محاسبات کاشت میلگرد و انجام آن در واقع یک روش غیرمخرب است که از آن جهت بهبود و افزایش استحکام کششی یک سازه بتنی استفاده می‌شود.
به عنوان مثال اگر بخشی از یک سازه بتنی به جهت بارگذاری غیرمتعارفی که بر آن اعمال شده است دچار ضعف شده باشد، برای تقویت آن بدون اینکه دچار تخریب شود؛ می‌توان با کاشت میلگرد و افزودن بخش جدید در سازه مورد نظر، ظرفیت بارگذاری را تا حد زیادی افزایش داد.
برای مطالعه مقاله آموزش مراحل کاشت میلگرد در بتن به وبلاگ آهن اسپات مراجعه نمایید.

هدف از کاشت میلگرد

از کاشت میلگرد جهت مقاصد قاصی استفاده می‌کنند. این عملیات که پس از محاسبات کاشت به انجام می‌رسد دارای کاربردهای زیر است:

  • تقویت فونداسیون و ستون‌ها در سازه‌های بتنی
  • افزودن بخش‌های جدید مانند سقف، دیوار برشی، تیر و ستون به سازه‌ی اجرا شده
  • نصب صفحات فلزی به ‌منظور اجرای نما در سازه
  • مقاوم‌سازی ساختمان به روش Jacketing یا همان ژاکت بتنی
  • نصب صفحات اتصال به‌ منظور ساخت تیر یا ستون جدید
  • اتصال تجهیزات تأسیسات ساختمان (مانند کانال‌های هوا و داکت‌های برق) به ستون‌ها و سقف‌ها

آموزش محاسبات کاشت میلگرد

محاسبات عمق کاشت میلگرد و سایر ابعاد و اندازه‌های مورد نیاز برای کاشت میلگرد به دو روش عمده انجام می‌شود:

1- استفاده از نرم افزارهای مهندسی

این نرم افزارها به صورت کاملا تخصصی طراحی شده‌‌اند و استفاده از آن‌ها برای محاسبات کاشت میلگرد نیازمند تخصص کافی است. هرچند حتی در صورت داشتن تخصص نیز ممکن است کار با نرم‌افزار اندکی زمان‌بر باشد، اما با این حال به دلیل دقت بسیار بالا و همچنین ضریب خطای پایین آن، امروزه در بیشتر پروژه‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد.
مهندس ساختمان با وارد کردن اطلاعاتی محدود به این نرم افزار می‌تواند در کنار عمق و ابعاد کاشت، اطلاعاتی درباره میزان هزینه مورد نیاز و همچنین میزان خرابی نیز به دست آورد.

2- استفاده از فرمول مشخص

در این روش فرد با استفاده از یک یا دو فرمول در این زمینه، محاسبات کاشت میلگرد را انجام می‌دهند.

برای بدست آوردن عمق و طول کاشت میلگرد باید ابتدا روش کاشت میلگرد مشخص شود یعنی مشخص شود که قرار است میلگرد با روش کششی کاشته شود یا فشاری و سپس با استفاده از فرمول موجود برای آن روش طول و عمق کاشت  محاسبه شود.
این فرمول‌ها در ادامه توضیح داده شده‌اند:

_ فرمول محاسبه طول کاشت کششی

Ld = K1* k2 * Ldb

Ld: حداقل طول کاشت میلگرد کششی
K1: این متغیر یا معادل عدد 5/1 است (در صورتی که کاور بتن روی میلگرد از سه برابر قطر میلگرد کمتر باشد و فاصله عرضی میلگردهای کاشته شده از یکدیگر از شش برابر قطر میلگرد کمتر باشد) و یا عدد 2/1 است (در صورتی که کاور بتن روی میلگرد از سه برابر قطر میلگرد بیشتر ≥ باشد و همچنین فاصله عرضی میلگردها از یکدیگر از شش برابر قطر میلگرد بیشتر باشد).
K2: مقدار میلگرد لازم نسبت به میلگردهای کاشته شده در سازه.
Ldb: عمق پایه میلگرد که خود با استفاده از فرمول زیر بدست می‌آید:

Ldb = (db * fy) / (4 * fb)

_ فرمول محاسبه طول کاشت فشاری

Ldc = a1 * a2 * Ldcb

Ldc: حداقل طول کاشت میلگرد فشاری
a1: مقدار میلگرد مورد نیاز نسبت به میلگردهای کاشته شده با توجه به نوع و طرح سازه
a2: معمولا معادل عدد 1 در نظر گرفته می‌شود.
Ldcb: طول گیرایی مبنای میلگرد در فشار که با استفاده از فرمول زیر بدست می‌آید:

Ldb = (db * fy) / (4 * fb)

عوامل موثر در محاسبات عمق کاشت

عمق کاشته شدن این مقطع فولادی نیز از جمله مواردی است که باید در محاسبات کاشت میلگرد حتما لحاظ شود. این مقدار به عوامل زیر بستگی دارد:

  • نوع و میزان بار
  • چسب کاشت میلگرد یا همان انکر شیمیایی مصرفی
  • نوع آرماتوری که قرار است کاشته شود

نحوه کاشت میلگرد در بتن

میلگرد یکی از پرمصرف‌ترین مقاطع فولادی در صنعت ساختمان سازی است که عملیات اجرای آن پس از محاسبات کاشت میلگرد به روش‌های زیر انجام می‌شود:

1. روش‌ سنتی

در این روش کارگران برای کاشت میلگرد، ناچار به تخریب بخشی از سازه بتنی می‌شدند تا قسمتی از میلگردهای قبلی را خارج کرده و در نهایت بتوانند آرماتوربندی و کاشت بولت‌‌های جدید را انجام دهند.
در این روش، ضربات و لرزه‌‌هایی هنگام کار به بتن وارد می‌‌شود و به این ترتیب بتن تضعیف شده و احتمال تخریب آن حتی با ضربه‌‌های کوچک نیز وجود دارد. به همین خاطر امروزه از این روش کمتر استفاده می‌شود.

2. روش سازه بتنی

سازه بتنی در مکان‌ها‌ و فواصل مشخص برای کاشت میلگردها به کمک چسب به بتن اجرا می‌شود. این چسب ‌ها دارای مقاومت بالایی هستند، که حتی شرایط آب و هوایی نیز نمی‌تواند آن‌‌ها را جدا ‌کند.
در نتیجه این چسب‌ها، هم از نظر مقاوم ‌سازی مفید هستند و هم بستر بتنی را تضعیف نمی‌‌کنند. چسب‌‌های مختلفی با کیفیت‌‌های متفاوت به بازار عرضه شده‌اند و انتخاب نوع چسب در اتصال هر چه بهتر بتن و آرماتور از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است.

روش‌ اجرا

هدف از کاشت میلگرد در واقع اتصال بتن قدیم به جدید و اتصال سازه‌های فولادی به سازه‌‌های بتنی از طریق کاشت آرماتور و بولت است. همانطور که پیش از این نیز اشاره کردیم امروزه این کار از طریق چسب‌‌های مخصوص بین دو المان انجام می‌‌شود.

این اتصال‌‌ها باید بتوانند از هر لحاظ در برابر نیروهای خارجی که به سازه وارد ‌می‌‌شوند مقاوم باشند. بنابراین اینکه یک فرد حاذق و خبره که دانش و آگاهی لازم را در مورد طراحی و اجرای کاشت آرماتور و بولت داشته و بر انجام این کار نظارت داشته باشد، از اهمیت زیادی برخوردار است.

از طرفی انتخاب چسب مناسب برای مقاومت در برابر نیروهای خارجی نیز مهم است و نیاز به توجه لازم در این زمینه را نیز دارد. غالبا باید کاشت آرماتور به گونه‌ای انجام شود که مقاومت کششی بتن بیشتر از مقاومت کششی میلگرد باشد.

مراحل اجرا

برای کاشت میلگردها باید مراحل زیر را به دقت پیش ببرید:

  1. ایجاد سوراخ‌‌های منظم به قطر متناسب با میلگرد با دستگاه گردبر یا دریل برقی با عمق مشخص
  2. تمیز کردن و خارج نمودن مواد حاصل از سوراخ‌ کاری در سوراخ‌ ها به وسیله‌ دستگاه‌‌های مخصوص دمنده
  3. تزریق چسب و ملات متصل‌ کننده به اندازه کافی در هر سوراخ
  4. نصب آرماتور در محل سوراخ‌‌های چسب خورده
  5. مراقبت از آرماتور و بولت‌ به مدت 24 ساعت

خرید میلگرد ارزان و باکیفیت از آهن اسپات

برای کاشت میلگرد در بتن بایستی مقطع موجود بتنی توسط کارشناسان فنی بررسی و با توجه به محاسبات کاشت میلگرد صورت گرفته و میزان بار برآورد شده، عملکرد مقطع بتنی بررسی گردیده و همچنین رفتار مقطع در برابر ترک ها و ریز ترک‌های موجود، موقعیت اجرای کاشت میلگرد (کاشت قائم و کاشت افقی)، عمق کاشت میلگرد و… تعیین شود. سپس سیستم سوراخ‌کاری بتن جهت کاشت مورد بررسی قرار گرفته و پس از ملاحظات بارهای وارده انکر شیمیایی یا چسب کاشت انتخاب ‌می‌گردد.

دربعضي از پروژه‌های عمراني به علت تغيير در نقشه‌هاي معماري و سازه يا مواردی چون تغييركاربري و گسترش سازه لازم است تا كاشت آرماتور صورت گیرد.
در این مورد آهن اسپات می‌تواند راهنمای خوبی برای شما در زمینه اطلاع از قیمت انواع میلگردهای تولید شده و مشخصات و ویژگی‌های آن‌ها باشد. کارشناسان ما در آهن اسپات برآنند تا با استعلام روزانه قیمت فولاد از کارخانجات معتبر کشوری، فرآیند مبادلات را در زمینه خرید و فروش آهن آلات و محصولات فولادی تسهیل کنند.