گریتینگ در زبان فارسی به‌عنوان شبکه، پنجره و یا چهارچوب آهنی شناخته می‌شود. به عبارتی دیگر می‌توان گفت که، زمانی که مجموعه‌ای منظم و موازی که دارای فواصل معینی است به‌صورت شبکه بر یکدیگر عمود شوند، گریتینگ فلزی را تشکیل می‌دهند.

گریتینگ در واقع یکی از سازه‌های صنعتی است که اغلب در صنایع مختلف در کف‌پوش به‌منظور فیلتر استفاده می‌گردد. این شبکه فلزی و غیرفلزی بر اساس اجزا تشکیل‌دهنده که اصلی‌ترین آن‌ها، تسمه و میلگرد است به انواع مختلفی تقسیم می‌شود که در این مقاله از مجموعه آهن اسپات قرار است به بررسی تمامی جوانب گریتینگ‌های فلزی پرداخته شود.

گریتینگ فلزی چیست؟

همان‌طور که گفته شد این دسته از سازه‌های فلزی از به هم پیوستن چندین نوار فلزی تشکیل شده‌اند که به دلیل ورق به‌کاررفته در تولید این سازه که اغلب در آن از فولاد استفاده می‌شود، موجب شده تا گریتیتنگ فلزی از استحکام فوق‌العاده بالایی برخوردار باشد.

طراحی این نوع سازه‌ها به‌گونه‌ای است تا مقاومت سازه در برابر نیروهای خارجی چندین برابر شده و وزن بسیار زیادی را تحمل کنند؛ همچنین مشبک بودن آن‌ها سبب شده تا نور به‌خوبی از آن عبور کرده و آب باران در کف آن تجمع نکند. بدین صورت سازه کمتر در معرض رطوبت قرار می‌گیرد و باعث افزایش طول عمر آن می‌گردد.

این نوع از سازه‌های فلزی اغلب در ساخت مسیرهای عبور و مرور مانند راه‌پله‌ها و همچنین در صنایع گوناگونی چون صنایع نفت و گاز، پتروشیمی، نیروگاه‌های بخار و … استفاده می‌شود. به‌طورکلی می‌توان گفت که استفاده از سازه‌های گریتینگ فلزی علاوه بر کاهش زمان ساخت مسیر مود نظر، ایمنی بسیار زیادی نیز به همراه خواهد داشت.

نحوه تولید گریتینگ‌ فلزی

فرایند تولید گریتینگ‌های فلزی به دو صورت انجام می‌گیرد که در ادامه این مقاله شرح مفصلی از آنها را ارائه نموده‌ایم:

1. تولید گریتینگ فلزی با روش جوش co2

در این روش تولید گریتینگ فلزی، سازنده محصول باید کلیه مراحل تولید این محصول را از مرحله برش تسمه‌ها و میلگردهای گریتینگ، پانچ تسمه‌های گریتینگ، مونتاژ گریتینگ و در نهایت جوشکاری را با جوش co2 و با ماشین‌آلات مجهز انجام دهد.

نکته‌ای که در این فرایند دارای اهمیت بسیاری است، این است که گریتینگ، باکیفیت جوش بخورد و بعد از جوش ایرادی نداشته باشد. البته لازم به ذکر است که گریتینگ به‌عنوان کاربردی‌ترین پوشش در بسیاری از محیط‌های صنعتی نیز به کار می‌رود.

گریتینگ‌های فلزی در روش CO2 توسط نیروی انسانی با هراندازه و شکلی که مشتریان درخواست نمایند تولید می‌شوند.

2. تولید گریتینگ فلزی با روش الکترو فورج یا ماشینی

روشی دیگر که در تولید گریتینگ‎‌های فلزی وجود دارد، روش الکترو فورج یا روش ماشینی می‌باشد. به احتمال زیاد با شنیدن واژه الکترو فورج، تنها چیزی که به ذهن شما می‌آید برق هست که این امر کاملاً درست است چراکه در این روش تولید، از جریان برق استفاده می‌شود.

در این روش گریتینگ‌های فلزی به‌وسیله ماشین و دستگاه‌های مخصوص با کمک جریان برق تولید می‌شوند بدین صورت که ساختار گریتینگ کنار یک محصول دیگر قرار می گیرد و توسط جریان برق و با شوکی که به آن‌ها وارد می‌شود ذوب می‌شوند و شبکة گریتینگ تولید می‌شود.

در توصیف الکترو فورج نیز می‌توان گفت که زمانی که جوشکاری قطعات فلزی به‌وسیله جریان برق صورت گیرد روش الکترو فورج گفته می‌شود. در واقع الکترو یعنی جریان برق و فورج به معنای شکل‌دادن قطعات با گرم‌کردن و اعمال فشار و چکش‌کاری است. چون در این روش، ساخت گریتینگ از برق و گرما استفاده می‌شود به این نام، نام‌گذاری شده است.

این روش نسبت به روش جوش CO2 به‌روزتر است. یکی از محدودیت‌هایی که در روش تولید گریتینگ فلزی به‌صورت الکترو فورج وجود دارد این است که در ایران تنها به‌صورت تسمه در چهار پهلوی تابیده تولید می‌شود؛ همچنین از دیگر مزایای روش الکترو فورج نسبت به روش جوشکاری می توان به عدم نیاز به ایجاد شکاف در تسمه‌های باربر جهت قراردادن رابط‌ها اشاره نمود.

در روش دستی از باربری تسمه‌ها کم می‌کنند که برای جبران این نقص از تسمه‌هایی با ضخامت و یا پهنای بالاتر استفاده می‌شود که این امر موجب بالارفتن وزن گریتینگ و در نهایت وزن سازه خواهد شد، ولی گریتینگ الکترو فورج در مقایسه با روش دستی با وجود داشتن وزن کمتر دارای مقاومت بیشتری است.

گریتینگ الکترو فورج به‌عنوان به‌روزترین و کاربردی‌ترین روش تولید گریتینگ در جهان شناخته شده است و از دیگر مزایای این محصول می‌توان به وزن پائین، ۳۰% مقاومت باربری بیشتر، نداشتن خوردگی و ترک نسبت به فرایند تولید جوشکاری اشاره کرد.

انواع گریتینگ فلزی

گریتینگ فلزی از نظر نوع ساخت و سرهم بندی می‌تواند انواع مختلفی داشته باشد، از جمله:

  1. تسمه در تسمه
  2. تسمه در نیم تسمه
  3. تسمه در میلگرد
  4. تسمه در چهار پهلو

1. گریتینگ تسمه در تسمه

این نوع سازه جز پرطرف‌دارترین گریتینگ‌های موجود در بازار هستند. آنها در برابر نیروهای خارجی از خود مقاومت بیشتری به نمایش می‌گذارند و همچنین از استحکام بالایی نیز برخوردار هستند.

به طور جامع در گریتینگ‌های فلزی تسمه در تسمه سایز تسمه‌های باربر و تسمه‌های ارتباط دهنده، یکسان در نظر گرفته می‌شود.

2. گریتینگ تسمه در نیم تسمه

تولید این نوع گریتینگ نیز همانند تولید گریتینگ‌های تسمه در تسمه است البته با این تفاوت که در این نوع سازه ها به دلیل کاهش هزینه‌های ساخت، ارتفاع رابط‌ها نصف ارتفاع تسمه‌های باربر و اصلی در نظر گرفته می‌شود.

3. گریتینگ تسمه در میلگرد

نوع دیگری از گریتینگ‌های فلزی تسمه در میلگرد است. این نوع گریتینگ‌ها به‌جای تسمه های رابط از میلگردها استفاده شده است.

4. گریتینگ تسمه در چهارپهلو

در این گریتینگ رابط به‌جای تسمه و میلگرد، پروفیل چهارپهلو با ابعاد مشخص و یکسان است.

5. گریتینگ پله فلزی

گریتینگ پله از جمله پرمصرف‌ترین گریتینگ‌ها به‌حساب می‌آید. همان‌طور که از نام این تجهیزات مشخص است معمولاً از این نوع گریتینگ‌ها در ساخت راه‌پله‌های فرار در ساختمان‌ها و معابر موجود در صنایع نفت و گاز و پتروشیمی استفاده می‌گردد.

مشخصات فنی گریتینگ 

این نوع سازه‌ از چند جز اصلی تشکیل شده‌ است که هر یک از آنان در پیکره گریتینگ فلزی نقش مهمی را برعهده دارند. در ادامه به معرفی هرکدام از این اجزا می‌پردازیم.

1. تسمه باربر

تسمه‌ای است که بار وارده را تحمل می‌کند و روی ساپورت‌های دو طرف قرار می‌گیرد. مهم‌ترین قسمت شبکه تسمه است که میزان مقاومت، کشش و باربری شبکه گریتینگ به آن وابسته است.

اغلب از تسمه‌های ماشین‌کار استفاده می‌شود اما باتوجه‌به این که گریتینگ فلزی چه استفاده‌ای دارد و بر اساس درخواست مشتری، محل نصب نوع تسمه‌ها نیز متفاوت خواهد بود. میزان استحکام و توان گریتینگ فلزی به ارتفاع، ضخامت و طول تسمه بستگی دارد. یعنی در صورت افزایش ضخامت و ارتفاع، میزان مقاومت افزایش و در صورت بلند بودن طول تسمه، دهانه مقاومت کاهش پیدا می‌کند.

2. رابط

رابط در جهت عمود بر تسمه‌های باربر نصب می‌شود و نقش آن حفظ چشمه گریتینگ فلزی است. از تسمه و میل‌گرد رابط‌هایی تولید می‌شود که کاربرد اصلی آن‌ها جلوگیری از خراب‌شدن اشکال هندسی شبکه است.

رابط و تسمه به‌صورت عمودی به یکدیگر متصل می‌شوند. بر روی رابط هیچ وزن و فشاری وارد نمی‌شود و فقط استحکام و حفظ ظاهر و شکل هندسی محصول را بر عهده دارد. ضخامت و فاصله بین آن‌ها نیز اثر زیادی در میزان مقاومت شبکه ندارد و تنها عبور و مرور را آسان می‌کند.

به‌عنوان‌مثال در مکان‌های پر رفت‌وآمد فاصله بین رابط‌ها کم است تا مشکل گیرکردن پاشنه کفش در شبکه رخ ندهد. کاهش فاصله رابط‌ها می‌تواند باعث بروز مشکلات جوش شود به همین علت در این شرایط از دستگاه‌های مخصوصی جهت جوش دادن استفاده می‌گردد.

3. چشمه

منظور از چشمه یا مش‌بندی فاصله میان تسمه‌های باربر و رابط‌ها است. هر چه این فاصله بین تسمه‌های باربر کمتر باشد استحکام شبکه نیز افزایش می‌یابد. البته علاوه بر تعیین این فاصله‌ها، باید میزان استحکام نیز در نظر گرفته شود. نکته دیگر در خصوص رابط‌ها این است که فاصله زیادی باید بین باربرها وجود داشته باشد و همچنین لازم به ذکر است که مش‌بندی در وزن گریتینگ تأثیرگذار خواهد بود.

کاربرد و مزایای استفاده از گریتینگ فلزی

از جمله کاربردهای مهم و مطرح این نوع سازه‌ فلزی می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • برای ساخت پله و کف پله
  • پوشش کف کارخانه‌ها و معابر عمومی
  • پاگرد صنعتی
  • زیرپایی فولادی
  • دریچه‌های بازشو و دریچه لولایی
  • مخازن پتروشیمی و پالایشگاه‌ها
  • پوشش کانال و جدول‌بندی خیابان
  • دریچه فاضلاب
  • پله فرار و پل هوایی
  • کف سازه‌های فلزی
  • سکوهای نفتی و گازی، دریایی و خشکی
  • صنایع سیمان
  • صنایع دریایی و بندرها
  • و…

مزایای استفاده از گریتینگ‌ فلزی

این نوع سازه فلزی داری نصب آسان بوده و همچنین از هزینه بسیار کمی نیز برخوردار است. در شرایط جوی گوناگون و تحت نیروهای فشاری از خود مقاومت بالایی نشان می‌دهد. هنگام بهره‌برداری، نیازی به تعمیرات نداشته و از دیگر مزایای آن می‌توان به وزن کم و استحکام فوق‌العاده بالا اشاره نمود. همچنین لازم به ذکر است که گریتینگ فلزی محصولی ضدلغزش و ایمن بوده و به همین دلیل در پروژه‌های عظیم به‌عنوان ساخت راه‌پله و پاگرد به‌وفور استفاده می‌شود.

زیبایی گریتینگ های فلزی و عدم نیاز به نظافت سطح آن نیز از مزایای این نوع سازه فلزی پرکاربرد به حساب می‌آید. در بعضی مواقع کارفرمایان ابعاد و نوع شکل هندسی گریتینگ فلزی را بر عهده تولیدکننده می‌گذارند، در این حالت باید بهینه‌ترین و مستحکم‌ترین طرح را ایجاد کرده تا علاوه بر پاسخگویی به نیاز مشتری در سرعت ساخت و قیمت گریتینگ تولیدی تأثیر به سزایی بر جای بگذارد.

لیست تولیدکنندگان گریتینگ فلزی

شرکت‌های بسیاری در سراسر ایران وجود دارند که بهترین گریتینگ‌های فلزی را با کیفیتی بالا به بازار عرضه می‌کنند. این کارخانه‌ها با بهره‌گیری از بهترین مواد اولیه و همچنین با رعایت استانداردهای روز جهان این نوع سازه فلزی را تولید می‌نمایند. در ادامه این مقاله به معرفی تولیدکنندگان این محصول پرداخته‌ شده است:

  • شرکت فولاد کبیر
  • مجموعه آرکا استیل
  • ایران استیل آنلاین
  • شرکت سرآمد پولاد پارس
  • شرکت پارس اخگر
  • شرکت مشبک سازی رهبان فاخر ساعی
  • شرکت مشبک سازی نیکو فن پرشین
  • شرکت مبنا صنعت غدیر
  • شرکت پیش‌گامان محصول گستر فراساز

خرید گریتینگ فلزی

یکی از مسائل مهمی که برای خریداران اهمیت فراوانی دارد و باید قبل از خرید درباره آن از منابع مختلف پرس‌وجو نمایند، قیمت گریتینگ فلزی است.

یکی از مهم‌ترین پارامترهای تأثیرگذار در تعیین قیمت گریتینگ فلزی، وزن آن بر حسب کیلوگرم است. طبیعی است که هر چه ابعاد و ضخامت سازه بیشتر باشد، قیمت گران‌تری نیز در پی خواهد داشت از طرف دیگر قیمت گریتینگ فلزی معمولی از گریتینگ دارای پوشش گالوانیزه گرم ارزان‌تر است.

لازم به ذکر است که نحوه ساختار گریتینگ فلزی نیز می‌تواند به‌عنوان یکی از عوامل مؤثر بر قیمت آن محسوب شود. از آنجایی در عملیات تولید گریتینگ فلزی تسمه در تسمه در مقایسه با گریتینگ فلزی تسمه در میلگرد نیاز به روی‌بری بیشتری دارد، قیمت فروش بالاتری نیز خواهد داشت.

همچنین در کنار این موارد نوع مش‌بندی، مشخصات فنی، کیفیت تولید، قیمت روز آهن، نرخ دلار، هزینه حمل‌ونقل و فروشگاه عرضه کننده نیز در تعیین قیمت نهایی گریتینگ فلزی نقش مهمی را ایفا می‌کنند.

لازم به ذکر است که چنانچه قصد خرید این محصول را دارید توصیه می‌کنیم به‌هیچ‌وجه کیفیت را فدای قیمت ارزان نکنید و مطمئن باشید سرمایه‌گذاری برای خرید کالای باکیفیت در درازمدت باعث کاهش هزینه‌هایتان خواهد شد.

نکات مهم پیش از خرید گریتینگ فلزی

قبل از خرید گریتینگ فلزی باید به یک سری نکات توجه نمود که در ادامه به توضیح هر یک از آنان پرداخته‌ایم:

_ حجم گریتینگ فلزی

از عوامل مهم و تاثیرگذار که پیش از خرید گریتینگ فلزی باید مورد ارزیابی قرار گیرد، حجم و مقدار گریتینگ مورد نیاز است.

برای اینکار ابتدا باید نقشه کلی و مسافت مورد نظر تعیین گردد و سپس از روی آن مقدار و حجم گریتینگ مورد نظر تخمین زده شود.

_ نوع گریتینگ فلزی

همان‌طور که قبلا اشاره داشته ایم گریتینگ های فلزی دارای انواع گوناگونی بوده و هر یک ویژگی های به خصوصی دارند. بنابراین پیش از خرید گریتینگ فلزی مورد نظر، بهتر است در ابتدا نوع آن مشخص گردد.

_ مش بندی گریتینگ فلزی

مش بندی گریتینگ فلزی از جمله عوامل بسیار مهمی است که قبل از خرید آن باید تحت بررسی قرار گیرد. منظور از مش بندی، اندازه فاصله بین هر دو تسمه عبوری است. هر چه فاصله بین دو تسمه کمتر باشد، گریتینگ دارای مش ریز تری خواهد بود.

_ جنس گریتینگ فلزی

به طور کلی بهتر است قبل از آنکه به انتخاب و خرید گریتینگ فلزی پرداخته شود، ابتدا محل مورد استفاده آن نیز تعیین گردد. در صورتی که گریتینگ مورد نظر در محیط های روباز مورد استفاده قرار گیرد، باید متریال به کار رفته در ساختار آن، در برابر رطوبت و سایش، مقاومت بالایی  داشته باشد تا به این ترتیب در طول زمان دچار آسیب دیدگی نشود.

استعلام قیمت و خرید گریتینگ از آهن اسپات

گریتینگ فلزی نوعی سازه فلزی است که به چهار صورت تسمه در تسمه، تسمه در نیم تسمه، تسمه در میلگرد و تسمه در چهارپهلو تولید و روانه بازار می‌شود. از این محصول در ساخت راه‌پله، زیرپایی فولادی، پل هوایی، مخازن پتروشیمی و پالایشگاه‌ها و… استفاده می‌شود.
همچنین پارامترهای مختلفی بر قیمت نهایی گریتینگ فلزی اثرگذار است که در این مقاله به هریک از آنان اشاره نموده ایم. علاوه بر این در خصوص جوانب دیگر این محصول چون مزایا، نحوه تولید و مشخصات فنی آن نیز صحبت شد.

خریداران گریتینگ در تهران و شهرستانها، می‌توانند با مراجعه به وبسایت آهن اسپات قیمت انواع گریتینگ‌های فلزی را مشاهده نموده و سپس اقدام به ثبت سفارش خود به صورت آنلاین نمایند.