یکی از راه‌های استحکام‌بخشی به سازه، کاشت بولت در بتن است. بولت‌ها از جنس فولاد هستند که ظاهری شبیه به پیچ و مهره دارند. برای کاشتن بولت در داخل بتن از چسب‌هایی به نام چسب کاشت بولت استفاده می‌کنند. این چسب‌ها مواد شیمیایی هستند که در انواع مختلفی تولید می‌شوند. انتخاب و استفاده از انواع چسب برای کاشت بولت به پارامترهایی مانند مواد اولیه در دسترس بستگی دارد. کاشت میلگرد و بولت در بتن از ساده‌ترین روش‌هایی هستند که برای افزایش مقاومت سازه‌های عمرانی پیشنهاد شدند.

شما می‌توانید با مراجعه به سایت آهن اسپات، اطلاعات مربوط به تولیدکنندگان و مشخصات فنی انواع آهن آلات و مقاطع فلزی همچون، نبشی، ناودانی، لوله‌ pvc و… را مشاهده کنید. تمامی اطلاعات مندرج در سایت آهن اسپات به طور مرتب به‌روز رسانی می‌شوند.

کاشت بولت چیست؟

بتن ماده‌ای سرامیکی است که جایگزینی مهندسی شده برای جایگزین مصالح قدیمی به شمار می‌رود. با تمام ویژگی‌های مثبتی که بتن دارد، نمی‌تواند تنش‌های شدید را تحمل کند و می‌شکند.
برای حل این مشکل روش‌های استحکام‌بخشی به بتن پیشنهاد شدند. برای این منظور بولت و میلگرد داخل بتن کاشته می‌شوند. با انجام این کار بتن علاوه بر تنش‌های فشاری، می‌تواند تنش‌های کششی را هم تحمل کند.

بولت هم یک سازه فولادی می‌باشد که شکل آن شبیه به پیچ و مهره طراحی شده است. جنس آن مانند میلگردها از فولادهای آلیاژی مانند st37 و st52 می‌تواند انتخاب شود. از بولت راحت‌تر از میلگرد می‌توان استفاده کرد. همچنین هزینه کاشت بولت در ستون‌ها و فونداسیون ساختمان کمتر از هزینه‌های کاشت میلگرد خواهد بود. مراحل کاشت بولت در داخل بتن به ترتیب زیر است:

  1. حفر سوراخ در بتن
  2. پاک کردن سطح داخلی حفره و برداشتن مواد اضافی
  3. پاک‌سازی داخل حفره با دستگاه دمنده هوا
  4. تزریق چسب کاشت بولت
  5. قرار دادن بولت در داخل حفره
  6. توقف عملیات تا خشک شدن چسب‌

بولت‌ها دارای انواع مختلفی هستند که به تناسب نوع سازه، چسب و دیگر پارامترهای موثر انتخاب می‌شوند. همچنین چسب‌های مختلفی برای کاشت بولت در داخل بتن به بازار معرفی شدند.
انتخاب میان آن‌ها بستگی به دسترسی، میزان چسبندگی، هزینه و تشخیص اپراتور دارد. شما می‌توانید قیمت به‌روز آهن آلات از جمله میلگرد را بر روی سایت آهن اسپات مشاهده کنید.

چسب کاشت بولت چیست؟

برای محکم کردن بولت در داخل سوراخ‌های حفر شده در داخل بتن، از انواع چسب‌های شیمیایی می‌توان استفاده کرد. چسب رول بولت با نام‌های مختلفی شناخته می‌شود. به طور مثال چسب میلگرد، چسب انکر، چسب هیلتی، چسب بتن و چسب اپوکسی از دیگر اسامی است که به این محصول نسبت داده می‌شود. به هر حال وظیفه همه آن‌ها یکسان است  برای کاشت بولت و میلگرد در داخل بتن استفاده می‌شوند.

چسب بولت ماده‌ای دو جزیی ساخته شده از ماده سخت‌کننده (Hardener) و ماده‌ای بر پایه رزین‌های صنعتی است. عموما جز سازنده اولیه آن بر پایه اپوکسی آکریلات و جز دوم بر پایه پلی آمین انتخاب می‌شود.
این چسب پس از تزریق در حدود چند ساعت زمان می‌برد تا به خوبی سفت شود و بولت را در جای خود محکم کند. همچنین از این محصول می‌توان برای اتصال سطوحی مانند آجر و سنگ هم استفاده کرد.

چسب بولت باید توانایی تحمل بارگذاری‌های شدید و تحت تنش را داشته باشد. علت اصلی شکست بولت انتقال تنش‌های برشی است. برای همین چسب کاشت بولت باید در مقابل این تنش برشی از خود مقاومت نشان دهد. از دیگر ویژگی‌های چسب بولت که تعیین‌کننده بازدهی آن است می‌توان به مقاومت به خوردگی آن اشاره کرد. این ماده شیمیایی باید در مقابل عوامل محیطی چون مواد اسیدی، قلیایی، رطوبت، مواد خورنده و حلال‌‌‌های صنعتی مقاومت نشان دهد. دیگر ویژگی‌های این ماده عبارت‌اند از:

  • سهولت در روش استفاده
  • عدم ایجاد محدودیت در روش کاشت بولت در سطوح افقی و عمودی
  • پایداری مکانیکی مطلوب
  • پایداری شیمیایی مطلوب
  • دارای گران‌روی مناسب در زمان مخلوط کردن دو جز سازنده
  • در هنگام مصرف تکه‌ای جمع نمی‌شود
  • دارای مقاومت در برابر نمک ضد یخ
  • در هنگام اجرا نیازی به حلال ندارد.

سرعت خشک شدن چسب بولت هم اهمیت بالایی دارد. اگر این زمان طولانی شود، به لحاظ اقتصادی به صرفه نخواهد بود. شرایط خشک شدن چسب تحت تاثیر پارامترها مانند جز سازنده، رطوبت محیط، دما و نسبت زرین به هاردنر می‌باشد. تحت تاثیر این مشخصه‌ها بازه زمانی خشک شده چسب کاشت بولت بین 15 دقیقه تا چند ساعت متغیر خواهد بود.

علاوه بر مواد اولیه ساخت این چسب‌ها که بر میزان چسبندگی و گیرایی آن‌ تاثیر می‌گذارد، روش تزریق و به کار گرفتن آن‌ها نیز با یکدیگر متفاوت است. همین مسائل بر قیمت نهایی تاثیر خواهد گذاشت. برای استعلام قیمت کاشت میلگرد و بولت در بتن اینجا را کلیک کنید.

انواع چسب کاشت بولت

چسب بولت یکی از مهمترین مصالحی است که در پروژه‌های عمرانی استفاده می‌شود. با توجه به خواص شیمیایی، خواص فیزیکی، خواص مکانیکی و محل استفاده از آن، امکان تولیدش در شکل‌های مختلفی وجود دارد. عموما چسب کاشت بولت در یکی از سه شکل ظاهری کپسولی، کارتریجی و حجمی تولید می‌شود.

1. چسب بولت کپسولی

این نوع چسب بر پایه رزین‌های پلی استر و اپوکسی وینیل استر ساخته می‌شود. چسب کپسولی قابلیت استفاده در محیط‌های مرطوب و خورنده را دارد. این چسب در حجم‌های مختلفی به بازار عرضه می‌شود. همچنین با نام‌های چسب کاشت بولت شیشه‌ای و پیچشی هم شناخته می‌شود.

2. چسب کاشت کارتریجی

این چسب بر پایه رزین اپوکسی و پلی استر یا وینیل استر در کنار جز سخت‌کننده پلی آمین ساخته شده است.  از آن می‌توان برای سطوح سنگی و فلزی استفاده کرد. همچنین دمای نگهداری آن بین 5 تا 40 درجه سانتی گراد باید باشد. در برابر حلال‌ها هم مقاومت خوبی نشان می‌دهد.

3. چسب کاشت حجمی

این چسب می‌توان به جای دو جز از سه جز ساخته شود. مواد ساخت چسب حجمی شامل بر پایه رزین اپوکسی بیسفنول A، هاردنر بتن و پلی آمید بدون حلال است. درصد چسبندگی چسب حجمی بسیار بالا بوده و برای موقعیت‌های تحت تنش و تحت خمش پیشنهاد می‌شود.

مزایا و معایب چسب کاشت بولت

چسب بولت ماده‌ای است که سبب آسان شدن مراحل کاشت بولت در پروژه‌های عمرانی شده است. این ماده با ویسکوزیته‌ای که دارد می‌تواند به راحتی در تمام فضای خالی اطراف بولت جریان یابد و بولت را در بر بگیرد. مهمتر از آن، عمق سوراخ‌های حفر شده برای استفاده از چسب بولت محدودیتی ایجاد نمی‌کند. به‌علاوه چسب رول بولت را می‌توان برای انواع رزوه‌های فولادی استفاده کرد.

استفاده از روش انکر شیمیایی یا همان چسب شیمیایی برای کاشت بولت یک مزیت بزرگ نسبت به روش‌های مکانیکی و اصطکاکی دارد. در این روش می‌توان بولت را در لبه‌های بتنی در حالت افقی یا عمودی قرار داد و چسب را تزریق کرد. همچنین امکان رشد ترک‌هایی که رد زمان حفر سوراخ به وجود آمدند هم از بین می‌رود. به علاوه چسب می‌تواند فضای خالی احتمالی در بدنه بتنی سوراخ را هم پر کند.

کاشت بولت به کمک چسب فرصت و دقت کافی برای اصلاح کاشت را در اختیار مهندسان قرار می‌دهد. تا هنگامی که مواد سفت نشدند امکان  تغییر زاویه وجود دارد. اما در روش‌های مکانیکی برای هر بار اصلاح باید یک سوراخ جدید با دقت میلیمتری حفر شود، اما در کنار تمام این ویژگی‌های مثبت، عیوبی هم وجود دارد.

ظرفیت انکر شیمیایی به علت اشتباه در روش استفاده از چسب می‌تواند به خطر بیفتد. به علاوه قیمت برخی از چسب‌های کاشت بولت بسیار گرانتر از کاشت به شیوه مکانیکی است. به همین دلیل انتخاب چسب باید با توجه به نوع بولت، تعداد آن‌ها و محل قرارگیری‌شان انجام گیرد.

روش استفاده از چسب کاشت بولت

چسب بولت اگر به درستی استفاده نگردد، می‌تواند سبب ایجاد مشکلاتی در نصب و کاهش استحکام سازه شود. حتما پیش از تزریق چسب و کار گذاشتن بولت، حفره را باید تمیز و خشک کرد. علت این کار افرایش چسبندگی چسب به دیواره بتنی است. همچنین باید منافذ باز و زبری بر روی سطح قرار داشته باشد. وجود هر گونه آلودگی اعم از چربی و رنگ می‌تواند مانع گیرایی چسب شود. وجود درصد کمی از رطوبت در زمان تزریق هم می‌تواند منجر به کاهش بازدهی چسب بولت گردد.

نکته دیگری که برای استفاده از چسب کاشت بولت باید در نظر داشته باشید، نسبت ترکیب دو جز سازنده چسب است. کوچکترین بی‌دقتی در تعیین نسبت‌ها تاثیر منفی خواهد گذاشت. به علاوه باید ترکیب آن حتما با همزن و مته با حداقل 200 دور در دقیقه به مدت 2 دقیقه به طور پیوسته انجام شود. سپس باید ترکیب را درون نازل ریخت و تزریق کرد.

توجه شود که اضافات چسب را باید با کاردک از لبه‌ها برداشت. در آخر این که پیش از خشک شدن چسب هیچ عملیات اضافی نباید انجام شود؛ چرا که سبب شکت بولت خواهد شد.

انتخاب روش استحکام بخشی مانند کاشت بولت از نظر روش اجرا و هم از وجه اقتصادی بسیار خوب است. برای اجرای این عملیات می‌توانید از انواع چسب‌های کاشت بولت دو جزیی و سه جزیی استفاده کنید. انتخاب چسب کاشت بستگی به شرایط اجرا، نوع بولت، بودجه و استحکام مورد نظر دارد. همچنین این انتخاب به شرایط آب ‌و هوایی و مهارت اپراتور هم وابسته است. شما می‌توانید با مراجعه به سایت آهن اسپات از قیمت به‌روز انواع مقاطع فولادی مانند تیرآهن و میلگرد و… مطلع شوید.