لوله‌ گالوانیزه یکی از رایج‌ترین لوله ها برای انتقال مایعات و گازها در کاربردهای مختلف است و با ساختار خاصی که دارند می‌توانند سالیان طولانی کاربرد داشته باشند. در طی فرآیندی بر روی لوله گالوانیزه در نتیجه واکنش‌های شیمایی، پوششی قرار می‌گیرد که از آن در برابر عوامل مخرب محافظت می‌کند.
همچنین از آنجاکه این نوع لوله جزء دسته لوله‌های درزدار است، به آن لوله گالوانیزه درزدار نیز گفته می‌شود. اگر به دنبال کسب اطلاعات بیشتر درباره انواع لوله گالوانیزه و مشخصات آن هستید، در ادامه این مقاله از وبلاگ آهن اسپات با ما همراه باشید.

لوله گالوانیزه چیست؟

در واقع لوله‌‌ گالوانیزه، لوله‌هایی از جنس آهن یا فولاد که با لایه‌ای محافظ از روی پوشیده شده‌ است، با نام لوله گالوانیزه شناخته می‌شوند که در واقع پوشش محافظ از جنس روی در لوله‌ گالوانیزه، از بروز واکنش‌هایی از جمله خوردگی و زنگ‌ زدگی در این لوله‌ها جلوگیری می‌کند. این لوله‌ها در سالیان گذشته یکی از رایج‌ترین نمونه‌های مورد استفاده در انواع لوله‌کشی‌ها محسوب می‌شدند.

امروزه با جایگزینی نمونه‌های جدید، با ویژگی‌های کاربردی‌تر، استفاده از لوله‌ گالوانیزه کاهش یافته است، اما هنوز هم در برخی ساختمان‌ها یا لوله‌کشی‌های اختصاصی و کاربردهای مختلف، به چشم می‌خورند. لوله گالوانیزه برای اولین بار در دهه 1960، به عنوان جایگزینی برای لوله‌های سربی به سیستم‌های لوله کشی وارد شدند.
بنابراین در ساختمان‌هایی که در این دوره تأسیس شده‌اند، می‌توان سیستم لوله کشی گالوانیزه را به طور عمده مشاهده کرد. این لوله‌ها حدوداً بین 30 تا 40 بدون بروز هیچ مشکلی استفاده می‌شوند، اما پس از این مدت ممکن است مشکلاتی را بروز دهند.

انواع لوله‌ گالوانیزه

به طور کلی دو نوع اصلی از انواع لوله گالوانیزه وجود دارد، لوله‌ گالوانیزه سرد و لوله‌ گالوانیزه گرم که هر کدام دارای ساختار و مشخصات ویژه‌ای هستند.

1. لوله‌ گالوانیزه گرم

واکنش آهن و فلز مذاب، بخش اصلی ساخت این نمونه از انواع لوله گالوانیزه است. بدین ترتیب قرار گرفتن پوشش آلیاژ در سطح لوله می‌تواند عملکرد آن را افزایش دهد و باعث بروز ویژگی‌هایی از جمله افزایش مقاومت در برابر خوردگی در این لوله‌ها شود، لوله‌های گالوانیزه گرم کاربردهای گسترده‌ای دارند و از استحکام و سختی بالایی برخوردارند.

2. لوله‌ گالوانیزه سرد

لوله‌ گالوانیزه سرد یا الکتروگالوانیزه، کیفیت پایین‌تری نسبت به لوله‌های گالوانیزه گرم دارد؛ چرا که مقدار پوشش روی در این نمونه نازک‌تر از نمونه گرم است و در نتیجه از مقاومت کم‌تری برخوردار است.

3. لوله گالوانیزه آهنی

لوله گالوانیزه آهنی عموما به رنگ خاکستری و تیره است و به دو نوع متوسط و سبک تقسیم بندی می‌شوند. به لوله گالوانیز آهنی، لوله درزدار نیز می‌گویند که این درزها به وسیله دستگاه‌ به یکدیگر متصل شده و جوش داده می‌شوند و پس از آن لوله در فلز روی که به حال مذاب فرو برده می‌شود.

4. لوله گالوانیزه فولادی

لوله گالوانیزه فولادی عموما برای تهویه استفاده می‌شود. در تخلیه فاضلاب‌ها نیز از لوله گالوانیزه فولادی استفاده می‌شود. لوله گالوانیزه فولادی از جنس فولاد نرم است که برای افزایش مقاومت آن در برابر خوردگی در یک وان حاوی فلز روی قرار داده می‌شود.

مشخصات فنی لوله گالوانیزه

لوله‌های گالوانیزه دارای ویژگی‌ها و مشخصات منحصر به فردی هستند که آن‌ها را به نمونه مناسب در برخی از کاربردها تبدیل می‌کند. پوشش گالوانیزه در این لوله‌ها برای جلوگیری از زنگ زدگی لوله و همچنین جلوگیری از تجمع مواد معدنی مانند کلسیم و… طراحی شده است و بسته به کیفیت و کاربرد می‌تواند تا سال‌ها دوام داشته باشد.
انواع لوله گالوانیزه معمولاً در پروژه‌ها و کاربردهایی در فضای باز ترجیح داده می‌شوند و امروزه به ندرت در ساختمان‌های مسکونی به چشم می‌خورند.

در واقع می‌توان گفت که گالوانیزه شدن لوله‌های فولادی، آن‌ها را به نمونه‌هایی مقاوم و محکم تبدیل می‌کند که می‌تواند سال‌های طولانی بدون شکستگی و نشتی دوام داشته باشد.
لوله‌های گالوانیزه دارای قیمت‌های مناسب‌تری نسبت به نمونه‌های مسی و سایر لوله‌های مقاوم هستند، از این‌ رو در پروژه‌هایی که مقاومت و دوام لوله مدنظر شماست، می‌توانید انواع لوله گالوانیزه را در انتخاب‌های خود قرار دهید.

پیش از این به طول عمر لوله گالوانیزه اشاره کردیم. هر چند این لوله‌ها از ماندگاری بالایی برخوردار هستند، اما باید توجه داشته باشید که پس از سپری شدن عمر مفید در لوله‌ گالوانیزه و برای جلوگیری از زیان‌های احتمالی، لازم است که نسبت به تعویض این لوله‌ها اقدام نمایید.
زنگ زدگی یکی از مشکلات عمده در لوله‌ گالوانیزه است که پس از مدت زمان طولانی استفاده در آن‌ها ظاهر می‌شود و به طور کلی می‌توان گفت که لایه محافظ در این لوله‌ها، پس از سال‌ها استفاده به‌ تدریج از بین می‌رود و بدین ترتیب واکنش‌هایی مانند زنگ زدگی در لوله رخ می‌دهد. این زنگ زدگی در نهایت منجر به تنگ شدن مسیر جریان آب و باعث گرفتگی در لوله خواهد شد.

همچنین پس از گذشت مدتی از خوردگی و زنگ زدگی در لوله گالوانیزه، ممکن است آهن به جریان آب وارد شود و این عامل باعث قهوه‌ای یا زرد شدن رنگ آب می‌شود.
بنابراین مشاهده تغییر رنگ در آب لوله، می‌تواند نشانه‌ای برای تعویض آن باشد. بنابراین در صورت مشاهده افت فشار یا تغییر رنگ در جریان آب لوله‌های گالوانیزه باید در سریع‌ترین زمان ممکن جایگزینی را انجام دهید.

انواع سایز لوله گالوانیزه موجود بازار

لوله‌های گالوانیزه به طور کلی به طول ۶ متر ولی در قطر ۱ تا ۸ اینچ تولید می‌شوند.

به دلیل کاربرد این لوله در جاهایی که با دما و فشار مواجه است باید از ضخامت خوبی برخوردار باشد پس تفاوتی بین قطر داخلی و خارجی لوله به وجود می آید در نتیجه این لوله ها بر اساس نمره یا قطر اسمی در بازار شناسایی میشوند و بر این مبنا, سایز لوله گالوانیزه شامل موارد زیر است:

• لوله نمره ۲ با سایز ۲/۱ اینچ به ضخامت ۲ میلیمتر
• لوله نمره ۲٫۵ با سایز ۴/۳ اینچ به ضخامت ۲ میلیمتر
• لوله نمره ۳ با سایز ۱ اینچ به ضخامت ۲ میلیمتر
• لوله نمره ۴ با سایز ۴/۱٫۱ اینچ به ضخامت ۲ میلیمتر
• لوله نمره ۵ با سایز ۲/۱٫۱ اینچ به ضخامت ۲ میلیمتر
• لوله نمره ۶ با سایز ۲ اینچ به ضخامت ۲ میلیمتر
• لوله نمره ۲ با سایز ۲/۱ اینچ به ضخامت ۲٫۵ میلیمتر
• لوله نمره ۲٫۵ با سایز ۴/۳ اینچ به ضخامت ۲٫۵ میلیمتر
• لوله نمره ۳ با سایز ۱ اینچ به ضخامت ۲٫۵ میلیمتر
• لوله نمره ۴ با سایز ۴/۱٫۱ اینچ به ضخامت ۲٫۵ میلیمتر
• لوله نمره ۵ با سایز ۲/۱٫۱ اینچ به ضخامت ۲٫۵ میلیمتر
• لوله نمره ۶ با سایز ۲ اینچ به ضخامت ۲٫۵ میلیمتر

کاربرد لوله گالوانیزه

معمولا از لوله گالوانیزه برای انتقال حرارت، گاز و آب استفاده می گردد. ایجاد زنگ آهن در لوله های فولادی سبب آلوده شدن اتصالات و مخلوط شدن با باکتری ها می گردد.
همچنین به علت حضور زیاد فلزات سنگین در آب، لوله های فولادی معمولا دچار خوردگی شده که این مورد سبب آسیب رساندن به بدن انسان می گردد. بنابراین استفاده از این محصول در صنایع آب بسیار مهم است.

مزایای استفاده از لوله‌ گالوانیزه

در ادامه می‌توانید مزایای مختلفی از لوله‌‌های گالوانیزه در کاربردهای مختلف را مشاهده کنید. این مزایا می‌تواند شما را در تصمیم‌گیری برای خرید این لوله‌ها راهنمایی کند:

  1. لوله‌ گالوانیزه برای پروژه‌های بزرگ و سیستم‌های آبیاری گزینه مناسبی است؛ چرا که این لوله‌ها دوام بالاتری نسبت به نمونه‌های مشابه دارند و همچنین در قطرهای بزرگ‌تری نیز قابل عرضه‌اند.
  2. انواع لوله گالوانیزه را می‌توانید با شرایط آسان‌تری نگهداری کنید. اگرچه این لوله‌ها مستعد تجمع مواد معدنی هستند، اما با نگهداری پیش گیرانه نسبتاً آسان می‌تواند از بروز این مشکل جلوگیری کند.
  3. لوله‌های گالوانیزه نمونه‌هایی مقرون به‌صرفه‌ای هستند. اگرچه در مقایسه با نمونه‌هایی مانند لوله‌های پی وی سی و… لوله‌های گالوانیزه قیمت بالاتری دارند، اما با توجه به طول عمر و دوام در این لوله‌ها، هزینه‌های به صرفه‌تری را به کاربران ارائه می‌دهند.
  4. لوله گالوانیزه می‌تواند مقاومت خوبی در برابر رطوبت و عوامل محیطی ارائه دهد، از این‌ رو برای انتقال آب آشامیدنی گزینه مناسبی است.

معایب استفاده از لوله گالوانیزه

  1. اگرچه پوشش روی (Zn) بر روی لوله گالوانیزه می تواند مانع اکسیده شدن لوله برای مدت مشخصی شود، اما خوردگی این نوع لوله ها به دلیل دائمی بودن تماس آنها با رطوبت اجتناب ناپذیر است.
    از بین رفتن لایه روی اغلب از داخل لوله شروع می شود که به دنبال آن باعث کاهش دبی جریان سیال شده و افت فشار سیال نیز افزایش می‌یابد. این خوردگی پوشش لوله ممکن است منجر به نشتی سیال نیز شود.
  2. خوردگی لوله گالوانیزه ممکن است منجر به وارد شدن متریال غیربهداشتی به خطوط تغذیه آب شود. این امر نهایتا منجر به تغییر رنگ و آلودگی آب می شود.

نحوه تعویض لوله‌ گالوانیزه

هنگامی‌که علائمی‌ را مبنی بر تغییر در ساختار لوله‌کشی گالوانیزه مشاهده کردید، چندین گزینه برای تعویض وجود دارد که در ادامه می‌توانید با برخی از آن‌ها آشنا شوید:

1. استفاده مجدد از لوله‌ گالوانیزه

این کار می‌تواند هزینه زیادی برای شما ایجاد کند. اما اگر زمان زیادی از استفاده لوله‌ گالوانیزه گذشته است، بهتر است این قبل از بروز مشکلات جدی‌تر لوله‌ها را مجدداً تعویض کنید.

2. لوله کشی مجدد جزئی با استفاده از لوله‌ گالوانیزه

لوله کشی مجدد جزئی می‌تواند گزینه‌ای سریع‌تر و به صرفه‌تر برای رفع مشکل در بخشی از لوله کشی گالوانیزه باشد. با این کار می‌توانید مشکلاتی از جمله نشتی یا شکستی در برخی نقاط لوله گالوانیزه را رفع کنید.

استعلام قیمت لوله‌ گالوانیزه و خرید از آهن اسپات

قیمت لوله‌های گالوانیزه به‌ صورت روزانه در حال تغییر است. چراکه عوامل متعددی از جمله اندازه، کاربرد، جنس، فناوری ساخت، برند و… در تعیین قیمت نهایی این محصول تأثیرگذار هستند.

حالا که در این مقاله از وبلاگ آهن اسپات اطلاعات مفیدی در رابطه با مشخصات لوله گالوانیزه، نکات خرید، مزایای استفاده و… کسب نمودید، به راحتی می‌توانید با مشاوران باتجربه آهن اسپات، تماس گرفته و تصمیم خود را برای خرید لوله نهایی کنید. همچنین برای کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با خرید لوله گالوانیزه می‌توانید به وبسایت آهن اسپات مراجعه کنید.