ناودانی شکفته یکی از پروفیل‌های فولادی بسیار پرکاربرد است که با نام channel beam نیز در بین بازاریان شناخته می‌شود، این پروفیل‌ها در ساختمان سازی و عملیات عمرانی کاربرد بسیار گسترده‌ای دارند. در حالت کلی با توجه به جنس، شکل ظاهری و روش تولید می‌توان ناودانی‌‌ها را در دسته بندی‌های مختلفی جای داد.

در ادامه این مقاله از وبلاگ آهن اسپات، با ناودانی شکفته، نحوه محاسبه وزن ناودانی با استفاده از جدول وزنی و فرمول آشنا می‌شوید.

ناودانی شکفته چیست؟

بخش اصلی ناودانی که با نام «جان» نیز شناخته می‌شود، به دو بال متصل شده است. ناودانی‌ها بر اساس سطح مقطع و نوع طراحی هندسی، دارای بال‌های موازی یا شیب دار هستند. توجه کنید که سطح مقطع ناودانی‌ها ممکن است از قسمت بال‌ها و یا جان متفاوت باشد.

کاربرد ناودانی شکفته

معمولاً در ساخت پل، ماشین آلات صنعتی، تیر و خرپا می‌توان از ناودانی شکفته استفاده کرد. توجه کنید که این پروفیل‌ها از فولاد ساده کربنی تهیه شده‌اند و ممکن است در محیط‌های اسیدی یا مرطوب دچار اکسیداسیون یا خوردگی شود، پس بهتر است در برخی از محیط‌ها که شرایط اسیدی دارند، از این پروفیل‌ها استفاده نکنید.

اگر قصد دارید تا مقاومت ناودانی شکفته را به خوردگی افزایش دهید، بهتر است از پروفیل‌ گالوانیزه شده استفاده کنید. این پروفیل‌ها در محیط‌های خورنده مقاومت کافی خود را نشان می‌دهند.

انواع ناودانی شکفته

ناودانی‌ها با توجه به خواص و شکلی که دارند، در کاربردهای متفاوتی به کار گرفته می‌شوند و با مصرف روز افزون ناودانی در سازه‌های فولادی در سراسر کشورمان، کارخانه‌های زیادی اقدام به تولید این پروفیل‌ها کرده‌اند.

با توجه به روش تولید، شکل ظاهری، جنس و…، می‌توان ناودانی را در دسته بندی‌های مختلفی قرار داد. از رایج‌ترین این دسته‌بندی‌ها، براساس هندسه سطح مقطع می‌باشد که مطابق با آن، ناودانی در دو گروه زیر قرار می‌گیرد:

● ناودانی U شکل (بال موازی)
● ناودانی C شکل (بال شیب دار)

به طور کلی از پرطرفدارترین و پرمصرف‌ترین ناودانی‌های تولید شده توسط برند شکفته می‌توان به ناودانی‌های بال موازی (U شکل) و بال شیب‌دار (C شکل) اشاره کرد.

اغلب ناودانی‌های تولید شده در داخل کشور بر اساس استانداردهای اروپایی تولید می‌شوند و به طور کلی می‌توان این پروفیل‌های فولادی را در دو دسته کلی جای داد.

  • ناودانی UAP

این ناودانی‌ها سطح مقطع U شکل و بال‌های موازی دارند.

  • ناودانی UNP

این ناودانی‌ها، بال‌هایی با شکل مخروطی دارند و سطح مقطع آن‌ها به صورت C شکل است. ضخامت این بال‌ها در ابتدا نازک و پس از رسیدن به جان ناودانی، ضخیم‌تر می‌شود.

انواع ناودانی‌ها به لحاظ وزن و کاربرد

از لحاظ وزنی ناودانی‌ها را در دو دسته سنگین و سبک قرار می‌دهند. (این تقسیم بندی بسیار رایج است.) پروفیل‌های سبک معمولاً در کشور ایران و روسیه تولید می‌شوند و برای ساخت اتاق کامیون، چارچوب، ترمیم و بازسازی بنا مورد استفاده قرار می‌گیرد. پروفیل‌های سنگین بر طبق استانداردهای اروپایی ساخته می‌شوند و در اغلب اوقات برای ساخت ستون، خرپا و تیرها به کار گرفته می‌شوند. ناودانی‌ها را می‌توان از لحاظ شکل ظاهری نیز در دو دسته ساده و مشبک جای داد.

ناودانی‌های ساده معمولاً در سایزهای ۸ تا ۱۶ و ارتفاع ۳۰ الی ۴۰۰ میلی‌متر تولید می‌شوند، در حالتی که ناودانی‌های مشبک دارای حفره‌ها و شیارهایی هستند و معمولاً از ورق گالوانیزه گرم برای تولید آن‌ها استفاده می‌شود و معمولاً در ساخت قفسه، سازه‌های فولادی سبک و سایر مصارف دکوراتیو می‌توان از ناودانی‌های مشبک استفاده کرد.

فراموش نکنید که کیفیت‌های مختلفی از این پروفیل‌ها در بازار آهن مشاهده می‌شود، پس بهتر است در رابطه با جزئیات و نحوه ساخت هر یک از محصولاتی که قصد خرید آن‌ها را دارید، آشنا شوید تا بتوانید پروفیل‌های باکیفیتی را تهیه کنید. یکی از برندهای معروفی که به تولید ناودانی و نبشی شکفته در ایران مشغول است. گروه صنعتی شکفته مشهد است. این برند به خاطر برآورده ساختن توقعات متقاضیان، توانسته است تا محبوبیت زیادی را در بین بازاریان کسب کند.

کارخانه آریان فولاد نیز یکی از تولیدکنندگان انواع ناودانی در کشور است که تولیدات با کیفیت و مرغوبی دارد. برای مشاهده قیمت و خرید انواع ناودانی همچون ناودانی 8، ناودانی 10، 12 و 14 به صفحه اصلی وبسایت آهن اسپات مراجعه نمایید.

استعلام قیمت و خرید انواع ناودانی از آهن اسپات

انواع ناودانی بر اساس فرایند تولید

فرایند تولید ناودانی‌ها به صورت فابریک یا پرسی انجام می‌شود و ناودانی‌های فابریک از نورد گرم شمش فولاد تهیه می‌شوند و با توجه به نوع غلتک یا طریقه چینش به شکل U و C درمی‌آیند.

1. ناودانی‌ پرسی

ناودانی‌های پرسی معمولاً با انجام عملیات خم‌کاری تهیه می‌شوند و این ناودانی‌ها کیفیت پایین‌تری در مقایسه با ناودانی‌های فابریک دارند؛ بنابراین با قیمت کمتری هم به فروش می‌رسند. معمولاً از طریق بررسی چشمی انحنا و مشاهده زاویه‌های داخلی ناودانی، می‌توان پرسی یا فابریک بودن پروفیل‌ها را تشخیص داد.

2. ناودانی فابریک

در تولید ناودانی فابریک از همان روش نورد گرم استفاده می‌شود و از همان ابتدای کار با توجه به شکل مورد نظر U تولید انجام می‌گردد. در تولید ناودانی‌های فابریک همانند شیوه‌های تولید میلگرد ساده و میلگرد آجدار از شمش‌های فولادی به عنوان مواد اولیه استفاده می‌شود.

در بین تمامی کارخانه‌های ایرانی، تنها از همین دو روش برای تولید این پروفیل‌های فولادی استفاده می‌شود و فراموش نکنید که روش تولید ناودانی می‌تواند به صورت مستقیم بر روی کاربرد، خواص مکانیکی و کیفیت این پروفیل‌ها تأثیر گذار باشد. برای مثال اگر ناودانی فابریک از نوع شمش فولادی خالص‌تری تولید شود، قیمت و کیفیت آن در مقایسه با ناودانی پرسی بیشتر است.

نحوه محاسبه وزن ناودانی 

در قسمت پایین جدول اشتال ناودانی را مشاهده می‌کنید. با توجه به وزن پروفیل هر سایز می‌توانید، اطلاعات لازم را از جدول استخراج کنید. توجه کنید که این استانداردها برای ناودانی‌های ۶ متری  از نوع UNP نوشته شده‌اند.‌ در نظر بگیرید که ناودانی‌هایی که تولید داخل هستند، معمولاً وزن پایین‌تری در مقایسه با ناودانی‌های اروپایی و استاندارد جدول اشتال دارند.

این ناودانی‌ها در سایزهای ۸ ، ۱۰ ، ۱۲ ، ۱۴ و ۱۶ در طول ۶ و ۱۲ متر تولید می‌شوند.

استعلام قیمت و خرید ناودانی از آهن اسپات

قیمت ناودانی شکفته به عوامل متفاوتی بستگی دارد. با توجه به میزان عرضه و تقاضا، قیمت فولاد و وضعیت سیاسی و اقتصادی کشور، نرخ ارز و البته وضعیت بازار ممکن است کارخانه‌ها با قیمت‌های متفاوتی محصولاتشان را ارائه دهند. قیمت روز ناودانی شکفته را می‌توانید در مجموعه آهن اسپات به صورت آنلاین مشاهده کنید.

شما می‌توانید از مشاوره تخصصی و رایگان مجموعه آهن اسپات کمک بگیرید تا بتوانید با توجه به کاربرد مورد نظرتان، بهترین ناودانی‌ها را برای سازه‌های خود تهیه کنید. برای اطلاعات بیشتر و تخمین وزن ناودانی‌های مورد نیاز می‌توانید با تیم پشتیبانی در ارتباط باشید تا ناودانی‌های مورد نظرتان را با رقابتی‌ترین قیمت تهیه کنید.