شاید اصطلاحاتی مانند «ضایعات آهن» و «قراضه‌ آهن» را در گذشته شنیده باشید. ضایعات آهنی در واقع به شکل «پیش ماده» در صنعت و ساخت‌وساز کاربرد دارند. این ضایعات در دسته‌های مختلفی طبقه‌بندی می‌شوند و یکی از انواع آن، ضایعات چهارپهلو است.

چهارپهلو در واقع به شکلِ پروفیلی توپُر قوطی شکل است و کاربردهای زیادی در صنایع مختلف دارد. ویژگی‌های خاص چهارپهلو سبب شده تا حتی ضایعات آن نیز در بازار آهن آلات و فولاد طرفداران زیادی داشته باشد. در این مطلب از وبلاگ آهن اسپات، ابتدا به تعریف ضایعات آهنی و انواع آن می‌پردازیم و سپس، نحوه خرید ضایعات چهارپهلو را مورد بررسی قرار می‌دهیم.

ضایعات آهن چیست؟

ضایعات آهن در واقع، مقاطع فولادی و چدنی هستند که به دلیل نقص‌های زیاد، قابل استفاده نیستند. البته این به معنی بی‌مصرف بودن این قطعات نیست؛ در واقع ضایعات، قطعاتی قابل بازیافت هستند. بنابراین موادِ قابل بازیافت صنایعی مانند، ساختمان‌سازی و خودروسازی “ضایعات” محسوب می‌شوند.

انواع مختلفی از جمله ضایعات چهارپهلو که روش تولید، آلیاژ و کاربردهای متفاوتی دارند. این عوامل باعث تفاوتِ قیمتی بین نمونه‌های مختلف این مواد نیز می‌شود. این مواد در ساخت مقاطع فولادی به عنوان «پیش ماده» کاربرد دارند.

انواع ضایعات آهن

دسته‌بندی ضایعات آهنی بر اساس دانسیته یا چگالی قراضه‌ها صورت می‌گیرد. این وزن بر اساس وزن واحد حجم و چگالی بر حسب کیلوگرم بر مترمکعب محاسبه می‌گردد. در این جا با انواع رایج این محصولات در بازار آشنا می‌شوید:

1. ضایعات سبک نوع ۱ و ۲

این دسته از قراضه‌ها، نسبت به سایر انواع وزنِ کمتری دارند به همین دلیل “سبک” تلقی می‌شوند. بازه متوسط وزن این ضایعات در حدود ۰.۵ تا ۰.۸ تن بر متر مکعب را شامل می‌شود.

2. ضایعات متوسط نوع ۱ و ۲

این نوع ضایعات وزن بیشتری نسبت به ضایعات سبک دارند. متوسط وزن این ضایعات بین ۰.۸ تا ۱ تن بر متر مکعب است.

3. ضایعات سنگین ۱ و ۲

این دسته از ضایعات دانسیته حدود ۱و حتی بیشتر از ۱ تن بر متر مکعب دارند.

4. ضایعات ویژه

قراضه‌های ویژه، ضایعاتی هستند که برای تولید مقاطع فولادی مورد استفاده قرار می‌گیرند. در واقع این متریال برای تولید مقاطعی مانند ورقِ گالوانیزه، تیرآهن، پروفیل و قوطی، میلگرد و… استفاده می‌گردد.

ضایعات چهارپهلو شامل چه مواردی هستند؟

چهارپهلو، قطعاتی فولادی به شکلِ پروفیل توپر، با سطح مقطع ثابت و استحکام بالا هستند. این قطعات زمانی که استانداردهای لازم جهت بکارگیری در صنعت را از دست بدهند، به زائدات و ضایعات چهارپهلو تبدیل می‌شوند. ضایعات، بخش قابل بازیافت؛ و زائدات، بخش غیرقابل بازیافت و دور ریز این مواد هستند. در ادامه به تفکیک دقیق این دو می‌پردازیم.

تفاوت ضایعات و زائدات

همان طور که گفتیم بین ضایعات چهار پهلو و زائدات آن تفاوت‌هایی وجود دارد. ممکن است در زندگی روزمره این دو واژه یعنی “ضایعات” و “زائدات” را بارها شنیده باشید اما تفاوت دقیق آن‌ها را ندانید. حتی ممکن است در کاربرد این دو واژه به جای هم دچار اشتباه شوید؛ در اینجا این دو واژه را باهم بررسی می‌کنیم.

_ ضایعات

همانطور که اشاره کردیم ضایعات، قطعاتی فاقد استانداردهای لازم برای تولید محصول هستند؛ از این رو برای تولید مقاطع فولادی کاربردی ندارند. ضایعات ممکن است به شکل “پسماند” دور ریخته شده یا به صورت “ماده اولیه” جهت تولید محصول جدید استفاده شوند. افراد خریدار ضایعات چهارپهلو در واقع خواهان این بخش از متریال غیرقابل استفاده هستند.

_ زائدات

زائدات در حقیقت بخش “دور ریختنی” ضایعات آهنی هستند. این مواد، بخشی از مواد اولیه هستند که در تولید محصول جدید کاربردی ندارد و به اصطلاح؛ “غیر قابل استفاده” تلقی می‌شوند. در واقع تفاوت اصلی این مواد با ضایعات چهارپهلو این است که، ضایعات آهنی قابل فروش و بازیافت هستند ولی زائدات چنین قابلیتی ندارند.

مراحل بازیافت ضایعات چهارپهلو

جمع آوری ضایعات آهنی از گذشته امری رایج بوده است. ممکن است برای شما سوال شده باشد که پس از جمع آوری این مواد، چگونه آن‌ها را بازیافت می‌کنند. بازیافت فلزات همانطور که از نامش پیداس، به معنی بکارگیری مجدد بخش‌های قابل استفاده فلزات است. فلزات به واسطة ویژگی‌های خاصشان، خاصیت تجدید پذیری بالایی دارند. این بدان معناست که بارها می‌توان آن‌ها را تبدیل به فلزات جدید نمود و مورد استفاده قرار داد. فرآیند بازیافت فلزات در چند مرحله صورت می‌گیرد.

برای بازیافت فلزات، ابتدا باید ضایعات و قراضه‌های آهن را جمع آوری و تهیه نماییم. این مواد از منابع مختلفی جمع آوری می‌شوند به همین دلیل، باید پس از جمع آوری در مرحله بعد، به تفکیک اجزای فلزات جمع‌اوری شده بپردازیم. در این مرحله از آهن‌ربا و حسگر جهت تشخیص قسمت‌های قابل بازیافت استفاده می‌شود. گام بعد، خرد کردن این فلزات است؛ فلزات خرد شده به واسطة نسبت سطح به حجم زیاد به آسانی ذوب می‌شوند. خاصیت ذوب شوندگی این مواد باعث برتری آن‌ها نسبت به فلزات خامِ استخراج شده است.

پس از تفکیک، در مرحله بعد نوبت به ذوب کردن فلزات جمع‌آوری شده می‌رسد. برای این کار، فلزات تفکیک شده را به درون کوره ذوب ریخته و دما را تا حد کافی بالا می‌بریم. عملیات ذوب زمان‌بر است و تا چند ساعت ممکن است طول بکشد. مرحله بعد، تصفیه فلزات ذوب شده است که به منظور اطمینان از کیفیت بالای محصول نهایی صورت می‌گیرد.

پس از تصفیه فلزات ذوب شده، وارد فاز انجماد می‌شویم. در این مرحله، فلزات تغییر شکل یافته منجمد شده و به شکل فلز پیش ماده در می‌آیند. از این متریال جهت تولید انواع مقاطع فلزی در صنایع مختلف می‌توان استفاده نمود.

مزایای بازیافت ضایعات چهارپهلو

دلایل و مزایای زیادی برای بازیافت ضایعات چهارپهلو و سایر آهن آلات وجود دارد. دفع قراضه‌های آهن به طبیعت و محیط زیست خسارت‌های زیادی وارد می‌کند. مواد شیمیایی موجود در فلزات مانند «جیوه»، پوشش گیاهی و خاک را مسموم می‌کند. دلیل دیگر برای بازیافت این مواد، صرفة اقتصادی و کاهش هزینه‌های مربوط به تهیه مقاطع فولادی جدید است. در واقع هزینه بازیافت آهن الات، بسیار کمتر از استخراج آهن است. شرکت‌های خریدار ضایعات چهارپهلو از کاربردها و مزایای این مواد مطلع هستند؛ برخی دیگر از مزایای این متریال شامل:

  1. کاهش آلودگی آب و منابع آبی تا ۷۶  درصد
  2. کاهش ۸۶ درصدی تولید آلاینده‌ها و آلودگی هوا
  3. ۴۰ درصد صرفه جویی در مصرف آب
  4. ۷۵ درصد بهینه سازی در مصرف سوخت و انرژی
  5. ۹۰ درصد بهینه‌سازی مصرف مواد اولیه خام
  6. تا۹۰ درصد کاهش تولید ضایعات معدنی

کاربردهای ضایعات چهارپهلو

بازیافت ضایعات چهارپهلو و بکارگیری در صنایع مختلف رایج است. این ویژگی تا جایی است که امروزه برای ساخت مجسمه نیز، این ضایعات استفاده می‌شوند. افراد خریدار ضایعات چهارپهلو  و صنایع دیگری نیز از این متریال استفاده می‌کنند که برخی از آن‌ها عبارتند از:

  1. ساخت نیمکت، میز و صندلی و لوازم خانگی
  2. در تولید ماشین آلات و تجهیزات تولیدی وهمچنین کاربرد در ساختِ کشتی و هواپیما
  3.  راه سازی، جاده سازی و پل سازی
  4. تولید فولاد ضدِ خَش
  5. تولید تیرآهن، میلگرد و… در صنعت ساختمان‌سازی
  6. در صنایع غذایی

خرید ضایعات چهارپهلو از سایت آهن اسپات

تا این قسمت با دلایل اهمیت بازیافت و خرید ضایعات چهار پهلو آشنا شدیم. ممکن است برایتان سوال شود که نحوه خرید این ضایعات چگونه است؟ در جواب باید بگوییم که خرید ضایعات از روش‌های مختلفی امکان پذیر است، اما شما باید روشی را انتخاب کنید که مقرون به صرفه باشد.

معمولا افراد خریدار ضایعات چهارپهلو باید در مزایده شرکت‌های فروشنده این ضایعات شرکت کنند؛ اما سایت آهن اسپات، این ضایعات را با بهترین قیمت و دسترسی آسان در اختیار مشتریان خود قرار می‌دهد. این کار باعث صرفه جویی در هزینه و زمان خریداران عزیز می‌شود.
در صورت نیاز داشتن به راهنمایی در خصوص قیمت و خرید انواع محصولات موجود در بازار آهن با کارشناسان ما در آهن اسپات، تماس حاصل نمایید.