لوله‌ در واقع نوعی پروفیل بسته است که سطح مقطع آن‌ به شکل دایره است. این محصولات از مواد اولیه گوناگونی ساخته می‌شوند؛ از جمله فلز، پلیمر و…
برای تولید انواع فلزی این محصول، از روش‌های گوناگونی استفاده می‌شود که می‌تواند روی کاربردهای آن موثر باشد. یکی از دسته‌بندی‌های مهم لوله‌های فلزی، تقسیم کردن آن‌ها به دو گروه درز دار و بدون درز است.

همانگونه که از نام این دو محصول مشخص است، لوله‌های درزدار روی بدنه خود شیاری دارند که در واقع، محل جوشکاری محصول در هنگام تولید است. این لوله‌ها از ورق‌های فلزی مختلف ساخته می‌شوند و کاربردهای خاص خود را دارند. در مقابل، لوله‌های مانیسمان قرار دارند که روی بدنه خود هیچگونه درزی ندارند و کاملا یکدست هستند. لوله مانیسمان و API شباهت زیادی به یکدیگر دارند و گاهی، باهم اشتباه گرفته می‌شوند.

لوله API به عنوان یکی از محصولات مشهور در بازار که به هر دو گونه درزدار و بدون درز وجود دارد، در مقایسه با لوله مانیسمان یا بدون درز دارای ویژگی‌های خاصی است. تفاوت لوله مانیسمان و API می‌تواند به روش تولید آن‌ها بازگردد.
همچنین این دو محصول، خواص و کاربردهای مختص خود را دارند که آن‌ها را از یکدیگر متمایز می‌کند. به دلیل اهمیت هر دو نوع لوله یاد شده در صنعت، قصد داریم در این مقاله از آهن اسپات به تحلیل تفاوت‌های این دو بپردازیم. با ما همراه باشید.

لوله مانیسمان چیست؟

یکی از مشکلاتی که همواره درباره مقاطع توخالی همچون لوله وجود دارد، داشتن درز و امکان نشتی از آن است. این محصولات انتخاب خوبی برای انتقال سیالات پرفشار نیستند و ممکن است به راحتی دچار شکستگی شوند. در راستای حل این مشکل، دو برادر آلمانی به نام‌های رینهارد و مکس مانیسمان، لوله‌های بدون درز را در سال ۱۸۸۶ اختراع کردند.
این محصول، تحولات شگرفی در صنعت به وجود آورد. این دسته از لوله‌ها در اغلب کشورهای دنیا به نام Seamless مشهور هستند اما در ایران با نام سازندگان آن شناخته می‌شوند.

لوله مانیسمان محصولی است که در فرآیند ساخت آن از هیچگونه عملیات جوشکاری استفاده نمی‌شود. این محصول، بسیار مقاوم و مستحکم است و می‌تواند بسته به نیاز، از مواد اولیه مختلفی تولید شود.
لوله‌های بدون درز، تحت استانداردهای مختلفی تولید می‌شوند و به همین علت، کشور و کارخانه تولید کننده می‌تواند روی کیفیت محصول نهایی بسیار اثرگذار باشد. در نهایت بهتر است توجه داشته باشید که لوله مانیسمان، یک عبارت کلی است و به تمامی لوله‌های بدون درز اطلاق می‌شود. اینکه کدام محصول از این بازه گسترده، متناسب با نیاز شماست، بستگی به استاندارد تولید محصول دارد.

لوله API چیست؟

لوله API نمی‌تواند دقیقا نقطه مقابل لوله مانیسمان باشد، زیرا این محصول در بازارهای جهانی هم به صورت درزدار و هم به صورت بدون درز موجود است.
در بازار ایران، لوله بدون درز API هم با نام مانیسمان شناخته می‌شود، بنابراین، این دو محصول به نوعی با یکدیگر تلاقی دارند. با این حال، استاندارد API موجب شده است که این دسته از محصولات (چه به صورت درزدار، چه بدون درز)، دارای ویژگی‌های به خصوصی باشند. بنابراین بهتر است در ابتدا این استاندارد را به صورت دقیق شرح دهیم و سپس، به محصول بپردازیم.

API  که مخفف شده‌ی عبارت American Petroleum Institute است، در واقع بزرگترین اتحادیه تجاری در صنعت نفت و گاز طبیعی آمریکاست. این سازمان، مدیریت حدود 600 شرکت در زمینه تولید، پالایش، توزیع و… را مدیریت می‌کند. نزدیک به ۱۰۰ سال است که API در زمینه توسعه ی تجهیزات و استانداردهای عملیاتی صنعت نفت و گاز فعالیت داشته است.

از جمله معروف‌ترین و مهم‌ترین استانداردهای API ، استاندارد API 5L است. این استاندارد لوله‌های بدون درز و درزدار که از جنس فولاد باشند را در بر می‌گیرد. کاربرد محصولاتی که با این استاندارد تولید می‌شوند، بیشتر در سیستم های انتقال نفت و گاز است.
بنابراین هنگامی که از لوله ای API صحبت می شود باید دقت کرد که این لوله ها می توانند هم به صورت بدون درز و هم به صورت جوشی تولید شوند. تفاوت لوله مانیسمان و  API هم به همین استانداردها بر می‌گردد. به علاوه که لوله API بیشتر به صورت درزدار در بازار موجود است.

لوله مانیسمان

تفاوت لوله مانیسمان و API

همانگونه که پیشتر هم اشاره شد، لوله مانیسمان عبارتی کلی و شامل است که تمامی لوله‌های فولادی بدون درز را در بر می‌گیرد. در مقابل، لوله API محصولی است که بر اساس استانداردهای خاصی می‌تواند به دو صورت درزدار و بدون درز در بازار موجود باشد. این دو محصول خواص و کاربردهای خاص خود را دارند.

برای بررسی تفاوت‌های لوله مانیسمان و API بهتر است این محصولات را بر اساس معیارهای مشخصی در مقابل یکدیگر قرار دهیم تا بتوانیم تمایز آن‌ها را بهتر درک کنیم. در ادامه به چهار معیار متمایز کننده پرداخته ایم.

1_ تفاوت در نحوه تولید

یکی از مهم‌ترین و اصلی‌ترین تفاوت‌های لوله مانیسمان و API، تفاوتی است که در روش تولید این دو محصول وجود دارد. از آن‌جایی که لوله مانیسمان روی بدنه خود جای جوش ندارد، می‌توان حدس زد که این لوله‌ها بر خلاف انواع درزدار از ورق فولاد ساخته نمی‌شوند، پس روش ساخت این محصولات چگونه است؟

  • روش تولید لوله مانیسمان (بدون درز)

برای تولید لوله‌های بدون درز از شمش فولادی استفاده می‌شود. ابتدا شمش را وارد کوره می‌کنند تا نرم شود، سپس در دستگاه نورد آن را به شکل استوانه در می‌آورند. در مرحله بعدی، آن را زیر سنبه‌ای در حال چرخش قرار می‌دهند. حفره‌ای که سنبه در شمش ایجاد می‌کند، باعث شکل گرفتن لوله‌ای یکدست و بدون درز خواهد شد. این روش، متداول ترین راه تولید لوله مانیسمان است که در اغلب کارخانه‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد.

در برخی صنایع ممکن است برای تولید لوله بدون درز، از روش ریخته‌گری استفاده کنند. در این روش، شمش کاملا در کوره ذوب می‌شود تا به حالت روان و مایع درآید. این ماده مذاب، داخل قالب‌هایی ریخته می‌شود که در قسمت میانی خود، یک استوانه دارند. روش ریخته‌گری به دلیل داشتن قالب مشخص، بسیار دقیق است اما به علت داشتن محدودیت در تولید و گران بودن قالب، چندان رایج نیست.

لوله API

  • روش تولید لوله API

لوله API ممکن است به صورت درزدار یا بدون درز به بازار عرضه شود. این محصول اغلب به حالت درزدار در بازار ایران وجود دارد. لوله API درزدار، مانند تمامی لوله‌های درزدار، از ورق فولادی ساخته می‌شود.
این ورق در دستگاه نورد به حالت استوانه در می‌آید و پس از شکل گرفتن، دو طرف آن به یکدیگر جوش داده می‌شوند. قطر این لوله‌ها کاملا به عرض ورق بستگی دارد و به همین علت، سایز ورق و در نظر گرفتن مقداری پرتی برای محل جوش، از الزامات تولید این محصول است.

همانگونه که اشاره کردیم، این محصول می‌تواند به شکل بدون درز هم وجود داشته باشد. بر اساس استانداردهای API، لوله‌های بدون درز این گروه، به دو روش تولید می‌شوند. در روش اول که نورد سرد نام دارد، یک مندریل با فشار جک وارد یک قطعه استوانه‌ای می‌شود. در قدم بعدی، قطعه با مندریل از غلتک های دوار عبور می‌کند تا  ضخامت جداره‌ی لوله تعیین شود. این لوله‌ها در ابعاد ۶متری برش می‌خورند و به بازار عرضه می‌شوند.

روش دیگری که برای تولید لوله API بدون درز وجود دارد، نورد گرم است. این روش در واقع مشابه روش تولید لوله مانیسمان است. در این فرآیند، شمش استوانه‌ای شکل ابتدا گداخته شده و پس از رسیدن به دمایی در محدوده ی 1300 درجه سانتیگراد یک سنبه با فشار یک جک هیدرولیک به درون شمش شلیک می شود. در واقع تفاوت این روش با راهکار معمول تولید لوله مانیسمان، تفاوت در شکل سنبه و نحوه ورود آن به شمش استوانه‌ای است.

2_ تفاوت در کاربرد

مهم‌ترین وجه تمایز لوله API و مانیسمان، این است که این دو محصول در کاربردهای متفاوتی دیده می‌شوند. لوله‌های بدون درز اغلب در انتقال سیالات پرفشار کاربرد دارند، اما باید به این نکته هم توجه کرد که نوع سیالات و جنس لوله، در دوام محصول و کیفیت انتقال بسیار اهمیت دارد. لوله API به دلیل داشتن استانداردهای خاص، کاربردهای ویژه‌تری دارد. از جمله کاربردهای این دو محصول می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • کاربردهای لوله API

  1. کاربرد اصلی این محصول در خطوط انتقال نفت و گاز است.
  2. استفاده به عنوان لوله‌های انتقال آب در مصارف خانگی و صنعتی
  3. کاربرد لوله API در صنعت کشتی سازی برای لوله کشی داخلی کشتی‌ها به دلیل مقاومت به خوردگی
  4. به کارگیری در جهت انتقال فاضلاب های صنعتی از کارخانه‌ها به دلیل مقاومت به مواد شیمیایی
  5. انتقال مواد شیمیایی در صنایع پتروشیمی، بهداشتی و دارویی
  • کاربردهای لوله مانیسمان (بدون درز)

  1. جهت خطوط صنایع غذایی و دارویی
  2. کاربرد در خطوط هیدرولیک
  3. استفاده در خطوط انتقال بخار و آب فوق گرم به دلیل عدم نشتی و کاهش خطرات ناشی از آن
  4. استفاده در پالایشگاه‌ها جهت عملیات استخراج نفت و گاز
  5. کاربرد برای انتقال مواد خطرناک و ارزشمند مانند سیالات نفتی ، گاز، بخار و اسیدها
  6. کاربرد در دیگ های بخار و بویلرها به دلیل مقاومت بالای محصول در برابر فشار درونی

همانگونه که می‌بینید این دو محصول در کاربردهای خود به یکدیگر شباهت‌هایی هم دارند اما به طور کلی، لوله API بیشتر برای صنایع نفت و گاز مناسب است و به همین دلیل، در کاربردهای سبک و معمولی چندان به چشم نمی‌خورد.
دلیل این موضوع پیروی از استانداردهای خاص است. در مقابل لوله بدون درز بیشتر برای انتقال سیالات پرفشار و خطرناک مناسب است و توصیه می‌شود.

3_ تفاوت در قیمت

یکی از مواردی که روی قیمت محصول تاثیرگذار است، این است که در فرآیند ساخت آن از چه روشی استفاده شود. برای تولید لوله‌های بدون درز، فرآیند پیچیده‌ای طی می‌شود و نیاز به تجهیزات پیشرفته بسیار زیاد است. به همین علت اگر بخواهیم قیمت لوله مانیسمان و API درزدار را مقایسه کنیم، باید بگوییم که لوله بدون درز بهای گران‌تری خواهد داشت.
در عین حال باید توجه داشته باشید که ضخامت جداره‌ها و سایز محصول هم روی قیمت موثر است. از آن‌جایی که قیمت لوله‌های فولادی بر اساس وزن یک شاخه تعیین می‌شود، ضرورت دارد که سایز محصول مورد نظر خود را به درستی بدانید.

برای مقایسه قیمت لوله مانیسمان و API بهتر است از مراجع اینترنتی به روز و معتبر استفاده کنید. آهن اسپات یکی از این مراجع است که قیمت تمامی محصولات فولادی را به صورت یکجا در اختیار شما قرار داده است.
در این پلتفرم می‌توانید تمامی لوله‌های فولادی در سایزهای مختلف را باهم مقایسه کنید و در نهایت به تناسب نیاز خود، بهترین خرید ممکن را انجام دهید. توجه داشته باشید که این قیمت‌ها همواره در نوسان و تغییر هستند.

بنابراین اگر قصد خرید دارید حتما از کارشناسان سایت برای تحلیل بازار کمک بخواهید. با تماس با متخصصان آنلاین سایت، علاوه بر دریافت مشاوره درباره محصول، می‌توانید با دیدی بازتر خرید کنید.

خرید انواع لوله از آهن اسپات

در این مقاله از آهن اسپات سعی کردیم لوله مانیسمان و API را با یکدیگر مقایسه کنیم. این دو محصول، خواص مختلفی دارند و هر یک برای کاربرد خاصی ساخته شده‌اند. با این حال، می‌توان در برخی موارد شباهت‌هایی بین آن‌ها یافت.

اگر قصد خرید آهن آلات و سایر محصولات صنعت ساخت و ساز را دارید، خرید آنلاین از آهن اسپات یکی از سریع‌ترین راه‌های ممکن است که پیش روی شما قرار دارد.
وارد وبسایت آهن اسپات به آدرس https://ahanspot.com/ شوید و محصول خود را جستجو و ثبت سفارش کنید.