما ارائه می‌دهد. اگر برای خرید ضایعات میلگرد به راهنمایی بیشتر نیاز داشتید می‌توانید با کارشناسان فروش آهن اسپات تماس بگیرید.