ناودانی پروفیلی فولادی و پرمصرف از نوع مقطع باز و شاخه‌ای با سطح مقطعی به شکل حرف U در الفبای انگلیسی است. هر ناودانی از یک جان افقی و دو بال عمودی تشکیل شده است. ارتفاع بال‌ها مشخص‌کننده نوع این محصول است.
این مقطع، به وفور در حوزه‌های صنعتی مختلف و در ساختمان‌سازی کاربرد دارد و از متریال مختلفی چون ورق گالوانیزه، آلومینیوم و فولاد زنگ نزن تولید می‌شود. در ادامه به تشریح کاربردها، روند تولید این پروفیل فولادی و نحوه استعلام قیمت روز انواع ناودانی می‌پردازیم، اما قبل از هر چیز با ناودانی و انواع آن آشنا شوید.

ناودانی چیست؟

ناودانی‌ها در جنس‌های مختلف تولید می‌شوند که از رایج‌ترین آن‌ها ناودانی گالوانیزه، آلومینیوم و استنلس استیل است. این محصول بر اساس جنس تولید شده، قیمت‌های متفاوتی هم دارد. نوع آلومینیوم این محصول پرکاربردتر است و از نظر وزنی سبک‌تر، اما قابلیت شکل‌‌پذیری بیشتر و البته استحکام بالایی دارد.

در جنگ جهانی دوم، ناودانی یکی از مقاطع فولادی مهم در ساختمان‌سازی محسوب می‌شد. بعد از جنگ جهانی سوم، به دلیل ازدیاد کارخانجات تولیدکننده محصولات فولادی، تولید و استفاده از این محصول نیز گسترش یافت.

کاربرد ناودانی‌ها

چنانکه گفتیم ناودانی‌ها در انواع و اقسام مختلفی ساخته می‌شوند تا پاسخگوی نیازها و کاربری‌های متفاوتی باشند. از جمله این کاربردها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • ساخت پایه برای تجهیزات ترافیکی مثل گاردریل جاده‌ها
  • به عنوان مهاربند برای ترمیم دیوارهای فرو ریخته
  • ساخت چهارچوب‌های فلزی برای تجهیزات صنعتی
  • ساخت پوشش لوله در سیستم‌های پایپ لاین و پایپینگ
  • ساخت چهارچوب درب و پنجره آهنی ساده
  • ساخت خرپاها, بادبندها و ستون‌های موجود در ساختمان‌های بلند
  • ساخت اسکلت‌های فلزی در ماشین آلات سنگین و کامیون‌ها

ویژگی‌ ناودانی‌ها

پروفیل به دلیل داشتن ویژگی‌های زیر بسیار پرکاربرد است:

  • مقاومت این محصول در برابر تنش‌های بزرگ (مطابق با قانون هوک و خاصیت ارتجاعی فولاد)
  • سرعت نصب و اتصالات متنوع ناودانی در ساختمان
  • مقاومت بسیار بالای ناودانی در دهانه‌ها و خرپاها
  • اشغال فضای کم در عین حال مقاومت بالا
  • کارابودن در یک درازای طولانی
  • کم بودن وزن اسکلت فلزی
  • تحمل در برابر ضربه
  • کم بودن پرتی ناودانی

رایج‌ترین انواع ناودانی‌ها

ناودانی صنعتی و ساختمانی، انواع مختلفی دارند. در ادامه این مقاله از وبلاگ آهن اسپات به معرفی رایج‌ترین نوع ناودانی‌ها می‌پردازیم:

1. انواع ناودانی بر اساس شکل ظاهری

ناودانی‌ها از نظر ظاهری به دو شکل ساده و مشبک ساخته می‌شوند. روش تولید این دو نوع ناودانی مشابه است اما از لحاظ ابعاد و وزن با یکدیگر تفاوت دارند. نوع ساده آن که در سایزهای مختلف مثل ناودانی سایز 8, 10, 12, 14 و 16 موجود است در ارتفاع‌های متنوعی بین 30 تا 400 میلی متر تولید می‌شود و غالبا در ساخت پل‌های باربر، پایه و قاب پله‌ها، چهارچوب‌ها، تجهیزات دریایی و اسکلت کامیون مورد استفاده قرار می‌گیرد.

ناودانی مشبک در مقایسه با ناودانی ساده وزن سبکتری دارد و همین دلیل سبب کاربرد بیشتر آن در مقاوم ساختن سازه‌های فولادی می‌شود.

  • ساده

ناودانی ساده که نوع معمول و متداول ناودانی محسوب می‌شود در ساختمان سازی و صنعت بسیار پرکاربرد است. از این نوع ناودانی در ساختمان سازی، چهارچوب‌ها و خودروسازی استفاده بسیاری می‌شود.

  • مشبک

ناودانی مشبک عموما از جنس گالوانیزه است و دارای حفره‌هایی روی بال و جان خود است. وجود این حفره‌ها استفاده از آن را در برای ساخت قفسه آسان می‌کند. علاوه بر این، عبور دادن سیم از این میان شبکه‌های روی ناودانی مشبک راحت‌تر بوده و برای انجام کارهای تاسیساتی مناسبت است.

2. انواع ناودانی براساس جنس

علاوه بر شکل ظاهری، ناودانی‌ها را با توجه به متریال مورد استفاده در زمان ساخت آن‌ها نیز به موارد مختلفی تقسیم می‌کنند.

  • استنلس استیل

ناودانی استنلس استیل که به آن فولاد ضد زنگ هم گفته می‌شود با استفاده از شمش استیل در دو مدل فابریک و پرسی تولید می‌شود و هر یک از آنها کاربردهای مختص خود را دارد. ناودان پرسی با استفاده از ورق‌های استیل تولید می‌شود و ناودان فابریک با استفاده از نورد سرد و گرم شمش استیل تولید می‌گردد.

ناودانی فولاد ضد زنگ بیشتر در صنایعی مانند پتروشیمی، نفت،  گاز، صنایع غذایی و صنایعی که بیش از حد در معرض اسید و رطوبت هستند کاربرد دارد. از آن جهت که ناودانی استیل به صورت آلیاژی است، بیشترین طول عمر را در میان سازه‌های فولادی دارد.

  • گالوانیزه

این محصول مشابه ناودانی ساده بوده و از طریق نورد سرد و گرم تولید می‌شود. پوشش فلزی که بر روی ناودانی گالوانیزه قرار گرفته است توانایی مقاومت ناودان را در برابر زنگ زدگی افزایش می‌دهد و در صورتی که شکسته شود نیز همچنان در برابر رطوبت و اکسیژن نیز مقاوم است. بیشترین میزان مصرف این نوع ناودان در ترمیم بناهای معماری، تجهیزات ساخت و ساز، ماشین آلات و تشکیلات دریایی است.

  • آلومینیوم

ناودان آلومینیوم از جنس آلیاژهای آلومینیومی‌ ساخته می‌شود و به علت مزایایی از قبیل سبک وزن بودن، جوش پذیری بالا، مقاومت در برابر خوردگی، شکل پذیری و استحکام زیادی که دارند، برای تولید انواع اسکلت سازه‌ها، چهارچوب درب و پنجره، شاسی تریلرها و کشنده‌ها مناسب است. ناودان آلومینیومی ‌در سه نوع رنگی، خام و آبکاری شده تولید می‌شود.

3. انواع ناودانی بر اساس وزن

ناودانی‌ها از نظر وزنی به دو دسته سبک و سنگین تقسیم می‌شوند. وزن ناودان سبک با اندازه‌های درج شده در جدول اشتال منطبق نیست؛ به بیان دیگر وزن و ابعاد این کمتر از میزانی است که در جدول اشتال مقادیر آن آمده است. به همین دلیل است که به آن ناودانی سبک می‌گویند.

از آن ها بیشتر در ساخت پله‌ها, تجهیزات ساختمانی و ترمیم بناهای معماری استفاده می‌شود. در حالی که  سنگین به لحاظ وزنی دقیقا مطابق با وزن درج شده در جدول اشتال است و اکثرا در ساخت تیرها، خرپاها، ستون‌ها و تجهیزات صنعتی به کار می‌رود. برای آموزش ساده محاسبه وزن ناودانی با جدول اشتال و وزنی، کافیست به وبلاگ آهن اسپات مراجعه نمایید.

4. انواع ناودانی بر اساس فرآیند تولید

ناودانی ها از لحاظ فرآیند تولید به دو دسته تقسیم می‌شوند:

  • ناودانی فابریک

شمش خام، حرارت دیده و از غلتک‌هایی به نام نورد، گذر میکند که محصول این فرآیند، ناودانی است. بسته به سایز نوردها، ناودانی‌ها هم با همان سایز از خط تولید بیرون می‌آیند که به آن‌ها، ناودانی فابریک گویند.

  • ناودانی پرسی

ناودانی پرسی، از پرس کردن ورق‌هایی به طول 6 متر تولید می‌شود. این محصول در اندازه‌های مختلف و به سفارش مشتری، تولید می‌شود. ناودانی پرسی با توجه به ورقی که از آن تهیه می‌شود، در صنایع مختلف استفاده می‌شود. از ناودانی‌ پرسی، به دلیل ویژگی‌های ظاهری برای ساخت لبه‌های مسطح در ساختمان استفاده می‌شود.

استاندارد و مشخصات وزنی ناودانی‌ها

همان طور که گفتیم، ناودانی‌ها از نظر کاربرد به دو دسته C و U تقسیم می‌شوند. در ساخت این مقطع فولادی، دو استاندارد UPE و UPN بکار رفته است. تفاوت این دو استاندارد در بال‌های به کار رفته در ناودانی‌هاست.

استاندارد UPE بال‌های موازی دارد و در ناودانی C بکار می‌رود، در حالیکه  استاندارد UPN بال‌های مخروطی شکل دارد و در ناودانی‌ U مورد استفاده قرار می‌گیرد. این دو استاندارد در ایران استفاده می‌شود و کشورهای استانداردهای مخصوص به خود دارند.

مشخصات وزنی ناودانی‌ها

کارخانه‌های تولیدکننده انواع ناودانی

همانطور که گفتیم این محصول از جمله پروفیل‌های پرکاربردی است که در بسیاری از صنایع از جمله ساختمان سازی مورد استفاده می‌گیرد. بسیاری از تولیدکنندگان سازه‌های فولادی داخل کشور، این محصول را در دو طول 6 متر و 12 متر به بازار عرضه می‌کنند. واحدهای تولیدی مانند :

از برترین تولیدکنندگان این محصول در سطح کشور هستند.

نحوه استعلام قیمت و خرید ناودانی از آهن اسپات

قیمت آهن الات ومحصولات فولادی به عوامل متعددی بستگی دارد. می‌توان از آن به دلیل شکل ظاهری که دارد به ‌صورت وسیع در ساخت قاب و پایه‌ها استفاده کرد و یک ساختار مناسب را برای سازه ایجاد کرد. اهمیت بالای کاربرد این محصول فولادی در هنگام استفاده در خرپا‌ها و بادبند‌ها است.
برای تهیه و خرید آن مناسب با پروژه در صورت داشتن آگاهی از قیمت روز ناودانی می‌توانید در بهترین زمان ممکن یک خرید مقرون‌به‌صرفه را انجام دهید بدون اینکه هزینه مازاد برای پروژه به دنبال داشته باشد.

با توجه به اینکه کارخانه‌های تولید‌کننده، قیمت را به‌صورت روزانه اعلام می‌کنند ازاین‌رو کارشناسان فروش ما در آهن اسپات نیز به‌صورت روزانه و در لحظه قیمت‌ها را در سایت به‌روزرسانی می‌کنند. شما می‌توانید از طریق جداول وب سایت www.ahanspot.com، قیمت‌ها را مشاهده و بررسی نمایید.