برشکاری و انواع روش‌های برشکاری دو موضوع مهم هستند که افراد مشغول در صنایع مرتبط با فلزات باید با آن‌ها آشنایی داشته باشند. فلزات مهم‌ترین عناصر در صنایع مختلف محسوب می‌شوند که باید متناسب با کاربرد طی فرآیند ساخت قطعات فلزی، به شکل و اندازه دلخواه بریده شوند، ازاین‌رو استفاده از روش‌های دقیق برش برای اطمینان از تطبیق و انعطاف‌پذیری، مطابق با نیاز مصرف‌کنندگان امری بسیار مهم است.

برای برش و دستیابی به طرح مطلوب از فلزات، طیف گسترده‌ای از انواع دستگاه‌ها و روش‌ها وجود دارد که هرکدام می‌تواند نتیجه‌ای متناسب با کاربرد قطعه فلزی را به کاربران ارائه دهد. در ادامه این مقاله با آهن اسپات همراه باشید تا درباره انواع روش‌های برشکاری اطلاعات مفیدی کسب کنید.

برشکاری چیست؟

برشکاری درواقع فرآیند مواد ناخواسته به شکل تراشه از یک قطعه فلزی با استفاده از ابزار مناسب است. در این فرآیند فلزات توسط برخی دستگاه‌ها و ابزارهای دستی مانند اره، اسکنه، قیچی و… برید می‌شوند و با گذشت زمان بسیاری از ابزارهای دقیق و پیشرفته برای برش فلزات اختراع شدند که در زمان‌های کمتر، نتایج بهتری را ارائه می‌دهند.

برای انواع فلزات، روش‌های متنوعی برای برش وجود دارد که عوامل مختلفی ازجمله نوع فلز موردنظر، میزان دقت موردنیاز، نوع کاربری قطعه و… در انتخاب روش برشکاری نقش دارند.

انواع برشکاری

معمولاً در فرآیندهای مختلف لازم است قطعات به اندازه‌های موردنیاز برش و تغییر شکل داده شوند و برای این کار لازم است از بین روش‌های مختلف، مناسب‌ترین روش انتخاب و به کار گرفته شود که برای تصمیم‌گیری بهتر لازم است اطلاعاتی درباره متداول‌ترین تکنولوژی و روش‌های برشکاری و تغییر شکل فلزات را مورد بررسی قرار دهید.

1. سنگ زنی

سنگ زنی یکی از فرآیندهای برش فلزات است که در ایجاد لبه‌های تیز یا هموار، صاف کردن سطوح و… کاربرد دارد. سنگ زنی معمولاً به صورت دستی و با استفاده از دستگاه سنگ زنی انجام می‌شود، اما در پروژه‌های بزرگ‌تر می‌توان از ماشین‌آلات تکمیلی نیز برای انجام این فرآیند استفاده کرد.

دستگاه‌های مختلفی برای برشکاری به روش سنگ زنی وجود دارد که از جمله این موارد می‌توان به دستگاه‌های سنگ زنی رومیزی، سطحی، دستگاه سنگ زنی سیلندر و…اشاره کرد. از آن‌جایی که برش به روش سنگ زنی معمولاً به صورت دستی انجام می‌شود، می‌توان آن را به عنوان یکی از مراحل سخت و گران در برش فلزات در نظر گرفت.

2. حفاری

یکی دیگر از فرآیندهای مهم در ساخت قطعات فلزی، حفاری است که برای ایجاد حفره‌هایی با اندازه‌های دقیق در سطح فلزات مورد استفاده قرار می‌گیرد. این حفره‌ها با اعمال فشار و چرخش در سطح فلز ایجاد می‌شوند و برای عبور اتصال‌دهنده‌ها، در قطعاتی که به سایر قطعات متصل می‌شوند کاربرد دارند. میزان فشار و نوع ابزار به کار رفته در این روش به مشخصات نوع حفره موردنیاز بستگی دارد.

3. تراشکاری

در تراشکاری چرخش لوله یا دیسک با سرعت بالا، باعث شکل‌گیری و برش قطعه فلزی موردنظر می‌شود که این فرآیند در برشکاری نیز به صورت دستی و با استفاده از دستگاه تراش انجام می‌شود و به مهارت بالایی نیاز دارد.

4. واتر جت

فرآیند واتر جت با ترکیب آب با ساینده‌های فلزی و اعمال آن با نیروی زیاد بر قطعات فلزی مورد استفاده است. این روش شکل‌دهی قطعات را با دقت بالایی انجام می‌دهد و همین ویژگی باعث شده تا روش واتر جت به یکی از حرفه‌ای‌ترین روش‌های برشکاری تبدیل گردد. این روش نسبتاً سریع و به‌صرفه است و سطوحی دقیق با لبه‌های صاف ایجاد می‌کند.

5. پلاسما

پلاسما یکی از جدیدترین روش‌های برشکاری قطعات فلزی است که در آن با استفاده از مشعل‌های پلاسما، قوس الکتریکی را از اکسیژن یا از بی‌اثر متفاوتی عبور می‌دهند. این قوس الکتریکی، ضمن از بین بردن قسمت اضافی در فلز، سطح آن را برای شکل‌دهی ذوب می‌کند. از روش پلاسما برای برشکاری یا شکل دادن انواع فلزات ازجمله آلومینیوم، برنج، مس، استیل و… استفاده می‌شود.

6. لیزر

برای به حداکثر رساندن دقت و کنترل در برشکاری، از فناوری برش به وسیله لیزر استفاده می‌شود که در فرآیند برش لیزری، پرتوی نور با تمرکز و دمای بالا، شکل‌دهی قطعات فلزی را با اندازه‌های خاص انجام می‌دهد.
برش به وسیله لیزر فرآیندی بسیاری دقیق بوده و با استفاده از سیستم‌های کامپیوتری با دقت بالا مدیریت و کنترل می‌شود و از برش با لیزر معمولاً برای مواردی استفاده می‌شود که رعایت الگو و نقشه‌های طراحی از اهمیت بالایی برخوردار است. این روش نیز یکی از سخت‌ترین و پرهزینه‌ترین روش‌های برش فلزات است.

تجهیزات و دستگاه‌‌های برشکاری

دستگاه‌های تراشکاری می‌توانند قطعات فلزی را به اندازه و اشکال دلخواه برش دهند و استفاده از آن‌ها در صنایع مرتبط با فلزات بسیار رایج است؛ چراکه دقت بالاتری را در انجام فرآیندهای برش فلزات ارائه می‌دهند. در ادامه می‌توانید اطلاعاتی درباره برخی از این ماشین‌آلات کسب کنید:

_ پانچ

این دستگاه تیغه‌های تیز را با فشار بالا، به سطح فلز وارد می‌کند تا برشکاری به شکل و اندازه دلخواه انجام شود و مقدار فشار تولیدشده توسط دستگاه پانچ بسیار بالاست. به همین منظور از این دستگاه برای فلزاتی با استحکام و سختی بالا استفاده می‌شود.

_ واتر جت

کمی قبل‌تر با روش برشکاری واتر جت آشنا شدید، اما لازم است که در رابطه با دستگاه واتر جت نیز اطلاعاتی کسب کنید. این دستگاه جریانی شدید و متمرکز از آب و ترکیبات ساینده به سطح فلزی وارد می‌کند و آن را به اندازه دلخواه برش می‌دهد. استفاده از این دستگاه برای برش فلزاتی مناسب است که ممکن است به گرما یا تغییرات شدید دما حساس باشند؛ چراکه در این فرآیند معمولاً از گرما استفاده نمی‌شود.

_ شعله و پلاسما

فرآیند شعله و پلاسما در برشکاری به فرآیند واتر جت شباهت دارد. اما در این روش گازی قابل اشتعال از طریق مشعل، برای ایجاد شعله‌های داغ و شدید پمپ می‌شود و شعله‌های ایجادشده با سوزاندن و ذوب کردن، سطوح فلزی را برش می‌دهند و دارای دقت بالایی برای برش هستند. مشعل‌هایی مانند مشعل اکسی استیلن برای انجام این نوع برشکاری بسیار کارآمدند.

_ لیزر

لیزر یکی از کاربردی‌ترین و جدیدترین فناوری‌های برش فلزات است که با اعمال پرتوهای شدید، برش را انجام می‌دهند. دستگاه‌های برش لیزری قادرند پرتوها را برای نواحی بسیار دقیق و جزئی متمرکز کنند و این ویژگی آن‌ها را به تجهیزاتی مناسب برای انجام برش‌هایی با دقت بالا مناسب می‌کند. بااین‌وجود می‌تواند برشکاری لیزری را به‌عنوان یکی از گران‌ترین و زمان‌برترین روش‌های برش فلزات در نظر گرفت.

بهترین نوع برشکاری

پس از آشنایی با دستگاه‌ها و روش‌های مختلف برشکاری، ممکن است انتخاب روش مناسب کمی دشوار باشد. ازاین‌رو لازم است ویژگی‌های موردنیاز برای نتیجه نهایی را مدنظر قرار داده و ببینید کدام روش با ویژگی‌های دلخواه شما مطابقت دارد. اما به‌طورکلی می‌توان روش برش با لیزر و واتر جت را به‌عنوان یکی از جدیدترین و دقیق‌ترین روش‌های برش در نظر گرفت. در ادامه می‌توانید مزایای استفاده از این دو روش برای برش فلزات را مشاهده کنید.

1. برش با لیزر

در این روش، کنترل به وسیله سیستم‌های کامپیوتری به افزایش دقت در موقعیت و حرکات لیزر کمک می‌کند و در نتیجه، امکان برش با شکل و اندازه مناسب را ایجاد می‌کند. آلودگی کمتر و ایمنی بالا در انجام فرآیند برش نیز، از دیگر مزایای استفاده از فناوری برشکاری به وسیله لیزر است. از برش لیزری به‌طور عمده در صنایع مختلفی ازجمله هوافضا، بیوتکنولوژی، مواد غذایی، معماری و… استفاده می‌شود.

2. برش واتر جت

در این روش از مواد ساینده‌ای مانند اکسید آلومینیوم یا گارنت و آب استفاده می‌شود و امکان برش قطعات ضخیم و بسیار سخت را نیز فراهم می‌کند. در این روش نیازی به اعمال حرارت یا فشار نیست و امکان ایجاد برش‌های دو بعدی و سه بعدی نیز، با توجه به نوع تجهیزات وجود دارد. نمونه‌هایی از قطعات برش واتر جت را می‌توان در موتورها، توربین‌ها، صنایع هوافضا، لوله‌ها و پمپ‌های مختلف و… مشاهده کرد.

خرید ورق باکیفیت و ارزان از آهن اسپات

برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص روش‌های برشکاری فلزات مختلف می‌توانید با مشاوران آهن اسپات در ارتباط باشید و در مورد فرآیندهای مختلف برش فلز راهنمایی و مشاوره دریافت کنید.
آهن اسپات یکی از مراجع معتبر و باتجربه در خصوص معاملات و مبادلات آهن در ایران است که بالاترین کیفیت و مناسب‌ترین قیمت انواع آهن‌آلات را می‌توانید در آن مشاهده کنید.