میلگرد frp، در حال حاضر به عنوان یک محصول شناخته شده در ساخت و سازها مطرح است. این نوع میلگرد کامپوزیتی در شرایط خاصی جایگزین مناسبی برای میلگردهای فولادی می‌باشد. میلگرد frp طی 40 سال در عرصه جهانی مطابق استاندارهای قابل قبول معرفی شده است و تولید میلگرد کامپوزیتی، توانسته جای خود را در میان کاربردهای ساختاری و زیرساخت‌های معماری باز کند و باعث بهبود ساخت و سازها شود.

با توجه به تحولاتی که امروزه در انواع میلگرد به وجود آمده، سعی داریم جدیدترین لیست تولیدکنندگان میلگرد frp در کشور و نحوه خرید از آنها را در آهن اسپات ارائه دهیم.

میلگرد کامپوزیتی (frp) چیست؟

شاید دیده باشید که در محیط‌هایی با رطوبت بالا، بتن با ترک‌های ریز و درشت، معمولاً جلوه بدی پیدا کرده است. این بدان جهت است که میلگردهای فولادی در برابر رطوبت مقاومت کمی دارند. حتی در برابر عوامل شیمیایی و همچنین افزایش دما  هم میلگردهای فولادی چندان مقاوم نیستند. به مرور زمان مقاومت و استحکام سازه بتنی در اثر این تهدیدهای طبیعی از بین می‌رود که در نهایت موجب تخریب سازه بتنی می‌شود.
با اینکه تاکنون برای جلوگیری از خوردگی فولاد در بتن آرمه و رفع این مشکل، روش‌ها و تکنیک‌های مختلفی به کار گرفته شده‌است. ولی هر کدام از این روش‌ها فقط در بعضی از زمینه‌ها تا حدودی موفق بوده‌اند و به طور موقتی، نقایص را برطرف کرده‌اند.

به همین جهت برای حل این مشکل اساسی، متخصصان اقدام به تولید میلگردهایی با ترکیبات و مصالحی جدید با عنوان میلگرد کامپوزیتی (frp) نمودند تا در عین سبک بودن، مقاومت خوبی هم در برابر خوردگی و عوامل شیمیایی دیگر داشته باشند.
به همین منظور، تولیدکنندگان میلگرد کامپوزیتی (frp) از مواد پلاستیکیِ مقاوم استفاده نمودند، به طوری‌که این میلگردها در محیط‌های مرطوب، دمای بالا و خورنده نمکی و قلیایی، مقاومت خوبی از خود نشان داده‌اند.

نام میلگرد frp، برگرفته از سرواژه‌های (Fiber Reinforced Polymer or Plastic Raber) است، که به معنی میلگردی با الیاف تقویت شده پلیمری یا پلاستیکی می‌باشد. این نوع پروفیل، میلگرد کامپوزیتی هم نامیده می‌شود.

میلگرد frp از لحاظ شکل ظاهری کاملاً شبیه به میلگردهای متداول فولادی است و همانند آنها به صورت آجدار تولید می‌شود. همانطور که میلگردهای  فولادی برای تقویت بتن به کار می‌روند، میلگردهای frp نیز در بتن کارآیی دارند. پس شاید این سؤال پیش بیاید که آیا میلگردهای frp مانند میلگردهای فولادی مقاوم هستند؟ برای پاسخ به این سؤال با آهن اسپات همراه باشید.

جنس میلگرد frp

برای جلوگیری از خوردگی فولاد بتن آرمه در محیط‌های رطوبی که در تماس با نمک هستند، در وهله اول سعی می‌شود تا میلگردهای فولادی توسط اپوکسی پوشش داده شوند و یا  پلیمر را به سطح بتن تزریق نمایند. ولی بعد از مدتی به منظور حفظ کامل میلگردها از خوردگی، توجه تولیدکنندگان میلگرد frp به حذف کامل فولاد و جایگزینی آن با مواد مقاوم در برابر خوردگی معطوف شد.

میلگرد frp پس از بررسی‌ها و آزمایش‌های گوناگون، از یک نوع ماده‌ی کامپوزیتی پلیمری با فیبر تقویت شده ساخته شده است. میلگردهای کامپوزیتی frp متشکل از دو بخش شامل بخش اول رزین پلیمری و بخش دوم رشته یا فیبر الیاف می‌باشند که رزین پلیمری به عنوان ماده چسباننده فیبرها عمل می‌کند. جنس فیبرها معمولاً از موادی مانند شیشه یا بازالت، کربن، آرامید یا فایبرگلاس هستند. در موارد نادری هم ممکن است از فیبرهای آزبست، کاغذ یا چوب استفاده شود. پلمیر استفاده شده نیز معمولا از اپوکسی، وینیل استر یا پلاستیک ترموست پلی استر است.

الیاف استفاده شده در تولید میلگرد کامپوزیتی ممکن است از کربن، شیشه و یا آرامید باشد که به ترتیب با نام‌های CFRP ،GFRP و AFRP شناخته می‌شوند. از میان میلگردهای فوق، میلگرد فایبرگلاس یا GFRP ارزان‌ترین و پرکاربرد ترین نوع میلگرد است. با این اوصاف مواد میلگرد GFRP در محیط‌های مختلف مانند رطوبی، خورنده نمکی و قلیایی، مقاومت خوبی از خود نشان داده‌اند. برای مثال یکی از تولیدکنندگان میلگرد frp، گروه صنعتی بیسکا می‌باشد که میلگردهای فایبرگلاس GFRP به قطرهای ۷ و  ۵ میلی‌متر تولید می‌کند.

برای کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با انواع میلگرد frp می‌توانید از طریق سایت آهن اسپات با کارشناسان در این خصوص تماس بگیرید و راهنمای‌های لازم را دریافت کنید.

ویژگی‌های میلگرد frp

به علت مقاوم بودن رزین اپوکسی که در تولید میلگرد کامپوزیتی استفاده می‌شود، میلگردهای FRP هم در مقابل عوامل اکسید کننده مانند اکسیژن یا مواد دیکری مثل کلر، سولفات‌ها و سایر عوامل خورنده، از مقاومت بالایی برخوردارند.

البته درجه مقاومت این نوع میلگردها نیز به موارد زیر هم بستگی دارد:

  1. نوع الیاف میلگرد frp
  2. درصد مقدار الیاف موجود در تولید میلگرد کامپوزیتی frp
  3. نحوه قرارگیری الیاف در میلگرد frp
  4. ضریب انتقال حرارت مواد استفاده شده در میلگرد frp

تنوع این مواد در مقاومت برشی، کششی، خستگی، خمشی و مقاومت در برابر الکتریسیته بسیار مؤثر هستند. بر همین اساس روز به روز هم بر تنوع تولیدات تولیدکنندگان میلگردfrp  افزوده می‌شود. همچنین این عوامل نه تنها در تعیین قیمت تمام شده محصول اهمیت دارند بلکه در میزان خرید و فروش آنها هم تاثیرگذار هستند.

وزن مخصوص میلگردهای frp حدود ۲ گرم بر سانتی‌متر مکعب است که بسیار سبک‌تر از میلگردهای فولادی رایج با وزن مخصوص حدود ۸ هستند. وزن کمتر کامپوزیت‌ها می‌تواند منجر به کاهش هزینه حمل و نقل، آسانی در جابجایی مصالح و همچنین کاهش وزن سازه شود.

از لحاظ مقاومت کششی، این میلگردها مقاومت بالایی دارند و می‌توان گفت از میزان مقاومت کششی میلگرد فولادی نیز به مراتب بیشتر است. به دلیل همین ویژگی است که در سازه‌های بتن آرمه مورد استفاده قرار می‌گیرند.

مقاومت میلگردهای frp در برابر جریان الکتریکی و میدان مغناطیسی

متخصصین متوجه شده بودند که گاهی هدایت الکتریکی در سازه، می‌تواند خطرآفرین باشد. این مشکل به دلیل قابلیت رسانایی الکتریکی در مصالح فلزی ساختمان بوجود می‌آید که ممکن است باعث اتصالات الکتریکی و حوادث غیر مترقبه ‌شود. با استفاده از میلگرد کامپوزیتی، این احتمال در سازه‌هایی که در معرض میدان الکتریکی هستند کاملاً از بین می‌رود.
برای نمونه می‌توان از میلگردهای frp در ساخت تیرها و دکل‌های انتقال برق و نیرو و همچنین در پایه پست‌های ولتاژ بالا با اطمینان خاطر استفاده کرد.

از طرفی سازه‌های آهنی و فولادی تحت تأثیر امواج مغناطیسی قرار می‌گیرند و موجب اختلال می‌شوند. استفاده از میلگردهای کامپوزیتی بهترین گزینه برای ساخت بخش‌هایی از بیمارستان که نسبت به امواج مغناطیسی حساس هستند یا باند فرودگاه، مراکز رادار، راکتورها و همچنین سازه‌هایی که در مسیر هدایت قطارهای شناور مغناطیسی، می‌باشند.

کاربردهای میلگرد کامپوزیتی (frp)

میلگرد  FRP آجدار با قرار گرفتن و نصب بر روی سطوح بتنی مانند موارد زیر، می‌تواند باعث افزایش مقاومت بتن شود:

  • دال‌ها
  • تیرها
  • ستون‌ها
  • دیوارهای بتنی
  • فونداسیون بتنی
  • تکیه‌گاه ماشین آلات
  • تاسیسات سنگین

این نوع میلگرد استثنایی ندارد و می‌تواند در ساخت و ساز ساختمان‌های مسکونی، تجاری، اداری، صنعتی کاربرد داشته باشد و همین‌طور در مقاوم‌سازی سازه‌هایی از قبیل موارد زیر هم مورد استفاده قرار ‌گیرد:

  • سازه‌های آبی
  • سازه‌های دریایی
  • سد
  • کانال
  • پل‌های جاده‌ای و ریلی
  • مخازن آب و مواد شیمیایی
  • سیلوها
  • برج‌های خنک کننده
  • تاسیسات فاضلاب
  • تصفیه‌خانه‌ها

مزایای میلگرد frp 

پلیمرهای مسلح شده با الیاف مخصوص با مقاومت کششی بالا و خصوصا الیاف شیشه یکی از بهترین مواد کامپوزیتی شناخته شده در تولید میلگرد هستند که در زمینه های مختلف برای تولید مقاطع بتنی سبک، پر مقاومت و با دوام کاربرد دارند.

  1. میلگردهای کامپوزیتی سبک‌تر از میلگردهای آجدار فولادی هم اندازه است.
  2. مقاومت در برابر اسیدها و بازها‌
  3. مقاومت در برابر زنگ زدگی‌
  4. داشتن مقاومت کششی بیشتر از فولاد‌
  5. داشتن مقاومت مطلوب در برابر زلزله‌
  6. خاصیت ضد الکتریکی
  7. خاصیت غیر مغناطیسی
  8. وزن سبک‌تر نسبت به میلگرد‌های فولادی
  9. جابه‌جایی راحت‌تر
  10. عمر بالا
  11. صرفه اقتصادی از نظر هزینه‌های خرید و جابجایی و هم در اجرا

البته در مورد میلگرد کامپوزیتی باید یادآور شد که این‌گونه میلگردها قابلیت خم‌کاری ندارند، ولی در صورت نیاز می‌توان آن را به طریق سفارشی از تولیدکننده، تهیه کرد. با بررسی خواص میلگرد frp، درمی‌یابیم در مواردی که سازه باید از استحکام بالایی برخوردار باشد و در عین حال به مقاومت در برابر خوردگی، مکانیکی و الکتریکی و سبکی هم نیاز باشد، این نوع میلگرد، مناسب‌ترین و اقتصادی‌ترین انتخاب خواهد بود.

از لحاظ قیمت و خواص نیز، این پروفیل‌ها با آلومینیم، آهن و فولاد گالوانیزه قابل رقابت هستند. میلگرد‌های کامپوزیتی را می‌توان در کمتر از یک چهارم وزن حجمی فولاد تولید کرد که در عین حال استحکام مکانیکی بیشتری از فولاد داشته باشند و در خیلی از کاربردها  جایگزین مناسبی برای پروفیل­های فلزی  بوده باشند.

استحکام بالای میلگردها باعث می‌شود از کاور بتونی کمتری استفاده شود، که در نتیجه‌ی آن، سطح مقطع بتن آرمه نیز کاهش یابد. به این ترتیب امکان اجرای قطعات بتونی مسلح با مقطع کوچک فراهم می‌شود که فضای مفیدی برای کاربر ایجاد می‌کند.

فرآیند تولید میلگرد کامپوزیتی

طی سال‌های اخیر فعالیت‌های چشمگیری در رابطه با تولید میلگرد کامپوزیتی در شرکت‌های تولیدکننده داخلی آغاز شده است که با استانداردهای جهانی رقابت می‌کنند. سرمایه‌گذاران نیز برای ایجاد واحدهای تولیدی این پروفیل­ها اقدام کرده‌اند تا با توجه به زمینه ایجاد صنایع تبدیلی آن، اشتغال‌زایی مناسبی را هم به‌ صورت مستقیم فراهم کنند. با این وجود تولیدات فعلی جوابگوی حجم بالای نیاز کشور به این محصول و تنوع کاربرد آن در موارد مختلف نیست.

به همین علت برای کارآفرینان کشور چنین طرح‌هایی با توجه به هزینه‌های نسبتاً پایین و بازدهی خوب آن، گزینه مناسبی جهت سرمایه‌گذاری خواهد بود. به این ترتیب بتوانند به پیشرفت هرچه بیشتر این صنعت کمک نمایند و راه را برای صدور این نوع میلگرد فراهم کنند. چرا که طبق آمار، بسیاری از سازه‌های بتنی در دنیا بر اثر تماس با مواد خورنده و رطوبت، دچار آسیب‌های اساسی می‌شوند.

این مسئله موجب می‌شود تا هزینه‌های زیادی صرف تعمیر، بازسازی و یا تعویض قسمت‌های آسیب دیده سازه‌ها در سراسر دنیا شود. این موضوع بعنوان یک مسئله اجتماعی، کاملاً جدی تلقی می‌شود.

به این دلیل که تعمیر و بازسازی بخش‌های بتنی آسیب دیده، خسارت‌های کلانی در دنیا به دنبال دارد. برای مثال در آمریکا نزدیک به نیمی از پل‌های بتن آرمه آزادراه‌ها نیاز به تعویض یا بازسازی دارند. یا حتی در کانادا هزینه بازسازی و یا تعمیر پارکینگ‌ها بسیار زیاد است. در کشورهای دیگر نیز نیاز به میلگرد frp احساس می‌شود.

تولیدکنندگان میلگرد frp  

خوشبختانه تولیدکنندگان میلگرد frp درکشور قدم‌های خوبی برای تولید این نوع میلگرد برداشته‌اند.که طبق مبحث 9 سازمان مقررات ملی ساختمان صفحه 29، بند 9-4-2، استفاده از میلگردهای frp با مشخصات فنی و مکانیکی ارائه شده در این مبحث، مجاز می باشد. نحوه خرید از اکثر تولیدکننده‌ها‌ به صورت ثبت سفارش است. شرکت‌های مطرح تولیدکننده در این زمینه عبارتند از:

  • شرکت خدمات مهندسی مکانیک سنگ بیستون
  • شرکت کاردانان شایسته
  • شرکت کامپوزیت آسیا

از سال ۱۳۸۵ فعالیت اصلی دو شرکت سنگ بیستون و کاردانان شایسته آغاز شد. با تولید میلگردهای کامپوزیت آجدار از جنس GFRP (Glass Fiber Reinforced Polymer) به قطرهای 7 و  5 میلی‌متر و بتن پلیمری شروع بکار نمودند. شرکت کامپوزیت آسیا نیز از سال ۱۳۹۵به بعد به این گروه صنعتی اضافه گردید.

1. شرکت توان صنعت شرق

از تخصص‌های این شرکت می‌توان به تولید حرفه‌ای و تکنولوژی بومی شده دو نوع میلگرد آجدار کامپوزیتی و خط تولید پروفیل کامپوزیت فایبر گلاس frp بر اساس فرایند تولید پالتروژن است اشاره کرد.

2. شرکت دانش بنیان تکین

شرکت تکین که جزو شرکت‌های پیشرفته در رابطه با مقاوم سازی است، یک شرکت دانش بنیان می‌باشد. در سال 1383 تحت لیسانس موسسه کامپوزیت ایران و با حمایت علمی دانشگاه علم و صنعت ایران برای پروژه‌های مقاوم سازی تأسیس شده است. این شرکت پروژه‌های مختلفی را در زمینه‌ی تعمیر و مقاوم سازی سازه‌های فلزی و بتنی ساحلی و فراساحلی در صنایع مختلف از جمله  نفت، گاز و پتروشیمی انجام داده است.

شرکت تکین به طور دائم با مؤسسه کامپوزیت ایران در ارتباط است و از آموزش‌های این مؤسسه بهره می‌برد. علاوه بر آن دارای لیسانس شرکت FERROPAN اتریش با سابقه 50 ساله در حیطه مقاوم سازی سازه‌های فلزی و بتنی در مقابل خوردگی و آتش می باشد.

شرکت تکین دارای 23 اختراع ثبت شده در زمینه‎ های مختلف فناوری کامپوزیت‌ها است و  آمادگی اجراء عملیات مقاوم سازی، بازسازی و تعمیرات تانک‌های ذخیره نفتی، لوله‌های تحت فشار، سازه‌های بتنی فرسوده را در تأسیسات نفت، گاز و پتروشیمی در حین سرویس دهی بدون نیاز به توقف خط را دارد.

3. شرکت فنی و مهندسی آرین تیس

شرکت فنی و مهندسی آرین تیس در سال 1379 با هدف مطالعه بر زمین لرزه و اثرات آن بر سازه و مقاوم سازی سازه با استفاده از میلگردهای کامپوزیتی frp تأسیس گردید.

4. شرکت اپوراد

شرکت شاهکار فکر توانا (با نام تجاری اپوراد) از سال 1393 تولیدکننده میلگرد frp کامپوزیتی در دزفول خوزستان است. در مدت 4 سال موفق به بومی‎سازی و تولید انبوه این نوع میلگرد در مقیاس صنعتی در کشور و همچنین صادرات این محصول به کشورهای همسایه شده‌است. محصولات تولیدی این شرکت به صورت میلگرد آجدار شاخه‌ای و کلاف می‌باشد.

5. گروه تولیدی بازرگانی فولاد صنعت

شرکت فولاد صنعت تولیدکننده انواع میلگرد frp از سایز ۴ الی ۲۰ میلی‌متر و با ضخامت‌های مختلف و انواع آج‌ها می‌باشد. نحوه خرید از این شرکت به این صورت است که  با توجه به سفارش کارفرمایان و پیمانکاران در محل کارخانه برش و به محل پروژه ارسال می‌شود. این روش در مصرف انرژی و افزایش راندمان نیرو انسانی باعث صرفه‌جویی می‌شود.

6. ذوب آهن اصفهان

کارخانه ذوب آهن اصفهان واقع در استان اصفهان در تولید میلگرد کامپوزیت فعالیت داشته و آماده ارائه خدمات به متقاضیان از سراسر کشور است.

7. موسسه کامپوزیت ایران

مؤسسه کامپوزیت ایران تحت نظارت دانشگاه علم و صنعت ایران بنیان‌گذاری شده است. در این مؤسسه تحقیقات زیادی بر روی پلیمرها و انواع رزین‌ها، الیاف شیشه، کربن، آرامید و غیره صورت می‌گیرد. مطالعات بر روی روش‌ها و فرآیندهای ساخت و تولید و طراحی سازه‌های کامپوزیتی از موضوعات اصلی است که در این مؤسسه انجام می‌شود و رابطه تنگاتنگی با تولیدکنندگان مواد کامپوزیتی دارند.

                                                                    لیست تولیدکنندگان میلگرد کامپوزیتی (frp)
1 شرکت خدمات مهندسی مکانیک سنگ بیستون با همکاری شرکت کاردانان شایسته و شرکت کامپوزیت آسیا
2 شرکت کاردانان شایسته تولید میلگرد آجدار GFRPدر سایز 7 و  5 میلی‌متر
3 شرکت کامپوزیت آسیا تولید میلگرد آجدار frp از سایز 8 الی 30 میلی‌متر
4 شرکت توان صنعت شرق تولید میلگرد آجدار frp ‌و میلگرد آجدار GFRP
5 شرکت دانش بنیان تکین تولید انواع کامپوزیت
6 شرکت فنی و مهندسی آرین تیس مقاوم سازی سازه با استفاده از میلگردهای کامپوزیتی frp 
7 شرکت اپوراد تولید میلگرد کامپوزیتی frp  ‌
8 گروه تولیدی بازرگانی فولاد صنعت تولید میلگرد frp از سایز ۴ الی۲۰ میلی‌متر و در ضخامت‌ها و آج  مختلف
9 ذوب آهن اصفهان تولید میلگرد frp  (سایز 20)

خرید میلگرد کامپوزیتی از آهن اسپات

کارفرما می‌تواند با در نظر گرفتن محاسبات مهندسین طراحی، اندازه‌های مدنظر خود و میزان مورد نیاز را به شرکت‌های سازنده سفارش دهد. اگر برشکاری در کارخانه انجام شود، محموله می‌تواند به طور مستقیم به محل پروژه برای انجام ساخت و ساز بارگیری شود. به این ترتیب باعث افزایش سرعت ساخت پروژه و بهره‌وری نیروهای کار می‌شود.

در این میان شما می‌توانید پس از انتخاب نوع مصالح برای ساخت و ساز، به وب‌سایت آهن اسپات مراجعه نموده و در عین کسب اطلاعات  در مورد مصالح، از قیمت به‌روز و دقیق آنها مطلع شوید. در این سایت امکان مقایسه قیمت‌های شرکت‌های تولیدکننده نیز وجود دارد.