به عملیات کوپلر میلگرد، کوپلینگ (coupling) گفته می‌شود که کاربرد زیادی در ساختمان ‌سازی و ساخت سازه‌های بتنی دارد.  کوپلر میلگرد در سازه‌های بتن برای جایگزینی اتصالات میلگرد معمولی استفاده می‌شود. همچنین کوپلرها برای استفاده در ستون‌ها و دیوارهای بتن آرمه مناسب هستند.

هر کوپلر میلگرد از یک قطعه میلگرد مجهز به نخ و آستین کوپلر در انتهای سمت راست تشکیل شده است که در جهت نصب مشاهده می‌شود. در اتصالات ساختمانی می‌توان از کوپلرهای میلگرد برای جایگزینی تمامی قطعات میلگردی که از قالب عبور می‌کنند استفاده کرد. در ادامه این مقاله از وبلاگ آهن اسپات درباره کوپلر میلگرد، انواع و کاربردهای آن صحبت خواهیم کرد.

کوپلر میلگرد چیست؟

کوپلرهای میلگرد اجزایی هستند که دو میلگرد تقویت‌کننده را در جهت طولی به هم متصل می‌کنند و یک اتصال مکانیکی را تشکیل می‌دهند. این جایگزینی برای اتصالات لبه یا اتصالات جوشی است. اتصالات مکانیکی برای جلوگیری از بیرون‌زدگی میله‌ها در اتصالات ریخته‌گری، کاهش تراکم در فضاهای محدود و صرفه‌جویی در طول میلگرد استفاده می‌شود.

کوپلرهای میلگرد با فناوری‌های مختلفی ساخته و به میلگرد متصل می‌شوند و بنابراین دارای ویژگی‌های متفاوتی از جمله ظرفیت کششی، استحکام در شرایط واقعی سایت، سهولت در مونتاژ و کنترل نصب صحیح هستند. اگر قصد خرید و یا فروش کوپلر میلگرد را دارید، خرید و فروش بدون واسطه انواع آهن آلات و محصولات فولادی ساختمانی و صنعتی خود را به آهن اسپات بسپارید.

نحوه عملکرد کوپلر میلگرد

از کوپلرهای میلگرد برای اتصال میلگردها با ظرفیت کشش کامل استفاده می‌شود. انتهای میلگردهایی که قرار است به هم متصل شوند دارای رزوه‌هایی هستند و میله‌ها با استفاده از یک آستین جفت‌کننده که نیروی وارد شده به میلگرد را در سراسر اتصال منتقل می‌کند به هم متصل می‌شوند.

از کوپلر در آرماتور استفاده می‌شود زیرا بر خلاف سیستم لپینگ که بخشی از میلگرد به دلیل هدر رفتن از بین می‌رود، مقرون به صرفه و اقتصادی است. کوپلر میلگرد به ویژه برای میلگردهای با قطر بزرگ در پروژه‌های بزرگ ساخت‌و‌ساز بسیار مناسب و مقرون‌به‌صرفه است.

انواع کوپلر میلگرد

کوپلر میلگرد دارای انواع مختلفی است که هر کدام کاربرد و شکل خاص خود را دارند و نمی‌توان از برخی از آن‌ها، در تمامی قسمت‌های سازه استفاده کرد. انواع کوپلر میلگرد عبارتند از:

1. کوپلر استاندارد

این کوپلر با نام کوپلر رزوه راست‌گرد نیز شناخته می‌شود و از آن می‌توان در تمامی قسمت‌های سازه استفاده کرد، به شرطی که یکی از میلگردهایی که درون آن قرار می‌گیرد، امکان چرخش داشته باشد.

2. کوپلر با رزوه چپ و راست

این نوع کوپلر میلگرد نیز در همه قسمت‌های سازه کاربرد دارد، با این تفاوت که تأثیر آن در قسمت‌هایی که هیچ‌کدام از میلگردها امکان چرخش ندارند، بیشتر است.

3. کوپلر تبدیل

کوپلر تبدیل میلگرد در دو سایز مختلف تولید می‌شود و با استفاده از آن می‌توانید دو میلگرد با سایزهای متفاوت را به یکدیگر متصل کنید. فقط توجه داشته باشید که ابتدا باید میلگرد با سایز بزرگ‌تر را داخل آن ببندید.

4. کوپلر پیچی

این نوع کوپلر، با نام کوپلر پیچی قفل شونده نیز شناخته می‌شود و از آن برای اتصال میلگردهایی استفاده می‌شود که حداکثر طول آن‌ها 20 سانتی‌متر است. به همین دلیل، کوپلر پیچی بهترین اتصال برای میلگردهای انتظار و مقاوم‌سازی بتن است.

5. کوپلر انتهایی

می‌توانید از کوپلر انتهایی به جای خمه‌ای انتهایی میلگرد در ساخت ستون و تیر استفاده کنید. استفاده از این کوپلر باعث می‌شود تا فضا برای بتن‌ریزی باز شود و امکان استفاده از میلگرد بیشتر، فراهم شود.

6. کوپلر گروتی

از کوپلر گروتی میلگرد بیشتر در سازه‌های پیش‌ساخته استفاده می‌کنند. برای استفاده از کوپلر گروتی در بتن پیش‌ساخته، باید سر میلگردها از قطعه اول بیرون باشد و قسمتی که بیرون است، رزوه شود.
در قطعه دوم، میلگردها درون کوپلر قرار می‌گیرند و بتن باید روی کوپلر را بپوشاند. قرار دادن این 2 قطعه با فشار روی یکدیگر، باعث می‌شود تا میلگردهای رزوه خورده، در داخل کوپلر قطعه دوم قرار بگیرند.

7. کوپلر جوشی

استفاده از این نوع کوپلر امکان اتصال میلگرد به سازه فلزی را فراهم می‌کند و برای ایجاد این اتصال، نیازی به جوشکاری میلگرد وجود ندارد. به جای آن، کوپلر به سازه فلزی جوش داده می‌شود.

8. کوپلر مخصوص آرماتورهای فشاری

از این کوپلر برای میلگردهای دارای سایز 20 میلی‌متری و بالاتر که تحت‌فشار هستند استفاده می‌شود. به کار بردن این کوپلر، باعث می‌شود که بار فشاری بین میلگردها تقسیم شود. کوپلر مخصوص آرماتورهای فشاری، برای ساخت شبکه مش میلگرد کاربرد دارد.

کاربرد کوپلر میلگرد

کوپلرهای میلگرد در سازه‌های بتن برای جایگزینی اتصالات میلگرد معمولی استفاده می‌شود. کوپلرها همچنین برای استفاده در ستون‌ها و دیوارهای بتن آرمه مناسب هستند.
هر کوپلر میلگرد از یک قطعه میلگرد مجهز به نخ و آستین کوپلر در انتهای سمت راست تشکیل شده است که در جهت نصب مشاهده می‌شود. در اتصالات ساختمانی می‌توان از کوپلرهای میلگرد برای جایگزینی تمامی قطعات میلگردی که از قالب عبور می‌کنند استفاده کرد.

کوپلرهای تقویتی برای امتداد میلگردها با مقاومت کششی کامل استفاده می‌شود. انتهای میله‌هایی که باید به هم وصل شوند با نخ ها ارائه می‌شوند و میله‌ها به هم متصل می‌شوند. با استفاده از یک آستین کوپلر که نیروی وارد شده به میلگرد را در سراسر اتصال منتقل می‌کند.

روش‌های تست کوپلر میلگرد

با یک جفت‌کننده در آرماتور توسط بسیاری از تست‌های اتصال‌دهنده میلگرد پردازش می‌شود. برخی از تست‌های کوپلر میلگرد به شرح زیر است:

  • تست کشش سیکلی
  • تست خستگی سیکل پایین
  • تست خستگی سیکل بالا
  • تست کشش استاتیک
  • قدرت تسلیم فولاد
  • تست لغزش
  • آزمایش شیمیایی

برای اطلاعات بیشتر درباره 0 تا 100 تست کشش میلگرد و تفسیر نتایج آن به وبلاگ آهن اسپات مراجعه نمایید.

نحوه انجام کوپلینگ میلگرد

پیش از استفاده از کوپلر، باید سر هر دو میلگرد مورداستفاده را شیار (رزوه) بزنید تا بتوانید به‌صورت پیچی آن‌ها را درون میلگرد به یکدیگر متصل کنید. سپس باید درپوش‌های کوپلر را بردارید و میلگردها را با استفاده از آچار مخصوص، داخل آن محکم کنید. نکته‌ای که در اینجا باید به آن توجه کنید، این است که نیازی نیست که حتماً دو سر میلگردها در داخل کوپلر به یکدیگر برسند.
همچنین پیش از آغاز عملیات کوپلینگ، باید دو سر شیارخورده میلگردها را از هرگونه زنگ و آلودگی پاک کنید. برای این کار، می‌توانید از برس سیمی کمک بگیرید. پس از پاک کردن سر میلگرد، باید آن را به روغن یا گریس آغشته کنید تا به‌راحتی در داخل کوپلر پیچ شود.

به دلیل اهمیت استقامت کوپلرها در برابر تنش‌های وارده به سازه، عملیات کوپلینگ حتماً باید زیر نظر مهندس سازه انجام شود تا هم این عملیات در نقاط صحیح انجام شود و هم برای انجام آن، کوپلر مناسب انتخاب شود.

مزایای کوپلینگ میلگرد

از کوپلرهای میلگرد برای اتصال دو میلگرد رزوه‌ای استفاده می‌شود. با گذشت زمان، جفت‌کننده‌های میلگرد جایگزین اتصالات سنتی لبه شده‌اند.  اکنون، مهندسان بیشتر و بیشتری در حال تعیین اتصال مکانیکی میلگرد بر روی اتصالات لبه هستند. مردم دریافته‌اند که اتصالات مکانیکی میلگرد دارای قابلیت اطمینان و ثباتی است که نمی‌توان آن را با اتصال مفصل لبه پیدا کرد.

1. یکپارچگی ساختاری زیادی ایجاد می‌کند؛

اتصالات مکانیکی استحکام بیشتری را در طول رویدادهای مصنوعی، لرزه‌ای یا دیگر اتفاقات طبیعی ارائه می‌دهند. اتصالات مکانیکی عملکرد بالاتری نسبت به طراحی معمولی برای اتصالات دارد. این مقدار معمولاً 125٪ تا 150٪ ظرفیت بیشتری است که توسط اتصالات مکانیکی در مقابل اتصال لبه ارائه می‌شود.
اتصال لپ باعث افزایش تراکم میلگرد در ناحیه لپ می‌شود و یکی از دلایل اصلی تشکیل حفره‌ها و حفره‌های سنگ در بتن است. اتصالات مکانیکی این مشکلات تراکم را از بین می‌برد و از طریق به حداقل رساندن مشکلات، کار نهایی را مقرون به صرفه‌تر می‌کند.

2. مکان انتخاب میلگردهای با قطر بزرگتر را در ستون کوچکتر فرآهم می‌کند؛

قوانین ساختمانی نسبت فولاد را کمتر از 8% تعیین می‌کنند. این امر دستیابی به یک طراحی متعادل با اتصال لبه را تقریبا غیرممکن می‌کند. کوپلینگ میلگرد به طراحان سازه اجازه می‌دهد تا با حذف میلگرد اضافی در ناحیه لبه، به تعادل ایده‌آل فولاد و بتن دست یابند. کار با میلگردهای تقویت‌کننده با قطر کوچک ممکن است نیاز به استفاده از ابعاد ستون بزرگتر برای گنجاندن مقدار بیشتری از میلگردها داشته باشد.

استفاده از اتصالات مکانیکی امکان انتخاب میلگردهای با قطر بزرگتر را در ستون کوچکتر فرآهم می‌کند و در عین حال تراکم را به حداقل می‌رساند. این کاهش اندازه ستون منجر به طراحی کارآمدتر و استفاده بهینه از فضای کف می‌شود. سایر مزایای کوپلینگ در تقویت میلگرد به شرح زیر است:

  • بهبود یکپارچگی سازه
  • کاهش طول کاسه
  • اتصال ساده و آسان
  • افزایش سرعت کار
  • بسیار مقرون‌به‌صرفه و اقتصادی
  • تداوم مسیر بار دقیق
  • انتقال بار مناسب
  • عدم ایجاد تراکم
  • کنترل کیفیت عالی و نظارت آسان

استعلام قیمت میلگرد و خرید آن از آهن اسپات

کوپلر میلگرد با فناوری‌های مختلفی ساخته و به میلگرد متصل می‌شود و دارای ویژگی‌های متفاوتی از جمله ظرفیت کششی، استحکام در شرایط واقعی سایت، سهولت در مونتاژ و کنترل نصب صحیح است.
در واقع کوپلینگ یکی از روش‌های مدرن در آرماتوربندی است که نیاز به تخصص بالایی ندارد و علاوه بر بالا بردن سرعت آرماتوربندی، در هزینه‌های پروژه نیز صرفه‌جویی می‌کند.

برای استعلام قیمت آهن و خرید محصولات فولادی می‌توانید وارد وبسایت آهن اسپات شده و محصول مورد نظر خود را با به صرفه ترین قیمت از کارخانجات معتبر خریداری کرده و تحویل بگیرید.