تیرآهن‌ها یکی از مهم‌ترین و اصلی‌ترین مصالح جهت ساخت و ساز به شمار می‌روند و وظیفه اصلی آنها تحمل تنش‌های ایجاد شده از نیروی‌های برشی و لنگر خمشی ناشی از بارهای وارده به ساختمان است. محاسبه نمره تیرآهن در پروژه‌های ساختمانی بسیار مهم و حیاتی است. برای اینکه بتوان نمره تیرآهن را محاسبه نمود ابتدا بایستی نوع سازه را در نظر گرفت و بر اساس عملکرد و تعداد تیر، شروع به محاسبه نمره تیرآهن نمود.

تیرهایی که در سازه‌های ساختمانی مورد استفاده قرار می‌گیرند معمولا به سه دسته تیر اصلی، فرعی و کلاف تقسیم می‌گردند. بعد از اینکه نوع ساختمان و عملکرد تیرها مشخص گردید، تعداد تقریبی تیرآهن‌های مصرفی در پروژه برآورد می‌شود. در ادامه این مقاله قصد داریم در مورد نحوه محاسبه نمره تیرآهن و همچنین فرمول آن برای شما صحبت کنیم، پس اگر سوالی در این باره ذهن شما را درگیر ساخته تا پایان مقاله همراه آهن اسپات باشید.

بهترین نمره تیرآهن برای سازه

به صورت کلی تیرآهن‌ها در ساختمان‌ها به صورت افقی و شیب‌دار قرار می‌گیرند و بارهای قائم بر محور را به ستون‌های موجودی که به عنوان تکیه‌گاه‌ها عمل می‌کنند، انتقال می‌دهند. برای این تیرآهن‌ها متناسب با مکان مورد استفاده و همچنین کاربردشان بهترین نمره و سایز مشخص می‌شود. تیرها معمولا به خاطر نحوه قرار گرفتن تحت تاثیر تنش‌های فشاری و کششی قرار می‌گیرند.

باری که بر تیرآهن‌های یک سازه وارد می‌گردد، با در نظر گرفتن محل قرارگیری و نقش آن در سازه تفاوت دارد زیرا بارهای موجود امکان دارد، به صورت گسترده و یکنواخت، متمرکز، غیر یکنواخت، خطی و یا حتی ترکیبی نیز وارد گردد.

قابل ذکر است که اگر نسبت طول به عرض دال‌ها نیز بیشتر از دو باشند، دال یک طرفه و اگر غیر از این باشد دال‌ها دو طرفه نیز هستند. همچنین بارهایی که بر روی تیرآهن‌های اصلی یک سازه وارد می‌گردد وابسته به دال یک و دو طرفه است.
اگر تیر اصلی ساختمان بارهای وارده را از دال‌های یک‌طرفه بگیرد، وسط به وسط دو دهانه مجاور است. قابل ذکر است که در ساخت و ساز سازه‌ها از پنج نوع تیر استفاده می‌شود که عبارتند از:

شاه تیر (تیر اصلی)

شاه تیرها معمولا عضو باربر اصلی در سقف ساختمان‌ها به شمار می‌رود که با اتصال به ستون، بارهای وارده شده از تیرچه‌ها را به ستون‌ها منتقل می‌نماید. قابل ذکر است که این تیرآهن‌ها به سه صورت زیر در سازه‌ها به کار برده می‌شد.

  • تیرآهن بال پهن
  • تیرآهن معمولی با ورق تقویتی بر روی بال‌ها و یا جان ساختمان
  • تیرآهن معمولی به صورت تکی یا جفت

تیرچه (تیر فرعی)

تیرچه‌ها یا تیر فرعی، بار سقف را به تیر اصلی منتقل می‌نماید و در گروه تیرهای سبک نیز قرار می‌گیرد. همچنین می‌توان گفت این نوع تیر، جزء اعضای افقی و فرعی متصل به شاه تیر به شمار می‌روند. تیرچه‌ها نیم‌رخ‌های نورد شده و سبک IPE و INP هستند و به صورت لانه زنبوری نیز تولید می‌شوند. دقت نمایید که اگر سقف ساختمان طاق ضربی باشد، بایستی حتما تیرهای فرعی را در فاصله‌های 1 تا 1.5 متری شاه‌تیرها نیز گذاشت.

نعل درگاه

به تیرهایی که در قسمت بازشوهای ساختمان مانند در و پنجره قرار می‌گیرد، نعل درگاهی گفته می‌شود. جهت حفظ ایستایی دیوار آجری از نعل درگاه استفاده می‌شود و درها و پنجره‌ها در داخل آن‌ها قرار می‌گیرد.

تیر کناری (تیر لبه‌ای)

تیرهای کناری در به صورت کلی نقش کلاف‌بندی سازه‌ها را ایفا می‌نماید. به این صورت که این تیرها در اطراف ساختمان قرار می‌گیرد و در کنار تحمل بار سقف، بارهای اطراف را نیز تحمل می‌کند.

تیر لاپه

تیر لاپه به تیرآهن‌های سبکی گفته می‌شود که از نیم‌رخ های I و Z تهیه می‌گردد. وظیفه اصلی لاپه‌ها در اصل تحمل بار پوشش‌های سبک وزن سازه‌های صنعتی نیز به شمار می‌رود.

نحوه محاسبه نمره تیرآهن

قبل از هر چیزی باید بدانید جهت محاسبه نمره تیرآهن در مرحله ابتدایی بایستی به نوع و وزن مخصوصی که در جدول اشتال وجود دارد، مراجعه نمایید. به عنوان مثال برای محاسبه نمره تیرآهن نوع IPE20 که دارای طولی با ابعاد 12 متر است، از فرمولی که در زیر ارائه شده، استفاده می‌شود:

نمره تیرآهن = ۱۲ * ۲۲/۴۰ (وزن مخصوص در جدول اشتال) = ۲۶۸/۸۰

همچنین جهت محاسبه نمره تیرآهن IPE18 با طول ۶ متر از فرمول زیر استفاده می‌شود:

نمره تیرآهن = ۶ * ۱۸/۸ (وزن مخصوص در جدول اشتال) = ۱۱۲/۸

برای محاسبه نمره و  وزن تیرآهن لانه زنبوری با طول 10 متر که به منظور افزایش مقاومت خمشی در انواع سازه‌ها استفاده می‌شود، از فرمول زیر استفاده می‌گردد:

وزن تیرآهن لانه زنبوری = ۱۰ * ۱۰/۳۳ (وزن مخصوص در جدول اشتال) = ۱۰۳/۳۰

قابل ذکر است که محاسبه نمره تیرآهن‌های مصرفی در ساخت و سازها به عوامل مختلفی نیز بستگی دارد. مهم‌ترین و اصلی‌ترین مورد فلزی بودن و یا بتنی بودن اسکلت ساختمان مورد نظر است.
همچنین می‌توان گفت که حساب کردن نمره دقیق و تعداد تیرآهن‌های به کار برده شده در یک سازه فرآیندی دشوار و سخت است زیرا در هر پروژه ساخت و ساز این عدد متفاوت است و مهندسان ساختمان می‌توانند با استفاده از یک سری محاسبات تخصصی مقدار دقیق آن‌ها را نیز به دست آورند. جدول وزن تیرآهن‌های مذکور به شرح زیر است:

وزن تیرآهن

سایز تیرآهن ارتفاع عرض بال ضخامت جان ضخامت بال وزن شاخه 1 متر (kg) وزن شاخه 12 متر (kg)
 IPE12  120 64 4-Apr 3-Jun 4-Oct 124/8
 IPE14  140 73 7-Apr 9-Jun 9-Dec 154/8
IPE16 160 82 May-00 4-Jul 15/8 189/6
IPE18 180 91 3-May Aug-00 18/8 225/6
IPE20 200 100 6-May 5-Aug 22/4 268/8
IPE22 220 110 9-May 2-Sep 26/2 314/4
IPE24 240 120 2-Jun 8-Sep 30/7 368/4
IPE27 270 135 6-Jun 2-Oct 36/1 433/2
IPE30 300 150 1-Jul 7-Oct 42/2 506/4

استعلام قیمت و خرید انواع تیرآهن از آهن اسپات

برای محاسبه نمره تیرآهن موارد بسیاری تاثیرگذار هستند از همه مهم‌تر استفاده از جدول اشتال، شرایط پروژه، وزن و… است. اگر قصد خرید تیرآهن برای پروژه ساختمانی خود را دارید، بهتر است قبل از خرید محاسبات ریاضی پروژه خود را کاملا دقیق انجام دهید و پس از به دست آوردن نمره و وزن تیرآهن‌ها اقدام به خرید نمایید.
این کار باعث می‌شود تا هم در هزینه‌های پروژه صرفه‌جویی شود و هم ساختمانی ایمن و محکم ساخته شود. استفاده اصولی از تیرآهن‌ها یکی از مهم‌ترین مواردی است که می‌تواند استحکام سازه را تضمین نماید.

پس از بررسی و به دست آوردن نمره تیرآهن توسط مهندسین مربوطه می‌توانید اقدام به خرید تیرآهن نمایید. اگر قصد خرید تیرآهن برای پروژه خود را دارید، آهن اسپات به عنوان یک مرجع معتبر در این راستا می‌تواند گزینه‌ای مناسب برای انجام معاملات آهنی شما باشد. در وبسایت آهن اسپات قیمت محصولات به صورت به روز شده و لحظه‌ای قرار داده شده و می‌توان به راحتی قیمت‌ها را مقایسه نمود و سپس خریدی مقرون‌به‌صرفه و ایده‌آل برای خود رقم زد.

برای خرید از آهن اسپات کافی است به صفحه محصول مورد نظر مراجعه کنید و پس از مطالعه ویژگی‌ها و مشخصات سفارش خود را به صورت آنلاین به ثبت برسانید و تجربه‌ خرید شیرین و رضایت بخش را برای خود به ارمغان آورید.