میلگرد بستر برای افزایش استقامت‌ دیوارهای ساختمان به کار می‌رود. زلزله، یکی از خطرناک‌ترین و آسیب‌زاترین بلایای طبیعی است. مقاوم‌ کردن سازه‌ها در برابر آن، همواره یکی از دغدغه‌های بزرگ مهندسان سازه بوده است. برای بالا بردن مقاومت سازه، تدابیر مختلفی وجود دارد و یکی از آنها، استفاده از میلگرد بستر است.
برای تقویت فولادی دیوارهای آجری یا دیوارهایی که با بلوک‌های سیمانی ساخته می‌شود، از مجموعه‌ای متشکل از میلگرد و مفتول به نام میلگرد بستر استفاده می‌شود.

در این مقاله از آهن اسپات، قصد داریم به معرفی میلگردهای بستر، مشخصات این محصول، روش استفاده از آن، کاربردهای آن در ساختمان، نحوه محاسبه وزن و در نهایت استعلام قیمت و خرید نوع میلگرد بستر می‌پردازیم.

میلگرد بستر چیست؟

میلگردها یکی از نام آشناترین محصولات در زمینه ساخت و سازهای عمرانی هستند. این محصولات در انواع مختلفی در بازار وجود دارند و هر یک از این انواع، برای کاربردهای خاصی بهینه شده‌اند. میلگرد بستر دسته‌ای از این محصولات است که برای بالا بردن مقاومت سازه در برابر زلزله استفاده می‌شود.

مشخصات ظاهری میلگرد بستر

این محصول، ممکن است از میلگرد آجدار معمولی تشکیل شده باشد اما رایج‌ترین نوع آن از دو میلگرد ساده و آجدار مفتولی ساخته شده‌ است که با یک مفتول میانی که به شکل نردبانی یا خرپایی قرار گرفته است، به هم متصل شده‌اند. بنابراین می‌توانیم این محصولات را بر اساس شکل ظاهری آن‌ها، به دو نوع زیر تقسیم کرد:

1. میلگردهای بستر خرپایی

2. میلگردهای بستر نردبانی

علل استفاده از میلگرد بستر

با بروز زلزله، اولین قسمتی که تحت لرزش قرار می‌گیرد پایه‌های ساختمان است؛ این نیروی لرزه‌ای به دیوارها و سپس سقف می‌رسد و اگر این بخش‌ها، استحکام و مقاومت لرزه‌ای مناسبی نداشته باشند، سازه به راحتی دچار آسیب جدی خواهد شد و یا حتی فرو خواهد ریخت.

دیوارهای آجری و سفالی به طور معمول قابلیت مقاومت در برابر لرزش را ندارند و در مقابل چنین نیروهایی ترک می‌خورند و در موارد شدید، تخریب می‌شوند. برای رفع این ایراد مهم در این گونه دیوارها، در لابه‌لای آجرها از میلگرد بستر استفاده می‌شود. این محصول، لرزش سازه را به خود جذب کرده و با تحمل نیروهای لرزه‌ای شدید، از آسیب جدی به سازه جلوگیری می‌کند.

نمی‌توان ادعا داشت که با استفاده از این فرآورده فولادی، آسیب در هنگام زلزله به صفر می‌رسد! علت استفاده از میلگردهای بستر، این است که آسیب را به حداقل برسانند؛ به عنوان مثال ساختمانی که ممکن است با یک زلزله ۴ ریشتری دچار ترک‌های عمیق یا حتی ریزش شود، با استفاده از این محصول تنها ترک سطحی را در زمان لرزش تجربه خواهد کرد.

تولیدکنندگان میلگرد بستر

این محصول در ایران به دو صورت وارداتی و تولید داخلی وجود دارد؛ هر دو نوع، دارای کیفیت بسیار بالایی هستند و می‌توان روی آن‌ها حساب کرد. اگرچه در ایران کارخانه‌های بسیار زیادی در زمینه تولید میلگردهای مختلف ساده و آجدار فعالیت دارند، اما کارخانه فایف علاوه بر تولید انواع محصول فولادی، به صورت اختصاصی به تولید و عرضه میلگرد بسترهایی با کیفیت می‌پردازد. این کارخانه در استان اصفهان و شهرستان اشترجان واقع شده است و قابلیت ارائه محصول به اقصی نقاط ایران را دارد.

مشخصات فنی میلگرد بستر

ضخامت میلگرد بسترها چیزی در حدود ۴ میلی متر است. این محصولات، به دلیل طی کردن فرآیند گالوانیزه و داشتن لایه‌ای از فلز روی، در برابر فرسایش و زنگ زدگی مقاوم هستند و به همین دلیل استفاده از آن‌ها هنگام کار با ملات، مشکلی ایجاد نخواهد کرد.

میلگرد بستر از جنس مفتول است و به صورت آجدار طراحی شده است، به همین دلیل به راحتی با ملات درگیر شده و در آن محکم می‌شود. طراحی خرپایی و نردبانی این محصول، باعث تحمل بهتر نیروهای لرزشی ناشی از زلزله و طوفان شدید به دیوار می‌گردد؛ زیرا شکل خاص محصول یکپارچگی دیوار را بالا برده و تلورانس آن را در هنگام لرزه‌های خفیف تا شدید، کنترل می‌کند.

کاربردهای میلگرد بستر

دیوارهای آجری و سفالی عموما مقاومت لازم در برابر لرزش‌های ناشی از باد، زلزله یا ارتعاشات مختلف به دلایل گوناگون را ندارند؛ به همین دلیل ممکن است با بروز لرزه، دچار آسیب شوند و گاهی این موضوع آنقدر جدی باشد که منجر به تخریب سازه گردد. در این راستا، در پروژه‌های عمرانی از روش‌های مختلفی استفاده می‌شود تا این آسیب‌ها به حداقل برسد و از ریزش سازه جلوگیری گردد.

میلگرد بستر یکی از محصولاتی است که برای ایجاد مقاومت در سازه در برابر لرزش و آسیب‌های احتمالی ناشی از آن استفاده می‌شود. این محصول می‌تواند در دیوارهای آجری و سفالی که نقش باربری یا غیرباربری دارند به کار رود. در واقع کاربرد این فرآورده‌ی فولادی به دیوارهای داخلی یا خارجی محدود نمی‌شود؛ بلکه هر قسمتی از دیوارها که ارتعاشات مختلف ممکن است به آن‌ها وارد شود، می‌توانند به میلگرد های بستر مسلح شوند.

با وجود روش‌های مختلف در راستای مقاوم سازی ساختمان، این محصول طرفداران بیشتری دارد؛ به این دلیل که در استفاده از آن، نیاز به دوغاب بندی از بین می‌رود. همچنین باعث می‌شود که مقاومت برشی داخل صفحه دیوار بالاتر برود و دیوارهای متقاطع، به خوبی به یکدیگر اتصال پیدا کنند.

محاسبه مقدار میلگرد مصرفی در ساختمان

به طور کلی، دو روش برای محاسبه مقدار استفاده از این محصول در پروژه‌های عمرانی اعم از ساختمان‌های مسکونی و غیرمسکونی بیان شده است:

1. روش تجویزی

در این روش که استفاده از آن بسیار آسان است، به ازای هر ۴۰ سانتی متر ارتفاع دیوار، از یک ردیف میلگرد بستر روی ملات بین آجرها استفاده می‌شود. بنابراین این محصول، بیشتر برای سازه‌های بالای یک طبقه استفاده می‌شود و برای ساختمان‌های یک طبقه، کاربرد خاصی نخواهد داشت.

2. روش محاسباتی

در این روش، از فرمول خاصی استفاده می‌کنند تا مقدار دقیق استفاده از میلگرد بستر در سازه را به دست آورند. این فرمول می‌گوید که مجموع سطح مقطع مفتول‌هایی که استفاده می‌شود، باید مساوی با ۰.۰۰۰۷ سطح مقطع موثر دیوار مورد نظر باشد. این روش، بیشتر در مواردی استفاده می‌شود که ارتفاع سازه بیشتر است، تعداد دیوارها زیاد است و حساسیت روی مقاومت ساختمان بالا است.

پس از تعیین مقدار مورد نیاز، نوبت به اجرا می‌رسد. در اینجا نیز بنابر نیاز، ممکن است یکی از دو روش زیر برای استفاده از میلگردهای بستر انتخاب شود:

3. استفاده افقی

در این روش میلگردهای بستر در بینابین آجرهای دیوار به صورت افقی روی ملات قرار می‌گیرند و دوباره با آجر پوشانده می‌شوند. اگر دیوار موردنظر ما در بین تیرآهن، میلگرد یا هر محصول وادار فلزی دیگری قرار داشته باشد. می‌توانیم میلگردبستر را به آن جوش دهیم، در غیر اینصورت در گوشه‌های دیوار آن را به یکدیگر متصل می‌نماییم. نکته مهم در این روش آن است که عرض میلگرد، حتما باید دو الی سه سانت کمتر از ضخامت دیوار باشد.

4. استفاده عمودی

این روش برای دیوارهایی موسوم به CMU استفاده می‌شود، به این صورت که آرماتور به شکل عمودی از بین بلوک‌ها یا آجرها تا قسمت سقف بالا می‌آید. اما به سقف وصل نمی‌شود، بلکه فضای خالی بین آرماتور و تیرچه بلوک سقف، با ملات سیمان یا بتن، پر و محکم می‌گردد.

روش‌های محاسبه وزن میلگرد بستر

در تعیین وزن این محصول، دو روش وجود دارد که یکی از آن‌ها جدیدتر است و دقت بالاتری دارد. در روش قدیمی، شعاع میلگرد در خودش ضرب شده و سپس در ۳.۱۴ ضرب می‌شد. عدد به دست آمده، مجددا در طول و سپس در ۷.۸ ضرب شده و عدد نهایی تقسیم بر ۱۰۰۰ می‌شد.

با بالارفتن میزان دقت در سایز میلگردها، روش قدیمی به دلیل پیچیدگی، منسوخ شده و روش جدید جایگزین آن شد؛ در این روش تنها کافی است سایز میلگرد در خودش ضرب شود و عدد به دست آمده، بر عدد ۱۶۲ تقسیم شود. بنابر تعداد و سایز میلگردهایی که در میلگرد بستر خرپایی یا نردبانی استفاده شده‌ است، می‌توان با همین روش وزن کل را محاسبه نمود.

1. روش قدیمی محاسبه وزن میلگرد بستر

7.8* 3.14 * طول * شعاع * شعاع = وزن میلگرد / 1000

در فرمول ابعاد میلگرد باید به میلی متر وارد شود و نهایتا وزن میلگرد به کیلوگرم محاسبه می‌شود.

محاسبه وزن میلگرد بستر

 2. روش جدید محاسبه وزن میلگرد بستر

طبق استاندارد ISO 3132 سازمان استاندارد ایران باید با یک تفاوت ناچیز وزن میلگرد با استفاده از فرمول زیر محاسبه شود:

   162/ سایز میلگرد * سایز میلگرد = وزن میلگرد

به طور مثال وزن یک متر میلگرد سایز 16 به طور تقریبی ( (۱۶ × ۱۶) ÷ ۱۶۲ ~= ۱.۵۸۰۲ ) است که به این ترتیب وزن یک شاخه از آن ( ۱.۵۸۰۲ × ۱۲ ~= ۱۸.۹۵ ~ ۱۹ ) میباشد.

استعلام قیمت میلگرد بستر و خرید آن از آهن اسپات

یکی از مسائل و دغدغه‌های مهم پیش از اقدام به خرید یک محصول، این است که بهترین قیمت را پیدا کنیم و خریدی به صرفه داشته باشیم. در کنار این دغدغه، حفظ کیفیت نیز بسیار مهم است و تنها کاهش قیمت، هدف اصلی نخواهد بود. به همین دلیل، داشتن مرجعی مطمئن که بهترین قیمت و با کیفیت‌ترین محصولات را به ما ارائه دهد، مهم و ضروری است.

برای استعلام قیمت میلگرد بستر می‌توانید به صورت حضوری از افراد آشنا به این حوزه سوال کنید. اگرچه این روش زمان زیادی می‌برد و ممکن است اطلاعات به روز در اختیار شما قرار ندهد. راه دیگر، این است که از سایت‌هایی مانند آهن اسپات قیمت را استعلام نمایید تا بتوانید به روزترین بها را مشاهده نموده و با کمک تحلیل‌های این سایت، بهترین تصمیم را بگیرید.

پیش از خرید میلگرد بستر، حتما با یک فرد متخصص مشورت نمایید تا ضرورت و مقدار نیاز ساختمان شما به این محصول را تشخیص دهد. ممکن است ساختمانی به محصول دیگری برای مقاوم سازی نیاز داشته باشد یا مقدار میلگرد بستر کمتر یا بیشتری برای آن لازم باشد.
پس از تصمیم درباره مقدار نیاز خود، وقت آن است که از بازارهای حضوری یا آنلاین اقدام به خرید محصول کنید. برای خرید بهترین میلگرد بستر، به سایت آهن اسپات مراجعه نمایید و از کارشناسان این سایت در این زمینه راهنمایی لازم را دریافت کنید تا خریدی مطمئن و به صرفه را تجربه کنید.