اشتال یک جدول اطلاعات است که پارامترهای استاندارد مورد نیاز مقاطع فولادی را در خود دارد. در جدول اشتال میلگرد تمام اطلاعات فیزیکی از جمله طول، قطر، وزن و سایر ویژگی های آن نوشته شده است. سازندگان مقاطع فولادی در کشور ایران محصولات خود را مطابق با این جدول می‌سازند و به همین خاطر است که مهندسان سازه از جدول اشتال برای محاسبات خود در میزان مورد نیاز میلگرد در پروژه استفاده می‌کنند.

تاریخچه جدول اشتال میلگرد

برای اولین بار ایده تهیه جدول اشتال برای الگو قرار دادن آن به ذهن شخصی به نام مارتا اشنایدر بورگر، مهندس ساختمان، رسید. مارتا اشنایدر در سال 1938 میلادی این جدول را تنظیم کرده و آن را در فصل ساختمان های محکم و بتن فولادی گنجاند. خدمت مهندس اشنایدر به جامعه مهندسی از این بابت بسیار ارزنده بود و ایشان بیش از 70 سال در سمت کارشناسی و سرپرستی پروفیل های فولادی مشغول بود. پس از 20 سال از درگذشت ایشان همچنان از این جدول در تمام محاسبات استفاده می‌شود.

با گذشت زمان و نیاز مبرم مهندسان سازه به این اطلاعات، جدول اشتال به شکل امروزی تکمیل شده و در قالب کتابچه های پروفیل اشتال در دسترس عموم و سازندگان قرار گرفته است. علاوه بر صنایع و ساختمان از این جدول در دانشگاه ها نیز استفاده می‌شود و بالغ بر صد هزار جلد آن به فروش رسیده است.

در این کتابچه به تمام مقاطع فولادی از جمله تیر آهن، ناودانی، قوطی، نبشی، سپری، میلگرد و… به طور کامل اشاره شده است. یکی از جداول آن مربوط به جدول اشتال میلگرد است که اطلاعاتی نظیر وزن، قطر، سطح مقطع و سایز میلگرد را در هر شماره از آن ارائه کرده است. همچنین برای اینکه تشخیص سایز میلگرد را به درستی انجام دهید، میتوانید به سایر مقالات آهن اسپات در وبلاگ مراجعه نمایید.

میلگرد چیست؟ و چه کاربردی دارد؟

میلگرد که مخفف میله آرماتور می‌باشد در واقع یک میله فولادی است که از آن برای تقویت بتن استفاده می‌شود. بتن دارای مقاومت فشاری بسیار بالا اما مقاومت کششی ضعیفی است. میلگرد به عنوان یک وسیله کششی برای افزایش مقاومت کششی بتن استفاده می‌شود و پایداری بیشتری را برای سازه فراهم می‌کند.

در قرن هجدهم از میلگرد چدنی در برج کج نویانسک در روسیه استفاده شد. به دلیل کیفیت بالای فولاد استفاده شده، تا به امروز هیچ گونه خوردگی روی میلگردها ایجاد نشده است. علاوه بر این میلگردهای تعبیه شده در سازه پس از اواسط قرن نوزدهم به دلیل استحکام زیاد منجر به توسعه بتن مسلح مدرن شدند.

عیار میلگرد از HRB و حداقل نقطه تسلیم میلگرد تشکیل شده است که به نوبه خود به سه گرید HRB335، HRB400 و HRB500 تقسیم می‌شود.

از آن جایی که چگالی بیلت (7.85 گرم بر سانتی‌متر مکعب) مورد استفاده برای نورد آرماتور یکسان است، وزن تئوری میلگردهای با مشخصات یکسان، صرف نظر از مشابه بودن روش نورد و درجه آن ها، یکسان است. برای بدست آوردن وزن فولاد میلگرد می‌توانید از این نمودار استفاده کنید.

U2 W1 G Flache d
cm2/m cm3 kg/m cm2 mm
 ۳۱۴ ۰٫۰۹۸ ۰٫۶۱۷ ۰٫۷۸۵ ۱۰
۳۷۷ ۰٫۱۷۰ ۰٫۸۸۸ ۱٫۱۳ ۱۲
۴۰۸ ۰٫۲۱۶ ۱٫۰۴ ۱٫۳۳ ۱۳
۴۴۰ ۰٫۲۶۹ ۱٫۲۱ ۱٫۵۴ ۱۴
۴۷۱ ۰٫۳۳۱ ۱٫۳۹ ۱٫۷۷ ۱۵
 ۵۰۳ ۰٫۴۰۲ ۱٫۵۸ ۲٫۰۱ ۱۶
۵۶۵ ۰٫۵۷۳ ۲٫۰۰ ۲٫۵۴ ۱۸
۵۹۷ ۰٫۶۷۳ ۲٫۲۳ ۲٫۸۴ ۱۹
۶۲۸ ۰٫۷۸۵ ۲٫۴۷ ۳٫۱۴ ۲۰

در ادامه مطلب به معرفی و توضیح تمام پارامترهای موجود در جدول اشتال میلگرد می‌پردازیم.

شاخص G وزن هر متر از میلگرد را نشان می‌دهد. مطابق با سایر پارامترهای جدول اشتال می‌‌توان به سادگی وزن میلگرد را بدست آورد. علاوه بر موارد فوق این پارامتر “طول دقیق” هم نامیده می‌‌شود.
شاخص d قطر یا سایز میلگرد است و پارامتری اساسی در جدول اشتال و وزن میلگرد محسوب می‌شود.
شاخص flache نیز یکی از پارامترهای جدول اشتال میلگرد است که بر حسب متر مربع می‌شود. همان طور که احتمالا از واحد آن حدس زده اید، این عدد نشان دهنده سطح میلگرد در هر 1 متر طول آن است.

شاخصه  U2 بیانگر سطح است و اندازه آن در هر پروفیل کوچک‌تر باشد، به همان اندازه سطح روکش نازک تری برای مقاومت از میلگرد در برابر آتش سوزی نیاز است.
شاخصه W در اصل گشتاور مقاومت است و از این پارامتر برای تخمین مقاومت پروفیل مورد نظر در مقابل تنش برشی استفاده می‌‌شود.

محاسبه وزن میلگرد با جدول اشتال

برای محاسبه مقدار وزن میلگرد ابزارهای آنلاین مختلفی ساخته شده است که می‌توانید به سادگی از طریق جستجو در اینترنت به آن ها دسترسی داشته باشید. همچنین می‌توانید وزن میلگردها را به صورت دستی و با کمک ماشین حساب نیز محاسبه کنید.

وزن میلگرد را می‌توان با استفاده از فرمول استاندارد ذکر شده در زیر به راحتی محاسبه کرد:

W= (D2/162.28)* L

در این فرمول “D” و “L” به ترتیب “قطر” و “طول میلگرد” هستند. این پارامترها را بر حسب نوع میلگرد مورد استفاده خود می‌توانید در جدول اشتال مشاهده کنید.

هنگام جایگذاری اعداد در فرمول توجه داشته باشید که مقدار قطر را بر حسب میلی متر و طول را بر حسب متر در نظر بگیرید. به این ترتیب نتایج را بر حسب کیلوگرم (کیلوگرم) دریافت خواهید کرد. پس از تقسیم نتایج به طول واقعی میلگرد می‌توانید وزن هر متر اجرا را بدست آورید

مثال: وزن میله TMT با قطر 8 میلی متر و طول 12 متر را محاسبه کنید.

راه حل: با استفاده از فرمول محاسبه وزن میلگرد می‌توان با قرار دادن مقادیر ذکر شده در فرمول داده شده، جرم میلگرد TMT را بدست آورد.

W= (D2/162.28)* L

W= (82/162.28)*12 = 4.732 کیلوگرم

در مرحله آخر لازم است وزن هر متر را محاسبه کرد:

W = 4.732 / L

W = 4.732 / 12 = 0.395 کیلوگرم بر متر

طبق فرمول و مثال ارائه شده به راحتی می‌توان با کمک داده های موجود در جدول اشتال میلگرد، وزن آن را محاسبه کرد.

مجموعه آهن اسپات با تیم دقیق و حرفه ای خود توانسته است به مرجع استعلام قیمت آنلاین آهن تبدیل شود. این مجموعه همچنین به تحلیل و بررسی اخبار روز آهن و فولاد کشور پرداخته تا شما را در امر سرمایه گذاری آگاه سازد.
پس اگر قصد ورود و سرمایه گذاری در بازار داغ آهن را دارید، به شما پیشنهاد می‌کنیم وب سایت آهن اسپات را بررسی کنید.